Dodaj do ulubionych

O czekoladzie słodko - gorzko

IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 20 lat temu
A ja nie lubię czekolady, a i tak jestem wesoły :D
Obserwuj wątek
    • uffo Re: O czekoladzie słodko - gorzko 20 lat temu
      To fakt, mnie czekolada czyni weselszym i bardziej optymistycznym, choc jej
      rozkosz jest tak ulotna.
      • krasnov Zęby to się od głupiego gadania psują, a nie od 20 lat temu
        czekolady. Mnie się jeszcze żaden nie zepsuł, chociaż zażeram czekoladę w porywach nałogowo. A jako dziecko, to już w ogóle na kilogramy.
          Bo ziarno kakaowe naprawdę uzależnia, tak, jak narkotyk. Wiem coś o tym, bo
          sam jestem czekoladoholikiem. Żebym nie zżarł całej czekolady, jaka jest w
          domu, moja żona chowa ją w tajnych schowkach, ale większość już rozpracowałem...
          • Gość: Miś Film Chocolat IP: 70.255.208.* 20 lat temu
            Był fajny film "Chocolat" z Juliette Binoche w roli głównej z 2000 roku oparty
            na powieści Joanne Harris pt. Czekolada. Po jego obejrzeniu zaczęłem jeść
            czekoladę - ciemną z 70% lub ostatnio 85% kakao. Zjedzenie kilku kawałków
            poprawia mi humor, podobnie jak na tym filmie.
    • p406_737u Re: O czekoladzie słodko - gorzko 20 lat temu
      "Jeśli na tabliczce jest biały nalot, to znaczy, że czekoladę wyprodukowano z gorszego surowca lub zbyt długo była przechowywana."

... lub została źle 'stemperowana' (proces przygotowania czekolady polegający na ogrzewaniu i schładzaniu czekolady surowej w odpowiednim reżimie temperaturowo-ciśnieniowym). Złe stemperowanie nie zmienia właściwości czekolady i nie świadczy o złych surowcach lub jej wieku!
    • nessuno To nasza Marysia pewnie dużo czekoladki jadła... 20 lat temu
      ...bo po ząbkach niewiele zostało i jaściomb wyszedł tak charakterystycznie.
    • Gość: wyselekcjonowany Psują zęby tylko słabym genetycznie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Geny to podstawa .
    • Gość: Anna O czekoladzie słodko - gorzko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Nieprawda że zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy, tabliczka czekolady ma
      ok 20 mg tego alkaloidu a filiżanka kawy rozpuszczalnej 100 mg, parzonej 200 mg
    • Gość: sweet Re: O czekoladzie słodko - gorzko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      nie potrafje żyć bez czekolady oczywiście gorzkiej.Mam 50 lat i na zdrowie nie
      narzekam.A ząbki zdrowe ,straciłem tylko 2 ósemki
      • Gość: lu`_lu` Re: O czekoladzie słodko - gorzko IP: *.chello.pl 20 lat temu
        leczenie głodem i oczyszczanie organizmu jest niemozliwe bez eliminacji stresu i
        kontaktów międzyludzkich gdyż jemy z powodu stresu i pojadamy w ciągu dnia.
        Elementem koniecznym do oczyszczania organizmu i głodówek jest samotność ,
        najlepiej osobne mieszkanie. Drugim elementem jest minimalna ilosc pokarmu ,
        warzywa w śladowej ilości ...i czekolada. Jak najwięcej czekolady zamiast
        jedzenia. Danie o pojemności 2, 3 litrów , zastępuje pół czekolady ,i wcale nie
        rozpycha żolądka, daje energie na 6 do 12 godzin , można czekolady zjeść więcej
        .Do tego celu nie nadają się ciastka drożdżowe oczywiście ani inne sodycze o
        więkrzych objętosciach. Mozna jeść również duzo lodów tańszej produkcji i
        słodkich ciastek.

W przeciągu 2 lat schudem około 20 kG , jedząc prawie samą czekoladę.Jedną
        czekoladę -do pół kilograma czekoladek- w gorszym dniu.
        Odkrycie było przypadkowe i wynikało z autoterapii i "odpuszczania hamulców"
        Pozdrawiam przy okazji dziewczyny z bulimią i anoreksją oraz z nadwagą.
        Prosze tez pamiętac o badaniach krwi.
    • Gość: Rybak Re: O czekoladzie słodko - gorzko IP: *.chomiczowka.waw.pl 20 lat temu
      A ja słyszałem, że zepsute zęby to chore serce :-)
    • carlitos35 wspaniała rzecz: czysta, ciemna, gorzkawa ! 20 lat temu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka