Dodaj do ulubionych

Malediwy, Mauritius, Seszele czy Polinezja?

10.07.07, 20:51
Czym różnią się te piękne wyspy, jakie są długości lotów i co warto wybrać?
Patrząc na zdjęcia Malediwy wydają się podobne do Bora Bora ....piękna woda,
hotele na wodzie...czy zatem warto lecieć 10 godzin do USA i potem znów 10 na
Bora Bora czy lepiej wybrać Malediwy? A Seszele? Mauritius? Czy ktoś był w
tych miejscach i może je porówać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Polip Re: Malediwy, Mauritius, Seszele czy Polinezja? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.07.07, 23:05
      Każda wyspa, na której jest minimum turystów jest warta polecenia. Polecam
      Wyspy Tuamotu. Bora Bora to jeden wielki Hotel, choc czasami tam ładnie.
      • cezar8 Re: Malediwy, Mauritius, Seszele czy Polinezja? 11.07.07, 18:10
        Ja bylam tylko na Mauritiusie i jestesmy obydwoje zadowoleni. Bylismy ponad dwa
        tygodnie w czerwcu wiec malo turystow, spokojnie mozna pozwiedzac no i ceny
        nizsze.
    • Gość: northm Re: Malediwy, Mauritius, Seszele czy Polinezja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 20:10
      Witam,

W tym roku bylem na maledivach a w zeszlym na bora bora i tahiti.
      Podstawowa roznica, ktora odczulem

Maledivy - wyspy bardzo male zwykle z 1 hotelem na wyspie. Ja bylem na tak
      malej , ze dookola obchodzilo sie ja w 4,5 minuty idac. Byl tylko hotel a w nim
      80 pokoi 3 restauracje itp. Malo ludzi. Totalny relax i odpoczynek. Fajne na 3-
      5 dni a juz 7 to dla samotnikow. Pogoda swietna, Jesli hotel nie zapewni
      atrakcji w postaci rozrywek dla mieszkancow pokoi to nie ma co robic. Mozna
      poczytac, ponurkowac - ladna rafa i pobawic sie w klasyczne plazowe rozrywki.
      Oprocz obslugi hotelowej w wiekszosci miedzynarodowej na wyspie nia ma
      tubylcow. Bo niby po co. Transport miedzy wyspami bardzo utrudniony i drogi np.
      air taxi lub jakas lodka. Malo osiagalna atrakcja.

Bora Bora - to przede wszystkim duzo wieksza wyspa ( atol ) Oprocz tego , ze
      jest na niej nie wiecej niz 10 hoteli ( i moge je wyliczyc z nazw bo jest ich
      naprawde mniej niz 10 ) to jest kilka restauracji niezaleznych. Polecam Bloody
      Mary a przede wszystkim TOP DIVE ( najlepsza restauracja na wyspie a w moim
      przekonaniu TOP 3 na swiecie z okolo 1000 w ktorych bylem) Kolejna roznica to
      mozliwosc uczestniczenia w duzo wiekszej liczbie potencjalnych atrakcji typu:
      lot helikopterem, nurkowanie w roznych miejscach , zwiedzanie wyspy, wszystkie
      gry i zabawy hotelowo-plazowe podobnie jank na maledivach. Na wyspie mieszka
      wielu tubylcow, ktoryxh mozna obserwowac, rozmawiac itp czyli kolejna roznica w
      stosunku do maledivow. Na wyspie jest kilkanascie-kiladziesiat sklepow.
      Wiekszosc z nich z CZARNYMI PERLAMI. Warto poznac technike produkcji perel,
      obejzec fabryczke itp. Mozna odwiedzac rozne hotele w poszukiwaniu atrakcji
      kulinarno-alkoholowych.

Tahiti/Papeete - tu wystarczy 1-2 dni bo choc stolica jest najwieksza to nie ma
      na niej nic ciekawego na dluzszy pobyt.

Moorea - stosunkowo mala wyspa - moim zdaniem malo atrakcji choc ma swoich
      wielbiccieli.Spedzilem na niej 2 dni.

Reasumujac. Jesli mialbym jechac na 5-7 dni szybkiego wypadu z Polski to raczej
      maledivy. Szybki transport - ledwie 10-12 godzin, totalne wyizolowanie, spokoj,
      plaza,cieplo. Zero mozliwosci poznania lokalnej kultury,ludzi,obyczjow itp. ale
      w 5 dni tego nie ma sensu robic.
      Jesli urlop mialby byc powyzej 10 dni to zdecydowanie bora bora. mozna spedzic
      1-2 dni na tahiti/papeete i to w zupelnosci wystarczy a potem bora bora lub
      moorea. Lokalna kultura, lokalna kuchnia, duzo wiecej atrakcji i egzotyki.
      NIezapomniane wrazenia. A bedac tak jak ja podczas lokalnego festivalu HAIVA (
      lub HEIVA - nie pamietam pisowni) mozna przezyc niezapomniane wrazenia
      kulturowe. Ogladac zawody sportowe, jesc i pic tysiace potraw itp. Polecam ten
      festiwal !!!!!! trwa caly miesiac.

Jak widac werdykt zdecydowanie na strone Polinezji aczkolwiek zalezy od czasu,
      kasy i preferencji.
      • Gość: Maggdusia do northm IP: 195.117.155.* 13.07.07, 09:46
        A jak leciałeś, jak płaciłeś i rezerwowałeś hotel i ile Cie to w sumie
        kosztowało?
        • Gość: northm Re: do northm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 21:16
          Lecialem do Los Angeles (* dowolna linia )a potem Air New Zealand z LA do
          Papeete. POLECAM pewien ciekawy sposob. Otoz rezerwacje na samolot ANZ na ich
          stronie mozna dokonac podajac sie za mieszkanca Europy lub mieszkanca Nowej
          Zelandii lub mieszkanca USA. W kazdym przypadku CENA BILETOW jest rozna. Jakie
          bylo moje zdziwienie kiedy przelot wykupiony jako mieszkanec USA byl 30% tanszy
          od identycznej trasy i dnia niemniej zalogowany jako Europejczyk. To sie nazywa
          pozycjonowanie klienta. Polecam wiec logowanie jako USA co sie wiaze z 1
          telefonem do nich uwiarygadniajacym karte kredytowa.

Spalem w Intercontinental Bora Bora - hotel 5* z internetu. Ceny raczej w
          okolicach $ 500+ za noc.

pozdrawiam
          • Gość: darek Re: do northm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 23:19
            Wita,
            A ile kosztował Cie bilet z LA na Polinezję? Ile kosztują połaczenia miedzy
            wyspami?
            • Gość: northm Re: do northm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 19:20
              bilet z LA do PPT kosztowal niecaly 1000 USD. ceny miedzy wyspami zaleza od
              odleglosci itp. ja kupowalem na EXPEDIA.com i tam sa najbardziej aktualne ceny.
              pozdrawiam
              • Gość: daar Re: do northm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 23:49
                northm a moglbys powiedziec ogolnie czym sie zajmujesz?
              • snowboarder polaczenia na Polinezje 22.07.07, 00:44
                Dzieki za info o expedia.com! Zupelnie na to nie wpadlem, ze oni
                moga obslugiwac Air Tahiti (linia lokalna). Do tej pory kupowalem
                bezposrednio na www.airtahiti.aero/resa.php
                Rezerwujesz wybrany lot, oni po paru dniach przysylaja potwierdzenie,
                fax-ujesz karte kredytowa i juz. Bilet jest totalnie otwarty, mozna zmieniac
                kiedy sie chce. Koszt: np. Papeete - Bora Bora - $400 za 40 min lot :-)))
                Generalnie jesli chcesz odwiedzic wiecej wysp, Air Tahiti ma passes
                do wyboru.
                Co do przylotu na Thaiti, aktualnie lataja tylko dwie linie -
                Air Tahiti Nui i Air France. Do niedawna jeszcze Air New Zealand, ale
                od Kwietnia juz nie.
                Z LAX do PPT - business to jakies $3500, coach cos kolo/ponad $1000
                w zaleznosci od sezonu.
                • Gość: daar Re: polaczenia na Polinezje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 09:11
                  tak mylalem - northm jest typowym bubem...albo jest pozbawiony analizy i nie
                  umie odpowiadac albo nie potrafi wytlumaczyc skad to ma...
                  • Gość: northm Re: polaczenia na Polinezje IP: 82.78.47.* 23.07.07, 17:00
                    Witam,

Czy ja Cie Daar obrażam. Pisze, że jesteś bubem lub kims takim. Czlowieku-
                    opanuj sie. Spedzaj milo czas i szukaj ciekawych informacji. Co Ci z Tego,
                    gdzie ja pracuje i co robie. Jak chcesz wiedziec to napisz po co Ci ta
                    informacja. Lubisz zagladac do kieszeni innym. Na mile zapytanie z podaniem
                    przyczyny chetnie odpowiem co robie i gdzie pracuje.

Jestem prywatnym przedsiebiorca. Zatrudniam 350 osob w 3 spolkach.Branza
                    handlowa B2B. Jezdze po swiecie czesciowo sluzbowo i bardzo duzo prywatnie bo
                    to moja pasja. Na cos musze wydawac kase a podrozowanie jest moim hobby.
                    Wystarczy ? Mozna milo zapytac o to ?

Witam,

to moja pasja. Na cos musze wydawac kase a podrozownaie jest moim hobby.

Witam,

to moja pasja. Na cos musze wydawac kase a podrozowanie jest moim hobby.

• Gość: daar Re: polaczenia na Polinezje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 18:34
                      o ! i takiej odpowiedzi oczekiwalem.krotkiej zwiezlej i tresciwej.dzieki i
                      gratuluje tak dobrego rozwoju firmy
                  • frequentflyer Re: polaczenia na Polinezje 23.07.07, 20:16
                    Gość portalu: daar napisał(a):

> tak mylalem - northm jest typowym bubem...albo jest pozbawiony analizy i nie
                    > umie odpowiadac albo nie potrafi wytlumaczyc skad to ma...

Zapraszamy do nas do CBA. paru partaczy właśnie wyrzucamy, będą miejsca.
                    • Gość: daar Re: polaczenia na Polinezje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 21:39
                      gdzie mam zlozyc CV ?
                      • frequentflyer Re: polaczenia na Polinezje 24.07.07, 15:24
                        a skąd ja mogę wiedzieć? ja tylko chciałem wyrazić w ten sposób zniesmaczenie
                        takimi pytaniami.
    • Gość: Patryk Re: Malediwy, Mauritius, Seszele czy Polinezja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:21
      Porownaj filmy z Malediwow www.klikplej.pl/wyspy,Malediwy
      i Bora Bora www.klikplej.pl/wyspa,bora_bora

Moim zdaniem czy pojedziesz na Malediwy czy Bora Bora to będziesz zadowolona :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka