Dodaj do ulubionych

Progesteron- BARDZO PILNE!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 19:14
Czy wartość progesteronu 8,28 ng/ml w 23dc (10 dni po owu), czyli w drugiej
połowie fazy lutealnej (niby mieści sie w granicach podanych przez
laboratorium, ale przy tej dolnej granicy), czy to nie jest jednak za mało?
Dodam, że w tym cyklu właśnie ujrzałam upragnione dwie kreseczki, który
niestety się już poroniły.. Zaczęłam nowy cykl. czy to była możliwa
przyczyna poronienia i czy takie wartości obliguja już do przyjmowania
Duphastonu?
Obserwuj wątek
    • misia.j Re: Progesteron- BARDZO PILNE!!! 17.12.03, 21:38
      Nie jestem na 100 procent przekonana, sprawdź to jeszcze (wydaje mi się, że to było na forum, poszukaj w archiwum), ale wynik powinien być dwucyfrowy, przynajmniej ok. 14, żeby były realne szanse.
      A duphaston podawany jest "na wszelki wypadek" i bez badań (niestety tak też bywa bardzo często), myślę, że warto sobie pomóc.
      • Gość: majka Re: Progesteron- BARDZO PILNE!!! IP: *.bumc.bu.edu 17.12.03, 21:44
        Badanie progesteronu nalezy wykonac 3 razy, bo sa ogromne rozbieznosci i jeden
        wynik to zaden wynik. Poziom 8 jest dobry, jezeli suma trzech pomiarow wynosi
        ok 28 to jest juz dobrze i taki poziom jest w stanie utrzymac ciaze.
        Nie musisz brac duphasonu, nie ma korelacji pomiedzy braniem progestronu z
        zewnatrz a utrzymaniem ciazy. Nie wiesz, czy go biorac nie szkodzisz dziecku na
        dluzsza mete, tych badan jeszcze nie robiono, dopiero pokolenie naszych dzieci
        bedzie krolikami doswiadczalnymi.
        • Gość: femalespirit Re: Progesteron- BARDZO PILNE!!! IP: 212.180.158.* 17.12.03, 21:51
          Tak, to za niski progesteron, powinien byc co najmniej 10. Ja mialam niecale 7
          i tez poronilam (bralam Duphaston, ale dopiero od 30 dc i to bylo juz
          najprawdopodobniej za pozno). Do Majki: nie wiem, na jakich zrodlach naukowych
          opierasz swoje twierdzenia na temat potencjalnej szkodliwosci progesteronu, jak
          rowniez braku jego dzialania, ale cos mi sie wydaje, ze na niezbyt wiarygodnych
          (podaj konkrety, chetnie zobacze). Pisalas tez niedawno, ze wynik progesteronu
          z krwi nic nie znaczy. To sa bardzo smiale stwierdzenia i powinnas sie dobrze
          zastanowic, zanim cos podobnego napiszesz. Szukalam duzo i nie znalazlam nic,
          co by potwierdzalo Twoje tezy, a mowienie kobiecie, ktora poronila, ze nie musi
          brac Duphastonu (czy innego progesteronu) chociaz wszelkie medyczne autorytety
          od nieplodnosci (polecam Bocian i angielskojezyczne serwisy) twierdza inaczej,
          jest - delikatnie mowiac - nieodpowiedzialne.
          • alfa36 Badania BOCIAN 17.12.03, 22:02
            GDZIE KONKRETNIE W SERWISIE bocian MOGĘ ZNALEŻĆ INFORMACJE O BADANIACH JAKIE
            NALEŻY ZROBIĆ PRZED CIAŻĄ(pierwsza nieudana) Prosze o pomoc
    • mongal Re: Progesteron- BARDZO PILNE!!! 18.12.03, 00:07
      czesc, ty sie martwisz progesteronem 8 z kawalkiem a co ja mam powiedziec jak
      mam 1,79 ng/ml sad( w 20 dniu cyklu. Biore Duphaston od 16 do 25 dnia cyklu i
      non stop parlodel 1/2 tabl/dziennie ze względu na wysoki poziom prolaktyny. I
      nie mialam jeszcze robionych badan kontrolnych i chyba poczekam jeszcze 1 cykl
      i zmienie lekarza bo biore leki juz 4 miesiace a ona nawet nie spr czy poziom
      hormonow wraca do normy... Ale chyba niebardzo bo nawewt dlugosc cykli nie
      ulegla poprawie sad(
      • Gość: majka Re: Progesteron- BARDZO PILNE!!! IP: *.bumc.bu.edu 18.12.03, 01:35
        Droga Femalespirit i pozostale forumowiczki,

