Dodaj do ulubionych

CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam.

IP: *.chello.pl 08.08.02, 12:34
właśnie wróciłam z Czarnogóry i Serbii. Podróżowałam pociągami i autobusami.
Przejechałam Czarnogórę i całe wybrzeże Czarnogórskie (no prawie całe).
Przekraczałam także granicę Czarnogórsko Chorwacką. Zobaczyłam też kawałek
Serbii. Jeżeli mogłabym komus pomóc -odpowiem na każde pytanie-oczywiście w
miare swojej wiedzy i mozliwosci.:)
Obserwuj wątek
    • Gość: janusz Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: 212.87.3.* 08.08.02, 12:37
      Ogólnie wrazenia ?
      • Gość: anula Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.chello.pl 08.08.02, 12:56
        przyroda przepiękna, woda ma kolor nie do opisania a w dodatku jest tak
        czyściutka, ze nawet bez sprzetu widać dno i wszystko co się tam dzieje.
        fantastyczne zatoki, góry zapierające dech w piersiach a to wszystko połączone
        w takiej symbiozie, że na prawde serdecznie polecam i zachęcam do wyjazdu tam.
        jedyną przeszkodą mogą być ceny. czarnogóra przeszła na euro i dosyć drogo za
        wszystko sobie liczą, a jeżeli chodzi o wygody mieszkaniowe (typu apartamenty,
        łazienki w pokojach, bo to juz dla nich jest exlusiv)to raczej nie ma się co
        spodziewac. karaluchy są częstymi gosćmi na kwaterach przywatnych czy
        hostelach. a no i jeszcze ten brak wody. woda jest tam tylko przez kilka godzin
        dziennie i trudno w dodatku przewidzieć kiedy. to tak w ramach przygotowania do
        survivalowego przetrwania:))
        ludzie milsi w Czarnogórze. Serbowie natomiast bardzo sceptyczni w stosunku do
        turystów. a, no i przerażający jest fakt braku porozumienia sie z nimi w innym
        języku niz ich własny.
      • Gość: Milan Kosanovic Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: 195.66.181.* 01.09.02, 17:09
        ULCINJ, CZARNOGORA, SLONCE!
        users.cg.yu/ulcinj/pol.htm
        W tej chwili nocleg tylko 4-5 euro!
    • Gość: Marta Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.um.poznan.pl 09.08.02, 09:39
      hej!
      Wyjezdzam do Czarnogóry 1 września i po tym co napisalas nie mogę się już doczekać!!!
      Mam zatem kilka pytanek:
      - możesz polecic jakąs kwaterkę? Jedziemy samochodem i chcemy miec juz cos wcześniej
      zarezerwowane, bo po 2 dniach podrózy ( i nocą ) nie będzie nam sie chciało czegos szuakc w ciemno,
      - jaka byla pogoda? - upały czy przyjemny chłodek?
      - wiesz jak wygląda przejazd przez Bosnie? teoretycznie to jest krótsza droga, ale jak to wychodzi w
      praktyce?
      - które miejsce najbardziej cię oczarowało?
      - czy brałaś udział w raftingu na rzece Tara? cena i gdzie to załatwić?

dziekuje za odp. i pewnie jeszcze nie raz Cie o cos spytam:)

Marta

• Gość: anula Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.chello.pl 09.08.02, 16:13
        cześć:)
        cieszę sie, że pomimo tylu różnych trudów podróży jakie niewątpliwie was
        czekają, zdecydowaliscie się na tak piękne miejsce. tak wiec od początku- na
        chłodek we wrzesniu to chyba jeszcze nie masz co liczyć. no moze wieczorami,
        ale ogólnie rzecz biorac upał, upał, upał niemiłosierny!!! nie ma mowy aby
        poleżeć na plaży po kąpieli w ciepłym morzu. mózg się zagrzewa i robi sie nie
        dobrze.leżą tam tylko miejscowi , przyjezdni chowajasie pod drzewami lub w
        cieniu skał. a w ogóle to chodzi się tam na plaże raczej dopiero po 14- właśnie
        przez ten upał. od rana leżą tylko najwięksi herosi:))))

co do kwater to niestety nie pamiętam adersów.mogłabym Ci wytłumaczyć na tak
        zwanego ''czuja'' gdzie znajdowały sie te kwatery, ale napisz mi jakie miasta
        Cie interesują, postaram się coś wykombinować.
        jednego czego nie polecam to nocowania w Kotorze w akademiku. syf i smród,
        karaluchy wielkosci dłoni, brak wody... istna poezja, hall wygląda bardzo
        ładnie więc nie nabierzcie się, bo pokoje i warunki beznadziejne. 100 metrów
        wcześniej, po przeciwnej stronie drogi głównej są bardzo ładne pokoje za 7
        euro.polecam.
        najbardziej oczarował mnie Herceg Novi- jest najładniejszym i najmilszym
        miejscem które widzieliśmy w całej czarnogórze. Kotor i zatoka Kotorska też
        ładna - zwłaszcza widoki-połączenie gór z zatoką wchodzącą w ląd ze ślicznymi
        domkami-pejzarzowo:))
        budva-polecam starówkę, tam klimat jest o wiele milszy niz w samym
        mieście.deptak główny strasznie dyskotekowo-dresiarski.ale przecieżkażdy lubi
        coś innego;))

przejazd przez bosnie spoko. po przekroczeniu granicy będziecie musieli wykupić
        turistyczne karticzki:)) na 30 dni pobytu-9 euro-trzeba ich pilnować by przy
        wyjeździe im oddać. co do opłat za samochód na granicy to o niczym takim nie
        słyszałam.
        pozdrawiam i pytaj ile chcesz:)))

• Gość: Maja Rafting na Tarze IP: *.fwfin.fwc.com 16.08.02, 12:24
        > - czy brałaś udział w raftingu na rzece Tara? cena i gdzie to załatwić?
        >
        Czesc Marta
        Co prawda pytania są skierowane zdecydowanie do Anuli ale pozwólcie, że się
        włączę :)
        Byłam na raftingu na Tarze dwa tygodnie temu. Cena dla grupy 70EUR
        indywidualnie o ile dobrze zauważyłam 80EUR. Załatwisz przez Montenegro Tour
        jest chyba w każdym większym miasteczku turystycznym.
        • Gość: Milan Re: Rafting na Tarze IP: 195.66.181.* 01.09.02, 17:26
          Nasi goscie z Wroclawia zaplacili tylko 35 Euro. Po serbcku mozna sie z nimi
          dogadac...
          Milan Kosanovic
      • Gość: Milan Kosanovic Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: 195.66.181.* 01.09.02, 17:23
        Jesli Ulcinj wam nie jest zadaleko to moge polecic nasza kwaterke :)
        W kadzym razie, mamy www strone i tu sa dobre informacje!
        users.cg.yu/ulcinj/pol.htm
        na adresie users.cg.yu/hp.htm jest historia Ulcinia po polsku.
        Nasz adres: kosan@cg.yu

Pozdrowienia z Czarnogory!
        Milan
    • Gość: Krzysztof Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 10.08.02, 12:09
      Anula, a byłaś w Ulcinju? Miałem tam jechać we wrześniu, ale wystraszyły mnie
      informacje o wszechobecnym brudzie oraz tłumach kosowskich Albańczyków. A
      propos jak jest na plażach - czy można liczyć na trochę intymności i
      prywatności (jak w Chorwacji), czy też ludzie leżą "chłop przy chłopie"?
      Pozdrawiam
      • Gość: anula Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.chello.pl 10.08.02, 22:04
        nie, nie byłam z tego samego to właśnie powodu. chociaż w jednym momencie juz
        łamałam się,sądząc że moze jednak warto i powinno się to zobaczyc skoro jest
        się już tak blisko, ale odwiedli mnie od tej myśli (po raz kolejni) napotkani
        Polacy i Francuzi wracający właśnie z Ulcinju. brud, smród, albańczycy łypiący
        złodziejskim okiem na turystów itd... plaże niestety mało intymne
        ale może warto choc na jeden dzień(bez nocowania bo zdzierają jak mogą),
        podobno fajne zabudowania, meczety...
        teraz to chyba nawet trochę żałuję;)
        • Gość: Grzesiu Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 21:28
          A czy mogłabyś powiedzieć jakie są w Czarnogórze i Jugosławii ceny pociagów czy
          autobusów?
          • Gość: norge Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.kub.nl 14.08.02, 01:24
            W Jugoslawii autobusy sa duzo drozsze od pociagow. Przyklad: trasa Belgrad-Nowy
            Sad. Odleglosc 89 km. Cena biletu na autobus 250 dinarow, na pociag osobowy
            100, pospieszny / ekspres ok. 160 dinarow. 60 dinarow = 1 euro.

Wrocilem niedawno z Jugoslawii i bylem zdziwiony, bo myslalem, ze ceny beda
            bardziej przystepne. Ceny sa niewiele nizsze niz w Polsce. Wydaje mi sie, ze
            Bulgaria jest duzo tansza.

pzdr.
          • Gość: anula Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.chello.pl 14.08.02, 13:52
            najbardziej opłacalną rzeczą jest wykupić sobie w Polsce bilet -domino- to nie
            kosztuje drogo, jeżeli oczywiscie decydujesz się poruszać tam na miejscu na
            dłuższych trasach właśnie pociągami. autobusy kosztują od 1-5 euro. z tym, że
            miejscowe przejazdy na przykład wzdłuż wybrzeża Czarnogóry po 1-2 euro.można
            się targować, spuszczają ceny nawet w autobusach rejsowych:)
            • Gość: Fabian Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.ibz.ro 29.08.02, 20:31
              Gość portalu: anula napisał(a):

> najbardziej opłacalną rzeczą jest wykupić sobie w Polsce bilet -domino- to
              nie
              > kosztuje drogo, jeżeli oczywiscie decydujesz się poruszać tam na miejscu na
              > dłuższych trasach właśnie pociągami. autobusy kosztują od 1-5 euro. z tym, że
              > miejscowe przejazdy na przykład wzdłuż wybrzeża Czarnogóry po 1-2 euro.można
              > się targować, spuszczają ceny nawet w autobusach rejsowych:)

Jest inne wyjscie. Lepiej jest wykupic bilet w dwie strony z W-wy do Bydapesztu
              za 290 zl, a potem z Belgradu do Budapesztu w dwie strony za ok. 110 zl. Pociag
              z Budapesztu do Belgradu jest b. czysty, kuszetka to wydatek 9.5 euro. Poza tym
              w Belgadzie mozna przenocowac b. tanio, za ok. 17 Euro pokoj 2 os. z lazienka i
              sniadaniem. Hmmm. w Belgradzie jest w ogole tanio - w knajpie mozna zjesc za
              12-15 zlotych z piwem.
              • Gość: anula Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.chello.pl 30.08.02, 12:16
                Gość portalu: Fabian napisał(a):

> Jest inne wyjscie. Lepiej jest wykupic bilet w dwie strony z W-wy do
                Bydapesztu
                >
                > za 290 zl, a potem z Belgradu do Budapesztu w dwie strony za ok. 110 zl.
                Pociag
                >
                > z Budapesztu do Belgradu jest b. czysty, kuszetka to wydatek 9.5 euro. Poza
                tym
                >
                > w Belgadzie mozna przenocowac b. tanio, za ok. 17 Euro pokoj 2 os. z lazienka
                i
                >
                > sniadaniem. Hmmm. w Belgradzie jest w ogole tanio - w knajpie mozna zjesc za
                > 12-15 zlotych z piwem.
                -------------------------------------------------------------------------------
                w kuszetce spałam nawet za 5 (a nie za 9,5) i to było załatwiane w ostatniej
                chwili na dworcu u konduktora pociagu (15 minut przed odjazdem pociągu).4,5
                euro kosztowała kuszetka kupowana na dworcu wcześniej.warunki dobre- czysto.

w belgradzie można przenocować nawet za 9 euro(dlatego raczej wydaje mi się, że
                17 Euro to duzo)w pokojach 2 osobowych z łazienką. i wcale nie musielismy się
                specjalnie naszukać takich okazji. na dworcu w informacji facet polecił nam
                hostel. w samym centrum, niedaleko dworca w dzielnicy ambasad. czysciutko,
                cicho, przyjemnie, ciepła woda.jedzenie tanie.ale bardzo mało urozmaicone.
                zresztę jak w całej serbii i czarnogórze. pizza i buły z mięsem. pewnie, że w
                wykwintnej restauracji dostaniesz o wiele więcej ale chyba nie to jest
                najważniejsze:)) tam jest naprawdę bardzo ładnie.polecam.
          • Gość: anula Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.chello.pl 14.08.02, 13:54
            najbardziej opłacalną rzeczą jest wykupić sobie w Polsce bilet -domino- to nie
            kosztuje drogo, jeżeli oczywiscie decydujesz się poruszać tam na miejscu na
            dłuższych trasach właśnie pociągami. autobusy kosztują od 1-5 euro. z tym, że
            miejscowe przejazdy na przykład wzdłuż wybrzeża Czarnogóry po 1-2 euro.można
            się targować, spuszczają ceny nawet w autobusach rejsowych:)
      • Gość: Bartek Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 15:51
        Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> Anula, a byłaś w Ulcinju? Miałem tam jechać we wrześniu, ale wystraszyły mnie
        > informacje o wszechobecnym brudzie oraz tłumach kosowskich Albańczyków. A
        > propos jak jest na plażach - czy można liczyć na trochę intymności i
        > prywatności (jak w Chorwacji), czy też ludzie leżą "chłop przy chłopie"?
        > Pozdrawiam

Odpowiem za Anulę,
        Wróciłem po 3 tygodniach pobytu w Sutomore niedaleko Baru. W Ulcinju
        pojechaliśmy samochodem na wycieczkę chcąc zobaczyć na własne oczy prawdziwie
        piaszczystą plażę. Byliśmy z żoną mile zaskoczeni. Piasek jest naprawdę
        drobniutki lecz szary. Plaża jest dłuuuga i szeroka - do 100 m. Co ważne mało
        ludzi. Wziąłem namiar na ciekawe miejsce, kompleks wypoczynkowy oddalony 200 m
        od plaży. Ceny z wyżywieniem w bungalowie (jak podała recepcjonistka) 12-15
        euro za osobę. Jeśli chcesz mogę przesłać ich ofertę. Jeśli chodzi o samo
        miasto to nie jestem w stanie nic powiedzieć bo się w nim nie zatrzymywaliśmy
        (a fakt, przy wjeździe do niego leżała sterta śmieci). Pozdrawiam i życzę
        udanego urlopu.
        Bartek
    • Gość: Joanna Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: 213.25.149.* 12.06.03, 14:27
      Wybieram sie do miejscowosci Becici koło Budwy. Mam dwa pytania. Poziom cen -
      ile trzeba piec kasy na 10 dni (knajpa dla przyjemności, lezaki na plazy
      i "inne drobiazgi". Czy łatwo jest podrózowac samemu - mam ochotę na Kotor
      (autobus lub stateczek), byłabym wdzieczna za informacje
      • Gość: anula Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.chello.pl 13.06.03, 10:24
        jak pewnie zauważyłaś z daty mojego postu- byłam tam w wakacje 2002 roku, więc
        być może ceny trochę się zmieniły.
        zaczne od Kotoru. Pojechałam tam autobusem z Budvy. Niezapomniane wspomnienie
        jazdy przez wysokie i niebezpieczne góry. Autobus trząsł sie na wszystkie
        strony, hamował, podjeżdzał, cofał się, a wszystko to na wąskich górskich
        uliczkach, gdzie w niektórych momentach nie są w stanie wyminąć się dwa
        pojazdy...(porobiłam masę fajnych zdjęć-bo widoki jak już wspomniałam
        niesamowite)!!!!!!!!!!!! Zresztą mniejsza o to.Pojedziesz , zobaczysz,
        przeżyjesz. Ja z lekkim sercem wyszłam z tego autobusu,i westchnęłąm, że skoro
        podróż do Kotoru nieźle się zaczęła to co dopiero będzie potem. Niewiele sie
        pomyliłam.Przede wszystkim weź tzw.prywatną kwaterę. Ja wzięłąm akademik czegoś
        na kształt Akademii Morskiej-beznadzieja!!!!!Po pokojach łaziły karaluchy
        wilekie jak dłoń. Łapałismy te karaluchy do toreb aby pokazać je na recepcji-
        juz nawet nie chodziło nam o to, żeby nam np. nie kazali płacić za takie
        luksusowe mieszkanie,ale tak z ciekawości poprostu...hmmmm oczywiście nikogo to
        nie zdzwiło:)to są właśnie takie radosne kraje z radosnymi, beztroskimi ludzmi:)
        Jeszcze musisz wiedzieć, ze woda w całej Serbii i Czarnogórze jest limitowana-
        np. od 7.00 do 9.00 rano i od 19.00 do 20.30:)))Krucho też było w KOtorze z
        jedzeniem. Oczywscie w sklepie kupisz prawie wszystko. Wieczorową porą na
        przepięknej, ale bardzooooo zaniedbanej starówce była 1 knajpa w której można
        było zjeść tylko pizze, i jakas buda przed murami starówki z hot dogami.Ale
        można wytrzymać:)wspomnienia i widoki wspinania się na górę Kotorską
        wynagradzają wszytskie niedogodności.Wiecej niz 2-3 dni-nie ma sensu (według
        mnie oczywiscie)spędzac w tym malutkim miasteczku. Niezapomnij o ile mozesz
        jechać do Herceg Novi!!!!To juz prawie przy granicy z Chorwacją. Przepiękne
        miasteczko!

Ceny wyższe niz w Polsce-niekiedy takie same.Wszystko w Euro.Nie ma tam
        płacenia ich pieniędzmi. Nie pamiętam dokładnie co ile, ale naprawdę nie ma
        ogromnej róznicy pomiędzy polskimi cenami a cenami tam.
        pozdrawiam
        • Gość: Cypisek Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 11:17
          Czesc Anula,
          z Twojego postu wynika, ze sa tam problemy ze znalezieniem jakiegos miejsca
          gdzie mozna cos zjesc. Wobec czego, czy jedynym wyjsciem jest zabranie
          odpowiedniej ilosci prowiantu ze soba ??
          Czy mozna tam w sklepach wszystko kupic bez problemow, a jesli tak to jakie
          ceny ?

Pozdrawiam
          cypis1970@interia.pl
          • Gość: Maja Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.fwfin.fwc.com 13.06.03, 13:48
            Gość portalu: Cypisek napisał(a):

> Czesc Anula,
            > z Twojego postu wynika, ze sa tam problemy ze znalezieniem jakiegos miejsca
            > gdzie mozna cos zjesc. Wobec czego, czy jedynym wyjsciem jest zabranie
            > odpowiedniej ilosci prowiantu ze soba ??
            > Czy mozna tam w sklepach wszystko kupic bez problemow, a jesli tak to jakie
            > ceny ?
            >
            > Pozdrawiam
            > cypis1970@interia.pl

Hej,

Ja byłam w zeszlym roku w Budvie sąsiadującej w Becici. Mogę Cię zapewnić , ze
            jest tam cale mnostwo knajpek, w ktorych mozna sie najesc , posiedziec i
            porzadenie wybawic.

pozdrawiam i trochę zazdroszcze wyjazdu ;-)

• Gość: wojtek Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.bi.hts 12.06.03, 14:46
      Czy byłaś w Rafailovici? Jeśli tak to napisz jak tam jest.
      • Gość: anula Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.chello.pl 13.06.03, 10:25
        nie byłam:( niestety. trudno zobaczyć wszytsko, dlatego pewnie jeszcze tam
        pojadę-być moze w te wakacje. a co tam jest ciekawego?
        • Gość: wojtek Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.bi.hts 13.06.03, 12:11
          Ponoć jest tam przepiękna piaszczysta plaża, czyste morze i palmy.
          • Gość: Maja Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.fwfin.fwc.com 13.06.03, 13:52
            Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Ponoć jest tam przepiękna piaszczysta plaża, czyste morze i palmy.

Cała Budvanska Rivera to piękne plaże z mnóstwem atrakcji, cieplutkie morze o
            niewiarygodnie turkusowym kolorze i przecudnej urody przyroda.
          • Gość: anula Re: CZARNOGÓRA,SERBIA-właśnie wróciłam. IP: *.chello.pl 13.06.03, 14:13
            no moze nie wszędzie jest czysto i pięknie i nie wszędzie są palmy;)) (no
            chyba,że Wam odbiją z powodu tej czystej wody)-ale na prawdę jest bardzo
            ładnie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka