Gość: MISIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.03, 20:56 Mam ochotę potropić jakieś bunkry , twierdze , kopalnie i zamki w tych okolicach.Co polecicie? misia@street.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Kotlina Kłodzka IP: *.wp3.ptc.pl 08.09.03, 14:51 Może to nie Kotlina Kłodzka, ale Walim - Rzeczka - sztolnie pohitlerowskie. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiG Re: Kotlina Kłodzka IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 09.09.03, 19:30 Gość portalu: Aga napisał(a): > Może to nie Kotlina Kłodzka, ale Walim - Rzeczka - sztolnie pohitlerowskie. > Warto. Rzeczka to tylko jeden z kilku podziemnych kompleksów wykutych przez hitlerowców. Ogółem odkryto siedem (chyba) z czego trzy są udostępnione dla turystów. Źródła niemieckie mówią o 10 podziemnych schronach/fabrykach (?) więc powinny się znaleźć jeszcze trzy pozostałe :-) Miałem zamiar sam pochodzić po tych sztolniach (o ile da się do nich wejść) - mam nawet mapę 1:25000 z naniesionymi osobiście tymi siedmioma "obiektami" :-) Może się uda w przyszłym roku... MiG PS. A poza tym: twierdze w Kłodzku i Srebrnej Górze, kopalnie złota (Złoty Stok) i uranu (Kletno) - udostępnione do zwiedzania. No i nawet na zwykłej mapie turystycznej jest zaznaczonych pełno ruin - tyle że czasem jest to naprawdę kupa kamieni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
modli Re: Kotlina Kłodzka 23.09.03, 11:26 Kurcze, twierdza Kłodzku jest rzeczywiście piękne. No i jeszcze wspaniałe widoki z jej wierzchołka;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: Kotlina Kłodzka IP: 213.155.167.* 08.09.03, 16:39 Kup sobie przewodnik Joanny Lamparskiej - tam masz wszystko co Cię interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Re: Kotlina Kłodzka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 20:22 Niestety , z moich obserwacji wynika,że żaden przewodnik nie jest w stanie pokazać Ci wszystkiego co jest warte zobaczenia w danej okolicy.Najcenniejszym przewodnikiem są ludzie ,którzy tam byli, lub mieszkają w okolicy od pokoleń. Pozdrawiam misia@street.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: Kotlina Kłodzka IP: 213.155.167.* 09.09.03, 22:30 Gość portalu: MISIA napisał(a): > Niestety , z moich obserwacji wynika,że żaden przewodnik nie jest w stanie > pokazać Ci wszystkiego co jest warte zobaczenia w danej okolicy.Najcenniejszym > przewodnikiem są ludzie ,którzy tam byli, lub mieszkają w okolicy od pokoleń. > Pozdrawiam > misia@street.pl Misiu! A zajrzałaś do książek Lamparskiej? To nie są zwykłe przewodniki, sprawdź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesien Re: Kotlina Kłodzka IP: *.proxy.aol.com 14.09.03, 17:22 tez uwazam ,ze nalezy zagladnac do przewodnika,to nie zaszkodzi,a czasem znajdzie sie dobry typ,ciekawa trase,zdjecia,ktore podpowiedza wyobrazni czy to mogloby sie nam podobac, zawsze korzystam z takich materialow,ale i wypytuje znajomych o wrazenia i im wiecej maja na dany temat do powiedzenia tym bardziej mnie to wciaga,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZC Re: Kotlina Kłodzka IP: *.met.pl 25.09.03, 21:28 Najlepiej obejrzeć serwis www.sudety.info.pl Za jego pomocą można dużo dowiedzieć się o całej Kotlinie Kłodzkiej Odpowiedz Link Zgłoś