Dodaj do ulubionych

MALTA - polecacie??

10.06.03, 09:20
wlasnie znalazlam oferte wyjazdu na Malte i zastanawiam sie czy warto.
brakuje mi pomysłu na tegoroczne wakacje, a Malty jeszcze nie widziałam. jak
ktos tam byl to niech sie podzieli wrazeniami i powie czy warto ja zwiedzic

pozdrawiam
a-n-i-k-a
Obserwuj wątek
    • Gość: malgosia Re: MALTA - polecacie?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.03, 09:54
      no właśnie ja z tym samym pytaniem
      a z jakiego biura podróży najlepiej
    • madzia773 Re: MALTA - polecacie?? 10.06.03, 13:03
      Ja byłam w 2001 roku na Malcie 2 tygodnie z biurem podróży Ving.Nie było to lat
      minute ale cena była niższa,bo we wrześniu.Po I -jeśli ktoś z Was był już w
      Grecji i widział wszytskie "wykopaliska" to Malta może to rozczarować.Jeśli zaś
      chodzi o zaplecze turystyczne jest super.Opiekunka z Vinga służyła pomocą.Po II-
      każdy Maltańczyk,nawet oberwany mówi świetnie po algielsku.La Valetta-stolica
      jest bardzo ciekawym miastem.Jest też błękitna laguna, na którą można popłynąć
      statkiem za parę groszy i pluskać się cały Boży dzień.Super morze do
      nurkowania.Piękne podwodne widoki.Na Malcie jest najwięcej szkół
      nurkowania.Jedzenie w hotelu - typowo angielskie-szczególnie śniadanie.W ogóle
      wyspa jest zdominowana przez Anglików - z wiadomych względów.Jedyny minus to
      woda.Malta ma deficyt wody pitnej,a w kranie w hotelu często leciała słóna
      woda.Do tego stopnia,że musiałam po powrocie skrócić włosy z powowdu
      przesuszenia i przesolenia.Ale wrażenia niezapomniane.Ja w ogóle lubię
      wyspy.Byłam też na greckich i bardzo podobało mi się Santorini.Jeśli ktoś
      zdecyduje się na Maltę i będzie miał praktyczne pytania co zabrać-służę pomocą.
      • a-n-i-k-a Re: MALTA - polecacie?? 10.06.03, 13:40
        a w jakiej miejscowości byłaś?
        zachecilas mnie tym nurkowaniem - nie lubie zlocisto-piaszczystych plaz bo nie
        po to targam wszedzie ze soba pletwy i maske zeby piasek podziwiac; czy zatem
        cala Malta to plaze gdzie mozna ponurkowac?
        a pamietasz moze ceny za rzeczy typu cola, piwo, lody itp?? duzo drozej niz u
        nas? albo niz np. na wyspach greckich?
      • Gość: viki Re: MALTA - polecacie?? IP: *.dsl.hccnet.nl 10.06.03, 13:45
        Malty nie mozna porownywac z Santorini (!!!), z reszta z zadnymi wyspami
        greckimi. Mnie osobiscie Malta specjalnie nie zachwycila, wrecz przeciwnie,
        Valetta to kupa kamieni, brudno, goraco straaasznie, w autobusie prawie ze
        zemdlalam, nie maja drzwi wiec wyskoczylam w biegu (przystankow nie ma, pasazer
        sygnalizuje ochote wysiascia ciagnac za sznurek zakonczony dzwoneczkiem pod
        nosem kierowcy). W kanapce znalazlam martwa muche.. do dzisiaj mam ja przed
        oczyma ;-)) Hotele ok, ludzie tez, ale generalnie majac wybor zdecydowanie
        bardziej polecam Grecje (+ wyspy) ewentualnie Turcje, tam jest duzo wiecej do
        zobaczenia! Plaze na Malcie tez nie sa specjalne, duzo kamieni, w ogole nie za
        duzo tych plaz, a jak sa to przeludnione. Milo wspominam rejsik lodka do
        jaskin, ale to malo aby wypelnic caly urlop na Malcie. Mozna jechac w glab
        wyspy, ale tam umiera sie z goraca.
    • Gość: reklama Re: MALTA - polecacie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 14:53
      www.nestortravel.pl
    • Gość: Aga Re: MALTA - polecacie?? IP: *.ey.com.pl / 10.106.68.* 10.06.03, 16:33
      Jeżeli lubisz nurkować to jest to z pewnością odpowiednie miejsce. Ja byłam w
      St.Julians rok temu i... w zasadzie to zależy kto co lubi... nie nurkuję więc
      szukałam tych piaszczystych plaż. Rzeczywiście z wodą jest problem i bywało, że
      wodę po prostu nam odcieli. Upał, sucho, brak zieleni wszędzie kamienie.
      Ciekawi ludzie o ciekawych przyzwyczajeniach. NA pewno warto popłynąć do Blue
      Grotto i Blue Lagoon, robi wrażenie. Ogólnie drogo, owoce i warzywa eksportują
      więc są drogie. W ogóle chyba jedyne co uprawiają to pomidory.
      Mimo wszystko myślę że warto tam pojechać, zobaczyć to miejsce...
      Pozdrawiam,
      • Gość: jena Re: MALTA - polecacie?? IP: *.infonet.gda.pl / 192.168.6.* 11.06.03, 14:03
        Bylam na Malcie z Nestor Travel w ubieglym roku. Tydzien Malta + tydzien
        Sycylia. Moim zdaniem tydzien na wyspie wystarczy - Malta jest bardzo malutka.
        (w ciagy niecalej godziny przejedziesz z jednego konca na drugi lokalnym
        autobusem) Na wyspie jest bardzo goraco i sucho. Praktycznie brak zieleni.
        Malta zyje z turystyki i turystow jest mnostwo. Kuchnia rzeczywiscie nie
        najlepsza choc w moim hotelu to bylo raczej polaczenie kuchni wloskiej z
        arabska niz angielskiej.
        Funt Maltanski jest chyba najdrozsza waluta na swiecie. Z tego co pamietam to
        ponad 7 zl.
        Na Malcie jest rzeczywiscie duzo Brytyjczykow. Jest tu tez duzo szkol
        jezykowych.
        Wybrzeze skaliste- sa chyba tylko dwie piaszczyste plaze na wyspie-tlumnie
        oblegane.
        Wybor miejscowosci nie ma raczej znaczenia bo jedna laczy sie z druga.
    • Gość: KosmoZ Re: MALTA - polecacie?? IP: *.etel.pl 11.06.03, 14:38
      własnie sam się wybieram w sierpniu na maltę do miejscowości quawra, mam
      pytanie do ewentualnie komentujących o możliwości zażywania tam kąpieli
      morskich i słonecznych, czy są dobre dojścia do morza oprócz tych kilku plaż
      piaszczystych czy poza nimi nie bardzo jest jak się popluskać? Aha i jeszcze
      pytanie o bezpieczeństwo na Malcie tzn. czy jest się czego obawiac tak jak np
      dresiarzy w Polsce ;) ?
      • Gość: last Re: MALTA - polecacie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.03, 17:01
        na malcie nie da sie chodzić w dresie :) "w lecie"
        nie ma sie czego bac to bardzo bezpieczny kraj
        a funt 1=10zł
        piwko 5zł ,
        last

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka