zrjn 23.04.12, 16:55 A skąd ja kurna wezmę te składniki? zrjn. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ktoś Re: Menu dnia IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 17:09 jest coś takiego jak internet. ewentualnie sieć sklepów "Kuchnie świata". ale przede wszystkim jest Google, w którym znajdziesz odpowiedź na to pytanie. myślenie nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
zrjn Re: Menu dnia 23.04.12, 18:22 Oczywiście mam czas i ochotę na bieganie po sklepach, albo dopłacanie wysyłek internetowych. Mnie myślenie nie boli, ale nogi i portfel - owszem. zrjn. Odpowiedz Link Zgłoś
anthar Re: Menu dnia 23.04.12, 19:41 To wcinaj chleb z margaryną i parówki. W tym przepisie nie ma składnika, którego nie można dostać w każdym normalnym markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
zrjn Re: Menu dnia 24.04.12, 15:33 Gwiazdka anyżu, trawa cytrynowa, sos rybny, kiełki fasoli (tylko mung), cebulka dymka - leży i czeka, makaron ryżowy. To dotyczy tylko jednego przepisu. zrjn. P.S. Znam amerykanów, którzy jadą na drugi koniec miasta aby kupić cukier tańszy o 2 centy za kilogram. Podobno to im się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Menu dnia 30.04.12, 00:07 zrjn napisał: > Gwiazdka anyżu, > trawa cytrynowa, > sos rybny, > kiełki fasoli (tylko mung), > cebulka dymka - leży i czeka, > makaron ryżowy. > To dotyczy tylko jednego przepisu. > zrjn. jak masz sklepy typu Carrefour, tesco czy inny Auchan w pobliżu to wszystko dostaniesz bez najmniejszego problemu. A jesli nie lubisz kuchni egzotycznej to po prostu ignoruj Odpowiedz Link Zgłoś
saj-gon-ki zwykła zupa w stylu azjatyckim 23.04.12, 20:14 podobna do japońskich ramen a przyprawiona w stylu indyjskiego curry. A gdzie leży Tajlandia? Pomiędzy :). Mięso można posiekać drobno a wywar gotuje się na kościach wołowych ale to trzeba umieć i rozumieć co się robi. Kości musza mieć upiłowane główki a pierwsze, krtótkie gotowanie należy wylać. Zupa pho na zywi na youtubie, polecam też ramen. Wystarczy to co w tym tygodniu w jednej sieciówce jest. Można dostac grzyby suszone te wielkie, kiełki fasoli i marynowane pędy bambusa i sosy sojowe. A na prawdę to i bez tego zrobimy ramen :). Odpowiedz Link Zgłoś
saj-gon-ki Re: zwykła zupa w stylu azjatyckim 29.04.12, 22:45 Co do następnych przepisów, bitki w wersji najzwyklejszej, lepsza polędwica cielęca i gałązka tymianku. Banany natomiast można zrobić na grilu i podać z jakimś słodkim sosem. Osobiście nie używam, no może klonowy. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Menu dnia 24.04.12, 02:15 wszystko naprawdę jest !!! w każdym zwyczajnym Supermarkecie ! masz czas ? szukaj na stoiskach w czymś, co normalni ludzie nazywają - " Hala Targowa ". a jak nic się nie chce, to jedz batoniki i chipsy, pij colę !!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
saj-gon-ki Re: a dupa bo to nie to! 05.05.12, 19:32 a anyż gwiazdkowy mam zawsze w kuchni i używam do mięsa bez przerwy. Kozieradka, anyż biedżyniec, kardamon w szypułkach, cynamon w patyku, koper włoski w ziarnach, kolendra w ziarenkach, kolendra w natce, kmin, kminek, gałka w gałce ;),jira, imbir w korzeniu-wszystko to mam zawsze na półce lub jak imbir czy papryczki habanero -pomrożone. Masale robię sam, masło klaruję sam, mięso umiem odnaleźć na mieście choć w Polsce to nie jest łatwe. Wiem co jest piątym smakiem. Uczył mnie bangladeszański szef z Grand Hotelu w Sopocie. Uczyli mnie indyjscy tubylcy. Jestem strasznie wkurzony na to co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
ra.szymczak Re: a dupa bo to nie to! 05.05.12, 21:49 "jestem strasznie wkurzony na to co napisałeś" - i o to chodziło bo Ci wszyscy Twoi nauczyciele widocznie nie nauczyli Cię kultury. Wśród tych wszystkich specjałów które trzymasz na półce też jej nie widziałem no chyba, że trzymasz ją głęboko zamrożoną i rzadko używasz. Skoro jesteś takim specjalistą to nie można było błysnąć wiedzą i normalnie wytłumaczyć o co chodzi? Zamiast tego owszem wytknąłeś mi moją niewiedze i wyśmiałeś - brawo, pewnie jesteś zadowolony z siebie. Ale przy okazji pokazałeś jaki jesteś ograniczony - strasznie łatwo Cię podejść Odpowiedz Link Zgłoś
vami84 Re: Menu dnia 12.03.21, 11:16 Ja do tej zupy, wegetariański miso ramen, WSZYSTKIE składniki znalazłem w... Auchan. Taki jest mój styl gotowania. Żadnego wydziwiania i biegania po tysiącu sklepów. Polecam, bo wyszlo pysznie. I nie trzeba gotować wiele godzin jak zwykły ramen. Odpowiedz Link Zgłoś
dariayamkovaya Re: Menu dnia 10.08.22, 10:10 Śniadanie - jajecznica z kiełbasą Obiad - mielone z ziemniakami Kolacja - zapiekanki Odpowiedz Link Zgłoś