Gość: ania IP: *.jasfbg.com.pl / 213.25.194.* 15.03.05, 12:26 czy nie wiecie gdzie można znaleźć info o miejscowości Bizerta w Tunezji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majurka Re: Bizerta Tunezja IP: 195.116.49.* 15.03.05, 16:11 Mam przewodnik po Tunezji Wydawnicta "Wiedza i Życie" wydanie 2003 r.Trochę wiadomości o Bizercie jest, mogę te wiadomości przepisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Bizerta Tunezja IP: *.jasfbg.com.pl / 213.25.194.* 16.03.05, 09:02 dzięki za chęci majurka, ale nie chciałabym cię obciążać za bardzo z przepisywaniem. Jeżeli byś mogła to napisz jakieś info dot. plaż i krajobrazu, bo wiem, że jest to port i może na tym się kończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majurka Re: Bizerta Tunezja IP: 195.116.49.* 16.03.05, 14:27 Dużo tego pisania nie ma, a więc" Bizerta (Banzart) największe obok Tunisu miasto na północnym wybrzeżu, rozwinęło się w atrakcyjny kurort z hotelami otaczającymi drogę nadmorską i górującymi nad wydmami oraz zatłoczonymi piaszczystymi plażami. Był to główny port od czasów fenickich. Tenicjanie wykopali tu kanał łączący jezioro Bizerta z morzem. Pod rządami Turków w XVI wieku Bizerta była znaną kryjówką piratów, w XIX wieku Francuzi zbudowali tu bazę morską, którą opuścili dopiero w 1963 roku. Zajęła ją wówczas armia tunezyjska, jako jedną z głównych baz wojskowych Tunezji. Obecnie największą atrakcją miasta jest stary port (Vieux Port) otoczony wąskimi uliczkami starej medyny, z krytym targiem i średniowiecznymi umocnieniami, wciąż przypominającymi czasy piratów. Tort Sidi-al-Hani mieśći małe Muzeum Oceanograficzne. Z tarasu jego kawiarni roztacza się ładny widok na starą część miasta. 65 km. na północny zachód od Tunisu."Wszystkie najlepsze restauracje są nad brzegiem morza, oferują głównie dania kuchni francuskiej i owoce morza." A stronie forum.wakacje.pl jest dużo wiadomości od osób, które już tam wypoczywały. A ja z mężęm wybieramy się do Sousse. Dobrego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Bizerta Tunezja IP: *.jasfbg.com.pl / 213.25.194.* 17.03.05, 08:15 dzieki bardzo, przydadzą się te informacje. Wam też życzę udanego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś