Dodaj do ulubionych

kuba - ceny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 20:49
Witam
W maju chcę lecieć na Kubę i trochę martwią mnie informację na temat cen tam, na miejscu.
Czy ktoś z Was był niedawno na Kubie i może napisać o cenach: noclegów, jedzenia, przejazdów.
To ma być wyprawa niskobudżetowa, więc nie interesują mnie luksusy :)
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: kuba - ceny 09.03.13, 21:26

Mam ostatnio tendencję do zapominania ile za co zapłaciłam;) więc z Kuby też w sumie też pamiętam tylko całą kwotę wydaną przez dwa tygodnie:)
      Przeciętna cena za nocleg to w moim przypadku 20usd za pokój/ lub 15usd przy jednej osobie.
      Jedna casa particular w Hawanie była za 25 czy 30 - dlatego, że recenzje chwalące właścicieli bardzo mi się spodobały - i było warto się zdecydować:)
      Na jedzenie wydałam nie za dużo bo wyjątkowo mi na Kubie nie smakowało.
    • cosik222 Re: kuba - ceny 14.03.13, 13:39
      Dobrze jest na początek wymienić niedużo euro (np. 10E) na peso kubańskie. W miejscach dla tubylców bary, wózki na ulicy, kawiarenki, stragany ceny w peso kubańskich są niskie. Np. kawa z likierem 1 peso czyli ok 18 gr, jedzenie mięsne z wózka ok 7 zł
      Można później wymienić kolejne euro. Zorientujesz się po pierwszych dniach jak z dostępnością takich miejsc.
      Ceny w CUC są dużo wyższe i rozpiętość cen też jest. Np. Wodę 1.5l można kupić za 0.7CUC albo i nawet za 4 CUC, p.iwo 1-3 CUC. W budkach, albo w sklepach typu market powinny być niższe. Natomiast są to z reguły napoje, kosmetyki, słodycze, czasami są produkty z żywnością, ale nie są tanie.
      W restauracjach w miejscach turystycznych jedzenie ok. 10-25E.
      Ceny rumu w CUC wszędzie powinny być te same.
      Jeżeli chodzi o transport, to dobrze jest wcześniej przygotować się do tego. Raczej nie ma dużo możliwości korzystania z regularnego transportu.,
      I bardzo polecam wieczorkiem, albo nawet po południu przysiąść w barku i posłuchać muzyki kubańskiej.

• valtho Re: kuba - ceny 17.04.13, 16:33
        Dla mnie to byly jedne z droższych wakacji z fatalną relacją jakość-cena, ale generalnie bardzo udane. Chyba ciężko zwiedzać Kubę niskobudżetowo.
    • Gość: Greg Re: kuba - ceny IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.14, 18:55
      Właśnie wróciłem z Kuby. Jest drogo i z nastawieniem na turystę z grubym portfelem. Ja bym nie ryzykował jedzenia z wózka, widząc jak przechowywane jest tam mięso. Generalnie na Kubie jest drogo, jak chce się żywić w miarę normalnie. Polecam korzystanie z oferty śniadań i kolacji w casa particulares (ceny za śniadanie od 4-5 USD, kolacje 8-12 USD). W Hawanie w Habana Vieja jest świetna restauracja La Lamparilla (róg Lamparilla/Mercaderes), gdzie podają pyszne kanapki z kurczakiem tylko za 3 CUC.
    • Gość: TuandePaso Re: kuba - ceny IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.17, 20:39
      Hej,
      Ja byłem na Kubie niedawno. Jeśli jesteś zainteresowany/a to zapraszam po więcej informacji na mojego bloga :)
      www.tuandepaso.com/kuba-informacje-praktyczne-2017-przewodnik/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka