Dodaj do ulubionych

Strasburg czy Stuttgart

22.06.13, 14:59
Jadąc turystycznie samochodem będę miał jeden cały dzień w okolicach miast jak w tytule. Które z nich lepiej nadaje się na jednodniowe zwiedzanie?

Ewentualnie - czy jest jakaś lepsza alternatywa w najbliższej okolicy?
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Strasburg czy Stuttgart 23.06.13, 21:16
      Strasbourg/Alzacja/Francja czy Strasburg/ Maklemburgia/ Pomorze Przednie?
      • elmaz Re: Strasburg czy Stuttgart 23.06.13, 21:25
        Strasburg Alzacja (ten niedalego Stuttgartu)

Ogólnie wstępnie skłaniam się ku Stuttgartowi - w samym mieście muzeum Mercedesa, na południe od miasta jest zamek Hohenzollernów - no i ewentualnie jakieś zabytki w mieście. Pewnie4 na jeden dzień wystarczy. Ale jeszcze nie podjąłem decyzji - i chętnie posłucham opinii.
        • mair Re: Strasburg czy Stuttgart 25.06.13, 11:19
          Panienka zwaca sie asseretka miala raczej na myli jaka trasa bedziesz jechal a nie miasto w innym regionie Niemiec. Wybrac muszisz sam, oba sa ciekawe.
          • mair Re: Strasburg czy Stuttgart 25.06.13, 11:26
            Pardon, oczywiscie regionie Francji nie Niemiec.
            Jak mozna pytac o jakas wioske gdzies w Niemczech i mylic ja ze Strasburgiem nad Renem.
          • elmaz Re: Strasburg czy Stuttgart 25.06.13, 11:33
            Pytanie wskazywał ona coś innego :-)

Jeśli chodzi o trasę, to będę jechał od Berlina na południe. Później mogę trasę zmodyfikować dowolnie - tzn. z punktu widzenia trasy nie ma znaczenia do którego z tych miast się skieruję, oba mam "po drodze" - zresztą odległość między nimi jest na tyle mała, że chyba nie ma to znaczenia.

W zasadzie zdecydowałem się na Stuttgart, bo jadę z dzieciakami płci męskiej, więc myślę, że muzeum mercedesa albo porsche jest tutaj silnym argumentem ;-)

Chętnie wysłucham zatem porad - co jeszcze warto zwiedzić w Stuttgarcie, aczkolwiek jeśli ktoś optuje za Strassburgiem, to sprawa nie jest definitywnie zamknięta.
            • mair Re: Strasburg czy Stuttgart 25.06.13, 12:50
              W tym regionie bywam tylko przejazdem i ci nie moge wiele pomoc ale polecam ci caly Schwarzwald jako taki. Np. pamietam mala ale ciekawa miejscowsc Triberg z wodospadem. Chlopcow moze to zainteresowac. Tez Titisee, dosc znane miejsce, tam mozecie poplywac na wodnych rowerach co dla chlopakow bedzie napewno ciekawsze niz muzea. No tak ale ty pytasz o Stuttgart. Poza Mercedes-Porsche muzeum sa tam inne muzea jak tez wiele zamkow i palacy wokol Stuttgartu ale czy to jest dla chlopakow, nie wiem. Znajomi mieszkaja w Bad Durrheim a tuz obok jest miasteczko Danaueschingen. Podobno stad wyplywa Dunaj. Region jest uroczy, wart urlopu.
              • elmaz Re: Strasburg czy Stuttgart 25.06.13, 13:08
                No tak - ale ja mam tylko jeden dzień do dyspozycji, bo będę tam przejazdem.
                • mair Re: Strasburg czy Stuttgart 25.06.13, 21:58
                  lmaz napisał:

> No tak - ale ja mam tylko jeden dzień do dyspozycji, bo będę tam przejazdem.

OK, skup sie wiec na tych dwuch muzeach i na powluczeniu sie po centrum. Kawka i lody dla chlopakow, trzymaj sie zdaleka od parkow. Niemcy ale i znajomi ostrzegaja przed "plaga" kleszczy. Lepiej dmuchac na gorace.

Milego urlopu.
            • aseretka Re: Strasburg czy Stuttgart 25.06.13, 21:53
              Też uważam, że muzeum Porsche (w którym byłam) i Mercedesa (nie byłam) będzie dla chłopaków ciekawsze niż zwiedzanie zabytków. Moim dzieciakom bardzo się tam podobało.
              Poza tym Stuttgart, to wspaniałe parki i rozległe winnice . Główny park komunalny miasta (Schlossgarten – Ogród Pałacowy) rozciąga się od dworca kolejowego aż do eleganckiego Nowego Zamku. Ogród podzielony jest na trzy części: górną, średnią i dolną i naprawdę przyjemnie tam pospacerować. Warto zobaczyć też otoczony wodą Altes Schloss (Stary Zamek), który wybudowany został jako twierdza obronna oraz Neues Schloss (Nowy Zamek), który był rezydencją miejską książąt i królów Wirtembergii.
              W Strasbourgu warto natomiast pospacerować po poprzecinanej kanałami, malowniczej Petite France. Starówka też ma swój urok. Ale strasznie ciężko tam zaparkować. Byliśmy trzy razy i za każdym razem trzeba było pokonywać "hektary", żeby dotrzeć na Stare Miasto.

• elmaz Re: Strasburg czy Stuttgart 25.06.13, 22:11
                Wielkie dzięki - a może wiesz coś więcej na temat zamku Hohenzollernów, który jest tam niedaleko (Hechingen)?

Pewnie nie dam rady obskoczyć obu muzeów (mercedesa i porsche) - muszę się zastanowić, które wybrać. W muzeum mercedesa z tego co wiem jest cała historia motoryzacji - od repliki pierwszego samochodu do dzisiaj. A jak w muzeum porsche?
                • mair Re: Strasburg czy Stuttgart 26.06.13, 11:23
                  I tu moge ci podac tylko link, osobiscie tam nie bylem ale widze, ze warto, z linku mozna wyczytac chyba wszystko so najwazniejsze, jesli nie znasz niemieckiego to pytaj, przetlumacze
                  www.burg-hohenzollern.com/startpage.html
                • aseretka Re: Strasburg czy Stuttgart 26.06.13, 20:34
                  Byłam w zamku Hohenzolern podczas pobytu w Szwarcwaldzie. Pięknie położony i wart zwiedzania. Ale jeśli ma to być przystanek po drodze na urlop, to raczej nie decydowałaby się na zwiedzanie Strasbourga i zamku. Chyba, że możecie przeznaczyć na oba te miejsca cały dzień, bo zamek od Strasbourga oddalony jest ok. 50 km, więc trzeba liczyć jakieś 1,5 godziny jazdy. Zwiedzanie zamku też zajmie około 2 godzin.
                  Jeżeli chodzi o muzeum Porsche to też jest tam historia produkcji samochodów tej marki. Jak jednak teraz spojrzałam na stronę:
                  www.porsche.com/international/aboutporsche/porschemuseum/
                  to muzeum zostało przeniesione do nowej hali. Ja jeszcze byłam w starym muzeum, zlokalizowanym na terenie fabryki, tak mniej więcej naprzeciw tego pawilonu. Wstęp wtedy był bezpłatny. W tym nowym, otworzonym w 2009 r. (nawet nie wiedziałam, że przeniesiono je do nowej hali) jest na pewno bogatsza ekspozycja. Jak pisałam, w Muzeum Mercedesa nie byłam, więc trudno mi porównywać. Jak czytam, w tym roku Porsche Muzeum będzie miało obszerną wystawę z okazji 50-lecia modelu 911.
              • elmaz Re: Strasburg czy Stuttgart 25.06.13, 23:10
                Jeszcze jedna sprawa. Wyczytałem coś takiego:

Przed wjazdem samochodem do centrum miasta wykupić należy specjalną plakietkę (Umweltzone).

Coś wiesz więcej na ten temat?
                • mair Re: Strasburg czy Stuttgart 26.06.13, 11:07
                  Tu ynajdziesz link do tego tematu forum.gazeta.pl/forum/w,27172,144340197,144340197,Plakietka_ekologiczna_w_Niemczech.html
                • aseretka Re: Strasburg czy Stuttgart 26.06.13, 20:41
                  Niestety, taka plakietka obowiązuje w Strasbourgu. Można ją jednak zamówić i przyślą Ci do Polski. Ceny za plakietkę są różne. Wrzuć w google "plakietka ekologiczna", a zorientujesz się w cenach i możliwościach jej zakupu.
                  Najtaniej wydaje się tu:
                  oldsite.berlin-polska.eu/plakietka-ekologiczna/
                  Dość drogo liczą sobie tu:
                  www.umweltzone.pl/
                  • elmaz Re: Strasburg czy Stuttgart 26.06.13, 20:53
                    Już rozpracowałem temat :-)
                    Można w Polsce też zamówić w dekrze www.dekra.pl - tam też jest szczegółowe info na ten temat, jakby kogoś zainteresowało. Można kupić od ręki, mogą też przesłać.
                  • mair Re: Strasburg czy Stuttgart 26.06.13, 20:55
                    Nie musisz robic wielkiego zachodu z zamawianiem. Plakietke mozna kupic na kzdej stacji benzynowej w miescie gdzie ona obowiazuje.
                    • mair Re: Strasburg czy Stuttgart 26.06.13, 20:59
                      tu masz link, ktory to potwierdza www.helpster.de/umweltplakette-kaufen-an-der-tankstelle-so-geht-s_34933
                      • elmaz Re: Strasburg czy Stuttgart 26.06.13, 21:38
                        OK - wielkie dzięki
    • eugeniusz_wrobel Re: Strasburg czy Stuttgart 29.05.14, 13:10
      W pobliżu Stuttgartu jest trochę zabytków, ale ani ich historia nie jest ciekawa, ani nie zachwycają wyglądem. Wszelkie muzea itp. to także nuda. Jedynie z wieży telewizyjnej przyjemny widok na miasto, bo okolica całkiem miła.
      Raczej proponowałbym Strasburg, dużo więcej ciekawych rzeczy do zobaczenia, dużo więcej historii i także całkiem ładnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka