Dodaj do ulubionych

Dominikana czy Meksyk?

IP: *.aerostrada.com.pl 28.12.10, 17:36
Planujemy wakacje na 2011. Rozważamy Dominikanę lub Meksyk. Jeżeli chodzi o zwiedzanie będziemy troszkę zastopowani 5 letnią córką ale oprócz słodkiego lenistwa chcemy również pojeździeć. Co polecacie?
I ewentualnie który hotel z dzieckiem?
Obserwuj wątek
    • pawel_zet Re: Dominikana czy Meksyk? 28.12.10, 20:14
      Nie wiem, czy na Dominikanie jest co zwiedzać, raczej niewiele - w przeciwieństwie do Meksyku. Jeżeli wybierzecie Cancun, to do kilku wspaniałych zabytków Majów macie dwie-trzy godziny autobusem. A ze stopowaniem troszkę przesadzacie. Można odbywać naprawdę złożone podróże z dzieckiem, jeżeli tylko komuś się chce. Mój chłopak biegał po Wielkim Murze, gdy miał 1,5 roku, a w tym roku z 5 latkiem przez trzy tygodnie jeździłem po Indiach.
      • voyager747 Re: Dominikana czy Meksyk? 28.12.10, 20:53
        Można też wynająć samochód, my z Cancun do Chichen Itza, Coba i Tulum jeździliśmy samochodem właśnie. Jak dla mnie przy podobnym czasie lotu, podobnej kwocie nawet sekundę bym się nie zastanawiał.
        • Gość: vera Re: Dominikana czy Meksyk? IP: *.aerostrada.com.pl 28.12.10, 21:08
          A jaki hotel ewentualnie polecicie? Myśleliśmy o niemieckim TUI mają trochę tańsze oferty.
          • voyager747 Re: Dominikana czy Meksyk? 28.12.10, 21:23
            Oj, ich oferty nie znam, każdy 4- 5 * hotel będzie ok. Jak się zastanawiasz nad jakimś konkretnym to poszukaj opinii np. na jakimś holidaychecku. Ludzie chwalą Playa del Carmen, ponoć lepsze niż Cancun. My byliśmy w Cancun, ale dużo jeździliśmy.
    • sowa_46 Re: "Dominikana czy Meksyk?" Co to za pytanie??? 31.12.10, 04:23
      Wybieracie się na wakacje i nawet nie chciało się Wam przypomnieć wiadomości z podstawówki na temat kraju o wielokrotnie starszej cywilizacji niż ta, z której pochodzicie?

Dominikana wygląda jak getto, kurorty ogrodzone i siedzisz w nich zupełnie bez sensu, poza kurortami bieda aż żal doopę ściska, wtydziłem się że byłem w kurorcie, żal mi było tych biedaków, są mieszkańcami tego kraju a żyją jakby byli jego niewolnikami.

Meksyk to kraj Azteków, obecni jego mieszkańcy to w większości naród dość prymitywny, zwłaszcza pod względem edukacji. Zobaczycie ogromne różnice kulturowe pomimo iż Mexico City 15 lat temu liczyło jakieś 25 milionów mieszkańców a samochodów zarejestrowanych było 5 milionów, to przepaść w społeczeństwie jest ogromna.
      Jeżeli macie mało czasu, mniej niż 3 tygodnie, to szkoda jechać do Meksyku bo wiele stracicie nie zwiedzając wszystkigo co zwiedzić warto.
      Nie proponuję zwiedzania typu "amerykańskiego turysty", czyli robienie zdjęć przez szybę samochodu aparatem za $5,- Ten kraj trzeba poczuć od strony historycznej, kto tego nie rozumie niech siedzi w domu albo jedzie na Dominikanę i robi zdjęcia z pobytu na basenie.
      • voyager747 Re: "Dominikana czy Meksyk?" Co to za pytanie??? 31.12.10, 10:40
        bez przesady, nie każdy ma od razu miesiąc czasu na zwiedzanie, ja czasami jeżdżę po kilka razy jak nie zdążę wszystkiego zobaczyć, na cały Meksyk to i 3 tygodnie nie wystarczą.
      • pawel_zet Re: "Dominikana czy Meksyk?" Co to za pytanie??? 31.12.10, 14:21
        Jak przedmówca napisał, nie rozumiem, dlaczego zakładasz, że do Meksyku jedzie się tylko raz. Meksyk jest bardzo zróżnicowanym pod różnymi względami dużym krajem. Można go zwiedzać na raty i - prawdę mówiąc - jest to jedyna dostępna możliwość dla kogoś, kto nie może sobie pozwolić na dłuższy urlop. Ile trzeba czasu na zwiedzenie całego Meksyku od Baja California po Yukatan? 2 miesiące? 3 miesiące? Ludzie nie dostają tyle urlopu.
        PS. Jeżeli tak skrupulatnie przygotowujesz się do wyjazdu, to skąd w ogóle wybór Dominikany? Mnie tam w ogóle nie ciągnie, bo wiem - bez jeżdżenia tam - co zobaczę.
        • voyager747 Re: "Dominikana czy Meksyk?" Co to za pytanie??? 31.12.10, 15:01
          ja też jak dotąd nigdy nie zastanawiałem się nad Dominikaną, chyba tylko raz jak były lasty po 2000 pln, ale tam nie ma co zwiedzać, tylko plaża.
          • amused.to.death Re: "Dominikana czy Meksyk?" Co to za pytanie??? 31.12.10, 16:27
            Dobra plaża nie jest zła:)
            A co do Meksyku to ja spędziłam miesiąc: od Meridy do Mexico City i było to zbyt duże tempo...
            • voyager747 Re: "Dominikana czy Meksyk?" Co to za pytanie??? 31.12.10, 17:14
              ja wytrzymuję na plaży 1 dzień :)
              • amused.to.death Re: "Dominikana czy Meksyk?" Co to za pytanie??? 31.12.10, 19:18
                Plaża łączy się z:
                - nurkowaniem
                - jedzeniem na plaży (jakie widoki)
                - spacerami
                - robieniem zdjęć
                - pływaniem
                - bieganiem
                - graniem
                czasami na leżenie nawet nie starcza czasu!
                • voyager747 Re: "Dominikana czy Meksyk?" Co to za pytanie??? 01.01.11, 02:05
                  to ja z tego tylko pływam i robię zdjęcia :)
    • rerer102 Re: Dominikana czy Meksyk? 31.12.10, 17:57
      nie nawiedzę plaży zmarnowany czas
    • agusial1 Re: Dominikana czy Meksyk? 05.01.11, 09:44
      Meksyk jest cdownym krajem, ze wspaniałymi ludżmi, pysznym jedzeniem, bardzo zróżnicowanym w zależości od regionu i oczywiście z miejscami zapierającymi dech w piersiach. Wypożyczcie samochód i w drogę :)
      Pozdrawiam
      Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka