Dodaj do ulubionych

Tikal, Copan wspaniale, ale...

IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 23:18
Kilkukrotnie Tikal i Copan byly wymieniane na forum jako najwspanialsze
zachowane osiagniecia Mayow. Niedawno mialem osobiscie sie przekonac o ich
niewatpliwym uroku i moim zdaniem swietnie uzupelniaja wiedze o swiecie Mayow
a takze o kulturze calej Mezoameryki. Niemniej nie zaliczylbym ich jako No. 1
i 2 kultury Mayow. Bron boze nie chodzi mi tu o polemike co sie komu podoba,
ale chcialbym tylko zwrocic uwage wszystkich milosnikow kultur
prekolumbijskich, ze Meksyk jest jednak niesamowita skarbnica tejze kultury i
odnajdziecie tam nieporownanie wiecej. Jezeli zaczeliscie zwiedzanie od Tikal
i Copan to mozecie sobie tylko ostrzyc apetyt na wiecej.

Powodzenia.
S.W.
Obserwuj wątek
    • mike_mike Re: Tikal, Copan wspaniale, ale... 29.04.04, 08:58
      Gość portalu: S.Wawelski napisał(a):

> Kilkukrotnie Tikal i Copan byly wymieniane na forum jako najwspanialsze
      > zachowane osiagniecia Mayow. Niedawno mialem osobiscie sie przekonac o ich
      > niewatpliwym uroku i moim zdaniem swietnie uzupelniaja wiedze o swiecie Mayow
      > a takze o kulturze calej Mezoameryki. Niemniej nie zaliczylbym ich jako No. 1
      > i 2 kultury Mayow. Bron boze nie chodzi mi tu o polemike co sie komu podoba,
      > ale chcialbym tylko zwrocic uwage wszystkich milosnikow kultur
      > prekolumbijskich, ze Meksyk jest jednak niesamowita skarbnica tejze kultury i
      > odnajdziecie tam nieporownanie wiecej. Jezeli zaczeliscie zwiedzanie od Tikal
      > i Copan to mozecie sobie tylko ostrzyc apetyt na wiecej.

Nie chcę bynajmniej się spierać, ale ciekawi mnie jakie miejsca uznajesz za
      wspanialsze od tych dwóch wyżej wymienionych?
      • Gość: S.Wawelski Re: Tikal, Copan wspaniale, ale... IP: *.awb.us 29.04.04, 21:18
        Twoje pytanie jest jasno sformulowane, niestety nie da sie na nie dac tak
        jednoznacznej odpowiedzi jakiej byc moze oczekujesz. Jak juz wspomnialem, Copan
        jak i Tikal swietnie uzupelniaja kulture Mayow z Yucatanu i Chapas, to znaczy
        zawieraja czesto takie elementy, ktorych nie znajdzie sie w innych miejscach.
        Ponadto zwlaszcza Tikal jest niezwykle duzym miejscem i jako takie bedzie trudne
        do porownania np. z Sayil, Kaba, Dzibilchaltun, Becan, Chicana czy Kohunlich.
        Ale te z kolei zawieraja elementy jakich absolutnie nigdzie indziej nie
        uswiadczysz. Duze osrodki, takie jak Chichen Itza, Palenque, Uxmal, Edzna, Coba
        czy Mayapan sa w roznym stanie "odbudowy" i kazdy z nich ma odmienny charakter.
        Np. w Mayapan jest okolo 4500 budowli czekajacych na wydarcie dzungli, a tylko
        niewielka czesc jest odslonieta, m.in. przepiekna piramida z rzezbami i freskami.

Nie chce nikogo zanudzac opisami kazdego z miejsc. Wierze, ze milosnicy tej
        kultury sami odkryja w kazdym miejscu cos wyjatkowego i uroczego dla siebie i
        niekoniecznie bedzie sie to pokrywalo z odczuciami innych osob.

Lacze pozdrowienia.

S.W.
        • jot-23 Re: Tikal, Copan wspaniale, ale... 29.04.04, 22:01
          mnie siem z tym wszystkich majow to najbardziej podobajum te male zasuszone
          glowki zatrute kurarom (czytalem w powiesci o Tomku i Bosmanie Nowickim)
    • Gość: Slash28 Re: Tikal, Copan wspaniale, ale... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.04, 02:13
      Wybieram się właśnie w te rejony w lipcu, tzn. od Gwatemali poprzez Honduras,
      Salwador, itd. do Panamy.
      Mam kilka pytań:
      - w jaki sposób najłatwiej załatwić wizę do Guate? (jest ambasada w Berlinie, w
      ktorej chca niesamowita ilosc dokumentow; moze na granicy gwatemalskiej???)
      - jak wyglada sprawa bezpieczeństwa w krajach, w ktorych byleś (Guate,
      Honduras)?
      - jakie są wg Ciebie miejsca godne polecenia oprócz oczywiście Tikalu i Copan
      (Antigua, Panajchel, wyspy na M. Karaibskim?)
      - wszelkie inne praktyczne uwagi mile widziane
      Dzieki za kazde info,

Pozdrawiam
      Slash28
      • Gość: S.Wawelski Re: Tikal, Copan wspaniale, ale... IP: *.awb.us 02.05.04, 19:44
        W Kostaryce mialem polski paszport i chyba wiza byla niepotrzebna. Gwatemale i
        Honduras odwiedzilismy z innym paszportem i w ten sposob nas ominely klopoty
        wizowe. We wszystkich wspomnianych krajach bralismy lekarstwa przeciw malarii
        (tak na wszelki wypadek) i mielismy spryskane ubrania specjalnymi srodkami oraz
        sami smarowalismy sie odpowiednimi preparatami przeciwko komarom. Moskitier
        nigdzie nie bylo.

Kostaryka jest najbardziej turystycznym i rozwinietym krajem w calej Ameryce
        Centralnej. Jest tam zarowno dobra, tania i bezpieczna komunikacja autobusowa
        jak i latwosc poruszania sie wynajetym samochodem. Gwatemala to przede wszystkim
        kultura (kolonialna i prekolumbijska), etnicznie zroznicowana ludnosc i ich
        rekodzielo i piekne widoki z wulkanami (niektore czynne). Dwoch pierwszych w
        Kostaryce nie ma, natomiast najwiekszym bogactwem tego kraju jest najbogatsza
        fauna i flora w calym regionie.

Do wspomnianych przez Ciebie miejsc w Gwatemali dodalbym jeszcze
        Chichicastenango z wielkim targiem w kazdy czwartek i niedziele (zobaczysc, ze
        wielle ludzi mowi dziwnymi jezykami, a po hiszpansku kalecza) i Quirigua
        (niegdys duzy osrodek Mayow w poludniowej Gwatemali). W sumie Gwatemala jest
        spokojna i zdecydowalismy sie na wynajecie samochodu. Lecz panienka w
        wypozyczalni zaznaczyla nam drogi gdzie moga byc "bandidtos".

Honduras jest mniej turystyczny i znam tylko Copan, wiec trudno mi cos wiecej
        powiedziec z wlasnego doswiadczenia.

Jezeli Cie beda interesowaly inne szczegoly to daj znac.

Powodzenia,

S.W.
        • Gość: SLASH28 Re: Tikal, Copan wspaniale, ale... IP: 62.29.137.* 10.05.04, 19:17
          Dzieki Smoku:)
          Wlasnie pojawila sie w prasie informacja na temat prowadzenia rozmów w sprawie
          zniesienia wiz do Gwatemali i Salwadoru = podobno rozmowy są finalizowane.
          Niestety w MSZ nie chcą albo nie potrafią nic powiedzieć na ten temat.
          Tak na teraz mam jeszcze jedno pytanko: jakich lekow p/malarycznych
          uzywaliscie? Lariam? Cos innego?

Poz.
          • Gość: S.Wawelski Re: Tikal, Copan wspaniale, ale... IP: *.awb.us 12.05.04, 20:14
            Staralem sie jeszcze odszukac opakowanie po lekach ale mi sie nie udalo i ani ja
            ani zona nie pamietamy co to bylo. Po prostu nie mamy glowy do nazw lekarstw. Z
            tego co sie orientuje, to jest kilka srodkow, ktore dzialaja podobnie.

Pozdrowienia
            S.W.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka