23.04.12, 16:55
A skąd ja kurna wezmę te składniki?
zrjn.
Obserwuj wątek
    • Gość: ktoś Re: Menu dnia IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 17:09
      jest coś takiego jak internet. ewentualnie sieć sklepów "Kuchnie świata". ale przede wszystkim jest Google, w którym znajdziesz odpowiedź na to pytanie. myślenie nie boli.
      • zrjn Re: Menu dnia 23.04.12, 18:22
        Oczywiście mam czas i ochotę na bieganie po sklepach, albo
        dopłacanie wysyłek internetowych.
        Mnie myślenie nie boli, ale nogi i portfel - owszem.
        zrjn.
        • anthar Re: Menu dnia 23.04.12, 19:41
          To wcinaj chleb z margaryną i parówki. W tym przepisie nie ma składnika, którego nie można dostać w każdym normalnym markecie.
          • zrjn Re: Menu dnia 24.04.12, 15:33
            Gwiazdka anyżu,
            trawa cytrynowa,
            sos rybny,
            kiełki fasoli (tylko mung),
            cebulka dymka - leży i czeka,
            makaron ryżowy.
            To dotyczy tylko jednego przepisu.
            zrjn.
            P.S. Znam amerykanów, którzy jadą na drugi koniec miasta
            aby kupić cukier tańszy o 2 centy za kilogram.
            Podobno to im się opłaca.
            • marghe_72 Re: Menu dnia 30.04.12, 00:07
              zrjn napisał:

              > Gwiazdka anyżu,
              > trawa cytrynowa,
              > sos rybny,
              > kiełki fasoli (tylko mung),
              > cebulka dymka - leży i czeka,
              > makaron ryżowy.
              > To dotyczy tylko jednego przepisu.
              > zrjn.

              jak masz sklepy typu Carrefour, tesco czy inny Auchan w pobliżu to wszystko dostaniesz bez najmniejszego problemu.
              A jesli nie lubisz kuchni egzotycznej to po prostu ignoruj
    • saj-gon-ki zwykła zupa w stylu azjatyckim 23.04.12, 20:14
      podobna do japońskich ramen a przyprawiona w stylu indyjskiego curry. A gdzie leży Tajlandia? Pomiędzy :). Mięso można posiekać drobno a wywar gotuje się na kościach wołowych ale to trzeba umieć i rozumieć co się robi. Kości musza mieć upiłowane główki a pierwsze, krtótkie gotowanie należy wylać. Zupa pho na zywi na youtubie, polecam też ramen. Wystarczy to co w tym tygodniu w jednej sieciówce jest. Można dostac grzyby suszone te wielkie, kiełki fasoli i marynowane pędy bambusa i sosy sojowe. A na prawdę to i bez tego zrobimy ramen :).
      • saj-gon-ki Re: zwykła zupa w stylu azjatyckim 29.04.12, 22:45
        Co do następnych przepisów, bitki w wersji najzwyklejszej, lepsza polędwica cielęca i gałązka tymianku. Banany natomiast można zrobić na grilu i podać z jakimś słodkim sosem. Osobiście nie używam, no może klonowy.
    • greges58 Menu dnia 24.04.12, 02:15
      wszystko naprawdę jest !!!
      w każdym zwyczajnym Supermarkecie !
      masz czas ?
      szukaj na stoiskach w czymś, co normalni ludzie nazywają - " Hala Targowa ".

      a jak nic się nie chce, to jedz batoniki i chipsy, pij colę !!!
      ;)
    • saj-gon-ki Re: a dupa bo to nie to! 05.05.12, 19:32
      a anyż gwiazdkowy mam zawsze w kuchni i używam do mięsa bez przerwy.
      Kozieradka, anyż biedżyniec, kardamon w szypułkach, cynamon w patyku, koper włoski w ziarnach, kolendra w ziarenkach, kolendra w natce, kmin, kminek, gałka w gałce ;),jira, imbir w korzeniu-wszystko to mam zawsze na półce lub jak imbir czy papryczki habanero -pomrożone.
      Masale robię sam, masło klaruję sam, mięso umiem odnaleźć na mieście choć w Polsce to nie jest łatwe.
      Wiem co jest piątym smakiem. Uczył mnie bangladeszański szef z Grand Hotelu w Sopocie. Uczyli mnie indyjscy tubylcy. Jestem strasznie wkurzony na to co napisałeś.
      • ra.szymczak Re: a dupa bo to nie to! 05.05.12, 21:49
        "jestem strasznie wkurzony na to co napisałeś" - i o to chodziło bo Ci wszyscy Twoi nauczyciele widocznie nie nauczyli Cię kultury. Wśród tych wszystkich specjałów które trzymasz na półce też jej nie widziałem no chyba, że trzymasz ją głęboko zamrożoną i rzadko używasz. Skoro jesteś takim specjalistą to nie można było błysnąć wiedzą i normalnie wytłumaczyć o co chodzi? Zamiast tego owszem wytknąłeś mi moją niewiedze i wyśmiałeś - brawo, pewnie jesteś zadowolony z siebie. Ale przy okazji pokazałeś jaki jesteś ograniczony - strasznie łatwo Cię podejść
    • vami84 Re: Menu dnia 12.03.21, 11:16
      Ja do tej zupy, wegetariański miso ramen, WSZYSTKIE składniki znalazłem w... Auchan. Taki jest mój styl gotowania. Żadnego wydziwiania i biegania po tysiącu sklepów. Polecam, bo wyszlo pysznie. I nie trzeba gotować wiele godzin jak zwykły ramen.
    • dariayamkovaya Re: Menu dnia 10.08.22, 10:10
      Śniadanie - jajecznica z kiełbasą
      Obiad - mielone z ziemniakami
      Kolacja - zapiekanki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka