Dodaj do ulubionych

Wenecja-Stambuł

14.10.13, 22:42
Witam ponownie.

Ostanio płynęliśmy MSC Precioza, a za tydzień płyniemy Costa Fascinoza z Wenecji do Stambułu. Proszę o informację typu tips&tricks (np. związane z transportem) z:
-Bari
-Ketakolon
-Izmit
-Stanbul
-Dubrownik

I mam jeszcze pytanie na temat parkingu na tydzień w okolicach Wenecji. Ktoś może coś polecić (tańszego od 100 EUR za parking w porcie)?

Obserwuj wątek
    • an27d Re: Wenecja-Stambuł 10.11.13, 09:34
      Hej,

Sam parkuję zawsze w porcie w Wenecji (kupuję przez internet), bo to najprostsze i nie trzeba dźwigać walizek. Parkowanie w Wenecji jest bardzo drogie. A pod Wenecją to już kawał drogi, żeby z walizkami się męczyć. Chyba, że znalazłeś coś fajnego, to sam chętnie bym się dowiedział :-)
      Co do tips& trics - istotna jest ilość osób. Napisz czy dwie czy więcej, wtedy coś podpowiem...
      • pasta_pl Re: Wenecja-Stambuł 10.11.13, 09:44
        Już wróciłem. Krótkie info dla potomnych.

Samochód zostawiliśmy na parkingu hotelowym w Mestre. Wyrzuciliśmy żony z walizkami, a sami powróciliśmy z Mestre do Wenecji autobusem. Cena parkingu 10 eur na tydzien.

Bari - piesze obejście miasta w 2 godz.

Ketakolon - nie chciało nam się jechać do Olimpii, więc po wyjściu z portu skręciliśmy w lewo na plażę (kamienista). Końcówka października i spokojnie się kąpaliśmy w morzu :-)
        Jak ktoś chce jechać do Olimpii to po wyjściu z portu stoją przedstawiciele lokalnych biur i autobus zawozi za 10 eur w dwie strony.

Izmir - w porcie oficjalny postój taksówek. Za 120 EUR pojechaliśmy w 5 osób (jakaś Dacia 7-osobowa) do Efezu - to jakieś 80 km. Kierowca kupił nam bilety wejściowe, bo nie mieliśmy lirów i daliśmy mu po 10 eur. Czekał na nas przy drugim wyjściu i zabrał do portu. Płaci się dopiero po powrocie.

Istanbuł. Piesze w lewo przez most. Zaraz za mostem ładny "Nowy Meczet", potem Hagia Sopia, Blue Meczet i Grand Bazar. Wejście do Hagia Sopia płatne - warto kupić bilety przez internet, wtedy od razu się wchodzi, a nie stoi godzinę w kolejce.

Następny rejs..... chyba fiordy norweskie ;-)
        • pasta_pl Re: Wenecja-Stambuł 10.11.13, 09:47
          i jeszcze jedno. Płynąłem MSC Precioza i Costa Fascinoza - czyli dwa najnowsze statki tych operatorów.
          Może uogólniam ale wg mnie MSC bije na głowę Costę. Lepsze statki, lepsze jedzenie, lepsza obsługa.
          • aniakim Re: Wenecja-Stambuł 22.11.13, 10:05
            Dzięki za ciekawe info. Na 1 V 2014 wybieramy się całą rodziną na rejs MSC Precioza Wenecja-Stambuł. Poproszę jeszcze o jakieś podpowiedzi . Np. czy jest na statku wolnocłowy ? Mamy 2 dzieci około 10 lat ( dziewczynki ) czy nie będą się nudzić , czy są dla nich atrakcje? Czy z takimi dzieciakami zwiedzać miasta indywidualnie czy jakieś wycieczki kupowane na statku? Czy warto kupować all-inc. ? ile kosztuje na statku soczek, cola do obioadu?
            A może ktoś też w tym terminie się tam wybiera ?
            • pasta_pl Re: Wenecja-Stambuł 22.11.13, 10:17
              W tym roku MSC Precioza pływała po części zachodniej, a rzeczywiście w przyszłym roku będzie pływała po części wschodniej.

Statek naprawdę fajny, dla dzieci jest fajny aquapark, jest największa "rura-zjeżdżalnia" ze wszystkich statków - wychodzi poza obrys statku i w tym miejscu jest przeźroczysta.

Są kluby dla dzieci, oczywiście nie po Polsku. Moja 10 letnia córka nie chciała chodzić ale nie nudziła się.

Wolnocłowy jest - tanie perfumy i zegarki. Jest sklepik z pamiątkami MSC i markowe ubrania. Alkohol można kupić ale wydadzą go dopiero w ostatnim dniu - chodzi o to, by ludzie kupowali go w knajpach, a nie w sklepie.

Wycieczki na statku są zawsze bardzo drogie. My sami wszystko organizowaliśmy - tak jak pisałem - np. taksówką z izmirU do Efezu.

Co do AI - to zależy. Na MSC AI jest droższe (23 EUR) niż na Costa (19,5). Nalepy wykupić na wszystkich - także dzieci, więc w Twoim przypadku to będzie blisko 70 EUR dziennie.
              1 drink kosztuje 6.5 EUR. Cola/nestee/itp chyba 3EUR. Musisz policzyć. Pamiętaj, że na końcu i tak do wszyskiego dodadzą 15% (jak masz AI to nie)
              My akurat na MSC kupiliśmy takie pakiety: 4 wina i 7 butelek wody, 14 piw międzynarodowych, 14 soft drinków, 14 drinków alkoholowych. Idealnie nam to wystarczyło.

Z drugiej strony skoro i tak za rodzinę wydajesz 2000 eur za taki rejs to może nie warto się "szczypać" - w końcu to wakacje, a drinki na MSC są naprawdę boskie!
            • alerejsy Re: Wenecja-Stambuł 22.11.13, 10:53
              Witam Cię.
              Bardzo dobry pomysł - zakup rejsu na weekend majowy z takim wyprzedzeniem, szczególnie gdy jedzie się z dziećmi. Większy wybór, dobra cena. Napewno dzieci nie będą sie tam nudzić. Dobrze jest gdy jedzie kilka rodzin, wtedy dzieciaki widzi się tylko na wejściu i zejściu ze statku:).
              • janpol18 Re: Wenecja-Stambuł 22.11.13, 16:17
                Ale się nakręciłem . Pasta - to co piszesz to brzmi bardzo przekonywując. Jeszcze nigdy nie kosztowałem takiej formy zwiedzania/wypoczynku. I marzyłem kiedyś o takim rejsie , ale zawsze było za drogo - a teraz okazuje się , że nie jest tanio, ale w zasięgu bo ceny zależne od kabin i dzieci tylko jakieś tam opłaty. Nastawiam się na taki rejs. Teraz idę tylko przekonać rodzinkę.
                • pasta_pl Re: Wenecja-Stambuł 22.11.13, 17:14
                  tez miałem z tym problem ;-) żona nie wyobrażała sobie bycia na statku z 5 tys. ludzi.

Ale gwarantuję Ci, że jak Ją przekonasz to będziecie zachwyceni. Wypasik na maksa. Niestety po takim rejsie ciężko Ci będzie znaleźć fajny hotel na wyjazd stacjonarny ;-)

Ale jeżeli nigdy nie pływałeś to polecam jednak trasę po części zachodniej Morza Śródziemnego (porty typu Neapol, Messina, Barcelona/Walencja, Marsylia, ...). Wg mnie ciekawsze od trasy z Wenecji do Stambułu.

I my zawsze kupowaliśmy najtańsze bilety na kabinę wewnętrzną - w Coście nam się udało bo nam dali bez dopłaty kajutę z oknem. Na MSC też mieliśmy szczęście, bo dostaliśmy kajutę dla osób niepełnosprawnych, więc była 3 razy większa od pozostałych.
                  Ale naprawdę kajuty nie są problemem - niewiele tam będziecie ;-)

My chcemy tym razem płynąć w wakacje na fiordy norweskie
                  • aniakim Re: Wenecja-Stambuł 22.11.13, 19:01
                    To wspaniale , że jet takie forum gdzie można uzyskać takie informacje . Wspaniale , że są tacy , którzy dzielą się wiedzą i doświadczeniem . Poświęcając swój czas dla korzyści nieznanych.
                    Pierwszy raz korzystam z forum . Od teraz też się będę udzielał.

Jeszcze jedno pytanie bo nie rozumiem jak to jest z tym wnoszeniem na statek własnych napojów? Czy oni rewidują bagaż ? Jak na lotnisku czy co? Nie mogę w walizce mieć 2-3 butelek coli, wody, whisky ??? Prześwietlają czy jak? Grzebią w walizach ?
                    A jak to jest : zwiedzamy Istambuł , robimy zakupy , pamiątki i przy okazji np.alkohol , albo napoje . I co? Nie wejdę z tym na statek? Też rewidują?
                    • pasta_pl Re: Wenecja-Stambuł 22.11.13, 19:16
                      woda jest ogólnodostępna za free przez całą dobę, nie musisz wnosić.

Teoretycznie nie wolno nic wnosić i prześwietlają bagaże. W praktyce to butelkę whisky w walizce głównej wniesiesz bez problemu - może jak będziesz miał więcej to się doczepia.

Bagaż podręczny jest prześwietlany zawsze przy wejściu na statek. Alkoholu nie wniesiesz. Ale z otwarta butelka coli nie ma problemu.

Kup AI. Nie ma nic przyjemniejszego jak drink w barze z muzyką na żywo. Na takim statku jest z 8-10 barów i przynajmniej 4 z muzyką live. Nie ma sensu zamykać się w kajucie i pić whisky pod kołdrą ;-)
                      • funky78 Re: Wenecja-Stambuł 18.01.14, 12:49
                        Ja płynąłem MSC po Morzu Śródziemnym i z wniesieniem alkoholu nie było żadnego problemu Zwłaszcza na Malcie gdzie na terminalu był bardzo tani sklep wolnocłowy Pamiętam że 6 litrowych butelek markowych alkoholi i do tego wino i kilka piw wnieśliśmy z partnerką na statek bez jakichkolwiek obiekcji ze strony security Oni bardziej koncentrują się przy sprawdzaniu bagaży czy ktoś nie wnosi materiałów wybuchowych , broni czy niebezpiecznych narzędzi
            • megazg1 Re: Wenecja-Stambuł 14.03.14, 11:21
              Ciao jestem na tym rejsie z polska grupą i część wycieczek realizujemy wspólnie - jeśli jesteście zainteresowni - prosze o kontakt na priv megazg@poczta.onet.pl
        • 1lora12 Re: Wenecja-Stambuł 17.01.14, 22:57
          W maju płynę na taki rejs.Interesuje mnie,czy kupić wycieczkę po Stambule czy zwiedzać na własną rękę.Czy z portu daleko jest do metra lub obiektów,które trzeba zobaczyć.Jak wygląda sprawa kupna pakietu 10 drinków lub napoji,gdzie i kiedy to kupić?
          • funky78 Re: Wenecja-Stambuł 18.01.14, 12:53
            Zakup wycieczek na statku to niestety bardzo droga opcja Busy i taksówki czyhające w portach to też nie najtańsza opcja My zawsze wychodziliśmy z portu i tam na własną rękę transportem publicznym jechaliśmy tam gdzie zamierzaliśmy W niektórych miastach dobrą i niedrogą opcją było wypożyczenie samochodu na kilka godzin
          • alerejsy Re: Wenecja-Stambuł 18.01.14, 13:55
            Jeśli jedziesz na rejs z polskim pilotem to koszt wycieczki powinien być przystępny. Jeśli jest to rejs indywidualny polecam spacer po mieście. Miasto jest zakorkowane, wiec taxi odradzam. Statek stoi niedaleko mostu Galata, a od niego jest blisko do centrum i ciekawych miejsc. W pobliżu mostu jest też bazar i budka z pysznym kebabem:)
            Zakup pakietów na statku obciążony jest 15% napiwkiem dla obsługi - można je dokupić też przed rejsem u organizatora. Napisz na nasz adres e-mail biuro(małpa)alerejsy.pl jakim statkiem i kiedy płyniesz - prześlemy Ci zestawienie wszelkich pakietów napojowych z cenami.
          • iga812 Re: Wenecja-Stambuł 31.01.14, 23:10
            My też planujemy w maju Wenecja ,Istambuł ale doświadczenie z poprzedniego rejsu uważamy że bez sensu kupować jak można przynieść(kupowaliśmy na statku ale z opłatami obsługi wyszło ok 100E.
        • sylwia.m23 Re: Wenecja-Stambuł 03.11.15, 17:45
          Witam. Właśnie szykuję się na ten rejs ... czy mógłbyś napisać mi co warto zobaczyć w każdym z tych miejsc?
    • alerejsy Re: Wenecja-Stambuł - rejs 26.04-03.05.2014 02.02.14, 14:14
      Witam wszystkich
      Na trasie Wenecja - Stambuł - Wenecja, w terminie 26.04-03.05.2014, na statku MSC Preziosa mamy do sprzedania 3 kabiny wewnętrzne 2 osobowe w cenie 479€ + 120€ opłaty portowe. W sprzedaży na tym statku nie ma już kabin w tej cenie - dlatego szkoda mi je odpuścić. Szczegóły www.alerejsy.pl/view/7186/
      Mogę jeszcze na ten rejs zorganizować kabinę wewnętrzną 4 osobową w cenie 519€ + opłaty portowe za osoby dorosłe - dzieci tylko opłaty portowe.
      Kontakt - 501 128 139
      • janpol18 Re: Wenecja-Stambuł - rejs 26.04-03.05.2014 07.05.14, 08:42
        Ale super było. !!!! Zakosztowałem takiej formy urlopowej po raz pierwszy i jest to najlepsze co mnie spotkało w tej sferze . Spodziewałem się luksusu , ale nie aż takiego. Nie będzie już łatwo w przyszłości znaleźć coś co dorówna do takiego poziomu.
        Nie wiem jak inne statki i firmy ale MSC = excellence
        Jedyny minusik to trochę za dużo ludzi -
        Uczestnik Wenecja-Stambuł 26.04-03.05.2014
        • alerejsy.pl Re: Wenecja-Stambuł - rejs 26.04-03.05.2014 07.05.14, 15:03
          janpol18 - miałeś kabinę typu bella czy fantastica?
          Zauważyłeś różnicę w obsłudze pasażerów zależną od typu kabiny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka