IP: 195.245.217.* 15.03.03, 14:10
Czy ktoś był w Mongolii. Wybieram sie w 2004 wrzesien/pazdziernik. Na razie
nie moge sie zdecydowac: dotrzec "tam i z powrotem" samolotem, czy koleja
transsyberyjska?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kajka Re: Mongolia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 19:03
      Proponuję w jedną stronę koleją, a w drugą samolotem
    • Gość: Kajka Re: Mongolia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 19:04
      Ale wrzesień/październik to chyba nie najlepszy pomysł... Lepiej lipiec i to
      bez alternatywy.
    • Gość: shiraz Re: Mongolia IP: *.radio.com.pl 02.04.03, 15:24
      Dzieki Kajka. Slyszalam, ze lepszy jest lipiec, ajeszcze mialam nadzieje, ze
      moze jest alternatywa. Pozdrawiam
      • Gość: Lacis Re: Mongolia IP: *.lo9.szczecin.pl 03.04.03, 12:39
        W samej Mongolii nie byłem - ale byłem w Tuwie, to tuż obok, warunki podobne,
        ale mozna się dogadać po rosyjsku.
        Nie wiem z czego wynika przeświadczenie o tem, ze termin lipcowy jest
        najlepszy? Bo jeżeli z pogody - to nie polecam... Byłem w Tuwie w sierpniu i
        były takie okropne upały, że nie chciał bym takiego doswiadczenia powtarzać!
        Co do transportu - to zależy ile masz forsy. jak masz dużo to leć sobie
        samolotem - ale pamietaj, że jest spore ograniczenie co do masy bagażu. W
        pociagu niby też wolno przewieźć 20-25kg na osobę - ale nikt tego w praktyce
        nie sprawdza.
        Transsybirem jechałem dwa razy tam i spowrotem - i sobie chwalę... Poza tem jak
        dojedziesz do Irkucka, to zawsze możesz skoczyć nad Bajkał - a w najgorszym
        razie obejzysz "Morze" z za szyb pociągu, bo ponad 100km pociag jedzie wzdłóż
        brzegu Bajkału...
        • Gość: shiraz Re: Mongolia IP: *.radio.com.pl 04.04.03, 13:11
          Dzieki za dodatkowe info. Sama nie wiem skad wzial sie w powszechnej opinii
          lipiec - jako lepszy od innych termin wyjazdu....Ja tam wolalabym we wrzesniu-
          pazdzierniku. Musze przejrzec przewodnik (bo jest chyba jeden PROFESJONALNY
          Lonely Planet. Wiem, ze jest jeszcze polski (calkowicie rodzimy, nie
          tlumaczenie czy przedruk), autorstwa jakiejs babki i faceta, ale jest
          slaby....Twoj plecak jest troche ciezki. Moj bagaz wazy w podrozy (np.do Indii
          czy Nepalu na miesieczny pobyt) czy tez miesci sie w przedziale 7-12 kg.
          POZDRAWIAM.
          • Gość: Kajka Re: Mongolia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 23:54
            Lipiec z dwóch względów: w lipcu są temperatury najwyższe,tj ok.20 stopni, a
            jednocześnie jest ichniejsze Święto Narodowe, ponoć niezwykle barwne i
            widowiskowe, obchodzone oczywiście w Ułan Bator.
          • Gość: Vooyek.. Re: Mongolia IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 06.04.03, 07:27
            Witam, ja tak samo wybieram się w tym samym okresie nad Bajkał, zawsze stawiam
            sobie jakiś cel (chciałbym żeby było oryginalnie i postanowiłem się wdrapać na
            Żinę- najwyższy szczyt największej wyspy na bajkale- olchonu, ok. 1200 m :)). W
            tamtym roku był kaliningrad, litwa, łotwa, estonia (chciałem dotrzeć na malutką
            wysepkę Vormsi, no i się udało:)), w tym roku będzie krym, a za rok bajkał (ew.
            mongolia), szukam więc partnerów. Wiadomo że bardzo ciężko jest się czasami
            dogadać, ale przynajmniej wymienić doświadczenia, spostrzeżenia czy informacje,
            jak wiadomo nieocenione podczas takich podróży. Mój mail to mikitonie@wp.pl

Pozdrawiam serdecznie Mikołaj vel Vooyek..
    • faraway Re: Mongolia 23.05.03, 17:46
      bylam rok temu. kayka ma racje. lipiec to zdecydowanie najlepszy miesiac. pod
      koniec sierpnia zaczyna coraz czesciej padac. festiwal w ulan bator warto
      zobaczyc. trzeba tylko uwazac na pijanych mongolow jezdzacych konno po
      chodnikach. jest to kraj dla twardzieli. podrozowanie to prawdziwy survival.
      ale warto. jest pieknie. ja lecialam aeroflotem do pekinu 500 USD a potem
      transsybem do ulan bator. spowrotem tak samo.nie pamietam dokladnie ile
      kosztowal bilet ale ok 60-70 dol w jedna strone.
      teraz przez pekin pewnie nie ma co jechac. ale mozna sprobowac przez moskwe.
      tylko wtedy pewnie daja iliuszyny na takie trasy.
      jest polska ksiazka o mongolii pt "nie tylko step". sklada sie glownie z
      relacji ludzi ktorzy podrozowali po tym kraju. warto przeczytac.
      kraj przepiekny. moglabym tam wracac chocby jutro!
      • chorsa Re: Mongolia 23.10.16, 13:49
        Moja znajoma była na początku czerwca i opowiadała, że jednego dnia sypał wtedy śnieg przy 2-3 stopniach na plusie, a drugiego świeciło słońce i było dość ciepło. Potem jak wyjechali, to sprawdzali pogodę w UB i było słonecznie + kilkanaście stopni. Z jednej strony ciekawie jest przeżyć coś takiego przez jeden dzień, ale jak się ma do dyspozycji tylko 2-3 dni na Mongolię, to słabo. Dlatego polecam zaoszczędzić czas i przeznaczyć go na Mongolię, bo naprawdę warto! Byłem kilka lat temu około 2,5 tygodnia w październiku i pomimo chłodnych dni i bardzo zimnych wieczorów trafiliśmy naprawdę wiele pogodnych i przejrzystych dni na wspaniałe zdjęcia i wyprawy.
        • Gość: prosto z magla Jedna baba drugiej babie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.16, 20:56
          ...opowiedziała o Mongolii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka