Dodaj do ulubionych

Brazylia i Sao Paulo

11.03.06, 18:50
Cześć,wybieram się na wycieczkę (zorganizowaną jakby),ale mam problem.Ten
problem to cały dzień wolny w SAo Paulo między jednym lotem a drugim.Czy ktoś
ma pojęcie,co można w tym czasie robić?Czy lotnisko jest daleko od miasta?Da
się coś zwiedzić,jak się już tam jest?
A tak w ogóle to jadę z mężem 4.04 do SP i dalej do Foz.Wracamy 16.04.Cały
szkopuL w tym,że z Polski chyba będziemy sami w tej podróży(biuro
Lemiturs).Może ktoś się jeszcze wybiera?Pozdrawiam-Gosia.
Obserwuj wątek
    • chilijczyk Re: Brazylia i Sao Paulo 12.03.06, 13:57
      IMHO São Paulo nie jest miastem godnym zwiedzania, zwlaszcza w pospiechu. Nie
      ma tam zadnej starowki, czy scislego centrum gdzie znajduja sie wszystkie
      atrakcje. Interesujace miejsca, obiekty dziela olbrzymie odleglosci. Choc fakt,
      ze lotnisko w tym miescie tez nie jest specjalnie atrakcyjne... Przejazd z
      lotniska do miasta zajmie Ci okolo 1 - 1,5 godziny. Pytanie tylko po co? Moze
      zeby przejsc sie Avenida Paulista i np. zajrzec do MASP? Moze to jest pewna
      opcja?
      Tak, czy inaczej pamietaj, ze jesli opuscisz lotnisko to bedziesz musiala
      zaplacic specjalna oplate lotniskowa, czyli - o ile dobrze pamietam - ok 20
      dolarow.
    • aneczi Re: Brazylia i Sao Paulo 12.03.06, 22:09
      Po pierwsze nie bede ukrywac swojej zazdrosci:-)..

Ja z lotniska Guarulhos do centrum miasta jechalam 40 minut w niedziele, a w
      dzien pracujacy jakas godzine (uwaga, po poludniu sa duze korki). Proponuje
      wziac taksowke i zrobic sobie mala przejazdzke po centrum miasta, spacer na
      przyklad po targu, na ktorym mozna kupic fajne pamiatki rekodziela. No i
      koniecznie odzwiedzcie ktoras restauracje z churrasco. Osobiscie polecam Vento
      Haragano: www.ventoharagano.com.br, pycha!! Ale uwaga, warto zadzwonic tam
      wczesniej i zrobic rezerwacje, bo to bardzo popularna knajpa w centrum SP.
      Udanej zabawy!!
      • chilijczyk Re: Brazylia i Sao Paulo 13.03.06, 01:59
        Po ktorym targu? Poza tym na pewno ciekawsze rekodzielo i tansze churrasco
        zjesc beda mogli w Fortalezy. Po kawalek miesa na pewno nie warto urzadzac
        wyprawy z lotniska... Zreszta i pamiatki i mieso tez sa na lotnisku.
    • abelha Re: Brazylia i Sao Paulo 13.03.06, 15:41

Ja uwazam, ze mimo wszystko warto poznac troche São Paulo. Lepsze to niz nudzic
      sie caly dzien na lotnisku.
      Jak dla mnie najsensowniejszym rozwiazaniem bylby autobus do Shopinng Eldorado
      (odjezdza spod wyjscia na lotnisku). Tam mozecie cos zjesc, zrobic zakupy. Od
      tego centra handlowego jest bardzo blisko (10 min spacerkiem) na Av. Faria
      Lima, centrum finansowe São Paulo. Warto zobaczyc, bardziej nowoczesne niz Av.
      Paulista.
      Mysle, ze takie rozwiazanie byloby najlepsze, bo mozecie poznac szmat miasta
      (wprawdzie z okna autobusu, ale zawsze to cos) i okolica gdzie bedziecie sie
      poruszac pieszo jest stosunkowo bezpieczna.

• gosiapiatek2 Re: Brazylia i Sao Paulo 14.03.06, 23:30
        bardzo dziękuję za wszystkie informacje,są niezmiernie przydatne.Tylko że coraz
        większy niepokój mną targa,jak myślę o tej wyprawie...Wycieczkę po prostu
        wygrałam w jakiejś promocji związanej z moim zawodem no i od przybytku podobno
        głowa nie boli.A mnie jednak,bo wycieczka jak na razie będzie się składała z 2
        (dwóch)osób;mnie i mojego męża...Ale oczywiście wszystko zorganizowane przez
        biuro pt.lemitours.Czy ktoś coś wie na temat tego biura?A ten dzień na lotnisku
        po prostu mnie przeraża,czy faktycznie gdzieś się ruszać bez znajomości
        portugalskiego?Tak w ogóle to znam tylko niemiecki,angielski tak
        bardziej "ręcznie".Jak np.kupić bilet autobusowy?Ktoś tu wyrażał jakieś uczucia
        zazdrości,ale nie wiem czy na moim miejscu powinien...
        Pozdrawiam serdecznie wszystkich zainteresowanych-Gosia
        • mikams75 Re: Brazylia i Sao Paulo 25.03.06, 15:43
          generalnie ciezko sie dogadac w innym jezyku niz portugalski.

BARDZO WAZNA INFORMACJA - jestes pewna, ze dalszy lot masz z tego samego
          lotniska? Lotnisko miedzynarodowe i krajowe sa polozone na roznych koncach
          miasta.
          • zwirekiwigura Re: Brazylia i Sao Paulo 25.03.06, 17:53
            Nie strasz ludzi. Nie ma w São Paulo lotniska miedzynarodwego i krajowego. Sa
            po prostu dwa lotniska, oba sa miedzynarodowe i z kazdego z nich odbywane sa
            zarowno loty krajowe jak i zagraniczne. Fakt, ze wiekszosc lotow poza granice
            Brazylii odbywa sie z Guarulhos, niemniej jednak lotnisko to ma tez
            bezposrednie polaczenia z niemal wszystkimi liczacymi sie miastami w Brazylii.
            I co najwazniejsze nie sprzedaje sie miedzynarodowych biletow na polaczenia,
            ktore wymagalyby zmiany lotniska w São Paulo. Wiec NA PEWNO leca z GRU.
            • mikams75 Re: Brazylia i Sao Paulo 26.03.06, 16:29
              ok, zgadzam sie, ze z obu lotnisk sa polaczenia (aczkolwiek z tego "krajowego"
              nie widzialam miedzynarodwych lotow, co oczywiscie nie oznacza ze nie ma).
              Jednak bilety z Europy sa sprzedawane w ten sposob, ze trzeba zmienic lotnisko -
              tego jestem pewna, sama tak lecialam, znajomi w innym terminie tez.
              Lepiej sie upewnic niz przegapic.
              • chilijczyk Re: Brazylia i Sao Paulo 26.03.06, 18:00
                Tez tak kiedys lecialem. Ale jesli masz zmiane lotniska to masz tez i dwa
                bilety, nie jeden. Bo zadna z kompanii nie przewozi bagazy z jednego lotniska
                na drugie. Musisz robic to sam.
                • gosiapiatek2 Re: Brazylia i Sao Paulo 28.03.06, 22:56
                  nie mam pojęcia,na jakie lotnisko przylecę,a z jakiego odlecę.Dowiem się
                  dopiero w piątek, w biurze podróży.Oby nie było żadnych udziwnień...I tak w
                  ogóle to zaczynam mieć "Reisefieber",choć to jeszcze prawie tydzien do
                  odlotu.To jednak bardzo egzotyczna kraina!
                  Pozdrawiam i dziękuję za wiadomości-
                  Gosia
                  • chilijczyk Re: Brazylia i Sao Paulo 29.03.06, 04:01
                    Jesli lecisz z Europy to przylecisz na 100 proc. na GRU, czyli Guarulhos. I
                    zaloze sie ze odlecisz takze stamtad. Drugie lotnisko to Congonhas, ale stamtad
                    nie ma zadnych lotow miedzykontynentalnych. Wiec przyleciec tam nie mozesz.
                    • abelha Re: Brazylia i Sao Paulo 29.03.06, 17:17
                      Jedziesz na wakacje i po co ten stres! W biurze na pewno Ci powiedza czy bedzie
                      zmiana lotniska, jezeli tak (w co watpie) to bedziesz miala caly dzien by
                      dostac sie na Congonhas.

Zycze Ci udanej podrozy. Koniecznie zdaj nam relacje po powrocie, czy Ci sie
                      podobalo czy tez nie.
                      • gosiapiatek2 Re: Brazylia i Sao Paulo 03.04.06, 00:04
                        Może i racja,że stres nie potrzebny,ale jakoś tak samo wychodzi...Z lotniskiem
                        faktycznie bez problemu,tylko są 2 przesiadki(Amsterdam i SP)i mam nadzieję,że
                        nie "pomerdają" bagaży...Jeszcze tylko pytanie na koniec(lecę we wtorek),czy
                        chodzenie po Rio,bez żadnych fawelas oczywiście,jest bardzo ryzykowne?Czy tacy
                        turyści typowi mogą bez bardzo dużych stresów poszukać jakiegoś ładnego
                        miejsca,np.kościoła itp?(To bardzo głupie pytanie?)W końcu będziemy tam 7
                        dni,cośtrzeba robić,a zorganizowany mamy tylko 1 dzień wycieczki po Rio.
                        Pozdrawiam wszystkich,którym się chce odpowiadać takim laikom jak ja, a po
                        powrocie napiszę,oczywiście!
                        Gosia
                        • mikams75 Re: Brazylia i Sao Paulo 06.04.06, 12:55
                          W ciagu dnia mozna sie paletac po miescie - ja lazilam czasem sama czasem w
                          towarzystwie paru roslych kolegow, wiec nie bylo problemow. Jakiegos pieknego
                          kosciola sobie nie przypominam, ale raz widzialam akcje policyjna - ganianie i
                          strzelanie. Nie wiem czy to norma czy nie.
                          To byl czas karnawalu, wiec wszedzie byly tlumy ludzi.
    • gosiapiatek2 Re: Brazylia i Sao Paulo 18.04.06, 17:23
      No i po wszystkim.Wrażenia-niezapomniane.Wyjazd był bez problemów,nikt nas nie
      okradł,nie napadł,ale środki ostrożności przedsięwzięte zostały.Jeszcze nie
      możemy dojść do siebie po tym wszystkim,po cieple,słońcu,zieleni...Jak by ktoś
      chciałwięcej-chętnie służę.RJ to pewnie wszyscy wiedzą i znają,ale w Foz też
      fajnie i polecam super-przewodniczkę,przesympatyczną Lonię(ale po portugalsku
      lub niemiecku).Z resztą nie spotkaliśmy chyba ani jednej nie sympatycznej osoby.
      Pozdrawiam-Gosia
      • abelha Re: Brazylia i Sao Paulo 18.04.06, 17:36
        no to super!
      • tierralatina Re: Brazylia i Sao Paulo 18.04.06, 19:10
        I jak? Zdecydowaliscie sie w koncu na zwiedzanie SP?
        • gosiapiatek2 Re: Brazylia i Sao Paulo 19.04.06, 00:34
          Nie,nie zwiedzaliSmy SP.Tak mOwią szczerze byliSmy nieco zmEczeni juZ tym
          wszystkim.A jescze w czasie pobytu na lotnisku w SP poznaliSmy bardzo miłą
          dziewczynę,Anię.Polka,wyszła za Brazylijczyka 2 lata temu.Ona jest w Varigu
          przy odprawie bagaZy,on chyba w ochronie lotniska.I nam trochę poopowiadali o
          SP.Wyszło na to,że daliśmy sobie spokój.Aha, i czasu mieliśmy nieco mniej,niż
          początkowo wychodziło.Rio poznaliśmy w miarę możliwości,więc jakieś pojęcie już
          było.Także w Foz namówiliśmy naszą przewodniczkę na to,żeby nas obwiozła trochę
          po mieście.Była szalenie zdziwiona propozycją,ale za 10 RS dla kierowcy
          objechaliśmy wszystko wzdłuż i wszerz.Hotele w Foz są prawie wszystkie za
          miastem,przy drodze do wodospadów,więc była mała szansa,żeby zrobić coś
          samemu.Tym bardziej,że LOnia szalenie nas prosiła,aby nigdzie się samemu do
          miasta nie wybierać.A ona uważa swoje miasto za tak nie atrakcyjne,że była na
          prawdę zaskoczona.No tak,średniowiecznych budynków to tam nie ma,ale zawsze
          ciekawe zobaczyć,jak ludzie żyją.I w ogóle Rozmowy z Lonią dostarczały obu
          stronom mnóstwa wrażeń o swoich krajach.Bez tego eyjazd byłby o niebo uboższy!
          I w ogóle-Brazylia to niesamowity kraj,tylko jak go poznać w 12 dni?
          Pozdrawiam i chętnie dalej poopowiadam,jak ktoś by chciał czytać-Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka