Dodaj do ulubionych

Sankt Petersburg

IP: 217.99.224.* 11.05.01, 13:38
Planuję podróż pociągiem do Helsinek przez Rosję. Czy ktoś jechał tą trasą ?
Obserwuj wątek
    • Gość: bondido Re: Sankt Petersburg IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.05.01, 15:55
      Gość portalu: wiesio napisał(a):

&#62 Planuję podróż pociągiem do Helsinek przez Rosję. Czy ktoś jechał tą trasą ?

Ja jechałem, ale 'niestety' rowerem. Warto chyba właśnie ze względu na Sankt
      Petersburg. Bardziej jednak podobał mi się Tallin - piękne miasto z wieloma
      zabytkami pamiętającymi średniowiecze. Odwiedź koniecznie!. Petersburg to ogromne
      rezydencje i pałace. Całkowicie inny klimat. Poza tym pamiątki po minionej epoce -
      pomniki Lenina, Aurora. Ale potrzeba wiele, wiele czasu żeby wszystko zobaczyć.

Ludzie bardzo przyjaźni. Tak jakoś 'po słowiańsku' się rozumieliśmy. Tylko
      celnicy na granicy najpierw chcieli sprzedać nam złoto, a później kazali
      prześwietlić film w aparacie, gdyż wykonaliśmy zdjęcie strategicznego obiektu
      jakim jest punkt kontroli granicznej.
      • Gość: wiesio Re: Sankt Petersburg IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 12:26
        Dzięki ! Masz jakieś namiary na noclegi ?
        • Gość: bondido Re: Sankt Petersburg IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.06.01, 13:06
          Gość portalu: wiesio napisał(a):

&#62 Dzięki ! Masz jakieś namiary na noclegi ?

Pierwszą noc spędziliśmy w Schronisku młodzieżowym:
          ul. 3rd Sovetskaya 28
          Metro-Ploshchad Vosstaniya
          Trolleybus - 5,7
          tel. (812) 329 8018
          cena mało schroniskowa: 19$ (tzw. bed & breakfast) za noc, ale chyba w
          Petersburgu ciężko o coś tańszego - można płacić zielonymi :)
          warunki nienajgorsze - kuchnia do dyspozycji, pokoje w porządku, tylko komary
          przeszkadzały :)
          Później nocowaliśmy przy polskim kościele Św. Katarzyny na Newskim Prospekcie.
          • Gość: mgs Re: Sankt Petersburg IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 22:11
            jezeli bedziesz potrzebowal noclegu za okolo 10-15 USD to trzeba polecam pare
            rodzin polskiego pochodzenia ktore udostepnia mieszkanie an pare dni
            a propos Polski Konsulat znajduje sie przy ulicy 5-Sovietskaja 12 (czyli
            opisane schronisko jest calkiem blisko)
            • Gość: wiesio Re: Sankt Petersburg IP: *.pkp.wroc.pl 04.07.01, 14:38
              mgs proszę o kontakt koltex@kki.net.pl
    • Gość: arek Re: Sankt Petersburg IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
      Pokonałem trasę Łódź-Petersburg pociągiem i nie mopgę jej polecić ale mogę
      powiedzieć jak zrobić to taniej.Nie kupuj biletu bezpośredniego.Najtaniej jest
      kupić bilet z Grodna do Petersburga(pociąg wyjezdża z Warszawy) a granicę z
      Białorusią przekroczyć autobusem.Standard pociągów był beznadziejny - w
      przedziale biegały prawdziwe karaluchy.Pod zdnym pozorem nie kupuj nic w
      polskim Warsie i zaczekaj aż otworzą rosyjski gdzie jest znacznie
      taniej.Uważam, że Petersburg jest upiornie drogi.Pokutuje komunistyczny zwyczaj
      pobierania kilkadziesiątkrotnie wyższych cen za bilety do muzeów od
      obcokrajowców niż od tubylców - opłaca się znać dobrze rosyjski lub poprosić
      Rosjanina o kupno biletu.Oczywiście njaciekawiej jest na przełomie czerwca i
      lipca(białe noce).Pałace carskie dokoła Petersburga sa fantastyczne i napewno
      ciekawsze od Hradu,Wawelu,Buckinghamu i Schonbrunu(z Wersalem jeszcze nie mam
      porównania.Do Peterhofu koniecznie trzeba popłynąc wodolotem.Waluta w
      Petersburgu to $US.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka