zawsze_wolna_nilka 12.04.07, 19:11 witam, czy ktoś ćwiczy jogę z dziećmi? Czy jest jakiś film na ten temat? Mój maluch przyłącza się do mnie, a ja ćwiczę w domu ze wspomaganiem dvd;-) Przydałyby nam się rady na temat jogi z dziećmi. Pozdrawiam- M. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman-in-love Re: Joga dla dzieci 21.04.07, 17:47 lepiej nie za wcześnie, bo się zniechęci. Najlepiej jest własnie tak, że dziecko patrzy jak Cwiczy mama i coś tam powtarza, bez przymusu. Grupy dla dzieci (od 6 lat) są prowadzone w szkołach jogi, ale nie wszystkie dzieci je lubia. Primum: nie zmuszać. Odpowiedz Link
wcyrku1 Re: Joga dla dzieci 22.04.07, 14:09 Ja bym proponował naukę prawidłowego oddychania i niektórych technik rozluzniania mięsni. wyjaśnić co to jest stres - chodzi o dlugotrwałe napięcie mięśni w zajęciach statycznych - oglądania filmów, grach komp, czytania, nauki. Wdrażać w czasie tych zajęć umiejętność robienia króciutkich przerw rozlużniających - odwracanie wzroku od ekranu, ksiązki - patrzenie w dal, zmiana pozycji siedzenia- kręgosłup itd W tym wieku naturalna ruchliwość dziecka zastępuje siłowe ćwiczenia jogi Ważne jest by fachowiec nauczył dziecko metod SKUTECZNEGO uczenia się i metod koncentracji. Takie zajęcia powinny odbywac się już w przedszkolu i szk podstawowej Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: Joga dla dzieci 28.04.07, 00:57 Witam, u nas to jest tak, że jak jest mata rozłożona i ćwiczę, to koty robią "psy w górę i w dół" (pewnie nie chcą być gorsze, zawsze są tam, gdzie akurat masz postawić nogę), a za nimi dziecię się wygina i pada. Z tego, co zauważyłam, to zajęcia dla dzieci są bardziej dynamiczne i zmienne, niż dla dorosłych. Warto zaciągnąć, niech się dziecię samo przekona. Pozdrawiam, Mii Odpowiedz Link
garg.krzysztof Re: Joga dla dzieci 28.04.07, 09:02 Nie wiem, z jakiego jesteś miasta. W Warszawie sesje jogi dla dzieci (w wieku od lat 6-ciu, ale głowy nie dam) prowadzi nauczyciel jogi wg B.K.S.Iyengara - wychowanek Sławomira Bubicza - Artur Filipowicz. Miesięczny karnet dla dzieci na niedzielne 45min. sesje kosztuje 20zł. E-mail: arturfilipowicz@wp.pl Odpowiedz Link
garg.krzysztof Re: Joga dla dzieci 12.05.07, 15:04 Prostuję swoją pomyłkę: sesje dla dzieci u Artura Filipowicza odbywają się w SOBOTĘ. Wielkie pardon za dezinformację :((( Odpowiedz Link
frantiki Re: Joga dla dzieci 19.06.07, 15:37 w Centrum Bielewicza tez sa prowadzone zajecia dla dzieciaczkow (rowniez w sobote)... nie moge sie doczekac, kiedy moj syncio bedzie juz mogl chodzic na sesje ;o) Odpowiedz Link
garg.krzysztof Re: Joga dla dzieci 02.09.07, 07:55 Od 1 września Artur Filipowicz zajęcia z dziećmi prowadzi w soboty w Pracowni Dobrego Zdrowia przy ul.Racławickiej 28. Podawany wiek dzieci to 9-12lat ale chyba nie jest to nienaruszalne - www.pracownia.waw.pl Odpowiedz Link