Gość: magda IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.12.05, 21:16 czy ktos byl w tym regionie Indii?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: KERALA Indie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 16:47 Tak, to moim zdaniem najpiękniejszy stan Indii. Byłam w Kochin i tamtejszy rejs po backwaters to coś absolutnie niepowtarzalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.12.05, 23:07 ja jade w styczniu na 2 tyg do miejscowosci Kovalam to jest kolo Thiruwa...bylas tam moze?? Tak sie etz zastanawiam bo mam wykupiony hotel Bed and breakfast i nie wiem jakie sa ceny w restauracjach ...chodzi mi o jakies obiady ile srednio trzeba liczyc na osobe( nie chodzi mi o jakies najdrozsze restauracje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: KERALA Indie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 23:57 W Kovalam niestety nie byłam, ale to podobno śliczne miejsce. Ceny w restauracjach są baaardzo różne. Jeśli chcesz stołować się w bardzo typowych indyjskich knajpach za obiad możesz zapłacić nawet 20-30 rupii. Tyle że do jedzenia w takich miejscach trzeba przyzwyczajać się bardzo powoli, więc raczej bym je odradzała:-) W normalnej restauracji o przeciętnym standardzie płaci się ok. 60-100 rupii. Chyba że lubisz jakoś wyjątkowo dużo bądź wyszukanie jeść:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domin Re: KERALA Indie IP: *.lns3-c8.dsl.pol.co.uk 26.12.05, 03:42 Niestety Kovalam to najgorsze miejsce moim zdaniem w Kerali. Najwiecej turystow, najwzyzsze ceny i absolutnie nic ciekawego do zaoferowanie oprocz komercyjnej papki. Planowalem tam 3 dni, zostalem na 1. W Kerali piekne sa backwaters, bardzo ciekawe jest Kochin (kathakali koniecznie), cudne klify sa w Varkali i piekne plaze w okolicy, ogolnie super. W Kovalam natomiast sporo turystow, nie ma prawdziwych Indii, komercha i tandeta. That's all unfortunetely... Jesli chodzi o jedzenie, to faktycznie maja spory wybor ryb, co mnie ucieszylo po miesiacu wegetarianskiego zarcia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indiana Jones Re: KERALA Indie IP: 219.95.138.* 26.12.05, 07:07 witka, bylem kilka razy w Kerali. Przepiekny region Indii...na pewno ci sie spodoba. Ciekawostka: rzad prowincji jest w rekach komunistow...co doprowadzilo do tego ze ....praktycznie kazdy potrafi pisac i czytac (!). poza tym kilka starozytnych swiatyn w Trivandrum...naprawde warto je zobaczyc!!! pozdrawiam z Borneo R Odpowiedz Link Zgłoś
masaladosa Re: KERALA Indie 26.12.05, 09:51 w kerala mieszkalem 7 miesiecy probujac troche poznac ayurvede jezeli masz jakies pytania to chetnie odpowiem-mozesz pisac na gazetowego maila mdosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.uk.deuba.com 28.12.05, 12:20 Do Asia. jaka zabrac walute ze soba??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: KERALA Indie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:13 Najlepiej dolary bądź euro. Z wymianą nie będzie najmniejszego problemu- kantory są niemalże na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.12.05, 16:57 Asiu...a jak kształtują sie ceny wynajmu samochodu w Kerala?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: KERALA Indie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 20:41 Niestety, nie mam pojęcia...Ja organiczałam się do autobusów i pociągów:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.01.06, 11:22 wlasnie wrocilam z kerali bylo pieknie, egzotycznie ...inny swiat a Kovalam nie bylo takie złe :-) ceny tez do przezycia...w porownainiu z europejskimi-raj na ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bi bi Re: KERALA Indie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 15:01 podobno potrzebne sa kwity z wymiany walut wiec pamietajcie o tym zatrzymajcie je nie wyrzucajcie zeby potem nie blyo....bo chyba nie woolno wywozic waluty poza kraj tak czytalam ale czy to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.02.06, 09:20 nie wolno wywozic waluty ...to prawda..ja przywiozlam sobie jakies drobniaki na pamiatke :-) z tym problemu nie bylo .Kwitow z wymiany walut nie przetrzymywalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: KERALA Indie IP: 195.245.213.* 05.01.06, 15:48 bylem przejazdem przez jakies dwa tygodnie, kovalam jest faktycznie drogie. goraca polecam wyjazd do munnar w gorach - przepiekne pola herbaciane!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: KERALA Indie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.01.06, 20:38 drogie?tzn hotel, jedzienie...co konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domin Re: KERALA Indie IP: 217.41.240.* 05.01.06, 20:50 Konkretnie wszystko jest drozsze:) Oczywiscie relatywnie do reszty Indii. Upieram sie przy tym, ze Kovalam to najgorsze miejsce w Kerali. Totalna komercja, nie ma tam Indii, a Majorka, z elementami Indii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: KERALA Indie IP: 195.245.213.* 06.01.06, 11:23 sie zgadzam z powyzszym. drozej niz w takim mahabalipuram po drugiej stronie w tamil nadu. ciezej negocjowac ceny kadzidelek, rikszy, taksowki itp. takze ceny noclegow, jedzenia i tej wstretnej whiskey...ale wciaz taniej niz na majorce, wierz mi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ovca Re: KERALA Indie IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:43 witam Ja bylam w Allappey na rejsie houseboat'em po backwaters...po prostu rewelacja. Moim zdaniem to najpiekniejsza czesc Indii. Mozna poplynac z Allappey do Kollam po backwaters calkiem tanio korzystajac z transportu komunalnego :). Wyplywa codziennie rano o 10.30 i rejs z tego co pamietam trwa ok. 8 godzin. Bylam w Allappey akurat poza sezonem, w polowie sierpnia, odbywal sie wtedy coroczny Snake Boat Race... dostalismy houseboat za 2400 rupii :). W Kovalam faktycznie jest zbyt komercyjnie, choc plaza calkiem ladna, ale mysle, ze nie warto zostawac tam dluzej - do tego ceny sa bardzo wysokie. Pozdrawiam i zycze udanej podrozy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: KERALA Indie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.06, 00:04 Naprawde jest tam taniej niz na Majorce ??? No zgluplam z wrazenia!!! To ja chce do Indii!!!!!!!Tyle egzotyki ? Ika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domin Re: KERALA Indie IP: 213.107.196.* 10.02.06, 02:23 Hmm... jak by to powiedziec, generalnie Indie to jedno z najtanszych miejsc na swiecie nie liczac niektorych biletow wstepow na bialasow i przelotu do tegoz kraju, choc i taki mozna tanio kupic... Odpowiedz Link Zgłoś