Dodaj do ulubionych

rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - informacj

07.08.13, 23:22
witam

za tydzień pierwszy raz płyniemy w taką podróż. Trasa to: Genua, Neapol, Messyna, Tunis, Barcelona, Marsylia, Genua. Statek to MSC Preziosa

Czy ktoś byłby uprzejmy podzielić się uwagami, które z miast zwiedzić samemu, a gdzie wykupywać wycieczkę? Ewentualnie co koniecznie zobaczyć?
Interesują mnie wszelkie informacje praktyczne.

I pytanie do osób, które często pływają - kupujecie All Inclusive?
Obserwuj wątek
    • jetlag1 Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 08.08.13, 14:39
      Wycieczki:
      Neapol, tu radze turę ze statku, Pompea lub Capri.
      Messina, statek cumuje pare kroków od stacji, pociąg do Taormina, samemu można to zwiedzić.
      Tunis, radzę wycieczkę statkowa.
      Barcelona, przy wyjeździe z portu, koło pomnika Columba, jest przystanek Hop-on,hop-off bus,
      więc można obiechac wszystkie ciekawe miejsca.
      Podobnie w Marsylii, jest taki pseudo pociąg, przystanek koło portu, zawiezie dookoła miasta.

All inclusive? zależy ile to kosztuje i jak dużo konsumujecie drinkow alkoholowych.
      Na innych statkach, amerykańskich, ceny są w dolarach, na MSC prawdopodobnie w Euro,
      Ceny miejwiecej "ladowe", czyli piwo około $5.00, drinki około $6.00, przeliczyć sobie
      Czy się opłaca, zawsze możesz wziasc trochę alkoholu ze sobą, ale zapakuj do bagażu który nadasz, nie podrecznego.
      Wiele lini konfiskuje taki na czas rejsu, oddadzą po, chcą żebyś kupowała na pokładzie,
      extra income.

Bon voyage!
      Jetlag.
      • pasta_pl Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 08.08.13, 15:08
        Dziękuję. Tych opcji pakietowych jest mnóstwo - z winami, piwami, itd.
        AI kosztuje 23 EUR od osoby dorosłej i niestety trzeba też wykupić dla dziecka w cenie 13 EUR.
        To robi się blisko 60 EUR dziennie - chyba trochę dużo....

Z innej beczki - widzę, że zna Pan wszystkie porty :-) W październiku płyniemy na jeszcze jeden rejs - tym razem Costą "Od Wenecłi po Stambuł". Proszę o podobne doradztwo w poniższych miastach:
        Bari
        Olympia
        Izmir
        Stambuł
        Dubrownik
        • jetlag1 Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 08.08.13, 19:32
          pasta_pl napisał:

> To robi się blisko 60 EUR dziennie - chyba trochę dużo....
          raczej tak, na MSC nigdy nie plywalem, ale na innych statkach pozwalają wnieść vino,
          będziecie w "winnym" rejonie, można się zaopatrzyć na lądzie za centy. w restauracji jest
          "korkowe" jeżeli przniesiesz własne vino,$10-15.
          W cabinie na pokładzie można pić do woli.
          >
          > Z innej beczki - widzę, że zna Pan wszystkie porty :-) W październiku płyniemy
          > na jeszcze jeden rejs - tym razem Costą "Od Wenecłi po Stambuł". Proszę o podob
          > ne doradztwo w poniższych miastach:
          we wszystkich tych miejscach byłem wielokrotnie, statkiem i ladowo,
          moje rady:
          > Bari - samo miasto OK, kościół św.Mikalaja i stary zamek,
          w okolicy miasteczko Arbelobello, bardzo ciekawe warte wyprawy, trochę dalej Matera,
          tu kracilifilm Gibsona" Passion of Christi" unikalne miejsce.

> Olympia
          zatrzymanie się w Katakaloon, do Olimpii kawałek , można wynająć taxi lub van, zawsze są chętni do doręczenia.

> Izmir
          samo miasto paskudne,
          tu polecił bym turę do Ephesus, około 100km, można pociągiem,ale to trochę skoplikowane.
          bliżej jest Efes tu samemu można się wybrać

> Stambuł
          wszystko na piechotę , staniecie koło
          Golden Horn, Topkapi pałac, Agia Sophia i Blue Mosque w okręgu 1 km,
          stateczkiem po Bosforze, fajna sprawa, przy przystani promów sprzedają rybne kanapki-pycha!
          Polecam!

> Dubrownik
          wszystko można obejść samemu, piękne miasto.
          Piwo Karlowacko jeszcze lepsze!

Widzę ze chwyciliscie bakcyla, zdarza się, ja jestem tym zarażony od 20 lat,
          w lutym plynalem z Buenos Aires do Santiago przez Antarktyde, w kwietniu zFlorydy do Rzymu.
          Następny rejs we wrześniu , tym razem z Vancouver do Pekinu, nie mogę się doczekać!

Bon Voyage !
        • presley_a Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 15.08.13, 09:43
          Witam,my wypływamy tym samym statkiem w dniu 14 września , ten sam rejs więc chętnie dowiemy się o pobycie na statku, wycieczki w portach , co warto zobaczyć, jak, a co nie? prosimy o kontakt po powrocie
          • pasta_pl Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 28.08.13, 20:19
            wróciliśmy. Statek super, nówka. Jedzenie niesamowite.

Jezeli chodzi o porty to:
            Neapol - statek cumuje w centrum, wyszliśmy i kupiliśmy bilety do autobusu bez dachu hop-on-hop-off. Są 2 trasy w Neapolu - obie przejechaliśmy. Miasto średnie - straszny syf. Ludzie ze statku byli w Pompejach i byli zadowoleni.
            Messina - wycieczka do Taorminy - super.Niektórzy kombinowali pociągiem ale trochę jest mało czasu, a Taormina jest daleko.
            Tunis - kupiliśmy wycieczkę do Kartakiny i jakiegoś miasteczka z niebieskimi dachami. Fajnie, bo utwierdziło mnie to w przekonaniu, że nie lubie krajów arabskich i nigdy tam na wakacje nie pojadę - więc przynajmniej Tunis zaliczony.
            Barcelona - byliśmy tam wcześniej, więc po prostu poszliśmy na nogach na plażę i w końcu się wykąpaliśmy w morzu ;-)
            Marsylia - bardzo miłe zaskoczenie - bardzo się nam podobało. Nie wykupuj żadnego przejazdu do miasta lub wycieczki. Po wyjściu z terminalu trzeba iść w prawo 500 m i dojdziesz do przystanku darmowego autobusu miejskiego. Dojedziesz do centrum. Taki autobus ze statku MSC kosztuje 16 EUR. A w samym mieście za 8 EUR kupuje się bilet na taką "ciuchcię" i nią się zwiedza miasto i jedzie do katedry NotreDam.
            Warto kupić AllInclusive - ale jeszcze w Polsce. Na statku jest 15% drożej, bo do wszystkiego doliczają 15%. My kupiliśmy pakiety typu: 14 piw, 4 butelki wina i 7 butelek wody, 14 soft drinków, 14 drinków.
            • alerejsy Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 06.09.13, 13:06
              Fajny opis portów na trasie rejsu.
              W Marsylii byłem kilka razy i nie trafiłem na ten autobus - tylko szliśmy 10 min autostrady i tam co kilka minut był autobus za 1€. Mogę prosić o wiecej informacji o tym autobusie?
              • pasta_pl Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 06.09.13, 13:11
                Info ze strony:
                www.marseille-provence.info/travel-rail-train-air-sea-road-motorways/boats-sea-ships-ferries-canals-rivers/385-marseille-cruise-ship-port.html
                Good news for cruise passengers. On 7 June 2013 the Port of Marseille (GPMM) introduced a free shuttle bus between the Môle Léon Gourret and Joliette station, an interchange near the city centre with plenty of excellent onward tram, metro and bus connections.

The bus runs every 30 minutes on Fridays, Saturdays, Sundays and Mondays between 9am and 5pm and the bus stop is at the end of the pier.

Nie wiem czy on rzeczywiscie jezdzi tylko w podane dni - ja byłem w sobotę. Mało ludzi o nim wie i wszyscy jak cielaki płacą po 16 EUR i jadą autobosami MSC. I jak ja byłem to jezdził co 20 min.
                Polecam - zawsze to troszkę kasy zostaje :P
                • alerejsy Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 06.09.13, 13:20
                  Słyszałem kiedyś o tym autobusie i ostatnio szukałem go, lecz z tego co widzę to jeździ on od piątku do poniedziałku. Dzięki za info.
            • 1lora12 Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 06.02.14, 23:13
              My kupiliśmy pakiety typu: 14 piw, 4 butelki wina i 7 butelek wody, 14 soft drinków, 14 drinków. Czy ten pakiet kupiliście przed wyjazdem czy na statku,jaka cena?
              • alerejsy Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 07.02.14, 10:12
                Witam
                Zakup napoi w pakiecie wychodzi ok 10% taniej niż pojedynczo, wiec pakiety są dobrym rozwiązaniem dla osób niemających "all-a". Należy jednak pamiętać, że zakup na statku związany jest z dodatkową opłatą 15%, tak więc jeśli jesteście zdecydowani na pakiet - to lepiej zamówić go przed rejsem w biurze gdzie kupiliście rejs. Pozdrawiam
              • presley_a Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 07.02.14, 12:40
                Bardziej opłaca się kupić AI przy zakupie wycieczki,my zapłaciliśmy ok.23 euro/os ale moim zdaniem jest warto,oczywiście zależy kto ile pije ;)
    • iga812 Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 31.01.14, 22:54
      Byliśmy w pażdzierniku na podobnym rejsie i nic nie kupowaliśmy na statku, wszędzie wychodziliśmy sami lub z ludzmi poznanymi na statku.Statek zatrzymuje się w porcie i wszedzie jest blisko albo podstawia autobus dla pasażerów statku (często wpływają dwa i autobusy są podstawione za darmo albo braliśmy taksówkę lub busa(wszędzie trzeba się targować) kierowca miał podobny plan wycieczki jak biuro i często spotykaliśmy ludzi ze statku.Bardzo ważne że schodząc dostawaliśmy mapki także zaznaczaliśmy miejsca i poruszaliśmy się zgodnie z planem jest nie za dużo czasu.Polecam Genue to przepiękne miasto najlepiej kupić bilet dobory(podobnie w Hiszpanii) wtedy jedzimy wszystkim i szybko się przemieszczamy.Napoje i alkohol nie mieliśmy wykupiony także przynosiliśmy sobie.Polecamy tą formę wypoczynku.

• presley_a Re: rejs Słoneczne Krajobrazy MSC Preziosa - info 02.02.14, 10:28
      Witam
      bardzo chętnie podzielimy się uwagami,ponieważ sami kilka miesięcy temu poszukiwaliśmy uwag na temat tego rejsu.
      Płynęliśmy we wrześniu-statek cudowny,przez cały rejs nie byliśmy w stanie zwiedzić wszystkiego.Wycieczki ciekawe,zależy kto co lubi.Nam najbardziej podobały się Pompeje i Sycylia.W każdym porcie można samemu dojechać do centrum,zawsze to kilkanaście euro w kieszeni.Jednak w dwóch pierwszych portach na pewno warto wykupić wycieczkę ,bo do np. Pompei daleko.Wykupiliśmy opcję AI bo na pewno się opłaca,jeden drink alkoholowy lub nie ok.6-7 euro.Jakbyście mieli więcej pytań proszę pisać na e-mail presleya@tlen.pl,pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka