Dodaj do ulubionych

UGANDA,RUANDA,MAŁPY

14.10.14, 18:13
Poszukuję wiadomości na temat pobytu w Ugandzie i Ruandzie. Interesuje mnie wszystko, co was zaskoczyło i o czym nie zapomnicie do końca życia. Chciałabym prosić o jak najwięcej informacji dotyczących tropienia goryli.
Obserwuj wątek
    • prefisso Uganda, Ruanda, goryle 14.10.14, 19:12
      Kolejny licencjat? Krzyk, spacja i infantylizm (Aneczka).
    • kornel-1 Re: UGANDA,RUANDA,MAŁPY 22.10.14, 10:43
      Tam nie byłem, ale wiem, że kraj nazywa się po polski Rwanda.

Kornel
      • race.camel Ruanda 26.10.14, 09:17
        Obie formy sa uzywane. Kapuscinski w Hebanie pisze o Ruandzie.
        W wydaniu polskim:)
        • kornel-1 Re: Ruanda 26.10.14, 10:20
          Być może. Gdyby teraz pisał w ten sposób na forum, też by popełnił błąd. Ale zapewne wybaczylibyśmy mu.

Od wielu lat używa się wyłącznie nazwy Rwanda. I nie chodzi tu tylko o rozstrzygnięcia
          KSNiG. Również po angielsku, francusku i rwandyjsku nazwa brzmi Rwanda.

Kornel
    • iwwo2 Re: UGANDA,RUANDA,MAŁPY 29.10.14, 13:54
      Moje informacje dotyczą odległych czasów, byłem w Ugandzie kilkanaście lat temu. Ale wrażenia pozostają i widok goryli w górskim, gęstym lesie wart był każdego dolara. Ja byłem w Bwindi National Forest i dotarcie do goryli zabrało nam około 3 godzin - czasami w trudnym, stromym terenie. Pozwolenie załatwiałem na miejscu w Kampali i do Bwindi dotarłem na własną rękę. Goryle występują też w Mgahinga NP i jak miałbym wybierać, to odwiedziłbym raczej ten ostatni. Mgahinga graniczy w rwandyjskim parkiem wulkanów i oprócz goryli można zrobić niezły trekking. W Ugandzie, w Kibale NP można z kolei podejrzeć szympansy, ale przynajmniej w moim przypadku, bez wielkich uniesień, bo niewiele było widać - siedziały wysoko w koronach drzew. Za to okolica piękna
    • italylover Re: UGANDA,RUANDA,MAŁPY 01.12.14, 13:22
      Trochę zdjęć z kenii :)
      intopassion.pl/instagram-story-kivulini-resort-kenya/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka