Dodaj do ulubionych

Jak dojechać do Monachium

IP: *.zabpan.lodz.pl 23.08.02, 10:21
Mam problem. Wyjeżdżam służbowo w okolice Monachium. Sama muszę sobie
zorganizować podróż, najlepiej pociągiem. Czy ktoś może mi podpowiedzieć
dobre połączenie. Problem drugi-nie bardzo wiem ile pieniędzy z soba zabrać.
Jadę na tydzień, mieszkanie i jedzenie mam załatwione, ale cos na drobne
wydatki muszę miec i nie wiem ile.Pomóżcie sierocie, która ostatni raz była w
tamtych okolicach jak jeszcze stał mur berlński.
Obserwuj wątek
    • szary_obywatel Jak dojechać do Monachium 23.08.02, 20:03
      Napisz do mnie na maila:
      szary_obywatel@gazeta.pl

Podaj date wyjazdu lub termin, kiedy masz sie znalezc w Monachium (czy okolicy;
      podaj nazwe). Musisz jasno sprecyzowac czy masz jakies ograniczenia finansowe
      przy zakupie biletu.

Pozdr.
      S.O.
      • Gość: Magda Re: Jak dojechać do Monachium IP: *.zabpan.lodz.pl 26.08.02, 10:33
        Muszę się znaleźć na dworcu w Monachium w sobotę 7 września po południu lub w
        niedzielę 8 września przed południem.I niestety na razie nie jestem w stanie
        określić, ile moge wydac na bilet.
        • Gość: m_s Re: Jak dojechać do Monachium IP: *.euv / 10.173.14.* 26.08.02, 22:04
          intercity z berlina do monachium bedzie cie kosztowal okolo 100 euro, ale jesli
          wezmiesz samolot zaplacisz tylko 63 euro (jesli uda ci sie znalezc odpowiednie
          linie-kolega lecial ostatnio)

a generalnie, w niemieckich liniach kolejowych:
          1. twen-ticket, zaplacisz 25% mniej, jesli masz mniej niz 26 lat (chyba mozliwe
          tez w polsce)
          2. guten-abend-ticket, za wszystkie przejazdy miedzy 19 a 3, wlacznie z
          intercity placi sie 36 euro
          (www.bahn.de/pv/angebote/sparen/pv2_001_guten_abend_ticket.shtml)
          siwetna sprawa
          3. schoenes-wochenende-ticket, za wszystkie przejazdy w sobote albo niedziele
          ale tylko pociagami lokalnymi, kosztuje zaledwie 28 euro i to nawet dla 5 osob
          jednoczesnie.
          (www.bahn.de/pv/angebote/sparen/pv1_schoenes_wochende_ticket.shtml) za
          to dojazd pociagami lokalnymi z berlina do monachium moze trwac nawet 10-13
          godzin i kosztowac do 8 przesiadek :(

mozesz tez sprobowac znalezc kierowce, ktory akurat jedzie w "tym kierunku".
          zajrzyj na: www.mitfahrzentrale.de/

powodzenia
          marcin
        • szary_obywatel polaczenie kolejowe do Monachium 27.08.02, 15:57
          Polaczenie pomiedzy Lodzia a Monachium:
          Z Lodzi Kaliskiej o 6:17 do Kutna (tutaj przyjazd o 7:33). Z Kutna o godz. 7.56
          EC NR 46 tzw. Berlin-Warszawa-Express do Berlina Ostbahnhof (12:33). z Berlina
          Ostbhf ICE nr 799 do Gotyngi (po niem. Göttingen), tutaj jestes o 15:56,
          przesiadasz sie na pociag ICE nr881 i jestes w Monachium o 20:12.

Koszt: z Lodzi do Kutna - 9,50 PLN (bez ulg); Kutno - Berlin - ok. 30 Euro (w
          jedna strone!); z Berlina do Monachium mozna kupic bilet zw. Super-Spar-Preis
          za 129 euro, ktory obowiazuje wtedy na trasie Berlin-München-Berlin (czyli w
          ta i spowrotem). W sumie zaplacisz za cala podroz ok. 180 Euro.
          ALTERNATYWA: "Niemcy Specjal" z PKP. Bilet Lodz-Monachium-Lodz kosztuje 174
          euro (z mozliwoscia podrozy ICE).

Jesli Twoja firma bedzie miala gest moze Cie wyslac w taki sposob:
          Z Lodzi do kutna 16:22 , w Kutnie o 17:47. Z Kutna do Berlina pociagiem EC nr
          40 o godz. 17:56. W Berlinie Ostbahnhof o 22:33. Z Berlina pociagiem 22:41 NZ
          51948 do Monachium. Jest to pociag sypialny z tradycyjnymi: miejscami do
          lezenia, wagonem sypialnym czy zwyklymi siedziacymi miejscami. Od rodzaju
          komfortu uzalezniona jest oczywiscie cena.

Moj poprzednik pisal o Guten-Abend-Ticket za 36 euro. W sobote mozesz z niego
          skorzystac juz od godz. 14.00, ale wtedy doplacasz 8 euro. Ale wtedy musisz
          czekac w Berlinie (EC z Kutna przyjedziesz o 12:33) az do 14:10 na ICE 1611,
          wtedy w Monachium jestes o 21:09.

Schönes-Wochenende-Ticket jest fajny :) ale .... nie dla Ciebie. Podroz z
          Berlina do Monachium zajelaby Ci ok. 14-16 godz. W sumie jechalabys 2 dni :(

Istnieje mozliwosc obnizenia kosztow na ICE, musisz jednak wiedziec ile kasy
          przeznaczy na Ciebie firma.

Druga czesc pytania: ile kasy wziac na tydzien czasu. Wszystko zalezy od tego
          jak "rozrywkowo" podejdziesz do sprawy. Moge podac jedynie przykladowe ceny z
          knajp sredniego kalibru:
          kawa ok. 2 euro , 1/2 l. piwka - 3 euro, jakis obiad (kotlet+krokiety+salata)
          ok. 8 euro, bilet do kina 6-8 euro, muzeum sr. 3euro.
          Jesli chcesz robic zakupy to oczywiscie wiecej kasy wskazana :)

Pozdrawiam
          S.O.
          • Gość: Magda Re: polaczenie kolejowe do Monachium IP: *.zabpan.lodz.pl 27.08.02, 22:33
            Dziekuję wszystkim serdecznie za dobre rady.Przyda się. Pozdrawiam.
            • szary_obywatel :)) 27.08.02, 23:25
              To moze napisz czy w ogole z nich skorzystalas :)
              Bo chyba to najwazniejsze!
              S.O.
    • Gość: Krzysiek Re: Jak dojechać do Monachium IP: 213.158.195.* 29.08.02, 08:19
      Poniewaz Monachium jest miastem wybitnie wielokulturowym, przez kilka ostatnich
      dziesiatkow lat naplywala tam ludnosc ze wszystkich stron swiata, polecam
      monachijskie knajpki i restauracje. Mozesz posiedziec w knajpach bawarskich,
      hiszpanskich, wloskich, indianskich, kubanskich, meksykanskich, irlandzkich,
      australijskich, amerykanskich, greckich, sam nie wiem jeszcze jakich. Ceny tak
      jak ktos tu juz napisal, obiad z piwkiem ok 10 EUR.
      Poza knajpami Monachium ma sporo zabytkow godnych zobaczenia - katedra, kilka
      kosciolow, muzea (w tym Pinakoteka), zamek Nymphenburg. Godny polecenia jest
      takze zespol olimpijski Olimpiapark, nawet jesli sie nie interesujesz sportem.
      Zazdroszcze tego Niemcom.

Krzysiek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka