Dodaj do ulubionych

Okolice Barcelony

13.07.12, 12:27
Tajlandia z Kambodżą czekają grzecznie w kolejce (najprawdopodobniej do przyszłej jesieni), a póki co w drugiej połowie sierpnia wybieram się do Barcelony na prawie 2 tygodnie. Pewnie można by w tym mieście spędzić i 2 miesiące i się nie nudzić, ale myślę, że najbliższa okolica też jest ciekawa. Lecę Ryanairem, więc na pewno zahaczę o Gironę, która sama w sobie jest podobno godna uwagi, nie tylko ze względu na lotnisko dla tanich linii. Czy macie może jeszcze jakieś propozycje innych urokliwych miejsc w tej części Katalonii? Mam na myśli interesujące z jakiegoś powodu miasteczka lub wsie, jakieś otwarte dla zwiedzających winnice itp. Fajne plaże też mogą być, chociaż akurat na temat tego, co Hiszpania zrobiła ze swoim wybrzeżem mam jak najgorsze zdanie. Proponowane miejsca mogą być zabitymi dechami dziurami bez infrastruktury, jeśli choć jeden mieszkaniec poza katalońskim zechce porozumiewać się po kastylijsku ;)
Obserwuj wątek
    • troms Re: Okolice Barcelony 13.07.12, 12:52
      Polecam dotrzeć do Figueras (40 km od Girony) gdzie znajduje się bardzo ciekawe muzeum poświęcone Daliemu! w tym mieście właśnie urodził się ten znakomity artysta!
      • Gość: aNIA Re: Okolice Barcelony IP: 195.116.20.* 13.07.12, 14:10
        Blanes, Tossa de mare,
        • voyager747 Re: Okolice Barcelony 13.07.12, 14:43
          Tarragona i Reus, można zobaczyć
          • davidoff_pce Re: Okolice Barcelony 19.07.12, 00:19
            Dziękuję za odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanie. Myślę o okolicach klasztoru Montserrat. Wszystkie odwiedzone przeze mnie strony internetowe proponują mi jakieś kolejki linowe, a ja w górach za nimi nie przepadam. Mam już tak, że kiedy widzę górę, wolę na nią wejść niż wjechać. Z tego, co widzę na zdjęciach to okolica jest ładna i aż się prosi o jakąś pieszą wycieczkę. Czy ktoś ma może doświadczenie w tym temacie? Jak trudne i czasochłonne byłoby to podejście i jakie obuwie jest tam wskazane? Buty do chodzenia po górach to jednak sporo miejsca w bagażu, a może wcale nie są tam potrzebne. Może wystarczyłyby lekkie trampki. W końcu góra nie jest aż taka wysoka.
            • Gość: frequentflyer Re: Okolice Barcelony IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 01:18
              Monserrat to odpowiedź Katalonii na Licheń. W cuda wierzysz?
              A w ogóle: "Tu rozmawiamy o miejscach bardziej egzotycznych." jest forum o Hiszpanii, jest forum Europa, a to forum jest dla Patagonii, Palau i Komorów, nie dla Monserrat. Sorry.
              • davidoff_pce Re: Okolice Barcelony 19.07.12, 09:15
                Jak napisałem, chodzi mi głównie o okolice klasztoru i samą górę. Trudno mi też sobie wyobrazić, aby klasztor był równie tandetny, jak ten "meczet" w Licheniu. Jeśli jednak jest to wyżyny kiczu, chociażby ze względów poznawczych też są godne uwagi.
                Jeśli chodzi o Twoją drugą uwagę, to wątki europejskie również pojawiają się na tym forum, bo Europa to też kawałek świata. Dotychczas nikt nie miał z tym problemu. Skoro Ciebie to razi, to na przyszłość proponuję nie czytać wątków, które mają w tytule Barcelonę.
                • Gość: Ania Re: Okolice Barcelony IP: 195.116.20.* 19.07.12, 11:53
                  Nie wjeżdżąłam kolejką, ale autokarem i naprawdę jest to nieziemskie przeżycie stać w korku a dokoła tylko sznur aut po jednej i drugiej stronie i przepaść. Piesza wycieczka odpada.
                  Możnaby pokusić się o wypożyczenie skuterów, ale hmm sama nie wiem najlepiej spytać na miejscu.
                  Po za tym kolejki są na torach więc to chyba nie jakaś tragedia w takowej jechać. Decyzja twoja.
                  Jest jeszcze jeden klasztor koło Barcelony , góra Tibidabo, i tam możesz podejść sobie na piechotę. Odzie się koło 45 minut. Tam tez koleżanka wjeżdżałą skuterem.
                  Pozdrawiam
                  • davidoff_pce Re: Okolice Barcelony 19.07.12, 21:56
                    Rozumiem, dzięki. Nie chodzi o strach przed kolejkami, lęk wysokości ani nic z tych rzeczy. Lubię po prostu górskie wycieczki, a wjechanie na górę, cyknięcie paru zdjęć i zjechanie z powrotem już mnie tak nie bawi.
                    • Gość: frequentflyer Re: Okolice Barcelony IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 22:14
                      dużo lepsze łażenie pod górę masz w Andorze - dla której Girona chyba i tak jest nabliższym lotniskiem, ale bez wynajęcia samochodu będzie trudno. ale warto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka