terazpolska2 26.01.06, 12:22 Witam Myślimy z żona o wyjeździe na 3-4 tyg. do Indii. Żona uczy jednak w szkole. Mozliwy wyjazd to lipiec sierpień. Czy taki termin ma sens. Czy 15 tys. zł na miesiac wystarczy (bez biletów lotniczych)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panajew1 Re: Kiedy do Indii 26.01.06, 14:07 troche kiepski termin, bo w indiach jest wtedy monsun (pada), ale to zalezy jak sie trafi, ja bylem w tym samym terminie (lipiec , sierpien) i na polnocy wcale nie padalo, w centralnej czesci troche pokrapywalo, ale nie bylo to uciazliwe, a na poludniu tak lalo,ze az sie nie moglismy wydostac. 15 tys na miesiac to kupe kasy!! Mysle ze z biletami sie w tym zmiescicie (2,5 tys aeroflot), no chyba ze bedziecie bardzo rozrzutni. Wczesniej zorientujcie sie jakie szczepienia sa zalecane (wlasciewie najwazniejsze jest szczepienie na zoltaczke A i B), reszte mozna sobie darowac. No i leki na malarie, ale to tez w zaleznosci w jakie regiony sie udacie. Pozdrwiam P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panajew1 Re: Kiedy do Indii IP: *.aster.pl 27.01.06, 14:30 Byłem w Indiach 3 lata temu,wtedy ceny byly niskie,teraz moze troche podrozalo. jedzenie jest tanie i dobre, srodki lokalnego transportu tez (autobusy, pociagi), hotele-oczywiscie w zaleznosci od standardu. My nocowalismy w hotelach klasy budget, warunki były różne, ale dało sie wytrzymać.Trzeba sie liczyć z tym, że na pociągi rezerwuje się bilety z wyprzedzeniem. Czesem wystarczy jeden dzień, a czasem trzeba czekać 3 dni, żeby dostać miejsce. Nasza trasa przebiegała następująco: Delphi, Kajuraho, Varanasi, Purii, i póżniej na południu: Bengalore,Mysore, Ooti, Kerala, i w końcu na Goa (nie pamiętam nazwy miejscowości, ale była gdzieś koło Vagator), nie było tam dużo turystów, w ogóle nie było wtedy dużo turystów. No i powrót di Deli. W każdym miejscu zostawaliśmy 3-7 dni. Jeżeli masz jakies konkretne pytania to służe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Kiedy do Indii IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.01.06, 11:25 ja w polowie pobytu w indiach dalam sobie spokoj z tabl anty malarycznymi ...w miejscu gdzie bylam (kerala) ostatni odnotowany przypadek malari zarejestrowano w 1916 roku !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Kiedy do Indii 26.01.06, 20:07 www.wunderground.com/history/airport/VOMM/2005/7/10/MonthlyHistory.html?req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA tutaj mozesz popatrzyc historycznie na pogode, ogolnie lato moim zdaniem nie jest najlepsza pora na Indie ale wiele osob tam leci napewno nie ma wielu turystow. Co do kasy, wszystko jest wzgledne, 15 tysiecy jak rozumiem na 2 osoby powino wystarczyc. Nie wiem co chcecie zobaczyc jaki kawelek Indii, jaki standard itp. Indie to ogromny kraj wiec skupcie sie na wybranym regionie lub dwoch. Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolska2 Re: Kiedy do Indii 27.01.06, 15:51 Interesuje nas północna część. !5 tys. to bez biletów na to mamy osobne pieniążki. Jak najlepiej podróżować? Kolej czy wynając kierowcę, bo czytełem że i takie opcje istnieją. Ile za hotel czysty ale bez szaleństw? Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Kiedy do Indii 27.01.06, 17:23 Ja bylem w lutym 2005 Rajastan i Goa, taka standardowa trasa. Co do sposobu podrozowania to co moge zaproponowac; najlepiej kombinowany. Tygodniowa - 10 dniowa (dluzej moze byc meczaco) wycieczka wynajetym autem z kierowca po ograniczonym terenie np.Rajastan, nastepnie przejazd(pociagiem) przelot do nastepnej atrakcji chwiel posiedziec na miejscu i powtorka. Plusy samochodu - najmniej zalatwiania, duza szybkosc zwiedzania, mozna zrobic fajne fotki po drodze prosisz stop i tyle Plusy/Minusy - kierowca znajduje ci hotele, restauracje (raczej drogie), pokazuje atrakcje (zawozi do warsztatow, sklepow), przez firme w kazdym miescie masz przewodnika (oczekujacego napiwku, ale niektorzy byli niezli) Minus - drozej, duze tempo zwiedzania (tutaj wiele zalezy od ciebie placisz i ty decydujesz z czego rezygnujesz), Cena zalezy od kilku czynikow: z klima/bez klimy; z firmy/prywatnie; umiesz sie targowac/nie umiesz Jak bedziesz chcial poszukam telefonu do kierowcy ktory z nami jezdzil. Plusy pociagu - taniej, masz szanse na zlapanie kontaktu z miejscowymi Minusy - albo masz dobry plan i kupujesz bilety odrazu na wszytskie etapy albo co jakisz czas zalatwiasz bilety co moze chwile potrwac(Indie to kraj biurokracji wiec zeby kupic bilet wypelniasz druczek) Co do Hoteli nie wiem jaki standard cie interesuje my max zaplacilismy 800 Rupi za trzy osoby (chyba). Jezeli jestescie macie taki budzet to pewnie interesuja was lepsze hotele a w takich nie mieszkalem nie znam warunkow i cen. Zreszta ceny na polnocy sa wzgledne najwiecej za atrakcje stargowalismy 1000 Rupi a i tak wydaje mi sie ze przeplacislismy. Ja na 4 tygonie wydalem jakies 800$ z prezentami, wynajeciem auta na 13 dni, specjalnie nie oszczedzajac. Znam ludzi ktorym dniowka wychodzila 6/7$ w mniej turystycznych regionach. Jezeli masz jakiesz pytania napisz na puszek@poczta.fm w miare mozliwosci odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liz Re: Kiedy do Indii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 20:23 Radziłabym pojechać w czasie ferii zimowych, 2 tygodnie+2 tygodnie urlopu ekstra. Lato to kiepska pora. Ja przez 3 tygodnie wydałam jakieś 2400 na wszystko (jedzenie, spanie, przejazdy, prezenty). Najdroższe lokum z jakim miałam do czynienia, to 1500 rupii za dobę na Goa w środku sezonu (grudzień/styczeń). Średnie ceny to 500- 800 rupii za pokój bez luksusów, ale całkiem przyzwoity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Kiedy do Indii IP: *.ula5.1000lecie.pl 28.01.06, 17:45 Indie w lipcu i sierpniu (byłam nie raz wiec wiem) mają swój urok a to że czasem pada to część kolroytu tego kraju. myśle że nie nalezy się przejmowac możliwymi utrudnieniami (głównie tramsportowymi i brakiem pradu) i ruszać przed siebie. co do kwoty która postanowiliście wydac to 100 dolarów tygodniowo na osobę to wystarczająco by swobodnie podróżować po Indiach (choć oczywiście można wydawać i po 2000 tylko czy to ma sens życie w zaszklonych hotelach dla bogatych turystów poruszanie się prywatnym samochodem uniemożliwia oznanie tego kraju a przed wszystkim boskich ludzi) udanego wyjazdu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Kiedy do Indii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 15:59 15 tys. za 3-4 tygodnie w Indiach!!!! Bez biletu!!!! Możesz nie uwierzyć, ale ja przeżyłam tam 4 MIESIĄCE za 4 razy mniej. Słowo honoru! Co prawda mieszkałam na stałe w Bangalore, ale na trzydniowe wycieczki jeździłam co tydzień. Jadałam też nie najgorzej. A najdroższy hotel w jakim się zatrzymałam kosztował 250 rupii za noc (w Malamapuram)! Na Goa na początku sierpnia płaciliśmy po 150 rupii za nocleg w chatce z Bambusa (za dwie osoby). Jedzenie jest niesamowicie tanie- chyba że zamierzacie żywić się w ekskluzywnych restauracjach- a tych też nie brakuje. Co ważne, wybieracie się tam totalnie poza sezonem- w czasie pory monsunowej do Indii jeżdżą tylko ci, którzy naprawdę nie mogą tego zrobić w innym terminie. Co oznacza że ceny też sporo idą w dół. Aha, i zdecydowanie nie polecam podróży samochodem z wynajętym kierowcą. Głównie dlatego, że podróż indyjską koleją to jedno z najbardziej niesamowitych doświadczeń w życiu. Rzeczywiście często bilety rezerwuje się z wyprzedzeniem, ale raczej nie w lipcu-sierpniu, a poza tym bilet na drugą klasę można kupić zazwyczaj nawet kilka minut przed odjazdem pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
mrybinski68 Re: Kiedy do Indii 30.01.06, 11:11 terazpolska2 napisał: > Witam > Myślimy z żona o wyjeździe na 3-4 tyg. do Indii. Żona uczy jednak w szkole. > Mozliwy wyjazd to lipiec sierpień. Czy taki termin ma sens. To najlepszy termin aby odwiedzić region Ladakh > Czy 15 tys. zł na miesiac wystarczy (bez biletów lotniczych)? Wystarczy! Jeszcze zostanie na następny wyjazd. Nie powinniście wydać więcej niż 10 USD na dzień na osobę Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Kiedy do Indii 30.01.06, 13:01 Kilka uwag, Kasa, budzet - jezeli ktos jest przygotowany na wydanie 15 tys. to nie jest to wyjazd nisko budzetowy - zapewniam ze mozna takie pieniazki w Indiach wydac, byc moze ktos lubi komfort (hotele ***** tez maja swoje plusy). Naprawde ciezko utrzymac 10$ dniowke jezeli sie zaplanuje kilka przelotow wewnatrz Indii bo zwiadza sie kilka ciekawych miejsc odleglych od siebie, oczywiscie mozna pokonywac odcinki koleja ale 24h w wagonie jest troszke meczacy przynajmniej dla mnie. Fajnie jest pojechac z plecaczkiem na polroku do Indii i poznac kraj i ludzi nie spieszac sie chlonoc atmosfere, niestety nie kazdemu sie to udaje (praca, kariera, rodzina). A jak ktos jedzie 3/4 tygonie to chce zobaczyc jak najwiecej (zle podejscie ale tak wychodzi) i odpoczac troche, zrelaksowac sie. A to wychodzi drozej - zgadzam sie ze mozna zrobic to taniej ale nie ma obowiazku. Nie wiem jak wy ale ja zawsze na poczatku wydaje najwiecej kasy w pierwszym tygodniu praktycznie zawsze wydaje wiecej niz zakladam a z biegiem czasu dochodze od rownowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolska2 Re: Kiedy do Indii 30.01.06, 15:38 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Niestety dla nas wyjazd lipiec lub sierpien jest jedynym mozliwym (jak już pisałem żona uczy w szkole). Chcielibyśmy raczej zobaczyć pobliże stolicy i wybrac się na przedgórze. Wychodzimy z założenia, że 3-4 tygodnie na cąły kraj nie ma zbyt sensu. Co do wynajmowania kierowcy z autkiem. Ile to kosztuje (mam duże doświadczenie w targowaniu się z krajów arabskich, bo jestem sknerą). Jak to się załatwia czy sa jakieś punkty, czy też biura no sam nie wiem? Dzieki za dalsze podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxy Re: Kiedy do Indii IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 18:54 Jak sknera wydaje 15 000 na wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Kiedy do Indii IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.02.06, 10:40 taxi okolo 800-900 Rp za okolo 80 km lub 8 godzin w zal od regionu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Kiedy do Indii IP: *.acn.waw.pl 16.03.06, 19:17 Ja bylam w Madras w lipcu w zeszlym roku. Brak slonca i jakby zanosilo sie ciagle na deszcz, ale i tak bylo goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
s4 moze gdzies indziej 17.03.06, 22:27 Calkiem serio, masz niezly budzet, mozesz pojechac w tyle fajnych miejsc, po co do Indii? To jedno z najkoszmarniejszych miejsc na ziemii, uwierz mi i nie wierz na bajki o "cudownych ludziach" czy "cudownych miejscach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeff Re: moze gdzies indziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 00:11 S4 ma racje....po cholere WAm Indie toz to brud,smrod i ubostwo....proponuje Ibize,Majorke,ewentualnie gory szwajcarskie...w lipcu temperatury optymalne,wesole towarzystwo zapewnione,wysoki standart hoteli,wyzywienie do wyboru,czysto,schludnie i sympatycznie.....zyc nie umierac,szczegolnie gdy ma sie 15 000 do dyspozycji.......jesli jednak juz sie zdecydujecie to proponuje prosto z lotniska udac sie do znakomitego hotelu swiatowej slawy TAj MAhal i nie opuszczac go az do wylotu,zapewniam iz maja tam wszystko co jest potrzebne do zycia,a z okien mozna bezpiecznie naogladac sie jak wyglada codzienne zycie Hindusow i Hindusek.W zasadzie w reszcie kraju jest bardzo podobnie.... Odpowiedz Link Zgłoś