Dodaj do ulubionych

Indonezja w lipcu/sierpniu

IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.13, 21:28
Powoli zaczynam przygotowania do tegorocznego urlopu i jedną z opcji jaką rozważam jest Indonezja. Czy okres wakacyjny (lipiec-sierpień) to dobry czas na odwiedzenie tego kraju? (Z góry przepraszam za banalność pytania, ale póki co dopiero przymierzam się do planowania...)
Obserwuj wątek
    • kajak75 Re: Indonezja w lipcu/sierpniu 16.12.13, 07:21
      teoretycznie tak. Bylam w lipcu tego roku. Na Bali jeszcze troche padalo, lokalesi sami byli zdziwieni, bo juz powinno byc sucho. W pozostalych miejscach gdzie bylismy - na Bromo - nie padalo, ale byla mgla. Lombok i KOmodo - raczej sloneczne.
      • Gość: Asia Re: Indonezja w lipcu/sierpniu IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.13, 21:32
        Dzięki! Zakładam, że najłatwiej wykupić lot z Polski do Jakarty i potem już z Jakarty zaplanować sobie jakoś te kilka tygodni lokalnymi środkami transportu (włączając w nie samoloty, których, jak rozumiem, raczej nie da sie uniknąć...), prawda?
        • bob1111 Re: Indonezja w lipcu/sierpniu 16.12.13, 23:00
          Banalność jest wstrząsająca :), ale odpowiedz niejednoznaczność lipiec - sierpień to wysoki sezon na Bali i kilku innych wyspach powiedzmy mniej turystycznych co oznacza tłumy turystów szczególnie z Australii to na minus jest stosunkowa pewna pogoda na Jawie, Bali, Lombok. Flores to plus.
          Co do unikania samolotów oczywiście się da ale trzeba mięć więcej czasu, są autobusy i promy kursujące mniej lub bardziej regularnie i mnie lub bardziej komfortowe którymi jesteś w stanie dotrzeć praktycznie wszędzie pytanie tylko czy zawsze jest to opłacalne czasem lepiej poszukać samolotu.
          Z europy można lecieć do Jakarty lub Denpasar, dobrą opcja jest także lot do Singapuru i stamtąd szukanie tanie lotu np AirAsia.

Minie osobiście pobada wschodnia Jawa i Flores niestety nie byłem na Borne, Sumatrze, Celebes, Nowej Gwinei i wielu innych wyspach

• kajak75 Re: Indonezja w lipcu/sierpniu 21.12.13, 20:49
          My lecielismy do Bangkoku, no akurat byla dobra cEna. Stamtąd do Surabaya, ladem na Bali. Z Bali lokalnymi liniami na Flores. z flores statkiem na Lombok. Z lombok samolotem do Bangkoku.
          • Gość: Asia Re: Indonezja w lipcu/sierpniu IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.13, 21:03
            Serdecznie dziękuję za info:-) Najtańsze opcje jakie mi udało się znaleźć (niestety obie w okolicach 3500PLN) to Singapur Airlines do Denpasar na Bali albo do Surabai (obie to porównywalny koszt). Zastanawiam sie którą wybrać. Polecałabyś jakoś szczególnie którąś z nich? I głupie pytanie: na Bali z Jawy można przemieścić się lądem? (myślałam, że w grę wchodzą jedynie prom lub samolot. I drugie jeszcze głupsze;-) (jestem dopiero na baaaardzo wczesnym etapie planowania, stąd moja wiedza dotycząca tego kraju jest "raczej" ograniczona";-) Czy na Bali jest co robić poza wylegiwaniem się na plaży? Bo generalnie nie jestem zwolenniczką plażowania (oczywiście 2-3 dni zawsze chętnie tak spędzę ale nie wiecej), stąd zastanawiam sie czy nie warto zostać nieco dłużej na samej Jawie... (w sumie będę miała na podróżowanie 4 tygodnie)
            • kornel-1 Re: Indonezja w lipcu/sierpniu 22.12.13, 01:17
              Ja widzę loty z Mediolanu do Dżakarty za 2429 zł (Emirates), 2341 zł (Qatar Airways) i 2312zł z Saudia...

Kornel
              • Gość: Asia Re: Indonezja w lipcu/sierpniu IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.13, 20:35
                Tyle że Jakartę podobno najlepiej omijać szerokim łukiem bo to mega nieciekawe miasto, więc tak czy owak musiałabym sie przemieścić potem samolotem do Surabai, a wtedy cały koszt Polska-Mediolan-Jakarta-Surabaya wychodzi porównywalnie...
                • Gość: Magnuna Re: Indonezja w lipcu/sierpniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.13, 00:26
                  Przeprawa promem z Bali na Jawe trwa ok. godziny ale łącznie z wjazdem/wejściem i wyjściem i tylko dlatego, ze prom sie ślimaczy. Motorówką trwałaby chwilę bo wyspy sa praktycznie jedna obok drugiej ( gdzieś czytałam ze ok.4 km).

Pytasz co mozna robić na Bali poza plażowaniem.....Moze najpierw poszperaj na necie, poczytaj a pózniej dopytaj na forum o detale. W tej chwili odnoszę wrażenie, ze oczekujesz ze forumowicze znajdą dla Ciebie tani lot i podadzą na tacy wszystkie informacje. O Indonezji jest wiele informacji w internecie, wystarczy wpisać szukaną frazę.....
                  A plaze na Bali są przeciętne. Za to jest wiele innych ciekawszych i piekniejszych opcji spędzania urlopu o czym możesz poczytać np. na blogach w dowolnie wybranym języku.
                  • Gość: Asia Re: Indonezja w lipcu/sierpniu IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.13, 08:24
                    Hej. Pewnie w dużym stopniu masz rację (dlatego parę razy przepraszałam za banalność moich pytań), ale tak jak już wspomniałam: jestem dopiero na etapie bardzo wstępnego planowania podróży i na detale przyjdzie czas. Poza tym pewnie że mogę sobie wpisać w neci hasło "Indonezja", ale jakoś mam większe zaufanie do uczestników tego forum niż "sieci jako takiej":-) I zawsze dotychczas sie to sprawdzało, więc myślę, że jeśli komuś nie przeszkadadza odpowiadanie na moje banalne pytania, to wszystko jest ok:-)

Wesołych świąt:-)
                    • Gość: magnunha Re: Indonezja w lipcu/sierpniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.13, 19:07
                      Ale często forumowicze prowadzą własne blogi, które są czysto subiektywne w ocenach, niemniej jednak są cennym źródłem wskazówek gdzie jechać, co zobaczyć, ile kosztuje to czy tamto....Dlatego odsyłam Cię do sieci bo to kopalnia wiedzy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka