IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.04, 20:53
Planuje 2 tygodniowe zwiedzanie Delty Mekongu w grudniu. Chcialam wypozyczyc
samochod, ale bez kierowcy i wyglada na to, ze w Wietnamie jest to
niemozliwe.
Czy ktos ma jakies doswiadczenie w tym wzgledzie?
Marzena
Obserwuj wątek
    • Gość: Gacuś Re: Wietnam IP: *.net.autocom.pl 20.09.04, 21:40
      Szczerze powiedziawszy to jestem mocno zszkowany pomysłem. Po pierwsze, w
      delcie Mekongu nie ma co robić przez 2 tygodnie (no chyba, że masz jakieś
      naukowe cele),a po drugie prowadzenie samochodu w Wietnamie przez cudzoziemca
      to kiepski pomysł. Takiej olewki jeśli chodzi o przepisy i bezpieczeństwo to
      nigdzie nie widziałem i chyba lepiej dać parę dolarów komuś, kto posłuży za
      kierowcę. Po trzecie, w delcie Mekongu jak to w każdej delcie najrozsądniej
      poruszać się łodzią ;)
      • malawi3 Re: Wietnam 21.09.04, 08:54
        pewnie ze lodzia, ale troche tez chce ladem, a ze nie za bardzo moge nosic
        ciezkie toboly, to wole samochod jako komfortowy wozek na plecak :))))
        wychodzi mi ze chyba skonczy sie na rowerze.... wiem ze oni tam jezdza jak
        wariaci, ale ja preferuje wiejskie zapadle okolice i dlatego ruchu sie nie boje.
        w takim razie porzucajac temat samochodu - masz jakies sprawdzone typy na
        okolice poludniowego Wietnamu - co warto zobaczyc oprocz Mekongu i gor na
        poludniu? Plaza mnie kompletnie nie interesuuje, wielkie miasta tez.
        pozdoriwenia
        marzena
        • Gość: Gacuś Re: Wietnam IP: *.net.autocom.pl 21.09.04, 10:15
          Co do wiejskich zapadłych okolic, to tworzy się kolejny problem - trzeba by
          brać terenówkę, bo oni tam gdzieś schowali asfalt ;)Nie jestem pewien, ale
          chyba w wietnamie cudzoziemiec nie może brać samochodu - wnioskuję po zupełnym
          braku białych za kierownicą. Motorki jak najbardziej i jak się napatrzysz to
          dasz radę nawet i z plecakiem (miejscowi przewożą świnie:))
          Co warto zobaczyć: na pewno tunele Chu-Chi koło Sajgonu i największą chyba na
          świecie świątynie taoizmu (nie pamiętam nazwy). Warto spróbować okolice Dalatu
          (wodospady,ale nie te skomercjalizowane), 20 stopni w ciągu dnia może szokować
          w Wietnamie:) Co do Delty Mekongu należy omijać wycieczki zorganizowane.
          Zreszta jak wszędzie w całym Wietnamie :/ ile dni chcesz tam spędzić?
          • Gość: Marzena Re: Wietnam IP: *.localdomain / *.total-polska.pl 21.09.04, 12:07
            Mysle o spedzeniu tam 15 dni - wychodzi na to ze kupie rower w supermarkecie i
            bede jezdzic - start z Sajgonu. Ztorby (i swinie :))) tez zrezygnuje, bede
            jezdzic metoda kolejnych zakupow ciuchow na miejscu, jedzenia lokalnie i wtedy
            tylko wlasne przescieradlo potrezbne. Spac moge nawet w bardziej luksusowych
            hotelach po drodze, odpadna koszty wynajmu samochodu.
            Rowerzysta jestem przecietnym, wiec zadne ekscesy nie wchodza w gre. Kupilam
            przewodnik rowerem po wietnamie i okolicach. Z tego co widze delta mekongu
            rowerem to ok 7 dni, zostaje wiec jeszcze 7. Co mozesz polecic? Tylko blagam,
            bez przeleczy gorskich.... :))))
            Pozdrowienia
            Marzena
            • Gość: Gacuś Re: Wietnam IP: *.net.autocom.pl 21.09.04, 15:15
              Nie chcę Ci pisać nic z przewodników, bo to nie ma sensu. Sam w płd wietnamie
              spędziłem parę dni tylko, na delcie mekongu 2 dni (zawód na maksa,ale to
              kwestia gustu), w sajgonie 2 dni (razem z okolicami), a później pojechaliśmy do
              dalat, na koniec na wybrzeże. Mnie osobisćie pociągały właśnie maista i morze,
              więc między nami spora rozbieżność jest:)BTW to supermarketów tam nie
              widziałem ;) Ogólnie jeśli chodzi o mnie to południowy Wietnam nie jest wart 15
              dni, ale to znowu moja subiektywna ocena,pozdro
              • Gość: Marzena Re: Wietnam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.04, 19:22
                hmm, brzmi smutno :(((( no ale moze na tej wsi wietnamskiej cos jednak
                znajde...
                :))))))
    • larson Re: Wietnam 23.09.04, 12:59
      mnie sie w Delcie bardzo podobalo, ale na pewno nie wytrzymalbym przez dwa
      tygodnie. Zwlaszcza samochodem. Tylko lodzia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka