boa-666 14.04.05, 12:28 Czy ktoś zna jakieś zamki z dziobowymi wieżami oprócz naszego Bolkowa i Zvikova w Czechach? A może jakieś ciekawostki nt. pochodzenia takich wież? Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek_lub Re: zamkowe wieże dziobowe 14.04.05, 19:41 O ile dobrze zrozumiałem masz na myśli tzw. wieże z ostrzem? Otóż na Śląsku są takie dwie. Obok Bolkowa położone nieopodal Niesytno w Płoninie - zbudowana albo przez książąt: Bernarda lub Bolka II, albo przez któregoś z rodu von Czirn. Różnica między tymi dwiema wieżami polega na tym, że ta w Bolkowie to typowy bergfried (wieża ostatniej obrony), a wieża w Płoninie pełniła na co dzień funkcje mieszkalne. Odpowiedz Link Zgłoś
boa-666 Re: zamkowe wieże dziobowe 15.04.05, 01:05 Dzięki bardzo za informację. Przy okazji trafiłam na stronę z opisem i fotkami. www.zamkipolskie.com/ plon/plon.html Ciekawostką jest to, że takie wieże występują w zamkach templariuszy. Myślałam, że Bolków jest jedyny. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_lub Re: zamkowe wieże dziobowe 15.04.05, 20:05 ...tak się przyjemnie składa, że to, co znalazłaś na www.zamkipolskie.com/plon/plon, to ja napisałem (niestety na podstawie książek, nie badań własnych). Zdjęcia fatalne, bo lato było i prawie wszystko zakrywało zielone. Mam troszeczkę więcej informacji na temat tego zamku, ale z braku czasu jeszcze ich nie umieściłem. Zajrzyj za pół roku, na pewno będą :) Ps. Info dla administratora. Mike, obiecałeś mi materiały o Szamotułach. I co? I nic! Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: zamkowe wieże dziobowe 18.04.05, 13:19 Jeżeli mnie pamięć nie myli to w jednym z naszych zamków na Ukrainie tez była taka wieża, niestety moja strona z zamkami kresowymi padła i nie mam na razie czasu by tego poszukać. Ale coś mi się po głowie kołacze, że coś takiego tam było. Odpowiedz Link Zgłoś
jazyda Mylisz się,żaden z zamków na Kresach nie miał 15.08.05, 00:34 takiej wieży. Odpowiedz Link Zgłoś
fragrantart Burg Stargard 06.12.05, 12:38 wedlug tej strony de.wikipedia.org/wiki/Bergfried taka wieze ma rowniez np. niemiecki zamek w miejscowosci Burg Stargard zajrzyj tez tu: www.burg-stargard.de/tourismus/htm/burgind.htm forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=672&w=33046313pozdrawiam\ Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: Mylisz się,żaden z zamków na Kresach nie miał 07.12.05, 17:48 Zbadałeś te wszystkie kilkaset fortyfikacji by być tego tak pewnym? Odpowiedz Link Zgłoś