Gość: wiesio IP: 217.99.224.* 11.05.01, 13:38 Planuję podróż pociągiem do Helsinek przez Rosję. Czy ktoś jechał tą trasą ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bondido Re: Sankt Petersburg IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.05.01, 15:55 Gość portalu: wiesio napisał(a): > Planuję podróż pociągiem do Helsinek przez Rosję. Czy ktoś jechał tą trasą ? Ja jechałem, ale 'niestety' rowerem. Warto chyba właśnie ze względu na Sankt Petersburg. Bardziej jednak podobał mi się Tallin - piękne miasto z wieloma zabytkami pamiętającymi średniowiecze. Odwiedź koniecznie!. Petersburg to ogromne rezydencje i pałace. Całkowicie inny klimat. Poza tym pamiątki po minionej epoce - pomniki Lenina, Aurora. Ale potrzeba wiele, wiele czasu żeby wszystko zobaczyć. Ludzie bardzo przyjaźni. Tak jakoś 'po słowiańsku' się rozumieliśmy. Tylko celnicy na granicy najpierw chcieli sprzedać nam złoto, a później kazali prześwietlić film w aparacie, gdyż wykonaliśmy zdjęcie strategicznego obiektu jakim jest punkt kontroli granicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesio Re: Sankt Petersburg IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 12:26 Dzięki ! Masz jakieś namiary na noclegi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bondido Re: Sankt Petersburg IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.06.01, 13:06 Gość portalu: wiesio napisał(a): > Dzięki ! Masz jakieś namiary na noclegi ? Pierwszą noc spędziliśmy w Schronisku młodzieżowym: ul. 3rd Sovetskaya 28 Metro-Ploshchad Vosstaniya Trolleybus - 5,7 tel. (812) 329 8018 cena mało schroniskowa: 19$ (tzw. bed & breakfast) za noc, ale chyba w Petersburgu ciężko o coś tańszego - można płacić zielonymi :) warunki nienajgorsze - kuchnia do dyspozycji, pokoje w porządku, tylko komary przeszkadzały :) Później nocowaliśmy przy polskim kościele Św. Katarzyny na Newskim Prospekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgs Re: Sankt Petersburg IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 22:11 jezeli bedziesz potrzebowal noclegu za okolo 10-15 USD to trzeba polecam pare rodzin polskiego pochodzenia ktore udostepnia mieszkanie an pare dni a propos Polski Konsulat znajduje sie przy ulicy 5-Sovietskaja 12 (czyli opisane schronisko jest calkiem blisko) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesio Re: Sankt Petersburg IP: *.pkp.wroc.pl 04.07.01, 14:38 mgs proszę o kontakt koltex@kki.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Sankt Petersburg IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 00:00 Pokonałem trasę Łódź-Petersburg pociągiem i nie mopgę jej polecić ale mogę powiedzieć jak zrobić to taniej.Nie kupuj biletu bezpośredniego.Najtaniej jest kupić bilet z Grodna do Petersburga(pociąg wyjezdża z Warszawy) a granicę z Białorusią przekroczyć autobusem.Standard pociągów był beznadziejny - w przedziale biegały prawdziwe karaluchy.Pod zdnym pozorem nie kupuj nic w polskim Warsie i zaczekaj aż otworzą rosyjski gdzie jest znacznie taniej.Uważam, że Petersburg jest upiornie drogi.Pokutuje komunistyczny zwyczaj pobierania kilkadziesiątkrotnie wyższych cen za bilety do muzeów od obcokrajowców niż od tubylców - opłaca się znać dobrze rosyjski lub poprosić Rosjanina o kupno biletu.Oczywiście njaciekawiej jest na przełomie czerwca i lipca(białe noce).Pałace carskie dokoła Petersburga sa fantastyczne i napewno ciekawsze od Hradu,Wawelu,Buckinghamu i Schonbrunu(z Wersalem jeszcze nie mam porównania.Do Peterhofu koniecznie trzeba popłynąc wodolotem.Waluta w Petersburgu to $US. Odpowiedz Link Zgłoś