Dodaj do ulubionych

Wenezuela-każda informacja cenna

IP: *.aster.pl 29.11.06, 21:10
Wybieram się w styczniu. W planie Margerita.
Jak najtaniej się tam dostać z Caracas? Co z hotelami na wyspie i na lądzie?
Lepiej rezerwować wcześniej czy szukać na miejscu? Czy 70tys. VEB to drogo za
nocleg? Ile trzeba przenaczyć na posiłki? Czy warto zabrać jakieś jedzenie z
Polski, bo np.w Tajlandii wędliny, sery są okropne i drogie? Ile mniej więcej
kosztuje obiad na wyspie i na lądzie? Czy wycieczka do delty Orinoko nie
obciąży starszej kobiety (ok. 50 lat)-może lepiej z tego zrezygnować?
Bardziej opłaca się zabrać euro czy dolary? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • Gość: ch22 Re: Wenezuela-każda informacja cenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 20:48
      Witaj. Byłem na Margaricie w ubiegłym roku z TUI w związku z tym nie
      interesowały mnie posiłki itp. ceny gdyż był to pobyt all inclusive ( wszystko
      w cenie ). Odnośnie wycieczki do delty Orinoko to byłem na takowej i powiem ,iż
      nie dostarczyła mi ona zbyt wielu ciekawych wrażen w porównaniu z dalszą jej
      częścią tj do wodospadów Salto Angelo. Ta część to była prawdziwa przygoda
      pełna niezapomnianych wrażeń. Delta Orinoko to niewinny spacerek w porównaniu z
      SA, gdzie jest prawie że klasyczny rafting, ale to wszystko jest robione na
      bardzo dobrych łódkach i przez profesjonalistów. W mojej grupie było kilka osób
      powyżej 50-ki w tym jedna leciwa pani powyżej 60-ki, która na dodatek miała
      problemy ze sprawnym pruszaniem się. Musieliśmy jej pomagać przy zejsciu z pod
      wodospadu, gdyż nogi odmówiły jej posłuszeństwa. Zapewniam, iż podejscie i
      zejscie z SA jest łagodne podobne to tych jakie można spotkać u nas w
      Karkonoszach, trwa ok 1,5 godz w górę i ok 1 godziny w dół, dla przecietnie
      sprawnego człowieka to żaden wysiłek. Za to przedzieranie się łódkami przez
      katarakty dostarcza dużo emocji łaczenie z zalewającymi falami, ale to wszystko
      jest robione pod kontrolą tj łódka zabiera 10 turystów + 2 sterników +
      przewodnik. Jak bys chciał obejrzeć kilka fotek z tej wyprawy to mogę je
      przesłać + Orinoko. Podaje mój prv chi2@wp.pl
      Pozdrawiam
      Wiesiek
    • kreola Re: Wenezuela-każda informacja cenna 01.12.06, 11:27
      Witaj:)
      Bylam w Wenezueli dwukrotnie, ale ostatni raz prawie dwa lata temu, wiec
      aktualnych cen nie znam dokladnie.
      Swoje wrazenia z pierwszego pobytu opisalam tutaj:
      www.pinezka.pl/content/view/297/217/
      Za drugim razem siedzialam tylko na Margaricie, wiec moge Ci troszke opowiedziec.
      Przede wszystkim transport na wyspe - jesli chcesz leciec samolotem to po
      wyjsciu z lotniska miedzynarodowego mozesz przejsc na pieszo na lotnisko
      krajowe. Skieruj sie w lewa strone i idz spokojnie chodnikiem jakies 5 minut az
      dojdziesz do hali krajowego terminala. W tym terminalu sa stoiska wiekszosci
      linii lotniczych i prawie wszystkie lataj na Margarite. Z pewnoscia cos
      znajdziesz. Loty nie sa bardzo drogie, ale warto przejsc sie po kilku okienkach,
      zeby sprawdzic ceny.
      Jak juz wyladujesz na Margaricie to wez taksowke i pojedz do miejscowosci Playa
      el Agua. Tam jest najwiecej hoteli, knajpek i wszekiego zycia.
      Wysiadz sobie przy postoju taksowek, tuz przy plazy. Tam bedzie knajpka, ktora
      nazywa sie Cafe Margarita (moja ulubiona :). Jak staniesz tylem do morza a
      przodem do kafejki to po prawej stronie, tuz za stolikami kafejki, jest wejscie
      do hoteliku z malymi bungalowami. Tam bylo bardzo milo i niedrogo.
      Gdyby tam nie bylo miejsca, to w po prawej stronie od kafejki jest ulica
      prostopadla morza. Zaraz po lewej stronie na tej ulicy jest kolejny fajny
      hotelik a dalej po prawej i lewej stronie kolejne hotele i pensjonaty. Z
      pewnoscia cos sobie znajdziesz.
      Wszelkie wycieczki mozesz kupic na plazy, ale gdybys chciala sie dogadac po
      angielsku to w jednej z knajpek na plazy jest biuro podrozy prowadzone przez
      Niemca, Rudiego, on z pewnoscia da Ci dobry serwis i niezla cene.
      Nie wiem co jeszcze moglaby Ci napisac, ale zaraz poszukam wiecej informacji, bo
      na forach duzo sie o Wenezueli pisalo:)
      • kreola Re: Wenezuela-każda informacja cenna 01.12.06, 11:36
        Linki do innych dyskusji forumowych
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=35440575&a=35440575
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=21960259&a=21960259
        Jak cos jeszcze znajde to podesle.
        Pozdrawiam
        kreola
        • Gość: Bruno Re: Wenezuela-każda informacja cenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 18:10
          Byłem w Wenezueli w sierpniu. Ceny wszędzie warszawskie, nie dotyczy lokalnego
          alkoholu, papierosów i benzyny ( za 16,5 litra zapłaciłem w przeliczeniu 1zł 80
          gr !).Wynajęcie samochodu od 60 do 100 USD. Dolary wymieniaj na ulicy, kusr
          jest dużo lepszy. Robiłem to kilka razy i nie przydażył się żaden wałek.
          Zgadzam się z piszącym wyżej, deltę Orinoco raczej sobie odpuść. Koniecznie
          trzeba zobaczyć Zaginiony Świat czyli Canaimę - wrażenia zostają na całe życie.
          Na Isla Margarita jest około 15 hoteli, nie licząc tych w Porlamar lecz tam
          turysta nie ma nic do obejrzenia. Na całą wyspę wystarczy na maxa 2 dni.
          Wypoczywa się tam super, do obejrzenia jest kilka miejsc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka