Dodaj do ulubionych

piekne cmentarze w Polsce

• magdalenea Przedbórz 03.11.04, 16:19
      Cmentarz pełen starych drzew i poukrywanych w ich cieniach wiekowych posągów :)
    • Gość: grabarz Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 19:04
      Nekrofilia?
      • pia.ed Re: piekne cmentarze w Polsce 28.11.04, 11:07
        Szkoda ze wszystkie piekne cmentarze sa polozone w poludniowej Polsce ktorej
        nie odwiedzam, bo nie mam tam rodziny ani znajomych...
        Czy nie ma czegos pieknego od Warszawy wzwyz?
    • Gość: mih Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.238.99.103.adsl.inetia.pl 03.12.04, 19:31
      Piła-Leszków schowany w lesie cmentarz z okresu I wojny światowej - gdzie
      spoczywaja jency z obozow; rozne narodowosci, rozne religie; niesmowite miejsce.
    • szch69 Re: piekne cmentarze w Polsce 02.01.05, 14:52
      Przepiekne cmentarze w Pitrkowie Trybunalskim:
      stary katolicki, ewangelicki, prawoslawny i zydowski

wiecej na
      www.piotrkow.pl/piotrkowskie_nekropolie.html
      • agnesj77 Re: piekne cmentarze w Polsce 03.01.05, 14:57
        niewiem czy ktos juz tu pisał ale w łodzi jest najwiekszy cmentarz zydowski w
        Europie polecam.koniecznie trzeba tez isc na stary cmentarz na
        Ogrodowej.Naprawde warto.
        • szch69 Re: piekne cmentarze w Polsce 05.01.05, 22:15
          A Kaplica Scheiblera jest cudowna
          • agnesj77 Re: piekne cmentarze w Polsce 06.01.05, 09:38
            No kaplica jest w dodatku teraz odnowiona.
            Ale cały cmentarz na Ogrodowej jest piekny.
            • zdanka1 Re: piekne cmentarze w Polsce 19.01.05, 15:57
              Jest ładny, nie piękny...ale trudno mi to po dziś dzien zrozumieć, to dla mnie
              nie jest cmentarz, to raczej park ...W ogóle jakaś taka sceptyczna w stosunku
              do rodzinnej Łodzi jestem, nie wiem czemu...
              • Gość: łażej Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.01.05, 08:46
                zdanka1 napisała:

> Jest ładny, nie piękny...ale trudno mi to po dziś dzien zrozumieć, to dla
                mnie
                > nie jest cmentarz, to raczej park ...W ogóle jakaś taka sceptyczna w stosunku
                > do rodzinnej Łodzi jestem, nie wiem czemu...

Park? Byłaś tam kiedyś? To, że rosną tam stare drzewa to jest chyba cechą
                wszsytkich starych cmentarzy. Zbytni sceptycyzm wobec własnego miasta też nie
                jest dobry :) Bo w Łodzi są też naprawdę ładne rejony i to wcale nie tak mało
                liczne.
                • Gość: Zdanka Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.4web.pl 22.01.05, 18:31
                  Trudno, żebym mieszkając w Łodzi nie oglądała Ogrodowej przez całe życie:P Z
                  Bonisławskim i bez niego, na kwestach, samotnie i w parach... Żydowski z
                  Brackiej również. Ja po prostu widziałam ładniejsze nekropolie i tylko i
                  wyłacznie o to mi chodzi.
    • Gość: norbert Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:56
      cmentarz św.rocha i cmentarz żydowski oraz komunalny w Czestochowie,pierwszy
      stary pochowane tam sa szczatki ludzi trzech wyznan,zydowski zaniedbany ale
      klimatyczny natomiast komunalny nowoczesny
    • Gość: Borniak Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.02.05, 21:15
      Borne Sulinowo - jeden rosyjski, jeden rosyjsko-polski cmentarz. Pierwszy ok.
      10 minut drogi za miastem, drugi 5 minut dalej:) Na pierwszym wspaniały klimat
      wieczorkiem, np. po lekkim deszczu... cisza... schodzi się coraż niżej... coś
      niezwykłego. Drugi w głębi lasu (trzeba skręcić z drogi w lewo, raczej nie
      można skrętu przeoczyć). Jeszcze ciekawszy klimat, niż na poprzednim. Najlepiej
      się zwiedza samemu, coś niesamowitego, chociaż momentami aż ciarki przechodzą:)
      • pia.ed Re: piekne cmentarze zagranica? 13.02.05, 23:16
        Moze ktos z forumowiczow wie, czy gdzies zostal poruszony taki temat?
        Jesli nie, to gdzie go zamiescic?
        Kocham cmentarze, a poniewaz duzo podrozuje, wiec pierwsze o co sie pytam
        po przybyciu do nowego miejsca, to jest: "Gdzie jest cmentarz"?
        • pia.ed Re: piekne cmentarze zagranica? 17.02.05, 03:12
          Nikt nie chce pomoc mi w tym temacie, a przy okazji podbic ciekawe forum?
    • Gość: H Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 00:08
      Cmentarz na Lipowej w Lublinie - galeria rzeźby pod gołym niebem.
      Cmentarzyk przy kosciele ewangelickim w Lublinie - m.in. nagrobek generała
      wojska Królestwa Polskiego, złożony z wykutych w kamieniu luf i kul armatnich.
      Stary kirkut w Lublinie - jest tam najstarszy nagrobek w Polsce, który nie
      znajduje sie w kościele.
      Kirkut i cmentarz katolicki w Szczebrzeszynie - oba bardzo ciekawe.
    • elguapo żydowski w Zabrzu 18.02.05, 15:49
      Cały urokliwie zarośnięty pnączem.
      Do zobaczenia w Zabrzu lub w filmie KKutza Zawrócony z Zamachowskim
    • russs1 Cmentarz Żydowski w Częstochowie 20.02.05, 23:01
      Naprawdę magiczne miejsce.
    • olus_stad Re: piekne cmentarze w Polsce 23.02.05, 01:14
      Cmentarz przykoscielny w Rokitnicy, kolo Zlotoryji, przepiekny...
    • pabloha podaję link :) 23.02.05, 22:27
    • Gość: H Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:12
      Stary cmentarz ewangelicki w Lublinie - coś wyjątkowego - malutki cmentarzyk w
      centrum miasta, przy późnobarokowym kościele ewangelickim. Kilkanaście pięknych
      nagrobków z przełomu XVIII/XIX wieku otoczonych drzewami. Urocze miejsce...
      A większosć Lublinian mija je bez najmniejszego rzutu okiem...
      Pozdrawiam!
    • Gość: michal Bochnia- 2 cmentarze IP: *.pharmakol.uni-freiburg.de 28.02.05, 19:02
      cmentarz w bochni
      miejscowosc w wojewodztwie malopolskim 40km od krakowa
      cmentarz zalozony zostal w 1787 wiec jest tam kilka pieknych zabytkow
      a w bochni tez tak zwany cmetarz rozalka
      pozdrawiam
      • Gość: ormuz@o2.pl Re: Bochnia- 2 cmentarze IP: 195.150.224.* 11.03.05, 21:23
        Cmentarze tatarskie na południowym Podlasiu tzw. mizary. Jeden w Zastawku koło
        Lebiedziewa, gmina Terespol, powiat bialski, woj. lubelskie. Byli tu grzebani od
        XVIII do poczatku XX w. Tatarzy mieszkający w okolicach sprowadzeni przez Jana
        Sobieskiego. Jest on dosyc zdewastowany, znajdują sie tu tablice nagrobne
        starsze z napisami po arabsku i młodsze bardziej czytelne z napisami także po
        rosyjsku ( nawet czytelne ). Drugi mizar znajduje sie w Studziance koło Łomaz,
        ponad 20 km na południe od Białej Podlaskiej. Sa to jedyne pozostałości po
        Tatarach żyjących w tych okolicach.
    • Gość: ormuz@o2.pl cmentarze tatarskie IP: 195.150.224.* 11.03.05, 21:25
      Cmentarze tatarskie na południowym Podlasiu tzw. mizary. Jeden w Zastawku koło
      Lebiedziewa, gmina Terespol, powiat bialski, woj. lubelskie. Byli tu grzebani od
      XVIII do poczatku XX w. Tatarzy mieszkający w okolicach sprowadzeni przez Jana
      Sobieskiego. Jest on dosyc zdewastowany, znajdują sie tu tablice nagrobne
      starsze z napisami po arabsku i młodsze bardziej czytelne z napisami także po
      rosyjsku ( nawet czytelne ). Drugi mizar znajduje sie w Studziance koło Łomaz,
      ponad 20 km na południe od Białej Podlaskiej. Sa to jedyne pozostałości po
      Tatarach żyjących w tych okolicach.
      • horpyna4 Re: cmentarze tatarskie 24.05.06, 20:06
        Nie tylko na południowym Podlasiu, na północnym również. We wsiach tatarskich,
        w których są stare, drewniane meczety (Bohoniki, Kruszyniany) są również mizary.
        W Warszawie też są zresztą cmentarze muzułmańskie - tatarski i kaukaski.
        A co do ciekawych cmentarzy w Warszawie, to mało kto zna cmentarz karaimski,
        maleńki zresztą. Jest przy ul. Redutowej, na tyłach cmentarza prawosławnego.
        • Gość: Mi Re: cmentarze tatarskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 07:51
          bylem w Kruszynianach j Bohonikach-mam zdjęcia.
          W 2006 roku przejechałem rowerem "ścianę wschodnią" 1300km i widziałem takie
          cmentarze jakich nikt z Was nie widział, sam przypadkowo je odkryłem
          zbłądziwszy w terenie {mam kilka fotek).
    • Gość: zed Wrocek - Nobliści IP: *.KSZ.K.pl 13.03.05, 00:30
      we Wrocku na cmentarzu na ślężnej jest pięknie a dodatkową atrakcją jest to że
      są tam groby wrocławskich noblistów i innych znanych z histori miasta
      • radeqrdemenes Re: Płock 20.03.05, 11:46
        W Płocku są trzy cmentarze warte polecenia:
        Stary cmentarz- starszy od Powązek
        Cmentarz niemiecki
        cmentarz mariawitów
    • pabloha link 21.03.05, 00:20
      www.izrael.badacz.org/zydzi_w_polsce/obiekty_cmentarze_spis.html
      • Gość: Gość Re: Żychlin. IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:45
        Cmentarz żydowski w Żychlinie przy u. Łukasińskiego jest bardzo zaniedbany.
        Czyżby nikomu nie zależało na tym zabytku.
    • Gość: Leliwita Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.umt.tarnow.pl 21.03.05, 10:09
      Polecam Stary Cmentarz w Tarnowie:
      www.tarnow.pl/historia/stary_cmentarz/index.php
      oraz Cmenatarz Zydowski - Kirkut, tez w Tarnowie:
      www.tarnow.pl/historia/zabytki/kirkut.php
    • Gość: ju Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 16:07
      Cmentarz Grabiszyński we Wrocławiu!! Piękne miejsce!!!
      • annabellee1 Re: piekne cmentarze w Polsce 24.05.06, 09:58
        Cmentarz w Kamiencu Podolskim
    • skun2 Re: piekne cmentarze w Polsce 25.05.06, 04:53
      To prawda,
      Polska to piękny cmentarz.
    • Gość: Tarnów Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 12:31
      Kirkut w Tarnowie, Stary Cmentarz w Tarnowie- groby od XVI-towiecznych wzwyż.
      Piękne miejsce.
    • Gość: Piotr Szczecin-największy nekropolia w Polsce IP: *.smsnet.pl 09.06.06, 20:04
      Polecam szczeciński cmentarz, jest największy w Polsce, a trzeci w Europie.

www.cmentarzcentralny.szczecin.pl/
      Pozdrawiam
      • heluvald Re: Szczecin-największy nekropolia w Polsce 12.08.06, 14:30
        Przemyśl. Stary cmentarz 1 listopada, wieczorem,bo polożony na wzgórzu. Piękne
        miejsce.
    • sladyprzeszlosci Cmentarze wojenne 12.08.06, 14:44
      Cmentarze wojenne, b.wiele w dawnej Galicji...

Np.

www.sladyprzeszlosci.net/2.html
      • mysliciel662 Re: Cmentarze wojenne 10.05.17, 11:05
        W Lublinie na Lipowej jest piękny cmentarz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka