magdalenea Przedbórz 03.11.04, 16:19 Cmentarz pełen starych drzew i poukrywanych w ich cieniach wiekowych posągów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grabarz Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 19:04 Nekrofilia? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: piekne cmentarze w Polsce 28.11.04, 11:07 Szkoda ze wszystkie piekne cmentarze sa polozone w poludniowej Polsce ktorej nie odwiedzam, bo nie mam tam rodziny ani znajomych... Czy nie ma czegos pieknego od Warszawy wzwyz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mih Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.238.99.103.adsl.inetia.pl 03.12.04, 19:31 Piła-Leszków schowany w lesie cmentarz z okresu I wojny światowej - gdzie spoczywaja jency z obozow; rozne narodowosci, rozne religie; niesmowite miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
szch69 Re: piekne cmentarze w Polsce 02.01.05, 14:52 Przepiekne cmentarze w Pitrkowie Trybunalskim: stary katolicki, ewangelicki, prawoslawny i zydowski wiecej na www.piotrkow.pl/piotrkowskie_nekropolie.html Odpowiedz Link Zgłoś
agnesj77 Re: piekne cmentarze w Polsce 03.01.05, 14:57 niewiem czy ktos juz tu pisał ale w łodzi jest najwiekszy cmentarz zydowski w Europie polecam.koniecznie trzeba tez isc na stary cmentarz na Ogrodowej.Naprawde warto. Odpowiedz Link Zgłoś
szch69 Re: piekne cmentarze w Polsce 05.01.05, 22:15 A Kaplica Scheiblera jest cudowna Odpowiedz Link Zgłoś
agnesj77 Re: piekne cmentarze w Polsce 06.01.05, 09:38 No kaplica jest w dodatku teraz odnowiona. Ale cały cmentarz na Ogrodowej jest piekny. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: piekne cmentarze w Polsce 19.01.05, 15:57 Jest ładny, nie piękny...ale trudno mi to po dziś dzien zrozumieć, to dla mnie nie jest cmentarz, to raczej park ...W ogóle jakaś taka sceptyczna w stosunku do rodzinnej Łodzi jestem, nie wiem czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.01.05, 08:46 zdanka1 napisała: > Jest ładny, nie piękny...ale trudno mi to po dziś dzien zrozumieć, to dla mnie > nie jest cmentarz, to raczej park ...W ogóle jakaś taka sceptyczna w stosunku > do rodzinnej Łodzi jestem, nie wiem czemu... Park? Byłaś tam kiedyś? To, że rosną tam stare drzewa to jest chyba cechą wszsytkich starych cmentarzy. Zbytni sceptycyzm wobec własnego miasta też nie jest dobry :) Bo w Łodzi są też naprawdę ładne rejony i to wcale nie tak mało liczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.4web.pl 22.01.05, 18:31 Trudno, żebym mieszkając w Łodzi nie oglądała Ogrodowej przez całe życie:P Z Bonisławskim i bez niego, na kwestach, samotnie i w parach... Żydowski z Brackiej również. Ja po prostu widziałam ładniejsze nekropolie i tylko i wyłacznie o to mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:56 cmentarz św.rocha i cmentarz żydowski oraz komunalny w Czestochowie,pierwszy stary pochowane tam sa szczatki ludzi trzech wyznan,zydowski zaniedbany ale klimatyczny natomiast komunalny nowoczesny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borniak Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.02.05, 21:15 Borne Sulinowo - jeden rosyjski, jeden rosyjsko-polski cmentarz. Pierwszy ok. 10 minut drogi za miastem, drugi 5 minut dalej:) Na pierwszym wspaniały klimat wieczorkiem, np. po lekkim deszczu... cisza... schodzi się coraż niżej... coś niezwykłego. Drugi w głębi lasu (trzeba skręcić z drogi w lewo, raczej nie można skrętu przeoczyć). Jeszcze ciekawszy klimat, niż na poprzednim. Najlepiej się zwiedza samemu, coś niesamowitego, chociaż momentami aż ciarki przechodzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: piekne cmentarze zagranica? 13.02.05, 23:16 Moze ktos z forumowiczow wie, czy gdzies zostal poruszony taki temat? Jesli nie, to gdzie go zamiescic? Kocham cmentarze, a poniewaz duzo podrozuje, wiec pierwsze o co sie pytam po przybyciu do nowego miejsca, to jest: "Gdzie jest cmentarz"? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: piekne cmentarze zagranica? 17.02.05, 03:12 Nikt nie chce pomoc mi w tym temacie, a przy okazji podbic ciekawe forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 00:08 Cmentarz na Lipowej w Lublinie - galeria rzeźby pod gołym niebem. Cmentarzyk przy kosciele ewangelickim w Lublinie - m.in. nagrobek generała wojska Królestwa Polskiego, złożony z wykutych w kamieniu luf i kul armatnich. Stary kirkut w Lublinie - jest tam najstarszy nagrobek w Polsce, który nie znajduje sie w kościele. Kirkut i cmentarz katolicki w Szczebrzeszynie - oba bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
elguapo żydowski w Zabrzu 18.02.05, 15:49 Cały urokliwie zarośnięty pnączem. Do zobaczenia w Zabrzu lub w filmie KKutza Zawrócony z Zamachowskim Odpowiedz Link Zgłoś
