Gość: Renia IP: 62.233.197.* 17.12.03, 20:54 Nie mogę nigdzie znaleźć "definicji" tego pojęcia. proszę, pomóżcie - co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piegoosek Re: Co to jest PCO? 17.12.03, 23:34 witaj Reniu! wpisz w wyszukiwarke np. www.google.pl slowo kluczowe "pco" lub "pcos" na pewno znajdziesz na ten temat wiele linkow! a najprosciej: PCOS- Policystic Ovary Syndrome-zespol policystycznych jajnikow, jajniki produkuja pecherzyki, ktore niestety nie pekaja, czyli nie dochodzi do owulacji, czyli nie moze dojsc do zaplodnienia! niepekniete pecherzyki, po latach trwania tej choroby, otaczaja jajnik gruba warstwa! pco to choroba niestety nieuleczalna, ale mozna pomoc pecherzykom pekac i wywolac owulacje! przy pco najczesciej lekarze proponuja antykoncepcje (wtedy kiedy kobieta nie chce jeszcze lub aktualnie miec dzieci), aby jajniki powstrzymac przed produkcja pecherzykow! jest wiele odmian pco! najwazniejsze to nie dac sie wrzucic do wielkiego worka pod ta nazwa! lekarze nietety, ostatnio bardzo czesto, rozne przypadki przypisuja pco, straszac pacjentki!!! pozdrawiam i zycze powodzenia! piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
kambodja Re: Co to jest PCO? 18.12.03, 09:29 A ja mam inne pytanie czy jeżeli test owulacyjny wykzauje podwyższone LH (czyli niby wszytsko o.k.) to jest pewność, że: 1. pęcherzyk zostanie uwolniony, 2. i pecherzyk pęknie ? Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: Co to jest PCO? 18.12.03, 10:34 witaj! osobiscie myslalam, ze jesli zostanie wyrzucony pik LH pecherzyk musi wtedy peknac, ale ostatnio spotkalam sie tu na forum, ze niekoniecznie! no i teraz nie wiem... moze znajdzie sie ktoras z dziewczyn, ktora cos wie na ten temat?! pozdrawiam piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś