basty41 21.02.12, 20:16 Witajcie. Czy może ktoś polecić jakieś miejsca poza Egiptem na snoorkowanie? Tak, w celach poznawczo-porównawczych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
damian2323 Re: Snoorkowanie poza Egiptem 21.02.12, 20:48 przede wszystkim Malediwy następnie Dominikana, ale tylko Punta Cana - Bavaro Kenia - Diani Beach z bardziej cenowo extremalnych wypadów: Australia, Seszele no i Bora Bora! Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Snoorkowanie poza Egiptem 22.02.12, 07:59 No tak, te extremalne to poza zasięgiem. A Kenia i Dominikana. Masz jakieś doświadczenia? Czy snoorkowanie dostępne jest z brzegu, czy trzeba wypływać jakimiś statkami? Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Snoorkowanie poza Egiptem 24.02.12, 00:28 No to jeszcze podobny cenowo jest pewnie Meksyk - oprócz oglądania rafy koralowej, w ograniczonym zakresie też można zrobić snurkowanie w cenotach:) - coś zdecydowanie innego:) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Snoorkowanie poza Egiptem 22.02.12, 10:25 Dominikana jest fajna. Zupełnie inny typ raf, bardzo dużo wielkich kolorowych gąbek, trochę inna fauna, dużo różnych czasem całkiem sporych skorupiaków: outdoors.webshots.com/album/580017341ZpFGdH Przy odrobinie szczęścia żółwie, czy delfiny, a w okresie od stycznia do marca walenie (humbaki, zwłaszcza w Samana). Ja widziałam przepływającego humbaka w cieśninie pomiędzy wyspami w okolicach Saony. Z tym wszakże zastrzeżeniem, że większość hoteli koncentruje się od strony atlantyckiej, przede wszystkim Punta Cana/Bavaro, a najciekawiej pod względem rafowym jest z drugiej strony wyspy od strony Morza Karaibskiego - ja codziennie jeździłam z Punta do Bayahibe (Jest tu kilka hoteli, m. in. Iberostar z którego infrastruktury korzystaliśmy). Na samym wybrzeżu hotelowym w Bavaro tam gdzie ja byłam (Melia Caribe, Iberostar) raf nie ma, urokiem tej okolicy jest biały pudrowy piasek, palmy i lazurowa woda :))) Najciekawiej i dostępnie dla snurków jest na Saonie i na Catalinie, ewentualnie w rezerwatach morskich na południowo wschodnim skraju wyspy. Nie wiem jak to wygląda w okolicach drugiego z kurortów czyli w Puerto Plata (poza zatoką Samana). Poza tym - tak, Malediwy, zdecydowanie. Snurkowanie ze stadem wielkich wścibskich mant albo z rekinem wielorybim jest przeżyciem jedynym w swoim rodzaju. Wprawdzie potem człowiek leczy plecy z oparzeń, bo zapomina o bożym świecie, śniadaniu (za pierwszym razem jak chłopaki dali cynk, ze znaleźli manty siedzieliśmy po porannym nurku przy śniadaniu - wszyscy jak jeden mąż ciepnęli w kąt tosty, jajka i naleśniki, zostawili nadpita kawę i rzucili się na dół po rurki, płetwy i aparaty, do zodiaka i chlup. Wyleźliśmy z wody po prawie 2 godzinach, w zasadzie na obiad :)))) i wszystkim innym, ale wrażenia są niepowtarzalne ;-): outdoors.webshots.com/album/581790358mnZfcJ Byłam na Dominikanie na przełomie lutego i marca, woda ok. 24-25 stopni, czasem po południu, już jak słońce nisko to bywało trochę chłodnawo, ale ogólnie przyjemnie, deszcz codziennie w nocy jakieś 15-20 minut, cudowna zieleń, świetna atmosfera, pyszny rum i owoce :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelmartyna Re: Snoorkowanie poza Egiptem 22.02.12, 11:25 miriam_73 aż ci zazdroszcze, daj znac czym zajmujesz sie w zyciu, zaczne robic to samo, bo niestety narazie wogle mnie nie stac na malediwy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Snoorkowanie poza Egiptem 22.02.12, 12:30 Jestem doradcą podatkowym z wieloletnim stażem. Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Snoorkowanie poza Egiptem 22.02.12, 20:27 Miriam, jeśli pozwolisz to troszku Cie wykorzystam, jeśli chodzi o Dominikanę: 1. Czy w rejonie Bahahibe ( tak jak pisałaś o hotelu Iberostar) można snoorkować z plaży? 2. opisie hotelu Viva Wyndham Dominicus Beach jest napisane snoorkowanie płatne. Czy wiesz co to oznacza? 3. jak drogie jest snoorkowanie ze statku ( rejsy jak w Marsie)? 4. Jaki jest koszt, w jaki sposób i jak długo trwa dojazd z hotelu w ok. Punta Cana? Planuję wyjazd do Marsa ale coraz bardziej kusi mnie ta Dominikana po Twoich opowieściach. Czy termin przełom marca i kwietnia byłby dobry na snoorki w Dominikanie? Będę wdzięczny za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Snoorkowanie poza Egiptem 23.02.12, 10:31 Snurkować z brzegu na pewno można, bo widziałam zawsze sporo kąpiących się, acz zdecydowanie przewagę maja wypady katamaranem albo łódką motorową na Catalinę lub Saonę. Niestety nie wiem jak wygląda kwestia tego płatnego snurkowania, o którym piszesz. Ja korzystałam z lokalnej bazy, Dressel Divers, którzy mają swoje placówki w Iberostarze w Bavaro oraz w Bayahibe i za ich pośrednictwem jeździłam na drugą stronę dresseldivers.com/de/punta_cana_bavaro.htm W Punta na snorkeling można się wybrać tu: www.marinarium.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Snoorkowanie poza Egiptem 23.02.12, 19:15 A pamiętasz może ile taka przyjemność z Dressel Divers kosztuje? Na ich stronie nie ma cen :-( Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Snoorkowanie poza Egiptem 23.02.12, 20:38 Niestety nie pamiętam, bo ja byłam zainteresowana przede wszystkim nurkowaniem. Pisałam do nich na podany mail, tą samą drogą robiłam rezerwację. Z tym, że tak jak zaobserwowałam w Melii, to ofert jest dużo, w każdym hotelu. W Melii w jednym z budynków "recepcyjno-barowych" po prostu była cała alejka rezydencko-fakultatywna i można było zorganizować w zasadzie wszystko. Poszukam maila i jeśli znajdę (powinnam mieć w archiwum) to Ci po prostu zrobię forward, tylko podaj maila. Aha, polecam też Manati Park, fajne zwierzaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Snoorkowanie poza Egiptem 24.02.12, 11:31 Bardzo Ci dziękuję za wszystkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś