Dodaj do ulubionych

antymalaryki

IP: *.chello.pl 24.05.03, 18:24
Witam!
Mam pytanie o antymalaryki - co brac w Azji Płd - Wsch.(konkretnie Wietnam,
Kambodża) - słyszałam , ze Lariam jest tam nieskuteczny i trzeba brac jakis
antybiotyk. Jaka jest orientacyjna cena tych lekow i jak najlepiej je
zalatwic, bo podobno na Wolskiej w Warszawie sa jakies przekrety.

Pozdrawiam - u.

Obserwuj wątek
    • Gość: leszek Re: antymalaryki IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 22:55
      Gość portalu: u. napisał(a):

> Witam!
      > Mam pytanie o antymalaryki - co brac w Azji Płd - Wsch.(konkretnie Wietnam,
      > Kambodża) - słyszałam , ze Lariam jest tam nieskuteczny i trzeba brac jakis
      > antybiotyk. Jaka jest orientacyjna cena tych lekow i jak najlepiej je
      > zalatwic, bo podobno na Wolskiej w Warszawie sa jakies przekrety.
      >
      > Pozdrawiam - u.
      >
      W róznych regionach świata są innego rodzaju zarodźce malarii , w związku z tym
      rózne leki przydatne są do profilaktyki przeciwmalarycznej . Będąc w Sri Lance
      pobierałem Arechin plus Paludrin. Najlepiej zapytać o to w Instytucie Medycyny
      Tropikalnej w Gdyni .
    • Gość: m. Re: antymalaryki IP: 62.233.139.* 26.05.03, 08:39
      Gość portalu: u. napisał(a):
      bo podobno na Wolskiej w Warszawie sa jakies przekrety.

Stary, a jakie moga to byc przekręty, że co? kazą ci kupić Lariam w określonej
      aptece? Chodzi chyba o poradę i wypisanie recepty a lek i tak kupisz tam gdzie
      ci sie to spodoba, i nie musi to byc apteka "polecana" przez dr. Goraja.
      • ula55 Re: antymalaryki 27.05.03, 00:12
        No wlasnie dlatego m.in chce sie dowiedziec jaka jest orientacyjna cena, zeby
        sie jakos glupio nie naciac.

Pozdrawiam - u.
        • Gość: m. Re: antymalaryki IP: 62.233.139.* 27.05.03, 10:38
          w listopadzie placilem jakos 180PLN ale glowy nie dam sobie za to uciac, wiem
          ze byla to jedna z najnizszych cen w wawie, to byla apteka CEFARMU gdzies za
          wolska, gdzie byly gigantyczne kolejki cos kolo 2 godzin stania, koszmar
          (podobno :-))
    • Gość: Kania Re: antymalaryki IP: *.zak.com.pl 27.05.03, 11:07
      Podstawowych informacji możesz szukać na stronach WHO dotyczących turystyki
      www.who.int/ith/ Podają tam środki zapobiegawcze w zależności od regionu kraju
      (niestety w przypadku Kambodży, jeśli dobrze pamiętam, są dwa rodzaje leków).
      Na tych stronach znajdziesz też aktualne informacje o SARS-ie.
      Tutaj www.podroznik.med.pl/namiejscu/malaria/malaria.html znajdziesz info o
      malarii po polsku w zestawieniu z info z WHO już wiesz o jaki lek pytać. Swego
      czasu sprowadzenie takich leków, które nie są dostępne "od zaraz" załatwiało
      się w aptece przez tzw. zlecenie importowe. Ale nie wiem, czy to jest
      aktualne...
      Poszperaj sobie też na stronach www.lonelyplanet.com Tam są informacje, jakich
      repelentów należy używać, żeby odgonić komary malaryczne. Tam też info o
      nieciekawych skutkach zatrucia Lariamem.
    • Gość: Walter Re: antymalaryki IP: 192.11.224.* 27.05.03, 14:02
      Ja staralem sie dostac Lariam w Polsce, ale to istna gehenna, czli "import
      docelowy", procedura trwa do 2 miesiecy, aktualna cena to troche ponizej 200,-
      PLN, jest za to duzo latwiejsza droga, z wystawiona w Polsce recepta pojechac
      do Niemiec (co zreszta zrobilem), lek dostaje sie od reki, cena wysoka, ale
      porownywalna 14.05.2003 placilem 50,24 Euro za opakowanie.
      • Gość: m. Re: antymalaryki IP: 62.233.139.* 27.05.03, 14:55
        Przestań opowiadac bajki, załatwienie lariamu w Polsce to żadna gehenna i trwa
        do 3 tygodni od momentu wystawienia recepty (Kraków) lub do 10 dni (Wawa).
        Jeżeli na składzie jest Lariam, to po wizycie w Instytucie Leków lub MZ (to się
        zmieniało) masz Lariam na drugi dzień od wystawienia recepty.
        • Gość: Walter Re: antymalaryki IP: 192.11.224.* 27.05.03, 18:28
          W moim 400.000 miescie nie ma mozliwosci zakupu Lariamu, obdzwonilem z tuzin
          aptek, dzwonilem tez do Sanepidu i Instytutu Chorob Tropikalnych w Gdyni.
          Procedura zawsze jest taka sama "import docelowy", tzn. lekarz wystawia
          recepte, ktora przesyla do ministerstwa celem zatwierdzenia. Ministerstwo po
          zatwierdzeniu odsyla zatwierdzenie importu do lekarza, ktory to wraz z recepta
          przekazuje dla osoby ubiegajacej sie o zakup leku. recepte wraz z
          zatwierdzeniem sklada sie w aptece, apteka wnioskuje do hurtowni o import leku,
          hurtownia sprowadza, apteka sprzedaje i to w zasadzie koniec 2drogi krzyzowej".
          Ja pojechalem do Niemiec i tego samego dnia kupilem. Wiec Gosciu to Ty
          opowiadasz bzdury !
    • Gość: Walter Re: antymalaryki IP: *.proxy.lucent.com 27.05.03, 18:57
      Goraco polecam artukul prof. Zbigniewa Pawlowskiego o malarii, profilaktyce i
      skutecznym leczeniu dostepny online na stronie:
      www.amp.edu.pl/virtual/medicus/pdf/Medicus_Mundi_Polonia_%20nr_2_2001.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka