reyer_92
08.09.12, 20:17
Mam świadomość, że zaraz z pewnością podniesie się larum niezadowolonych, ale rzadko użytecznych, że „ tego rodzaju wątki zamieszcza się w innym miejscu” itp., itd. Jak jednak mawiał sławny w pewnych kręgach poeta Sofronow, na pohybel.
Do brzegu zatem.
Jak w temacie, poszukuję osób, które w niedawnym czasie – patrząc oczywiście wstecz – przeprowadziły się i zamieszkały na terenie Azji. Najbardziej interesują mnie rejony Singapuru, Tajlandii, Malezji, Indonezji, Chin (głównie Szanghaj).
Z jakimi problemami spotkały się na początku? Co stanowiło niedogodność? Proszę o najprostsze rzeczy np. brak muzyki Phila Collinsa w radiu. Z czym musieliście się borykać? Czy dotknął Was tzw. szok kulturowy i ewentualnie jak sobie z nim radziliście? W jakich zestawach wyjeżdżaliście, tj. jedna osoba pracująca + jedna na utrzymaniu, dwie osoby pracujące. itd. Jak wyglądało zdobywanie sieci kontaktów towarzyskich? Jak przebiegała aklimatyzacja? Po jakim czasie myślami przestaliście być w Europie? I w ogóle, wszystkie uwagi oraz przemyślenia jakie nasuną Wam się do głowy. Nawet te najdrobniejsze.
Z pytaniem zwracam się do grona, które wskazałem. Prosiłbym natomiast o nie zabieranie głosu forumowych „śmieszków”, tudzież osoby przemierzające w celach turystycznych w/w rejony lub na zasadzie, ja nie, ale siostrzeniec kuzyna mojego szwagra…..
Będę wdzięczny za reakcje.