russs1 Cmentarz Żydowski w Częstochowie 20.02.05, 23:01 Naprawdę magiczne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: piekne cmentarze w Polsce 23.02.05, 01:14 Cmentarz przykoscielny w Rokitnicy, kolo Zlotoryji, przepiekny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:12 Stary cmentarz ewangelicki w Lublinie - coś wyjątkowego - malutki cmentarzyk w centrum miasta, przy późnobarokowym kościele ewangelickim. Kilkanaście pięknych nagrobków z przełomu XVIII/XIX wieku otoczonych drzewami. Urocze miejsce... A większosć Lublinian mija je bez najmniejszego rzutu okiem... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Bochnia- 2 cmentarze IP: *.pharmakol.uni-freiburg.de 28.02.05, 19:02 cmentarz w bochni miejscowosc w wojewodztwie malopolskim 40km od krakowa cmentarz zalozony zostal w 1787 wiec jest tam kilka pieknych zabytkow a w bochni tez tak zwany cmetarz rozalka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ormuz@o2.pl Re: Bochnia- 2 cmentarze IP: 195.150.224.* 11.03.05, 21:23 Cmentarze tatarskie na południowym Podlasiu tzw. mizary. Jeden w Zastawku koło Lebiedziewa, gmina Terespol, powiat bialski, woj. lubelskie. Byli tu grzebani od XVIII do poczatku XX w. Tatarzy mieszkający w okolicach sprowadzeni przez Jana Sobieskiego. Jest on dosyc zdewastowany, znajdują sie tu tablice nagrobne starsze z napisami po arabsku i młodsze bardziej czytelne z napisami także po rosyjsku ( nawet czytelne ). Drugi mizar znajduje sie w Studziance koło Łomaz, ponad 20 km na południe od Białej Podlaskiej. Sa to jedyne pozostałości po Tatarach żyjących w tych okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ormuz@o2.pl cmentarze tatarskie IP: 195.150.224.* 11.03.05, 21:25 Cmentarze tatarskie na południowym Podlasiu tzw. mizary. Jeden w Zastawku koło Lebiedziewa, gmina Terespol, powiat bialski, woj. lubelskie. Byli tu grzebani od XVIII do poczatku XX w. Tatarzy mieszkający w okolicach sprowadzeni przez Jana Sobieskiego. Jest on dosyc zdewastowany, znajdują sie tu tablice nagrobne starsze z napisami po arabsku i młodsze bardziej czytelne z napisami także po rosyjsku ( nawet czytelne ). Drugi mizar znajduje sie w Studziance koło Łomaz, ponad 20 km na południe od Białej Podlaskiej. Sa to jedyne pozostałości po Tatarach żyjących w tych okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: cmentarze tatarskie 24.05.06, 20:06 Nie tylko na południowym Podlasiu, na północnym również. We wsiach tatarskich, w których są stare, drewniane meczety (Bohoniki, Kruszyniany) są również mizary. W Warszawie też są zresztą cmentarze muzułmańskie - tatarski i kaukaski. A co do ciekawych cmentarzy w Warszawie, to mało kto zna cmentarz karaimski, maleńki zresztą. Jest przy ul. Redutowej, na tyłach cmentarza prawosławnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi Re: cmentarze tatarskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 07:51 bylem w Kruszynianach j Bohonikach-mam zdjęcia. W 2006 roku przejechałem rowerem "ścianę wschodnią" 1300km i widziałem takie cmentarze jakich nikt z Was nie widział, sam przypadkowo je odkryłem zbłądziwszy w terenie {mam kilka fotek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Wrocek - Nobliści IP: *.KSZ.K.pl 13.03.05, 00:30 we Wrocku na cmentarzu na ślężnej jest pięknie a dodatkową atrakcją jest to że są tam groby wrocławskich noblistów i innych znanych z histori miasta Odpowiedz Link Zgłoś
radeqrdemenes Re: Płock 20.03.05, 11:46 W Płocku są trzy cmentarze warte polecenia: Stary cmentarz- starszy od Powązek Cmentarz niemiecki cmentarz mariawitów Odpowiedz Link Zgłoś
pabloha link 21.03.05, 00:20 www.izrael.badacz.org/zydzi_w_polsce/obiekty_cmentarze_spis.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Żychlin. IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:45 Cmentarz żydowski w Żychlinie przy u. Łukasińskiego jest bardzo zaniedbany. Czyżby nikomu nie zależało na tym zabytku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leliwita Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.umt.tarnow.pl 21.03.05, 10:09 Polecam Stary Cmentarz w Tarnowie: www.tarnow.pl/historia/stary_cmentarz/index.php oraz Cmenatarz Zydowski - Kirkut, tez w Tarnowie: www.tarnow.pl/historia/zabytki/kirkut.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ju Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 16:07 Cmentarz Grabiszyński we Wrocławiu!! Piękne miejsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: piekne cmentarze w Polsce 24.05.06, 09:58 Cmentarz w Kamiencu Podolskim Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: piekne cmentarze w Polsce 25.05.06, 04:53 To prawda, Polska to piękny cmentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnów Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 12:31 Kirkut w Tarnowie, Stary Cmentarz w Tarnowie- groby od XVI-towiecznych wzwyż. Piękne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Szczecin-największy nekropolia w Polsce IP: *.smsnet.pl 09.06.06, 20:04 Polecam szczeciński cmentarz, jest największy w Polsce, a trzeci w Europie. www.cmentarzcentralny.szczecin.pl/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
heluvald Re: Szczecin-największy nekropolia w Polsce 12.08.06, 14:30 Przemyśl. Stary cmentarz 1 listopada, wieczorem,bo polożony na wzgórzu. Piękne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sladyprzeszlosci Cmentarze wojenne 12.08.06, 14:44 Cmentarze wojenne, b.wiele w dawnej Galicji... Np. www.sladyprzeszlosci.net/2.html Odpowiedz Link Zgłoś
mysliciel662 Re: Cmentarze wojenne 10.05.17, 11:05 W Lublinie na Lipowej jest piękny cmentarz. Odpowiedz Link Zgłoś