Dodaj do ulubionych

Malta (lato 2009) - garść zdjęć

28.09.10, 12:13
cześć,
musiał upłynąć rok od naszej wizyt na Malcie, Gozo i Comino, bym znalazł czas na zamieszczenie na stronie zdjęć z tych wysp, ale lepiej późno, niż wcale. Chętnych zapraszam do odwiedzenia galerii:
tropikey.com/copperminegallery/thumbnails.php?album=38
Pozdrawiam, Bartek
Obserwuj wątek
    • tropikey Re: Malta (lato 2009) - garść zdjęć 30.09.10, 21:28
      niestety, całą naszą dotychczasową galerię szlag trafił i muszę ją powoli odtwarzać. Tymczasowo, pliki maltańskie znajdziecie tu:
      jalbum.net/browse/user/album/759300/
      Prawdopodobnie reszta albumów również zostanie przygotowana w tej postaci...
      Pozdrawiam i przepraszam za utrudnienia, Bartek
      • e_podmiejska Re: Malta (lato 2009) - garść zdjęć 01.10.10, 07:52
        Ale zarażasz!!!!
        Właśnie dojrzewam do wypoczynku w 2011 r. na tej wyspie. Oglądałam już inne zdjecia ale Twoje są cudne!. Tylko czy to dobry pomysła aby jechać tam na wypoczynek z 5-letnim (wówczas) dzieckiem. Czy są hotele pod takich małych turystów, chodzi mi o jakiś z fajnym basenem. Może coś polecisz. Oczywiście też chcemy pozwiedzać: Gozo, Comino obowiązkowo. Czy po Malcie jeździ się dobrze wynajętym samochodem i czy jest to droga impreza, ile kosztuje paliwo. Oczywiście wiem, że jest tam ruch lewostronny. Czy rejon Qawry będzie dobrą bazą wypadową? Z jakim biurem można się tam wybrać oprócz Necka? Bedę wdzięczna na wszelkie info.
        • tropikey Re: Malta (lato 2009) - garść zdjęć 01.10.10, 10:02
          cześć,
          dziękuję za dobre słowo :-)
          Malta z pięciolatkiem może być trudna z dwóch powodów:
          a/ temperatury w lipcu i sierpniu potrafią być naprawdę wysokie - gdy opuszczaliśmy wyspę w połowie lipca, temperatura podchodziła pod 40 st. C. Proponowałbym zatem wybrać się tam jeszcze w czerwcu, albo po sierpniu,
          b/ na Malcie prawie nie ma piaszczystych plaż, a wiadomo, małe dzieci lubią pokopać w piachu. Dochodzą do tego niedogodności dla małych stóp, gdy muszą poruszać się po kamieniach. Pod tym względem, sprawa wygląda dość dobrze tam, gdzie przebywaliśmy, czyli w Cirkewwa. Jest tam "drobnożwirowa" (nie ma chyba takiego słowa, ale wiadomo, o co chodzi) plaża przy hotelu Paradise Bay (swoją drogą, dla dzieci też ok, bo są 3 baseny, choć bez specjalnych rewelacji) oraz w otoczonej skałami zatoczce zwanej właśnie Paradise Bay. Oprócz tego, dość dobre warunki dla maluchów są w zatokach Melieha i Armier (obie w pobliżu Cirkewwa).
          Generalnie, uważam, że hotel Paradise Bay, choć niedoskonały, jest dobrym miejscem wypadowym. Leży co prawda na północnym końcu wyspy, więc daleko od południowej części, za to jest przy samym porcie, z którego odpływają promy na Gozo i łodzie na Comino. Rano nie trzeba się zatem zrywać, by zdążyć na statek, tylko można spokojnie zjeść śniadanie i ruszyć w drogę. A uważam, że Gozo jest najatrakcyjniejszym punktem do odwiedzenia. Ba, gdybym miał jechać tam ponownie, poszukałbym bazy noclegowej właśnie na Gozo, a nie na Malcie.
          Jazda autem jest raczej bezproblemowa, choć w godzinach szczytu bywają miejsca z dużym natężeniem ruchu. Oprócz ruch lewostronnego, problemy przynosi mała szerokość niektórych, na dodatek krętych dróg, na których mocno trzeba uważać, zwłaszcza na kierowców autobusów i ciężarówek. Jadąc z dzieckiem, jest to jednak najlepsza forma przemieszczania się. Autobusy, owszem "wyjątkowe" wizualnie i tanie, nie są dobrym wyjściem, zwłaszcza na długich trasach, bo podróż może się ciągnąć niemiłosiernie (na dodatek w ścisku).
          Jeśli chodzi biuro, to nie podpowiem dużo, bo kupowaliśmy osobno lot i osobno hotel. Sam pobyt wykupiliśmy w jednym z biur niemieckich, przez portal www.ferien.de
          Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, zgłoś się...
          Pozdrawiam, Bartek
          • e_podmiejska Re: Malta (lato 2009) - garść zdjęć 01.10.10, 14:35
            Dzięki za odzew.
            Mam świadomość tego, że na Malcie prawie nie ma plaż, stąd moja sugestia o poradę dot. hotelu z sympatycznym basenem. Wysokie temperatury moja mała (ma teraz 4 lata) dobrze znosi, zaliczyła już Turcje, Egipt (choć bez dalszych wypadów wycieczkowych) i kretę. W wodzie radzi sobie dosyć dobrze (pływa) a grzebanie w piasku ją nie interesuje. Szukam ciekawej możliwości wypoczynku połączonej oczywiście z niezbyt forsownym zwiedzaniem ze względu na małą. Wydaje mi się, że Malta byłaby dobrym pomysłem (nieduże odległości) byle hotel był położony w pobliżu jakiś "rozrywek" typu slepy, tawerny itp. Chodzi o to żeby wieczorem dla higieny psychicznej wyjść "na tzw. miasto", dlatego myśle o Bugibie albo Qawrze. Polecony przez Ciebie hotel leży trochę na uboczu, choć na pierwszy rzut oka sympatyczny. Ale mi chodzi też o coś z przedziału 4* - trochę bardziej rozbudowana infrastruktura dla maluchów (kids club, brodzik itp.). Serdeczne dziękuję za informacje.
            • tropikey Re: Malta (lato 2009) - garść zdjęć 01.10.10, 19:01
              fakt, mozna powiedzieć różne rzeczy o Paradise Bay, ale na pewno nie, ze znajduje się w centrum rozrywek :-)
              Jesli chcecie być blisko wieczornych uciech, Bugibba lub Qawra będą chyba ok, choć wolałbym, by w tej sprawie wypowiedzieli się jacyś eksperci...
              Sprawdź może jeszcze na www.tripadvisor.com, na forum poświęconym Malcie.
              Pozdrawiam, Bartek
            • Gość: olek Re: Malta (lato 2009) - garść zdjęć IP: 188.33.2.* 01.10.10, 22:02
              hej,
              moja rodzina była z 5 i 6 letnimi dzieciakami w Bella Vista - rezerwacja poprzez www.hotels4u.com ( mają go najtaniej). Z hotelu była bardzo zadowolona- w opcji 2+2 dostała apartament z aneksem i 2 sypialniami. Basen ok ale i tak cały czas chodzili do sąsiedniego hotelu - w którym sam pobyt był znacznie droższy ale baseny zdecydowanie lepsze dla dzieci ( wejście na basen od plaży bezpłatne)
              • Gość: gość Re: Malta (lato 2009) - garść zdjęć IP: *.chello.pl 01.10.10, 23:13
                wejście na basen bezpłatne na krzywy ryj oczywiście :)
                • xyxzza Re: Malta (lato 2009) - garść zdjęć 13.10.10, 13:39
                  hotelu nie polecę, ponieważ nie mieszkałam w hotelu. jeśli chodzi o rozrywki typowo klubowo-imprezowo-skepowe ;) to najwięcej tego typu rzeczy na pewno będzie w okolicach St. Julian's i Paceville. Plaż piaszczystych trochę jednak na Malcie jest, np Golden Bay, Genjna Bay, Ghajn Tuffieha, są jednak bardzo małe i w sezonie mocno zatłoczone. Z rozrywek dla dzieci polecam Mediterraneo Marine Adventure Park albo Popeye Village - jedno i drugie sprawdzone... Jeśli chodzi o jedzenie - na rybkę fajnie pojechać do Marsaxlokk (w niedzielę rano jest tam też targ rybny, warto zobaczyć) albo do Zurrieq, na królika do ta'clarigg w Rabacie, albo ta'soldi w mgarr. fajne jedzenie było też w restauracji Odyssey na Gozo w Marsalforn. nie są to jakieś luksusowe miejsca, ale można dobrze zjeść za niewielką cenę.
                  litr paliwa to około 1,1 euro.. w razie jakichś pytań chętnie pomogę
      • tropikey Re: Malta (lato 2009) - garść zdjęć 15.10.10, 21:01
        ponieważ cała galeria z naszymi zdjęciami ma juz nowy adres, podaję go:
        bartek.jalbum.net/
        A sama galeria maltańska jest tu: jalbum.net/browse/user/album/767501/

Pozdrawiam, Bartek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka