wasza_bogini 24.09.03, 22:20 czy ma to zwiazek z niedomoga lutealna?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia.j Re: co to jest hyperprolaktynemia??? 25.09.03, 09:40 To podwyższony ponad normę (często norma jest przekraczana kilkukrotnie) poziom prolaktyny, hormonu produkowanego przez przysadkę mózgową. Bywa związana z mikrogruczolakiem przysadki (sprawdza się to poprzez okulistyczne badanie pola widzenia i rezonans magnetyczny przysadki). NA temat związku z niedomogą lutealną nic nie wiem, ale wiem, że nadmierne wydzielanie prolaktyny hamuje prawidłowe wydzielanie pozostałych hormonów produkowanych przez przysadkę, między innymi blokuje owulację, więc wydaje mi się, że może również w jakiś sposób wpływać na poziom progesteronu (skoro nie dochodzi do owulacji, nie ma co się zagnieżdżać, więc organizm nie produkuje progesteronu w wystarczającej ilości? - to moje rozumowanie). Ale myślę, że dokładniej na ten temat powinien wypowiedzieć się ktoś bardziej kompetentny (nie jestem lekarzem, walczę tylko z hiperprolaktynemią). Odpowiedz Link Zgłoś
iwi24 Re: co to jest hyperprolaktynemia??? 25.09.03, 15:07 Misiu a jakie miałaś objawy tej hyperprolaktynemii?? Odpowiedz Link Zgłoś
misia.j Re: co to jest hyperprolaktynemia??? 25.09.03, 21:28 Zadnych zauważalnych. Miesiączkowałam regularnie tylko krótko (2 doby, ale teraz po zbiciu PRL mam jeszcze krótsze miesiączki), nie miałam powiększonych piersi, ani żadnej z nich wydzieliny - o dwa razy przekroczonej normie dowiedziałam się przy standardowych badaniach hormonalnych, Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: co to jest hyperprolaktynemia??? 25.09.03, 09:55 poszukaj w zamieszczonych przeze mnie linkach. Pozdrawiam, Hiperprolaktynemia to zwiększenie stężenia prolaktyny we krwi. Przyczyny Hiperprolaktynemię powodują: gruczolaki przedniego płata przysadki wydzielające prolaktynę; stosowanie niektórych leków; zaburzenia pracy podwzgórza; nowotwory innych narządów, wydzielające prolaktynę. Objawy U mężczyzn długotrwała hiperprolaktynemia prowadzi do impotencji i zaburzeń w wytwarzaniu nasienia. W niektórych przypadkach rozwija się ginekomastia (rozrost sutków). U kobiet zwiększenie poziomu prolaktyny we krwi jest jedną z częstszych przyczyn zatrzymania lub braku miesiączek i bezpłodności. Czasem z gruczołów sutkowych wypływają krople wydzieliny - same albo pod wpływem masażu piersi. Bóle głowy i zaburzenia widzenia mogą być związane z wzrostem gruczolaka przysadki. Diagnostyka Oznaczenie prolaktyny we krwi wykazuje podwyższone stężenie tego hormonu. Tomografia komputerowa (TK) i jądrowy rezonans magnetyczny (NMR) pozwalają uwidocznić odpowiednio duży guz przysadki. Badanie okulistyczne służy do określenia charakteru zaburzeń widzenia. Leczenie Hiperprolaktynemię można leczyć farmakologicznie, za pomocą leków hamujących uwalnianie prolaktyny z przysadki, lub chirurgicznie - usuwając guz przysadki mózgowej. Rokowanie Dobre, jeśli choroba jest prawidłowo rozpoznana i leczona. www.biologia.pl/leksykon/Hiperprolaktynemia.phtml www2.gazeta.pl/zdrowie/1,27967,80642.html Odpowiedz Link Zgłoś
wasza_bogini o jej ale mnie przstraszylyscie 25.09.03, 18:41 bylam ciekawaa czy ma to zwiazek z niedomoga lutealna. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: o jej ale mnie przstraszylyscie 26.09.03, 17:29 Ma- podwyzszona prolaktyna najczęsciej powoduje niedomogą II fazy cuyklu, ale moz e tez powodować brak owulacji Odpowiedz Link Zgłoś