Gość: Anka IP: 195.136.95.* 16.07.03, 09:00 Czy ktoś tam może był? Czy to dobre miejsce wypadowe do zwiedzania Portugalii w drugiej połowie września? Czy o tej porze będzie tam też można się poopalac i pokąpac w oceanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fibi123 Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 09:18 Dobre miejsce wypadowe, polecam wynajac samochod i objechac cale wybrzeze od Sagres do Sewillii, kapac sie mozna, opalac tez, tez bylam we wrzesniu, pogoda fantastyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 16.07.03, 09:42 Dzięki za odpowiedź, trochę nie jestem do tego przekonana bo słyszałam, ze tam wtedy strasznie wieje i zimna woda stąd moje wątpliwosci... A byłas tam może na własną rękę lub z biurem podróży? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 16.07.03, 09:49 Ale to jest pod Lizboną, a mam wrażenie ze Ty piszesz o Algavre.. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi123 Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 12:46 Faktos, zle spojrzalam na mape.. Pogoda w Lizbonie we wrzesniu byla niespecjalna, ale bylismy tylko 2 dni, jesli zalezy ci na pogodzie to dlaczego nie jedziesz na poludnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 16.07.03, 13:14 Bo ja chcę jak najwięcej pozwiedzać, ale ludziom, którzy ze mną jadą zależy też na plazy i opalaniu i kąpaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
fibi123 Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 13:57 Anka, Nie wiem, moze juz bylas, ale na zwiedzanie duzo bardziej polecam Sewille niz Lizbone. Mnie Lizbona nie zachwycila, Sewilla za to ma swoj charakter, atmosfere, dusze, jest piekna, no i mozna sie wybrac na Karmen w oryginale ;-)) Jesli chodzi o nature to poludnie rowniez jest duzo ciekawsze, Lizbona i okolice to region przemyslowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jita Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 10:21 Estoril jest bardzo dobrym miejscem do zwiedzania okolic Lizbony. Jedyny problem w tym, że jest tam bardzo drogo w porównaniu z innymi zakątkami Portugalii (dwuosobowy pokój od 50-60 euro za noc, podczas gdy w innych miejscach 30 euro). Poopalać się na pewno będzie można. Na wybrzeżu Portugalii wieje zawsze. Co do wody, to jest zimniejsza niż w Hiszpanii - w oceanie jest kilka stopni mniej. Pozdrawiam, Justyna nasze-podroze.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
beatalizbona Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 12:39 Estoril... Prawde mowiac nic tam ciekawego nie ma. Maly parczek przed kasynem, kawalek plazy- ale woda zimna i nie za czysta, gdyz blisko ujscia Tagu. Ale z jednym trzeba sie zgodzic,ze swietne miejsce by zwiedzac Lizbone, blisko tez do Cascais, gdzie jest lepsza plaza. Wystarczy wsiasc do kolejki i po 20 minutach jest sie w Lizbonie.Do Cascais mozna przejsc sie spacerkiem wzdluz wybrzeza. A pogoda zawsze tu jest cudowna:) Pozdrawiam- Beata P.S.Jesli jednak masz ochote na taplanie sie w wodzie...niestety nie jest to za dobry rejon. Lepsze do tego jest poludnie kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 23:31 Bylem kiedys w Cascais. Ladnie, ale to nie jest miejsce na dluzszy wypoczynek. Ale w okolicy jest wiele pieknych miejsc takich jak Sintra czy Nazare. Trzeba koniecznie wybrac sie na Cabo da Roca. Miejsce magiczne. Koniec Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
beatalizbona Re: Portugalia - Estoril 17.07.03, 01:28 Zgadzam sie z poprzednikiem,ze sa tu ladniejsze miejsca (w poblizu Lizbony)...ale padlo tu zapytanie o dobre miejsce wypadowe w poblizu Lizbony. Chodzilo o Estoril- ale delikatnie odradzilam, polecajac Cascais, jako cos przyjemniejszego, z plaza i w tych okolicach. A Nazare ubostwiam! Polecam!!! Dla niewtajemniczonych podpowiadam,ze sa dwie plaze- jedna "tam gdzie wszyscy + wilklinowe kosze", druga zaraz za skarpa (przejscie gora)- gdzie zupelna dzikosc. Mozna jedynie spotkac garstke miejscowych tubylcow a czasem ludzi jezdzacych konno:) Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Portugalia - Estoril IP: *.ey.com.pl / 10.106.69.* 17.07.03, 14:00 Lizbona jest przepiekna, ma niesamowity klimat, wloczylam sie po niej tydzien i wiem, ze nie zobaczylam wszystkiego, co warto zobaczyc. Estoril to troche kawalek, niestety, i w zwiazku z tym omina Cie pewnie wieczory w Lizbonie - ale w sumie nie jest az tak daleko. Musisz koniecznie pojechac do Sintry i na Cabo da Roca, a po drodze z Sintry na Cabo da Roca obejrzyj klasztor franciszkanow wykuty w skale (Monasteiro dos Capuchos). Jest wyrazny drogowskaz,jak sie jedzie z Cabo da Roca, nawet jezeli nie masz tego klasztoru w przewodniku, to powinnas trafic - tylko musisz jechac samochodem, tam chyba sie nie da dojechac inaczej (a moze sie myle...). Bylam w zeszlym roku w drugiej polowie wrzesnia, pogoda byla taka sobie (na zwiedzanie OK, na plazowanie stanowczo za zimno), no i w oceanie woda po prostu lodowata. Natomiast jezeli komus wystarcza lezenie na plazy, to plaze sa tam ladne. Jezeli masz jakies pytania, to pisz. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 17.07.03, 14:17 A byłas z jakimś biurem podróży czy na własną rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Portugalia - Estoril IP: *.ey.com.pl / 10.106.69.* 17.07.03, 14:29 Na wlasna reke, tam mowia powszechnie po angielsku i wszystko da sie samemu zalatwic. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Portugalia - Estoril IP: *.adsl-wns.paradise.net.nz 18.07.03, 00:35 > A Nazare ubostwiam! Polecam!!! Dla niewtajemniczonych podpowiadam,ze sa dwie > plaze- jedna "tam gdzie wszyscy + wilklinowe kosze", druga zaraz za skarpa > (przejscie gora)- gdzie zupelna dzikosc. Nie moglas podpowiedziec wczesniej??? Bylem na gorze, dostalem sie kolejka, ale nie wiedzialem, ze jest druga plaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Portugalia - Estoril IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 11:46 Jeżeli chodzi o Estoril to wszystko się zgadza, dobrty punkt wypadowy, plaża wystarczająca, stale wieje wiatr raz słabiej raz mocniej co pozwala na bezproblemowe zwiedzanie w czsie wakacji, byłem na przełomie czerwca i lipca temp od 21 do 28 stopni, woda w oceanie 16 st/C, byłem z ecco holiday, zagwarantowali przelot + hotel 3* ze śniadaniem, , cała reszta indywidualnie, rezydent za bardzo nie ma co do roboty bo jest stosunkowo mało turystów z Polski. We wrześnu na pewno trzeba mieć cieplejsze ciuchy, które nawet teraz się przydają wieczorami i w nocy bo jest stosunkowo zimno ok 17-18 St/C i wieje wiatr. Jeżeli nastawiasz sie na intensywne zwiedzanie to napewno warto wynająć samochód na tydzień ok. 220 euro total (fiesta, punto) paliwo 95PB 1 euro, W innym wypadku zostają autobusy, czy to z Cascais lub Lizbony, Dojazd do Lizbony faktycznie najszybciej kolejką podmiejską, kursuje co 20 minut 1,25 EUR, ostatnia z Lizbony jest o 1:30 co pozwala trochę na zobaczenie tego miasta nocą, warto. Na posiłki musisz przeznaczyć 15-20 Euro dziennie (lunch, kawa, ciastko, kolacja, deser, wino) lub więcej jeżeli masz taką ochotę, wstępy do muzeów średnio 3 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 18.07.03, 12:39 Dzięki za obszerne info. Możesz napisać w jakim hotelu byłeś bo też się zastanawiam nad ofertą Ecco? Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Portugalia - Estoril IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 12:53 Hotel Saboia, do życia wystarczy, codzienie sprzątany, okolica dośc spokojna można się wyspać, 5 minut od kolejki i promenady nadmorskiej, bufet śniadaniowy strasznie monotonny ciągle to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 18.07.03, 12:59 A jak tam jest z dostępem do plaży? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Portugalia - Estoril IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 13:19 Gość portalu: Anka napisał(a): > A jak tam jest z dostępem do plaży? najbliższa plaża jest ok. 500 m od hotelu i to zarówno wstronę Estoril jak i Cascis jej wielkośc zależy od wielkosci aktualnego przypływu lub odpływu, są to plaże piaszczyste ale nie duże, w ostatecznosci jeżeli było by strasznie tłoczno czego ja nie widziałem, można rozłożyć sie na kamiennych schodach (tarasach) wzdłuż promenady, jeżeli jesteś zainteresowana parasolem i łóżkiem plażowym to koszt 10 Euro i brak chętnych, w ostateczności zostaje basen przy hotelu choć jego świetność juz minęła. Jeżleli będziesz miała samochód to można pojechać na PN od Cascis na większe dzikie plaże jak i tą o której już wcześniej wsominali inni czyli Nazare, które są większe i bardziej atrakcyjne, ale we wrześniu myslę, że będzie to mniej istotne bo woda będzie chyba miała podobną temperaturę nie zachęcającą do kompieli. Odpowiedz Link Zgłoś