Kwestia progesteronu jest bardzo kontrowersyjne i wiele autorytetow w tym
        lekarze z American College of Obstestrics and Gynecology sa zgodni co do tego,
        ze supplementy progesteronu nie wplywaja na wynik ciazy, czyli czy bedzie
        donoszona czy nie. Odsylam ponizej do tylko jednego artykulu i polecam baze
        literatury naukowo-medycznej Pub Med
        www.ncbi.nlm.nih.gov

Bardzo dobra strona nt. poronien
        www.inciid.org/newsletter/oct/index.html

oraz strony powyzszego collegu
        www.ob-gyn.net

Oraz strone o nieplodnosci
        www.inciid.org

Medycyna jeszcze nic nie wie na temat dlugoterminowych efektow suplementow
        hormonalnych u dzieci, ktory byly "narazone" na duze dawki hormonu w okresie
        zycia plodowego. Progesteron, to substancja biologicznie czynna,i jak wszystkie
        hormony dziala juz w ilosciach sladowym. W przypadku ukladu
        endokrynologicznego, im wiecej tym lepiej sie nie stosuje, wrecz przeciwnie
        nadpordukcja jednego hormonu powoduje sprzezenia zwrotne innych.
        Na pewno znacie historie DES, anologu estrogenu, ktory podawano kobietom we
        wczesnej ciazy ok 30 lat temu w celu ochrony przed poronieniem, otoz corki tych
        kobiet cierpia na nieplodnosc, maja wiekszosc zapadalnosc na raka ukladu
        rozrodczego, zwiekszone ryzyko ciaz pozamacicznych i wiele innych problemow.
        Jak myslicie jak sie teraz te matki czuja?
        To prawda, ze progesteron moze okazac sie zupelnie nieszkodliwy na dluzsza
        mete, ale ja nie chce byc krolikiem doswiadczalnym.

Normy progesteronu sa od 8. Niski progesteron swiadczy o tym, ze nie bylo
        owulacji. Lekarza w USA i WB nie mierza progesteronu we wczesnej ciazy, bo nie
        ma takiej koniecznosci, a uwierzcie mi, gdyby nie bylo podstaw ku temu to armie
        prawnikow, tylko czekaja na latwy lup.

Jezeli chodzi o badanie poprzez biopsje endometrium macicy, to jest to jedyny
        miarodajny test, cytuje za lekarzami brytyjskimi. Zeby progesteron sie mogl
        spelnic swoja role musi sie zwiazac ze swoim receptorem i taki kompleks wedruje
        do jadra komorkowego, gdzie laczy sie ze specyficznymi miejscami w DNA i dziala
        jako czynnik transkrypcyjny, regulujacy ekspresje genow. Wiec tylko ten
        zwiazany z receptorami progesteron bedzie mial dzialanie biologiczne. Mechanizm
        dzialania wszystkich hormonow jest taki, ze jak system jest przeladowany i jest
        za duzo hormonu za zewnatrz, to komorka inhibuje produkcje receptorow, a wtedy
        takie hormony sa zupelnie bezuzyteczne. To tak jak w przypadku cukrzycy, gdzie
        receptory insuliny sa "zajete" i cukier nie jest transportowany do wnetrza
        komorki. Komorka gloduje chociaz oplywa w cukier.

Oto cytat z powyzszego inciid nt mierzenia poziomu hormonow przez biopsje

3. Hormonal (Endocrine) Causes

It has been shown that the best pregnancy outcomes occur when the egg is
        fertilized around days 12 to 15 of the menstrual cycle.  Hormonal problems can
        be tested for by sampling the lining of the uterus, a procedure known as an
        endometrial biopsy.  This test should be performed between days 21 through 24
        of the cycle and is especially important if you have an irregular, very long or
        a very short cycle.  Other possible issues to investigate that may affect
        hormone levels include uncontrolled diabetes and thyroid disease.

Wiec zamiast mnie oskarzac o brak podstaw, mozesz siegnac do literatuty.

Pozdrawiam/

PS. Sama jestem po 2 poronieniach, stad moje zainteresowanie tematem, poza tym
        jestem biologiem, pracuje naukowo w rozrodzie.

