Dodaj do ulubionych

KERALA Indie

IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.12.05, 21:16
czy ktos byl w tym regionie Indii??
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: KERALA Indie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 16:47
      Tak, to moim zdaniem najpiękniejszy stan Indii. Byłam w Kochin i tamtejszy rejs
      po backwaters to coś absolutnie niepowtarzalnego.
      • Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.12.05, 23:07
        ja jade w styczniu na 2 tyg do miejscowosci Kovalam to jest kolo
        Thiruwa...bylas tam moze??
        Tak sie etz zastanawiam bo mam wykupiony hotel Bed and breakfast i nie wiem
        jakie sa ceny w restauracjach ...chodzi mi o jakies obiady ile srednio trzeba
        liczyc na osobe( nie chodzi mi o jakies najdrozsze restauracje :-)
        • Gość: Asia Re: KERALA Indie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 23:57
          W Kovalam niestety nie byłam, ale to podobno śliczne miejsce. Ceny w
          restauracjach są baaardzo różne. Jeśli chcesz stołować się w bardzo typowych
          indyjskich knajpach za obiad możesz zapłacić nawet 20-30 rupii. Tyle że do
          jedzenia w takich miejscach trzeba przyzwyczajać się bardzo powoli, więc raczej
          bym je odradzała:-) W normalnej restauracji o przeciętnym standardzie płaci się
          ok. 60-100 rupii. Chyba że lubisz jakoś wyjątkowo dużo bądź wyszukanie jeść:-)
          • Gość: domin Re: KERALA Indie IP: *.lns3-c8.dsl.pol.co.uk 26.12.05, 03:42
            Niestety Kovalam to najgorsze miejsce moim zdaniem w Kerali. Najwiecej turystow,
            najwzyzsze ceny i absolutnie nic ciekawego do zaoferowanie oprocz komercyjnej
            papki. Planowalem tam 3 dni, zostalem na 1. W Kerali piekne sa backwaters,
            bardzo ciekawe jest Kochin (kathakali koniecznie), cudne klify sa w Varkali i
            piekne plaze w okolicy, ogolnie super. W Kovalam natomiast sporo turystow, nie
            ma prawdziwych Indii, komercha i tandeta. That's all unfortunetely... Jesli
            chodzi o jedzenie, to faktycznie maja spory wybor ryb, co mnie ucieszylo po
            miesiacu wegetarianskiego zarcia:)
        • Gość: Indiana Jones Re: KERALA Indie IP: 219.95.138.* 26.12.05, 07:07
          witka,
          bylem kilka razy w Kerali. Przepiekny region Indii...na pewno ci sie spodoba.
          Ciekawostka: rzad prowincji jest w rekach komunistow...co doprowadzilo do tego
          ze ....praktycznie kazdy potrafi pisac i czytac (!).
          poza tym kilka starozytnych swiatyn w Trivandrum...naprawde warto je zobaczyc!!!
          pozdrawiam z Borneo
          R
    • masaladosa Re: KERALA Indie 26.12.05, 09:51
      w kerala mieszkalem 7 miesiecy probujac troche poznac ayurvede
      jezeli masz jakies pytania to chetnie odpowiem-mozesz pisac na gazetowego maila

mdosa
    • Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.uk.deuba.com 28.12.05, 12:20
      Do Asia.
      jaka zabrac walute ze soba???
      • Gość: Asia Re: KERALA Indie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:13
        Najlepiej dolary bądź euro. Z wymianą nie będzie najmniejszego problemu-
        kantory są niemalże na każdym kroku.
    • Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.12.05, 16:57
      Asiu...a jak kształtują sie ceny wynajmu samochodu w Kerala??
      • Gość: Asia Re: KERALA Indie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 20:41
        Niestety, nie mam pojęcia...Ja organiczałam się do autobusów i pociągów:-(
      • Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.01.06, 11:22
        wlasnie wrocilam z kerali
        bylo pieknie, egzotycznie ...inny swiat
        a Kovalam nie bylo takie złe :-) ceny tez do przezycia...w porownainiu z
        europejskimi-raj na ziemi
      • Gość: bi bi Re: KERALA Indie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 15:01
        podobno potrzebne sa kwity z wymiany walut wiec pamietajcie o tym zatrzymajcie
        je nie wyrzucajcie zeby potem nie blyo....bo chyba nie woolno wywozic waluty
        poza kraj tak czytalam ale czy to prawda
        • Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.02.06, 09:20
          nie wolno wywozic waluty ...to prawda..ja przywiozlam sobie jakies drobniaki na
          pamiatke :-) z tym problemu nie bylo
          .Kwitow z wymiany walut nie przetrzymywalam
    • Gość: tom Re: KERALA Indie IP: 195.245.213.* 05.01.06, 15:48
      bylem przejazdem przez jakies dwa tygodnie, kovalam jest faktycznie drogie.
      goraca polecam wyjazd do munnar w gorach - przepiekne pola herbaciane!!!!
      • Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.01.06, 20:38
        drogie?tzn hotel, jedzienie...co konkretnie?
        • Gość: domin Re: KERALA Indie IP: 217.41.240.* 05.01.06, 20:50
          Konkretnie wszystko jest drozsze:) Oczywiscie relatywnie do reszty Indii.
          Upieram sie przy tym, ze Kovalam to najgorsze miejsce w Kerali. Totalna
          komercja, nie ma tam Indii, a Majorka, z elementami Indii.
          • Gość: tom Re: KERALA Indie IP: 195.245.213.* 06.01.06, 11:23
            sie zgadzam z powyzszym. drozej niz w takim mahabalipuram po drugiej stronie w
            tamil nadu. ciezej negocjowac ceny kadzidelek, rikszy, taksowki itp. takze ceny
            noclegow, jedzenia i tej wstretnej whiskey...ale wciaz taniej niz na majorce,
            wierz mi...
            • Gość: ovca Re: KERALA Indie IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:43
              witam

Ja bylam w Allappey na rejsie houseboat'em po backwaters...po prostu rewelacja.
              Moim zdaniem to najpiekniejsza czesc Indii. Mozna poplynac z Allappey do Kollam
              po backwaters calkiem tanio korzystajac z transportu komunalnego :). Wyplywa
              codziennie rano o 10.30 i rejs z tego co pamietam trwa ok. 8 godzin.

Bylam w Allappey akurat poza sezonem, w polowie sierpnia, odbywal sie wtedy
              coroczny Snake Boat Race... dostalismy houseboat za 2400 rupii :). W Kovalam
              faktycznie jest zbyt komercyjnie, choc plaza calkiem ladna, ale mysle, ze nie
              warto zostawac tam dluzej - do tego ceny sa bardzo wysokie.

Pozdrawiam i zycze udanej podrozy
    • Gość: ika Re: KERALA Indie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.06, 00:04
      Naprawde jest tam taniej niz na Majorce ??? No zgluplam z wrazenia!!! To ja
      chce do Indii!!!!!!!Tyle egzotyki ? Ika.
      • Gość: domin Re: KERALA Indie IP: 213.107.196.* 10.02.06, 02:23
        Hmm... jak by to powiedziec, generalnie Indie to jedno z najtanszych miejsc na
        swiecie nie liczac niektorych biletow wstepow na bialasow i przelotu do tegoz
        kraju, choc i taki mozna tanio kupic...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka