Dodaj do ulubionych

Morze Śródziemne 2015

25.06.14, 00:09
Witam!
Planujemy nasz 1 rejs w maju 2015 roku. Chciałbym, żeby to była zachodnia część Morza Śródziemnego, najchętniej z Barcelony,kajuta zewnętrzna lub z balonem, 6-8 dni , 2 osoby. Przeczytałem już wątki tego forum. Prosiłbym bardziej doświadczonych Forumowiczów o wskazówki. Najważniejsze - kiedy rezerwować i gdzie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • 2hyde Re: Morze Śródziemne 2015 25.06.14, 21:31
      necujam napisał:

> Witam!
      > Planujemy nasz 1 rejs w maju 2015 roku. Chciałbym, żeby to była zachodnia część
      > Morza Śródziemnego, najchętniej z Barcelony,kajuta zewnętrzna lub z balonem,
      > 6-8 dni , 2 osoby. Przeczytałem już wątki tego forum. Prosiłbym bardziej dośw
      > iadczonych Forumowiczów o wskazówki. Najważniejsze - kiedy rezerwować i gdzie.
      > Pozdrawiam.

Ja doświadczona nie jestem bo płynę pierwszy raz ale tak jak Ty kiedyś miałam pustkę w głowie ;-) Ja swój rezerwowałam w marcu a płynę we wrześniu 2014 ale wtedy była akurat promocja przez 72h na MSC. Płynę z Genui i dzisiaj też chyba wybrałabym jakieś większe miasto gdzie można dolecieć bez przesiadek.
      Obserwuj i zapisz się na wszystkie możliwe newslattery a jest tego trochę. Na majówkę w tym roku było trochę promocji.
      • alerejsy.pl Re: Morze Śródziemne 2015 26.06.14, 10:34
        Witam
        Z moich obserwacji wynika, że jeżeli zależy nam na cenie - dobrze jest polować na promocje. W ostatnich dwóch latach linia MSC organizowała promocje, najlepsza była pierwsza - ceny od 79€/osoba. Jednak w tym roku najniższe ceny zaczynały się od 219€. Trudno określi jak będzie w przyszłym roku. Lecz jeśli mamy wymagania dotyczące konkretnego statku, trasy, kabin, ich lokalizacji itp. dobrze myśleć o rejsie ok. pół roku przed.
        Początek rejsu proponuję z Genui, dobre ceny - czasami niższe niż z Civitavecchi (Rzymu) czy Barcelony, większy wybór kabin - JEDNAK ALE NAJLEPIEJ SPRAWDZAĆ NA MOMENT REZERWACJI - SYTUACJA SIE ZMIENIA.
        Zachęcam do obserwacji naszej strony www.AleRejsy.pl profilu na www.facebook.com/AleRejsy lub dopisać się do naszego newslettera:)
        W przypadku pytań proszę o kontakt 511 757 511
      • alerejsy.pl Re: Morze Śródziemne 2015 26.06.14, 10:36
        Witam
        Z moich obserwacji wynika, że jeżeli zależy nam na cenie - dobrze jest polować na promocje. W ostatnich dwóch latach linia MSC organizowała promocje, najlepsza była pierwsza - ceny od 79€/osoba. Jednak w tym roku najniższe ceny zaczynały się od 219€. Trudno określi jak będzie w przyszłym roku. Lecz jeśli mamy wymagania dotyczące konkretnego statku, trasy, kabin, ich lokalizacji itp. dobrze myśleć o rejsie ok. pół roku przed.
        Początek rejsu proponuję z Genui, dobre ceny - czasami niższe niż z Civitavecchi (Rzymu) czy Barcelony, większy wybór kabin - JEDNAK ALE NAJLEPIEJ SPRAWDZAĆ NA MOMENT REZERWACJI - SYTUACJA SIE ZMIENIA.
        Zachęcam do obserwacji naszej strony www.AleRejsy.pl profilu na www.facebook.com/AleRejsy lub dopisać się do naszego newslettera:)
        W przypadku pytań proszę o kontakt 511 757 511
    • necujam Re: Morze Śródziemne 2015 28.06.14, 19:59
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi i proszę o jeszcze :)

Pozdrawiam-
      necujam
      • ania78p ceny wycieczek fakultatywnych 30.06.14, 19:38
        Necujam - czy wiesz jakie są ceny wycieczek fakultatywnych? Na stronie np. MSC nie ma w ogóle cen :-( , na niebieskamila też nie.
        Czy może ja nie potrafię znależć na ich www :-(
        • alerejsy.pl Re: ceny wycieczek fakultatywnych 30.06.14, 20:55
          Na stronie MSC są tylko opisy wycieczek, ceny można uzyskać u sprzedawcy.
          Dobrze jest wybrać rejs z polskim pilotem, organizuje on wtedy własne wycieczki w cenach dużo niższych od cen statkowych.
          Do tego rejsy z polskim pilotem mają skalkulowany dojazd.
          Pozdrawiam
          AleRejsy.pl
    • 4ayka Re: Morze Śródziemne 2015 30.06.14, 20:28
      Witam

Proszę nie ograniczaj się tylko do jednej linii ponieważ armatorów pływających po morzu Śródziemnym jest kilku i każdy jest godny polecenia.
      Pytanie, czy chcecie popłynąć sami, czy z polskim pilotem. W tym drugim przypadku organizowany jest dojazd z Polski do portu i pilota macie od początku do końca imprezy. Myślę, że przy pierwszym razie może być to znaczące (gazetki pokładowe, menu, informacje na tablicy w j. polskim, wycieczki fakultatywne zorganizowane i tańsze o połowę niż te kupowane na statku.
      Polecam strony www.namorzu.pl lub bezpośredni kontakt telefoniczny
      (32) 43 40 380
      kom.: 797 59 58 14
      Spotkacie się tu z przemiłą, a przede wszystkim kompetentną obsługą.
      Pozdrawiam
    • magdalin83 Re: Morze Śródziemne 2015 02.02.15, 18:15
      Ja korzystałam z: www.rospond.namorzu.pl/ . Przynajmniej wszystko załatwili i poradzili jak się przygotować i spakować za pierwszym razem :)
    • necujam Re: Morze Śródziemne 2015 30.04.15, 14:30
      Wybieram się za tydzień na rejs NCL po Morzu Śródziemnym. Wybrałem Niebieską Milę- jak na razie świetny kontakt - co w takich internetowych zamówieniach jest najważniejsze.
      Przy wyborze statku i rejsu ważne jest czytanie forów internetowych np www.cruisecritic.com
      Dzięki temu moglem sobie wybrać kabinę najlepiej położoną a pośrednik po sprawdzeniu, że jest wolna zabookował ją.
      Jak wrócę i nie utonę to opiszę statek, kajutę i samą wycieczkę :)
      Pozdrawiam.
      • magnusg Re: Morze Śródziemne 2015 30.04.15, 18:26
        Milego i udanego urlopu.
        • necujam Re: Morze Śródziemne 2015 20.05.15, 18:24
          Dzięki :) Taki był.
    • necujam Re: Morze Śródziemne 2015 20.05.15, 18:23
      W skrócie opowiem swoje wrażenia z 1 rejsu. Statek- Norwegian Epic- 3 co do wielkości na świecie. Wybrałem go dlatego, że miał bardzo dobre opinie w sieci, firma NCL była też polecana przez znajomych. Ok 4000 pasażerów ? ale nie odczuwa się tego.

Rejs Barcelona- Neapol- Rzym- Piza- Cannes-Palma- Barcelona. W sumie 7 dni i nocy.

Przy boardingu otrzymuje się kartę z kodem kreskowym , która jest kluczem do pokoju. Kartą tą również płaci się na statku za wszelkie ponadplanowe przyjemności. Na początku zrobiono mi zdjęcie i potem przy każdym wejściu i zejściu na statek było ono widoczne w komputerze po odczytaniu karty. Z tym kluczem na początku została powiązana moja karta kredytowa ? i tu zablokowano 300 USD na poczet wydatków.
      Statek ma 19 pokładów z czego praktycznie dostępne są 5- 15. na stronie NCL są dokładne plany każdego pokładu.
      Kajuta- ok 20 m kw. Wszystko co trzeba miała. Trzeba zwrócić uwagę, że na poziomie 8 ?kajuty 8xxx jest część balkonów bez sufitu- pozostałe mają loggie ? nie widać wtedy sąsiadów i nikt nie napluje z górnego pokładu. Poza tym co druga kajuta ma łóżko przy balkonie (to lepsza opcja) a co druga przy wejściu. Większość kajut ma ok 20 m kw. Kabiny dobrze wyciszone.

Jedzenie- najlepsze jakie jadłem w życiu w zbiorowym żywieniu. W sumie ok. 20 restauracji z czego 6 wliczonych w cenę, reszta za opłatą. Bufet- nazywa się Garden Cafe- setki możliwości - doskonale przyrządzone owoce morza , jedzenie indyjskie, steki krwiste i wypieczone, hamburgery , pizze, i setki innych potraw, owoców słodkości, lodów itd. W restauracjach serwujących posiłki również masę pyszności.

Generalnie statek pływa w nocy a w dzień ląduje w porcie, skąd zwiedza się pobliskie miasta.
      Można wykupić wycieczki ze statku ? są drogie- albo załatwić wszystko na własną rękę.

Codziennie wieczorem imprezy- w większości wliczone w cenę. Kwartet gitarowy, magik, tancerze, jazzmani itd. Jedną z większych imprez są Legends in Concert ? na żywo śpiewali Sting, Rod Steward i Gloria Estefan -krótki godzinny koncert, jednak na niesamowitym poziomie. Potem można było sobie kazać zrobić zdjęcia z gwiazdami (do kupienia na koniec rejsu).

Na górnym pokładzie baseny, zjeżdżalnie wodne, leżaki itp. Na statku wszyscy mówią po angielsku, część obsługi kiepskawo ale da się zawsze dogadać.
      Większość ? ok 2/3 to byli Amerykanie, trochę Hiszpanów, Niemców, Rosjan. Raz tylko słyszałem Polaków.

Rejs rezerwowałem przez Niebieską Milę i był z nimi dobry kontakt zarówno mailowy jak i telefoniczny. Tu też opłaciłem ubezpieczenie - rezerwowałem kilka mies wcześniej. No i wielki plus dla pośrednika- zaproponowałem numer kabiny (po sprawdzeniu na forach cruise'owych) - i dostałem dokładnie tę którą chciałem.
      Myślę, że można również zamówić rejs bezpośrednio w NCL ? przez stronę w sieci. Po rezerwacji i wpłaceniu zaliczki można a nawet trzeba zarejestrować się na stronie NCL (podaje się nr rezerwacji i pare danych) Po zapłaceniu pełnej kwoty do wydrukowania ze strony NCL są dokumenty podróży.

Rejs oceniam 10/10 :)

Jeśli ktoś ma jakieś pytania szczegółowe to postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam-
      necujam
    • only5stars.pl Re: Morze Śródziemne 2015 11.06.15, 19:44
      Specjaliści od rejsów wycieczkowych. Zapraszamy do spędzenia niezapomnianych wakacji na morzu only5stars.pl/ i www.only5stars.namorzu.pl/

Jesteśmy biurem podróży specjalizującym się w rejsach. U nas znajdą Państwo rejsy z polskim pilotem oraz rejsy indywidualne. Sami często pływamy na statkach wycieczkowych, dlatego chętnie podzielimy się wiedzą oraz własnymi doświadczeniami i pomożemy przy wyborze odpowiedniej trasy. Dla tych co już pływają, oferujemy miłą i kompetentną obsługę.

Zapraszamy do spędzenia wakacji na morzu z Biurem Podróży Only 5 Stars.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka