2.bella 06.03.10, 12:01 Witam,prosze o pomoc> Lecimy 22.04 w pieć osób do Krabi,Kto tam był,co warto zwiedzić,może ktoś zna dobre biura podróży,chodzi mi o te,na miejscu> Będę wdzięczna za informacje> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olek Re: Krabi IP: 109.243.100.* 06.03.10, 14:45 proszę, tutaj jest kilka fotek z mojego lutowego wyjazdu na Krabi: picasaweb.google.com/109582270508260830633/Tajlandia02# byliśmy tam 6 dni, rewelacyjnie. Nie polecam nocowania w Ao Nang Nocowaliśmy w Klong Muang Sunset przy plaży o tej samej nazwie: www.klongmuangsunset.com/ trafiliśmy najlepiej jak mogliśmy, owszem do Ao Nan jeżdziliśmy wieczorami na skuterach, ale miasteczko jest naprawde męczące i nie ma w sobie uroku. co zwiedzaliśmy: 1. całodniowy rejs long Boat- 2200 Batów, wyspy Ko Poda, Chicken Island, Railay Bay 2. całodniowy rejs na Phi-phi- bardzo polecam, całe szczęście nie pojechaliśmy na Phi- Phi zwykłym promem bo główna plaża na tej wyspie jest nieatrakcyjna i niepotrzebnie byśmy spędzili tam cały dzień. 3. Na wypożyczonych skuterkach pojechaliśmy do świątyni Łat Sam ... ( nie znam pisowni, w każdym bądz razie 1270 schodów do pokonania) słonie, skutery i wszelkie inne aktrakcje można zaliczyć w drodze pomiędzy Klong Muang Beach a Ao Nang. Pierwsze dwie wycieczki zorganizowane przez właściciela pensjonatu. Organizator, w cenie wycieczki, przyjedzie po was do waszego miejsca zakwaterowania. Na skraju Klong Muang Beach jest mała wioska rybacka- polecam zajrzeć tam do godzin dopołudniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
diadar Re: Krabi 06.03.10, 19:05 Byłem w Aonangu w 2008 r poznałem Leszka Limeryka ma biuro turystyczne i organizuje wycieczki.Informacje na ego stronie internetowej pearl4you.com/artthai/. Chętnie wracam do spędzonych tam chwil. Na pytania chętnie odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
2.bella Re: Krabi 07.03.10, 16:27 Mam pytanie,jak oceniasz jego wycieczki,jeżeli brałeś w nich udział,i jak to wygląda cenowo w porównaniu np.z biurami miejscowymi ? Odpowiedz Link Zgłoś
diadar Re: Krabi 08.03.10, 08:29 Korzystałem z kilku wycieczek byłem b. zadowolony. Nie znam relacji cen miejscowych biur Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Krabi 08.03.10, 09:20 Koło Krabi jest turystyczny kołchoz Ao Nang. Wieczorem głośny i zatłoczony, ale bardzo wygodny jako baza wypadowa na wycieczki. Poza tym ogromny wybór knajpek na każdą kieszeń. Zresztą możesz znaleźć nocleg w oddalonej od centrum okolicy - tu już jest cicho i spokojnie. Najbardziej popularne wycieczki to oczywiście Phi Phi + okoliczne małe wysepki. Słynna Maya Beach zawalona turystami, ale wciąż spektakularna. Wykup wycieczkę szybką łodzią, będzie więcej czasu na snorkelling. Druga wycieczka to longtailem na wyspę Ko Hong. Krajobrazowo wspaniała, snorkelling taki sobie. Potem półdniowa wycieczka kajakami morskimi do kanionu Thalane - małpy namorzyny, skały. No i okoliczne plaże Railey, Phra Nang ze słynnymi klifami. Pomiędzy plażą Railey a Phra Nang w bok odchodzi bardzo stromy szlak w górę. Dochodzisz do punktu widokowego (koniecznie), potem schodzisz w dół do ukrytej laguny w gęstej dżungli - polecam. Wycieczki kupowane na ulicy po porównaniu cen z kilku źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
vissenka Re: Krabi 25.03.10, 21:05 Witam, to i ja się podłącze do tematu. :) Wlasnie dzis zdecydowalismy sie pojechac na Krabi 19 kwietnia:) poniewaz chcemy odpoczac bedziemy stacjonowac w jednym hotelu (niestety w Ao nang). Mam takie pytanie - ile kasy należy wziac aby spokojnie sie wyżywić przez 15 dni no i popływać na okoliczne wyspy? Czy jak zabraknie gotówki to spokojnie można wybrac z bankomatu, czy bedzie zastosowana duza prowizja? Byłabym wdzięczna za wszelkie porady. Pozdrawiam V Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Krabi 26.03.10, 17:49 Co Ty z tym "niestety" Ao Nang , Ao Nang jest jak najbarziej w porządku , trzeba tylko troszkę pomyśleć przed rezerwacją hotelu , może być w gorszej lub lepszej okolicy . Sama plaża Ao Nang jest nie najciekawsza , ale ja miałem hotel 200m od plaży Nopparatthara i było bardzo fajnie , a samo Ao Nang daje dużo wiecej możliwości niż zakwaterowanie np przy Railley Beach . Ja przyjąłem zasadę , że łatwiej mi bedzie łądzią pływać na różne fajne plaże na opalanie itp. w dzień , a wieczorem z buta krótki spacer i jestem w centrum zamieszania . Jeśli masz ochotę zrobiłem dość dokładny opis wyjazdu z lutego tego roku , na wiele pytań znajdziesz tam odpowiedź . Tu jest link forum.wakacje.pl/read.php?14,1156199 jak po lekturze będą jeszcze pytania , to chętnie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
vissenka Re: Krabi 26.03.10, 21:52 Świetna relacja i piękne zdjęcia :) My mamy hotel Thai village, niestety nie jest przy plaży ale w sumie zbyt dużego wyboru nie było. Po kolei znikały nam kolejne oferty :) Zresztą właśnie chodziło nam o takie miejsce żeby nie było w centrum ale żeby jednak było w miarę blisko wszędzie. Podobnie jak Wy mamy zamiar trochę poplazowac trochę pozwiedzać, może ponurkować choć nigdy tego nie robiliśmy. Wydaje mi się ze wiem już dużo a czego nie wiem dowiem się na miejscu, ale miałabym 1 pytanie: -wymieniać pieniadze w kraju (da się) i co zabrać ze sobą euro czy dolary? Z góry dziękuję V Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Krabi 27.03.10, 15:33 vissenka napisała: > Świetna relacja i piękne zdjęcia :) > > My mamy hotel Thai village, niestety nie jest przy plaży ale w sumie zbyt dużeg > o wyboru nie było. Po kolei znikały nam kolejne oferty :) > Zresztą właśnie chodziło nam o takie miejsce żeby nie było w centrum ale żeby j > ednak było w miarę blisko wszędzie. > > Podobnie jak Wy mamy zamiar trochę poplazowac trochę pozwiedzać, może ponurkowa > ć choć nigdy tego nie robiliśmy. > > Wydaje mi się ze wiem już dużo a czego nie wiem dowiem się na miejscu, ale miał > abym 1 pytanie: > -wymieniać pieniadze w kraju (da się) i co zabrać ze sobą euro czy dolary? > > Z góry dziękuję > V Zabierz euro lub dolary , jest to obojętne , zamieniaj jednak na bahty , bez oporów korzystaj z bankomatu , wypłacaj jednak tylko duże kwoty naraz , bardziej opłacalne i dobrze mieć karte za korzystanie z której , bank nie pobierze prowizji od wypłat za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Krabi IP: 188.33.204.* 27.03.10, 08:53 macie już zapłacone za 15 dni ? wg mnie optymalnie to 7 dni. Moglibyście pojechać na Ko Lipe- rajska wyspa, i spędzić tam kolejne dni swojego urlopu - polecam Mountain resort. ceny jedzenia w knajpach: ok. 20 zl za osobe, piwo drogie: 13 zl 0,5 litra, jeśli planujedzie codziennie drinkować to zaopatrzcie się na granicy bezcłowej w mocny alkohol. Najlepsze jedzenie mają panie z budek przy drogach: talerz ryżu ok 3 zł - za to samo w restauracji płacisz 20. Całodniowe wycieczki na sąsiednie wyspy to ok. 100 zl/os polecam wypożyczenie skutera i jeździć, jeździć, jeździc :) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Krabi 27.03.10, 15:29 W Tajlandii nie piwa o pojemności 0,5l , ja takiego nie widziałem , może chodzi o piwo z beczki , ale to była rzadkość , 2,5-3 euro kosztowało piwo o pojemności 0,65l w resturacji w sklepie takie piwo kosztowało 1,5 euro , więc nie wiem o co chodzi . Na wózkach rzeczywiście jest dobre jedzenie , ale pdobne jedzenie w restauracji lokalnej to koszt 2-3 euro za danie , a nie 5 jak sugeruje olek . Są oczywiście lokale bardzo drogie , kolacja może kosztować nawet 300- 350 zł za dwie osoby . Generalnie jakoś tak olek poleciał z cenami w swoim poście , takie ceny to nie przy Ao Nang , a Krabi samo jest jeszcze tańsze . Odpowiedz Link Zgłoś
grodzioflic Re: Krabi 27.03.10, 23:56 Zgadzam się z przedmówcą, z tymi cenami to spora przesada, średnia cena piwa to ok. 90 bahtów i to w niezłym lokalu, półlitrowych faktycznie nie ma, jedzenie również tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Krabi 28.03.10, 22:30 dokładnie :) też się zdziwiełm, bo piwa mają pojemnśc 0,67 :) i są dużo tańsze - w knajpach płacilismy od 70 -90 bahtów a w sklepie (7eleven) wiadomo jeszcze taniej. Co do cen jedzenia to zależy oczywiście od klasy knajpy , ale bywało od 5 do 20 zł za osobę; my często jedliśmy w takich jak najbardziej lokalnych na ulicy i było super. Przed hotelem Whie Sands Krabi (i przed Subwayema właściwie bardziej przed 7eleven)) własnie się taka Pani rozkładała ze stolikami i daniami z grilla - ryba rozkosz :) kurczaj pyszny :). Co do Ao nang - nie jest tak wcale źle - sporo opcji jedzenia, dużo pośredników wycieczek, wiec można dać radę :) Polecam :) aha - uważac na małpki na plaży pod skałą ... gryzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vissenka Re: Krabi IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.10, 20:23 Dzięki wszystkim za informacje i porady. Po powrocie 'zapdejtuje' cennik jeśli będą różnice :) Pozdrawiam V Odpowiedz Link Zgłoś