Gość: Kasia IP: *.acn.waw.pl 24.12.03, 20:58 Mam hyperprolaktynemię. Co to jest? Czy któraś z was dziewczynki ma lub miała coś takiego? Jak długa trwa leczenie? Czy któraś z was urodziła już dzidziusia po czymś takim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mongal Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 25.12.03, 00:04 Czesc, ja tez mam hyperprolaktynemię, a ile masz lat? i jak wysoki masz poziom tej prolaktyny? i czy dostalas lub bierzesz jakies leki na to? ja biore od 4 miesięcy Parlodel i Duphaston i szczerze mowiac nie widze zadnej poprawy, no moze jakas mala bo wczesniej mialam cykle ciagle wywolywane Luteina bo trwaly ponad 50 dni a teraz przy braniu lekow trwaja 35-36 dni (co dla mnie jest smieszne...) i w sumie juz nie wiem w co w tym wszystkim wierzyc bo jak to lekarka moja mowi kazdy organizm jest inny i jeden zacznie pracowac juz po miesiacu leczenia a innemu nawet rok nie starczy pozdrowionka swiateczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbetka Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: *.cable.net.pl / 195.85.229.* 25.12.03, 14:39 dziewczyny i ja mam tę dolegliwość poziom prolaktyny na czczo 6 X powyżej normy (~~ 109 przy normie 24, po mtc 206) skarzyłam się na nieregularne cykle i leczono mnie na oko przez 3 l;ata wreszcie trafiłam do endokrynologa . konieczne jest znalezienie przyczyny podwyższonego poziomu PRL i zacząć należy od rezonansu głowy, by wykluczyc gruczolaka przysadki. jak okaże się, ze to nie gruczolak, to trzeba leczyć zaburzenia czynnościowe prolaktynę produkuje przysadka mózgowa jak jest guz to działając przez ucisk pobiudza przysadkę do pracy i może uszkadzać mózg gruczolaki dzielą się na mikro (do 1 cm) i makoro, te makro są gorsze do leczenia leczy się farmakologicznie i do operacji włącznie operuje sie podobno prze nos z dużym poziomem prolaktyny wiaże się iedobór progesteronu mnie powiedziano, że hyperprolaktynemia to niemal niezawodna antykoncepcja cykle sa bezowulacyjne, a nawet jakby były owulacyjne, to żaden zarodek się nie utrzyma dostałam parlodel (1 tab dzienie) i czekam na wizytę w szpitalu bedą mi diagnozować przyczyny takiego wysokiego poziomu prolaktyny mam sie zgłosić w dniu najblizszej miesiączki po nowym roku odezwijce się do mnie taeż się martwie jedyna pociecha, że nie jesteśmy z tym sama dodam jeszcez, że jestem mamą 3 latka a moje kłopoty z cyklem zaczęły sie po ciąży okres nie chciał sie wywołać, wię były zwykłe antykoncepcyjne, duphaston, kaprogest - bez skutku odezwijecie się podaję adres bbbetka@wp.pl pozdrawiam nadmorsko beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mas Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.03, 23:06 Cześć. Po małżeństwie przez 6 lat starałam się o dziecko.Bezskutecznie.Dopiero polecony przez przyjaciółkę ginekolog rozpoznał u mnie hiperprolaktynemię , zalecił Bromergon oraz comiesięczna kontrolę poziomu prolaktyny w 23 dniu cyklu. Po 1,5 roku zaszlam w ciążę i nareszcie mam juz 17 miesięcznego synka. Odpowiedz Link Zgłoś
yagootek Re: HYPERPROLAKTYNEMIA 26.12.03, 15:54 podwyzszony poziom prolaktyny mozna zbic. Moja kolezanka leczyla sie rok a jednoczesnie starala sie o dziecko. teraz ma piecioletniego potworka glowa do gory)))))))))) prolaktyna w dol!!!!!!!!!!))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: femalespirit Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: 212.180.158.* 26.12.03, 19:12 Hiperprolaktynemia jest jedna z przyczyn nieplodnosci latwiejszych do wyleczenia. Leczylam sie juz kiedys z powodu mikrogroczulaka przysadki, farmakologicznie, obecnie z powodu hiperprolaktynemii czynnosciowej. Po 3 miesiacach na Bromergonie zaszlam w ciaze (niestety poronilam). Nie zamartwiaj sie, na pewno odpowiednie leczenie przyniesie obnizenie prolaktyny i owu zaskoczy. U mnie przyczyna poronienia byla (prawdopodobnie) niedomoga lutealna, ktora zwykle znika po wyleczeniu hiperprolaktynemii. U mnie nie znikla, ale mialam owulacje i zaszlam w ciaze, to juz cos. Teraz bedziemy walczyc z reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
enter14 Re: HYPERPROLAKTYNEMIA 28.12.03, 13:06 Witam wasJa również mam hiperprolaktynemię. Mam już jedenastoletniego synka, a 5 lat temu byłam w ciąży, niestety w 10 tygodniu doszło do obumarcia płodu.Po 2 latach zaczęliśmy starania, niestety okazało się, że nie mogę zajść w ciążę. Cykle miałam regularne, nawet bardzo.W końcu trafilam do endokrynologa, bo okazało się, że mam za wysoką prolaktynę. Jedyną oznaką hiperprolaktynemi był u mnie wyciek z piersi. Endokrynolog przepisala mi bromergon 3 razy dziennie i już po 3 tygodniach byłam w ciąży.Bromergon musiałam przyjmować przez 12 tygodni, powoli zmniejszając dawkę, łącznie z duphastonem. Obecnie jestem w 23 tygodniu ciąży i nie przyjmuję na dzień dzisiejszy żadnych leków. Jak się również okazało bromergon nie wpłynął na rozwój dziecka, czego się bardzo obawiałam, ponieważ na ulotce jest wyrażnie napisane, żeby nie podawć kobietom w ciąży.Maluszek (podobno dziewczynka) rozwija się dobrze i wszystko jest ok.Przyczyną obumarcia poprzedniej ciąży mógł być zbyt wysoki poziom prolaktyny, dlatego na początku nie powinno się odstawić leków. Trzymam za was kciuki))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalunia Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.02.04, 15:12 Ja tez mialam hiperprolaktynemie, obecnie jestem w 5 mcu ciazy, strasznie bola mnie sutki, napisz mi prosze, jak Ty sie czujesz, bardzo chcialabym wiedziec! POzdrawiam i czekam na odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mongal Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 28.12.03, 13:27 pocieszajace to w jakims stopniu... bo dziewczyny pisza ze Duphaston sam nie pomaga zajsc w ciaze ale moze z lekami obnizajacymi prolaktyne zacznie w koncu dzialac? pozdrawiam (a czy po braniu lekow powinnam zrobic ponownie badania - biore juz 4 cykl leki) wczesniej mialm PRL 35,6 ng a progesteron 1,79 i nie wiem czy zrobic jakies kontrolne badania a jak tak to jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 19.02.04, 19:01 Wlasnie dowiedzialam sie,ze mam Hiperprolaktynemie i ma zaczac brac dzis 1 tabletke Bromergonu na noc.Musze zrobic tez rezonans...strasznie sie martwie,czy takie badanie wiaze sie z koniecznoscia spedzenia kilku dni w szpitalu, czy moge poprostu na nie przyjsc do kliniki?i jak sie odbywa? Napiszcie prosze po jakim czasie brania tabletek poziom prolaktyny sie obnizyl? a jak mam gruczolaka? powinnam miec tez inne objawy? dziekuje z gory za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.02.04, 05:24 Proponuję zajrzeć na stronę www.virtuela.de/prolaktyna.htm bez obaw ) Odpowiedz Link Zgłoś
przedwojennaaktorka Re: HYPERPROLAKTYNEMIA 24.02.04, 11:01 Witam, ja też zmagam się z prolaktyną - od miesiąca biorę Parlodel. Gorączkowo poszukiwałam odpowiedzi, ile czasu trwa zbicie prl. I chyba nie wiadomo, bo to indywidualna sprawa każdego organizmu. Jednym poziom się normuje po 2 miesiącach, innym - po dwóch latach. Moja prl to 148,6 ulU/ml, a po MTC - 4607 ulU/ml. Walczę, i przysięgam, wygram. Gorzej, że prl jest bardzo wrażliwa i podskakuje z byle powodu. Ja właśnie jestem po małej scysji z szefem. Scysja mała, ale konkretna, aż się poryczałam. I podejrzewam, ze prl skoczyła. Ale i tak dziś przyjdzie @, więc wszystko mi jedno. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliwia Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.03.04, 17:43 Cześć, Też miałam hyperprolaktynenię. Leczyłam ja ziołami (pod kontrolą lekarza) i udało się po prawie pół roku picia (krwawnik i przywrotnik) zrobiłam wyniki i były w normie. Dalej popijam, juz w mneijszych ilosciach, zwłaszcza jak mnei cos zdenerwuje lub stresuje....życze powodzenia w zmaganiach i denerwuj sie na zapas!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: HYPERPROLAKTYNEMIA IP: 5.2.* / 212.157.1.* 09.03.04, 17:59 witam, spójrz proszę na dyskusję o hiperprolaktykemii wywołaną przez maretinę (kilka tematów niżej od tego), tam masz podane rózne kwestie, wyniki badań, a nawet w któryms z głosów stronę www o tej przypadłości Odpowiedz Link Zgłoś