Cochrane Database Syst Rev. 2003;4:CD003511. Related Articles, Links

Progestogen for preventing miscarriage.
        Oates-Whitehead R, Haas D, Carrier J.
        Research Division, Royal College of Paediatrics, 50 Hallam Street, London, UK,
        W1W 6DE.
        BACKGROUND: Progesterone, a female sex hormone, is known to induce secretory
        changes in the lining of the uterus essential for successful implantation of a
        fertilized egg. It has been suggested that a causative factor in many cases of
        miscarriage may be inadequate secretion of progestogens. Therefore,
        progestational agents have been used, beginning in the first trimester of
        pregnancy, in an attempt to prevent spontaneous miscarriage. OBJECTIVES: To
        determine the efficacy and safety of progestogens as a preventative therapy
        against miscarriage. SEARCH STRATEGY: We searched the Cochrane Pregnancy and
        Childbirth Group trials register (April 2003), CENTRAL, MEDLINE (1966 to April
        2003), EMBASE (1980 to April 2003), CINAHL (1982 to April 2003), NHMRC Clinical
        Trials Register (April 2003) and Meta-Register (April 2003). We searched
        references from relevant articles, attempting to contact authors where
        necessary, and contacted experts in the field for unpublished works. SELECTION
        CRITERIA: Randomised or quasi-randomised controlled trials comparing
        progestogens with placebo or no treatment given in an effort to prevent
        miscarriage. DATA COLLECTION AND ANALYSIS: Thirty trials were identified in the
        initial search. At least, two reviewers assessed trial quality and extracted
        data. Data for all outcomes were in dichotomous form and the Peto odds ratio
        was used in the meta-analysis for all comparisons. MAIN RESULTS: Fourteen
        trials (1988 women) met the inclusion criteria. The meta-analysis of all women,
        regardless of gravidity and number of previous miscarriages, showed no
        statistically significant difference in the risk of miscarriage between
        progestogen and placebo or no treatment groups (odds ratio (OR) 1.05, 95%
        confidence interval (CI) 0.83 to 1.34) and no statistically significant
        difference in the incidence of adverse effect in either mother or baby.In a
        subgroup analysis of three trials involving women who had recurrent
        miscarriages (three or more consecutive miscarriages), progestogen treatment
        showed a statistically significant decrease in miscarriage rate compared to
        placebo or no treatment (OR 0.39, 95% CI 0.17 to 0.91). No statistically
        significant differences were found between the route of administration of
        progestogen (oral, intramuscular, vaginal) versus placebo or no treatment.
        REVIEWER'S CONCLUSIONS: There is no evidence to support the routine use of
        progestogen to prevent miscarriage in early to mid pregnancy. However, further
        trials in women with a history of recurrent miscarriage may be warranted, given
        the trend for improved live birth rates in these women and the finding of no
        statistically significant difference between treatment and control groups in
        rates of adverse effects suffered by either mother or baby in the available
        evidence.
        PMID: 14583982 [PubMed - as supplied by publisher]

• Gość: jeanne1213 Re: Progesteron- BARDZO PILNE!!! IP: *.ne.client2.attbi.com 18.12.03, 03:30
          Ja mieszkam w USA i tutaj nawet nie stosuja progesteronu po in vitro. Moje 2
          kolezanki mialy in vitro i urodzily zdrowe dzieci bez progestronu.
          Ja znalazlam na www.fertilinet.com takie normy
          Wydaje mi sie kation, ze twoj poziom byl prawidlowy. Zycze szybkiego otarcia
          lez i zabrania sie ponownie za walke. bedzie dobrze, zobaczysz.

Progesterone is a hormone that helps prepare the endometrium, the lining of the
          uterus, for the arrival and implantation of an embryo.

Progesterone Levels in Pregnancy: Pregnant and Non-Pregnant Subjects

Reference Ranges for Progesterone Assay (ICMA)[1]

Males: 0.3 - 1.2 ng/mL
          Females:
          Follicular phase 0.2 - 1.4 ng/mL
          Luteal phase 3.3 - 25.0 ng/mL
          Mid-luteal phase 4.4 - 28.0 ng/mL
          Postmenopausal less than 0.7 ng/mL
          Pregnant
          1st trimester 11.2 - 90.0 ng/mL
          2nd trimester 25.6 - 89.4 ng/mL
          3rd trimester 48.4 - 422.5 ng/mL