Dodaj do ulubionych

Wietnam-Hong Kong

29.09.09, 11:52
Witam wszystkich forumowiczow.
Wnajbliszym czasie wybieram sie do Wietnami i Hong-kongu i zbieram informacje
na temat.
Co warto zobaczyc w Wietnamie i Hong-Kongu.?
Wymyslilem sobie taka trase :Sajgon, Delta Mekongu ,Sajgon,
Hue,Halong-Bay,Hanoi ,SaPa i z tamtad przez Kanton do H-K mam 18 dni czy
wogole jest to do wykonania.?
Chce sie poruszac pociagami lub autobusami .
Intersuje mnie jak z SaPa naj szybszym sposobem przedostac sie do Hong-Kongu .
Czy ktos z was przerabial taka trase?.

Wszelkie informacje beda bardzo pomocne(strony internetowe lub wlasne relacje
chetnie poczytam).
Za odpowiedzi z gory serdecznie dziekuje
Obserwuj wątek
    • davidoff_pce Re: Wietnam-Hong Kong 29.09.09, 16:53
      Witam!
      Po pierwsze zabrakło mi tu trochę Hoi An. Jest to według mnie najurokliwsze
      miasto w Wietnamie (oczywiście spośród tych, w których byłem). Słabe wrażenie
      zrobiło na mnie natomiast Hue. Radzę Ci też nie tracić za dużo czasu w Sajgonie.
      Z mojej perspektywy to nic ciekawego poza kilkoma zabytkami, które przy dobrej
      organizacji można spokojnie zobaczyć w jeden dzień.
      Jak z SaPa do Hongkongu się dostać nie wiem, bo ani w jednym, ani drugim miejscu
      nie byłem.
      Czy uda Ci się to wszystko pomieścić w 18 dniach? Nie wiem, ale wiem, że musisz
      wziąć pod uwagę, że Wietnam to bardzo dłuuuugi kraj. Na przykład z Sajgonu do
      Hoi An jedzie się autobusem ok. 24 godzin. Stamtąd do Hue kolejne ze 4, a z Hue
      do Hanoi z 20. Wycieczka z Hanoi do Halong to kilka godzin w jedną stronę. Piszę
      o tym, bo jak dodasz sobie cały czas przejazdów, to wyjdzie Ci z tego kilka dni.
      Oczywiście można trochę oszukać czas jeżdżąc nocami autobusami sypialnianymi.
      Wietnam (jak zresztą całe Indochiny) jest fantastyczny, więc już teraz
      zazdroszczę Ci wakacji ;)
    • mibag Re: Wietnam-Hong Kong 30.09.09, 12:12
      davidoff_pce wogole gdzie byles w Wietnamie ?
      • davidoff_pce Re: Wietnam-Hong Kong 01.10.09, 03:37
        Zrobiłem następującą trasę: Sajgon(bez Delty Mekongu)- Hoi An - Hue - Hanoi - Ha
        Long - znów Hanoi - później Laos.

Wietnam przejechałem w około 2 tygodnie nie pędząc na łeb i szyję. Piszę
        "około", bo byłem wtedy w tej komfortowej sytuacji, że nie musiałem liczyć
        czasu, więc nie pamiętam, jak to było dokładnie ;) Gdybym jechał teraz pewnie
        odwiedziłbym Deltę i Sapa, ale trudno - wyszło, jak wyszło. Przynajmniej mam
        motywację, żeby tam wrócić.

• Gość: iskierkaaa Re: Wietnam-Hong Kong IP: *.czest.pl 01.10.09, 10:16
      Witam,

w listopadzie/grudniu wybieram sie do Kong Kongu.. Czy komuś z Was rzuciła sie w
      oczy jakaś promocja cenowa na powyższy kierunek? Póki co udało mi sie najtaniej
      znaleźć British Airways za 2022 pln od 17 listopada.
      PS. jakie macie doswiadczenia z tymi liniami? Bardzo boję sie latać ;o)

I jeszcze jedno pytanie, czy ktoś leciał z HKG do Chin? Długo trwa lot? Jaki
      sobie wyznaczyć cel w Chinach? Pekin??
      • untochables Re: Wietnam-Hong Kong 01.10.09, 11:04
        sprawdź air - asie

w hongkongu jest sporo atrakcji ;) zaczynając od góry z której można
        zobaczyć cały hongkong, po bude z brązu, najdłuższe ruchome schody
        świata, aleje gwiazd z pomnikiem Brucee Lee, kilka targów nocnych,
        światynie, najdłuższy most wiszący świata chyab też ;) sporo jest
        tego ;)
      • Gość: Damian Re: Wietnam-Hong Kong IP: *.128.85.165.static.crowley.pl 04.10.09, 11:39
        Witam
        Ja kupilem wczoraj bilety waw hkg lufthanza 2016(czas 16,3 h) wylot 4 listopad,
        z doswiadczenia wiem ze jak na hkg jest to bardzo dobra cena. Najczesciej latam
        Finair-em(czas lotu) ale cena na ten termin jest okropna. Co do lotu przez
        Londyn to troche szkoda czasu. W Lufthanzie masz miedzyladowanie w Monachium
        czyli blizej niz Londyn powrot przez Zurich(czas 16 h. Polecam Szanghai ogrody
        Ju ju an obok stare miasto, Oriental Pearl, Nanjin Road, muzeum infrakstruktury,
        zakupy. Co prawda moge byc nie obiektywny bo nie bylem jeszcze w Pekinie zawsze
        Szanghai i Hong Kong.
        Pozdrawiam
      • Gość: Damian Re: Wietnam-Hong Kong IP: *.128.85.165.static.crowley.pl 04.10.09, 12:03
        I jeszcze nie zapomnij o tym ze musisz miec wize co najmniej 2 krotna bo HKG
        jest traktowany jako inne terytorium niz Chiny i jesli wylecisz do Pekinu,
        Szhanghaju itp to bedziesz musiala miec mozliwosc 2 wjazdu na terytorium Chrl,
        natomiast jesli lecisz po miedzy innymi miastami w Chinach nie ma problemu z
        wiza 1 krotna.
        Pozdrawiam
    • big_markk Re: Wietnam-Hong Kong 01.10.09, 12:56
      Witam , ja zrobiłem trasę odwrotną - z Hanoi do Sajgonu, przez
      HaLong,SaPa,HoiAn. Popieram davidoffa-trzeba zobaczyć Hoi An a na Sajgon
      przeznaczyć 1 dzień, ponure miasto. Ten wariant jest o tyle lepszy od odwrotnego
      ,że z Sajgonu można złapać lot do HK. W ogóle polecam poruszanie się po
      Wietnamie samolotami , jest niezbyt drogo a szybko i sprawnie. Oczywiście do
      SaPa jadą tylko nocne pociągi , ale naprawdę warto , szczerze zachęcam.Jeśli
      chodzi o Halong Bay to min.2 dni , jednodniowa wycieczka mija się z celem. Mi
      przebycie Wietnamu zajęło ok.18 dni, ale przy dobrej organizacji można urwać
      dzień czy dwa na HongKong. HK ma fajny klimacik , ale zwiedzać nie ma co, może
      ew. zakupy...Do HK nie potrzeba wiz , gdybyś chciał jechać lądem przez Chiny
      musisz doliczyć cenę wizy , nie mówiąc o tym ,że zajmie to mnóstwo czasu .
      (Foto)relacja na mojej stronie picasaweb.google.pl/marek.glowski ,
      zapraszam .
    • Gość: GrUby Re: Wietnam-Hong Kong IP: *.floraland.pl 02.10.09, 14:11
      Zgadzam sie ze Sajgon to jeden dzien i starczy a Hanoi jest znacznie
      ciekawsze. Nocny pociag i wizyta w Sapa to obowiazkowy punkt
      programy, tylko jak pamietam targi sa w jakies okreslone dni
      tygodnia (chyba w likend). Trzeba pamietac ze pociagi i autobusy sa
      bardzo wolne wiec nawet 50 - 100 km to cala wyprawa. Lepiej nie
      planowac wszystkiego na styk majac wiekszy budzet mozna pokusic sie
      na loty wewnetrzne. Dziala to calkiem sprawnie.
      pozdrawiam
      www.angorka.republika.pl
      • mibag Re: Wietnam-Hong Kong 06.10.09, 18:21
        Witam na Sajgon zaplanowalem juz jeden dzien .Co jest warte obejrzenia w Hoi An
        waszym zdaniem ile czasu poswiecic na ta miejscowosc .? Zaplanowalem tak moja
        trae gdyz bede przylatywal do Sajgonu z Kuala Lumpur .

• davidoff_pce Re: Wietnam-Hong Kong 07.10.09, 12:16
          W samym Hoi An warto przede wszystkim po prostu przespacerować się po starówce - czujesz się jak w bajce. Jest to jedno z najbardziej malowniczych miasteczek w regionie (swoją drogą "odkryte" przez polskiego naukowca). Na starówce zobaczysz ciekawy most japoński, kilka otwartych dla turystów odrestaurowanych domów dawnych kupców, jakąś pagodę, jeśli Cię to interesuje to muzeum... Przy wejściu na starówkę możesz kupić wejściówkę do czterech wybranych przez Ciebie miejsc. Jest tam kilka otwartych dla zwiedzających warsztatów rzemieślniczo-artystycznych, w których zazwyczaj za darmo możesz podejrzeć artystów przy pracy. Oczywiście będziesz namawiany na zakup pamiątek. Jak na warunki azjatyckie są dość drogie, ale też wyjątkowe.
          Hoi An słynie także z tego, że jest miastem krawców. W ciągu doby uszyją Ci garnitur na miarę razem ze skórzanymi butami niezłej jakości za niezłą cenę. Warsztaty krawieckie są wszędzie i są w stanie uszyć wszystko w błyskawicznym tempie. Polecam te poza starówką, bo są znacznie tańsze.
          Możesz też wynająć za grosze rower i pojechać nim około 5 km za miasto na plażę. Morze Południowochińskie nie jest wprawdzie tak gorące, jak np. Zatoka Tajlandzka, ale nawet w tzw. porze zimnej można się w nim kąpać.
          Poza tym możesz wykupić sobie na miejscu jednodniową wycieczkę do My Son - kompleksu hinduistycznych świątyń zbudowanych w średniowieczu przez Czamów.
          Ile spędzić tam czasu? Jeśli chcesz tylko przejść się po starówce, skosztować lokalnej kuchni i zaopatrzyć się w pamiątki to wystarczy jeden dzień, bo miasteczko jest niewielkie. Jeśli dołożysz do tego My Son, to potrzebujesz drugiego dnia, a jeśli chcesz jeszcze powylegiwać się na plaży, to niezbędny jest dzień trzeci.
    • Gość: iskierkaa Re: Wietnam-Hong Kong IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.09, 21:19
      Doswiadczeni Podroznicy,
      a jak przebiega podroz do HKG? Czy jest spokojnie? czy tez mocne i czeste
      turbulencje? (Lece 2 polowa listopada)

Ja tak bardzo boje sie leciec.... odbiera mi to resztki zdrowego rozsadku..
      znajomy mnie jeszcze straszy lotniskiem w HKG... ze ladowanie tam srednio ciekawe..
      • jerzy30 Hong Kong ma milion atrakcji 07.10.09, 14:29
        Gora i widok na miasto, Knowlon w nocy i widoki na wyspe, wielki Budda
        i najdluzsza kolejka linowa, warto tez do macao poplynac promem - ok 1
        godz, centrum Hongkon, przyladek lantau, Discowery bay - jest tam co
        zwidzac.
      • big_markk Re: Wietnam-Hong Kong 07.10.09, 22:16
        Dolecisz , spokojnie :) Faktycznie , przylot jest dość hardkorowy , bo ni z tego
        ni z owego pod kołami masz morze :)ale wylądujesz bezpiecznie , spoko .Do
        miasta z lotniska jeździ fajna kolejka , polecam. .Hong Kong ma fajny klimacik ,
        mi się zawsze kojarzy z pierwszymi sekwencjami z "Wejścia smoka ", chociaż już
        niewiele z tego zostało. Ale klimacik jest fajny, kiedy usiądziesz przy pomniku
        Bruca Lee i patrzysz na przepływające dżonki...chciałbym tam jeszcze pojechać .
        • Gość: iskierkaaa Re: Wietnam-Hong Kong IP: *.czest.pl 08.10.09, 14:44
          ale sam lot do zniesienia? Na tej trasie nie zdarzają sie jakies mega turbulencje?
          chcialabym a sie boje... ma to byc nasz honeymoon, pieniazki przeznaczone na
          podroz mamy ale ja ze wzgl na podroz ktorej tak bardzo sie boje mysle nad Madera
          ;] Bo blizej :( Ehhh jaka głupia jestem, moc lecieć a nie korzystac
    • mibag Re: Wietnam-Hong Kong 09.10.09, 19:14
      Witam chcialbym zaczerpnac waszych informacji co jest najbardziej interesujace
      w tych miejscowsciach i ile poswiecic na nie czasu ,co ulatwi mi
      rozplanowanie podrozy .
      Sajgon(jeden dzien), Delta Mekongu,Hue(zostalo juz opisane)
      ,Halong-Bay(dwa dni),Hanoi ,SaPa
      • Gość: somtam Re: Wietnam-Hong Kong IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 23:20
        Hoi An jest naprawde urokliwe , koniecznie targ rybny , trzeba byc ok 5 rano. W
        drodze powrotnej, nad rzeka spotkasz grupy vietnamczykow , przed wschodem
        Slonca , cwiczacych Thai Chi. Niesamowity widok, masa starszych ludzi, w rytm
        muzyki. Obowiazkowo przejazdzka po rzece lodzia rybacka. Do May Son uwazam
        szkoda czasu, caly dzien, a ruiny takie sobie. .Lepiej dac sie wywiesc na pola
        ryzowe, lub zrobic wycieczke rowerami. Hue tyle ze po drodze , ale nic ciekawego.
        Saygon, miasto jako takie i wlasciwie tylko militarne objekty, muzeum
        bunkrow,za miastem i w miescie Amis Muzeum.
        Hanoi tez milucha, wodny teatr lalek, miasto bardzo ciekawe.Halong Bay to
        koniecznie, ale lepiej bez noclegu.Caly Wietnam przesympatyczny, fajni serdeczni
        ludzie, no i wszedzie super jodzonko
        • mibag Re: Wietnam-Hong Kong 19.10.09, 19:09
          Witam ile czasu potrzebowal bym na przejechanie autobusem lub pociagiem
          z Sajgodu do Hoi An?.
          • davidoff_pce Re: Wietnam-Hong Kong 20.10.09, 00:43
            Licz około doby. Polecam autobusy sypialne - nie ma może rewelacji, "łóżka" są
            raczej w rozmiarze azjatyckim i Europejczyk musi się liczyć z koniecznością
            podkurczenia nóg, ale przy tak długiej podróży nie opłaca się nadmiernie
            oszczędzać. Po pierwsze różnica cenowa pomiędzy autobusem zwykłym a sypialnym
            nie jest aż tak znaczna, a komfort znacznie wyższy. Po drugie odpada jeden
            nocleg, a po takiej podróży człowiek jest tak wyspany i znudzony, że aż się
            rwie, żeby coś pozwiedzać ;)
            • mibag Re: Wietnam-Hong Kong 26.10.09, 14:35
              Witam ile potrzebowalbym na przebycie z Hoi An do Halong-bay .
              Istnieje jakies bezposrednie polaczenie czy musze sie najpierw udac do Hanoi a z
              tamtad do Halong-bay .
              • davidoff_pce Re: Wietnam-Hong Kong 26.10.09, 18:19
                Myślę, że też około doby, chociaż nie wiem, jak to jest z bezpośrednim dotarciem
                z Hoi An do Ha Long. Ja w Hanoi wykupiłem sobie w miejscowym biurze trzydniową
                wycieczkę do zatoki. W samym Ha Long myślę, że rejs też jest jakoś do
                zorganizowania, ale jak miałoby to wyglądać dokładnie, to nie wiem.
                • Gość: mibag Re: Wietnam-Hong Kong IP: *.adsl.highway.telekom.at 26.10.09, 18:48
                  Mozesz mi napisac jak sie nazywalo to biuro w Hanoi gdzie kupiles wycieczke do
                  Halong i ile ona cie kosztowala .?
                  • davidoff_pce Re: Wietnam-Hong Kong 27.10.09, 01:02
                    Absolutnie nie pamiętam, co to było za biuro. Myślę, że załatwiałem to w
                    recepcji swojego hotelu (którego nazwy też nie pamiętam), jak zwykle robi się to
                    w Indochinach. De facto nie ma to większego znaczenia, w którym biurze to sobie
                    załatwisz, bo wszystkie oferują to samo. Oczywiście przed podjęciem decyzji
                    możesz się przejść do kilku biur, bo pomiędzy ofertami zdarzają się drobne,
                    kilkudolarowe różnice. Nie pamiętam ile ta wycieczka kosztowała, bo było to już
                    dość dawno. Wiem, że nie była bardzo tania, ale było warto. Pierwszego dnia
                    dojeżdżało się z Hanoi do zatoki, później rejs, wejście do największej w zatoce
                    jaskini, możliwość popływania w morzu lub wypożyczenia kajaków; nocleg na łodzi.
                    Drugiego dnia dobiliśmy do wyspy Cat Ba, gdzie mieliśmy krótki, niezbyt męczący
                    "trekking" po parku narodowym (warto mieć wygodne buty, bo czeka tam na nas
                    wejście na sporą, ale łatwą górkę). Na nocleg w hotelu na wyspie przyjeżdżało
                    się po południu i był jeszcze czas na pójście na plażę (tam też następnego
                    poranka widziałem najpiękniejszy wschód słońca w życiu). Następny dzień to
                    powrót na stały ląd z przystankiem w pobliżu pływającej wioski; wieczorem Hanoi.
                    Wszystkie wymienione atrakcje + wyżywienie były w cenie, więc pamiętam, że mimo
                    iż na początku wydawało mi się dość drogo, to ostatecznie oceniłem to jako dobrą
                    inwestycję. Pozdrawiam!
                    • mango1000 Re: Wietnam-Hong Kong 03.05.17, 09:51
                      Witajcie, widze ze linnk jest bardzo stary ale moze ktos mi odpowie?
                      Jakimi liniami najlepiej przemiescic sie miedzy Vietnamem a Hong Kongiem - czy sa jakies 'lokalne' linie.

I czy mozecie polecic jakis fajny 'beach resort' w Vietnamie?

Z gory dziekuje za odpowiedz
                      • kornel-1 Re: Wietnam-Hong Kong 03.05.17, 12:05
                        mango1000 napisała:

> Jakimi liniami najlepiej przemiescic sie miedzy Vietnamem a Hong Kongiem - czy
                        > sa jakies 'lokalne' linie.

Dziwne pytania. Zarówno Wietnam jak i Hongkong mają swoje "narodowe" linie Vietnam Airlines i Hong Kong Airlines; ponadto są VietJet Air i Hong Kong Express. Wszystkie są "lokalne". Są też inni przewoźnicy realizujący połączenie VN-HK.

Co to znaczy najlepiej? Najtaniej polecisz z JetStar Pacific Airlines.

Na resortach się nie znam :-p

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka