03.06.01, 15:46
Planuje wyjechac w wakacje do kol. pracujacej w
Dublinie- jak najtaniej tam sie dostac (samolot)?
Co warto zobaczyc poza Dublinem, wyspami Aran, ujsciem
rzeki Shannon(?!), jak znalezc noclegi w interiorze
(ponoc sa B&B, ile to kosztuje?Czym sie poruszac po
Irlandii?(stopem, wynajetym samochodem czy po prost
ich komunikacja) Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • radzio_pl Re: IRLANDIA 03.06.01, 20:56
      Jedyne co mogę doradzić to jak można tam tanio dojechać:
      Najlepiej samolotem. Tanie bilety na: www.a1r.pl i www.campus.pl.
      Niestety a1r.pl nie ma obecnie promocji na bilety do Dublina (sprawdź jeszcze
      za tydzień, bo może jednak coś się znajdzie...).
      Można jeszcze spróbować polecieć do Londynu ($189+ podatki) a stamtąd samolotem
      Ryanair (www.ryanair.com) do Dublina- często mają promocje nawet za Ł1
      (słownie: jednego funta) w jedną stronę...
    • Gość: adam Re: IRLANDIA IP: 172.31.118.* / 195.136.36.* 15.06.01, 16:42
      Ja jechałem normalnie autobusem do Londynu, a potem z Londynu do Dublina (w
      cenie biletu wliczony prom). Bilet do Dublina kupiłem już w W-wie (eurolines),
      wieć nie miałem kłopotów z celnikami angolskimi, bo kiedy zapytali się o cel
      przyjazdu pokazałem bilet do dublina, 20 sekund i do widzenia...;-))) Sam bilem
      ni był bardzo drogi (ok. 200 zł) ale cztery lata temu...
      W Irlandii musisz koniecznie zajrzec w góry Wicklow (b. blisko Dublina),
      koniecznie do Cork'u (fantastyczny klimat w mieście i dużo mniej turystów niż w
      dublinie), warto zajrzeć do Waterford i Wexford. Obowiązkowy (moim zdaniem)
      jest płw. Dingle i całe Ring of Kerry (Caherdaniel - tanie spanie ;-). Fajnie
      jest w Galway i tu tez warto zosatc dłuzej (blisko do Klifow Moher i Connemary
      oraz wysp Aran). Ogólnie cała Irlandia jest super, żałuję tylko, że nie byłem
      na rowerze, tylko jeździłem stopem...;-)
      Pozdrawiam!

adam
      • ap77 Re: IRLANDIA 23.06.01, 00:00
        A gdzie nocowales? i za ile?
    • Gość: Chmarski Re: IRLANDIA IP: *.digital.co.uk 20.06.01, 16:54
      ap77 napisał(a):

> Planuje wyjechac w wakacje do kol. pracujacej w
      > Dublinie- jak najtaniej tam sie dostac (samolot)?
      > Co warto zobaczyc poza Dublinem, wyspami Aran, ujsciem
      > rzeki Shannon(?!), jak znalezc noclegi w interiorze
      > (ponoc sa B&B, ile to kosztuje?Czym sie poruszac po
      > Irlandii?(stopem, wynajetym samochodem czy po prost
      > ich komunikacja) Z gory dziekuje

Czesc. Ja lecialem do Dublina KLM-em przez Amsterdam i bylo to zdecydowanie
      tansze niz British Airways przez Londyd. Poza tym w Londynie lubia ginac bagaze.
      Osobiscie mieszkalem w:
      The Cottage B&B,
      Mary O'Sullivan
      Clonskeagh Road, (just beyond the AIB)
      Dublin 14.
      Cena byla o polowe nizsza (40 IEP za dobe ze sniadaniem) niz te, ktore znalazlem
      w internecie. Atmosfera taka jakbys pojechal(a) do dawno nie widzianej cioci.
      Kazdy pokoj ma wlasna lazienke (bez biegania po korytarzu), telewizor, radio,
      codzinny zapas wody mineralnej, kawy i herbaty. Sprzatany codziennie. Swietne
      jedzenie (niestety dawali tylko sniadania). 15 minut autobusem (lub godzina
      piechota) od centrum. Zdecydowanie polecam to miejsce. Wiecej informacji mailem.
      Tomek.Chmarra@compaq.com
      Pozdrawiam
      Chmarski

• Gość: jozek Re: IRLANDIA IP: *.unn.ac.uk 20.06.01, 17:07
      Koniecznie trzeba zobaczyc gory Wicklow i doline Glendalough oraz zachodnie i
      pln-zach. wybrzeze.

Dublin w sumie malo ciekawy. Z pozostalych miast np. Galway, Kilkenny, Cork.

Cena jaka podaje kolega Chmarski w jednym z poprzednich postow, tzn. IEP40 za
      noc, to jakas porabana paranoja.

Ja np. spalem w Dublinie za IEP 19.50 w dwuosobowym pokoju ze sniadaniem w
      youth hostelu w samiutkim centrum. Sniadanie na zasadzie bierzesz ile chcesz.

Ale sa tansze hostele dalej od centrum, jesli zalezy Ci na cenie. Poza tym
      zawsze mozesz spac w 10-12 osobowym dormitory za IEP10.00-15.00.

Jesli chodzi o tani transport, to z Polski nie wiem, bo mieszkam w UK i
      jechalem stad. Lecialem liniami Ryanair z Middlesbrough do Dublina za GBP25.20
      w obie strony.

Owszem Ryanair ma promocje za 1 funta, ale tylko z Londynu. Z pozostalych
      miejsc w UK jest od 4 do 9 funtow. Poza tym jest to cena w jedna strone i bez
      podatkow oraz oplat lotniskowych.

Ja lecac z Middlesbrough zabulilem:

4.00 za bilet w jedna strone
      4.00 za bilet w druga strone
      15.20 podatki i oplaty lotniskowe
      2.00 prowizja za platnosc Visa

Pozdrawiam i zycze udanych wakacji.
    • Gość: ewa Re: IRLANDIA IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
      witam,
      W Irlandii bylam 4 - krotnie.
      Najtaniej - ryannair. Do Belgii Charleroi dojechac mozna autobusami z Polski +-
      400 zlotych bilet powrotny w zaleznosci od miejsca wyjazdu (najlepiej do
      Brukseli)
      Rowniez mozna wylatywac z Niemiec.
      cena biletu z Ryannair zalezy od tego jak wczesnie zarezerwujesz bilet i w
      jakim miesiacu ma wystapic wylot. od 90 zlotych (powrotny) do .... (powrotny)
      Przejazd promomem mam za soba - po takiej podrozy czlowiek jest bardzo zmeczony
      i pogoda nie zawsze tez moze dopisac.Nie polecam - cenowo niezbyt korzystnie.
      W samej Irlandii - mnostwo miejsc jest do zwiedzania. Oprocz tych
      przewodnikowych -warto na miejscu podpytac czy jakies lokalne obchody swiat nie
      odbywaja sie w pubach. wtedy mozna sie zalapac na ciekawe doswiadczenie...:-)
      Koniecznie - o czym wspomniales - wyspy Arana, a oprocz tego Galway, Cliffs of
      Mo''her, Cork. Rowniez minimum 2 dniowy wyjazd do Belfastu (choc w obecnej
      sytuacji - nie byloby to najbezpieczniejsze) pociagiem z Dublina.
      Rowniez jezeli sie jeszcze lapiesz wiekowo - to warto wykupic na lotnisku/
      terminalu znaczek na karte euro 26 lub ISIC. Duze znizki na pociagi, noclegi i
      autobusy.
      to tyle tytulem wstepu.
      Pozdrawiam i zycze cudownego pobytu w Tir na Nog,

Ewa
    • Gość: Teofil Re: IRLANDIA IP: *.gazeta.pl 22.06.01, 00:00
      O transporcie już paru napisało. Polecam - zachodnie wybrzeże i wyspy. Miodzio. Polecam też -
      można znaleźć w przewodnikach, ale tylko w dobrych - Mount Mellerey (nie dam głowy, czy dobrze
      pamiętam pisownię). Gdzieś trochę dalej niż w pół drogi z Dublina do Cork leży takie własnie
      miejsce. Góra (no, powiedzmy wzgórze:))), na której jest klasztor Cystersów bodaj z XII wieku. Czynny!
      Mnisi mają dom gościnny, można u nich przenocować, klimat jest niezwykły, jakby się czas zatrzymał.
      Uwaga - w Irlandii duuuużo pada. Lepiej - podobnie jak do Szkocji - jechać w drugiej połowie sierpnia
      lub we wrześniu, niż w lipcu.
      T.
      • Gość: Riki Re: IRLANDIA IP: 192.168.101.* / 195.205.180.* 24.08.01, 11:49
        A jeśli chodzi o podróż autem? Ktoś tak jechał z Polski? Jakieś sugestie?
    • Gość: przemek Re: IRLANDIA IP: 213.77.21.* 24.08.01, 10:50
      Polecam oczywiscie zachod. Koniecznie Killarney, Ring of Kerry, wyspy Aran,
      Skeelig (rewelacja). Blizej Dublina - gory Wicklow.
      Noclegi: w kazdym miescie dziala biuro informacji turystycznej, ktore za 1-3
      funtow moze zarezerwowac B&B w dowolnym miejscu Irlandii. Korzystalem i bylem
      bardzo zadowolony. Ceny B&B od 15.50 do 23 IEP / osoba / noc (sierpien).

Przemieszczanie sie: autostop lub autobus (np. Bus Eireen). Pociagow nie
      polecam - male i drogie.

Szczerze zachecam do wyjazdu - nie pozalujecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka