Dodaj do ulubionych

Portugalia - Estoril

IP: 195.136.95.* 16.07.03, 09:00
Czy ktoś tam może był? Czy to dobre miejsce wypadowe do zwiedzania Portugalii
w drugiej połowie września? Czy o tej porze będzie tam też można się poopalac
i pokąpac w oceanie?
Obserwuj wątek
    • fibi123 Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 09:18
      Dobre miejsce wypadowe, polecam wynajac samochod i objechac cale wybrzeze od
      Sagres do Sewillii, kapac sie mozna, opalac tez, tez bylam we wrzesniu, pogoda
      fantastyczna.
      • Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 16.07.03, 09:42
        Dzięki za odpowiedź, trochę nie jestem do tego przekonana bo słyszałam, ze tam
        wtedy strasznie wieje i zimna woda stąd moje wątpliwosci...
        A byłas tam może na własną rękę lub z biurem podróży?
      • Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 16.07.03, 09:49
        Ale to jest pod Lizboną, a mam wrażenie ze Ty piszesz o Algavre..
        • fibi123 Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 12:46
          Faktos, zle spojrzalam na mape..
          Pogoda w Lizbonie we wrzesniu byla niespecjalna, ale bylismy tylko 2 dni, jesli
          zalezy ci na pogodzie to dlaczego nie jedziesz na poludnie?
          • Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 16.07.03, 13:14
            Bo ja chcę jak najwięcej pozwiedzać, ale ludziom, którzy ze mną jadą zależy też
            na plazy i opalaniu i kąpaniu...
            • fibi123 Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 13:57
              Anka,
              Nie wiem, moze juz bylas, ale na zwiedzanie duzo bardziej polecam Sewille niz
              Lizbone. Mnie Lizbona nie zachwycila, Sewilla za to ma swoj charakter,
              atmosfere, dusze, jest piekna, no i mozna sie wybrac na Karmen w oryginale ;-))
              Jesli chodzi o nature to poludnie rowniez jest duzo ciekawsze, Lizbona i
              okolice to region przemyslowy.
    • jita Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 10:21
      Estoril jest bardzo dobrym miejscem do zwiedzania okolic Lizbony. Jedyny
      problem w tym, że jest tam bardzo drogo w porównaniu z innymi zakątkami
      Portugalii (dwuosobowy pokój od 50-60 euro za noc, podczas gdy w innych
      miejscach 30 euro). Poopalać się na pewno będzie można. Na wybrzeżu Portugalii
      wieje zawsze. Co do wody, to jest zimniejsza niż w Hiszpanii - w oceanie jest
      kilka stopni mniej.

Pozdrawiam,
      Justyna

nasze-podroze.republika.pl/
      • beatalizbona Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 12:39
        Estoril...
        Prawde mowiac nic tam ciekawego nie ma. Maly parczek przed kasynem, kawalek
        plazy- ale woda zimna i nie za czysta, gdyz blisko ujscia Tagu.
        Ale z jednym trzeba sie zgodzic,ze swietne miejsce by zwiedzac Lizbone, blisko
        tez do Cascais, gdzie jest lepsza plaza. Wystarczy wsiasc do kolejki i po 20
        minutach jest sie w Lizbonie.Do Cascais mozna przejsc sie spacerkiem wzdluz
        wybrzeza.
        A pogoda zawsze tu jest cudowna:)
        Pozdrawiam-
        Beata

P.S.Jesli jednak masz ochote na taplanie sie w wodzie...niestety nie jest to za
        dobry rejon. Lepsze do tego jest poludnie kraju.
        • peter2715626 Re: Portugalia - Estoril 16.07.03, 23:31
          Bylem kiedys w Cascais. Ladnie, ale to nie jest miejsce na dluzszy wypoczynek.
          Ale w okolicy jest wiele pieknych miejsc takich jak Sintra czy Nazare.

Trzeba koniecznie wybrac sie na Cabo da Roca. Miejsce magiczne. Koniec Europy.
          • beatalizbona Re: Portugalia - Estoril 17.07.03, 01:28
            Zgadzam sie z poprzednikiem,ze sa tu ladniejsze miejsca (w poblizu
            Lizbony)...ale padlo tu zapytanie o dobre miejsce wypadowe w poblizu Lizbony.
            Chodzilo o Estoril- ale delikatnie odradzilam, polecajac Cascais, jako cos
            przyjemniejszego, z plaza i w tych okolicach.
            A Nazare ubostwiam! Polecam!!! Dla niewtajemniczonych podpowiadam,ze sa dwie
            plaze- jedna "tam gdzie wszyscy + wilklinowe kosze", druga zaraz za skarpa
            (przejscie gora)- gdzie zupelna dzikosc. Mozna jedynie spotkac garstke
            miejscowych tubylcow a czasem ludzi jezdzacych konno:)
            Beata
            • Gość: Ola Re: Portugalia - Estoril IP: *.ey.com.pl / 10.106.69.* 17.07.03, 14:00
              Lizbona jest przepiekna, ma niesamowity klimat, wloczylam sie po niej tydzien i
              wiem, ze nie zobaczylam wszystkiego, co warto zobaczyc. Estoril to troche
              kawalek, niestety, i w zwiazku z tym omina Cie pewnie wieczory w Lizbonie - ale
              w sumie nie jest az tak daleko. Musisz koniecznie pojechac do Sintry i na Cabo
              da Roca, a po drodze z Sintry na Cabo da Roca obejrzyj klasztor franciszkanow
              wykuty w skale (Monasteiro dos Capuchos). Jest wyrazny drogowskaz,jak sie
              jedzie z Cabo da Roca, nawet jezeli nie masz tego klasztoru w przewodniku, to
              powinnas trafic - tylko musisz jechac samochodem, tam chyba sie nie da dojechac
              inaczej (a moze sie myle...).
              Bylam w zeszlym roku w drugiej polowie wrzesnia, pogoda byla taka sobie (na
              zwiedzanie OK, na plazowanie stanowczo za zimno), no i w oceanie woda po prostu
              lodowata. Natomiast jezeli komus wystarcza lezenie na plazy, to plaze sa tam
              ladne.

Jezeli masz jakies pytania, to pisz.

Pozdrawiam

Ola

• Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 17.07.03, 14:17
                A byłas z jakimś biurem podróży czy na własną rękę?
                • Gość: Ola Re: Portugalia - Estoril IP: *.ey.com.pl / 10.106.69.* 17.07.03, 14:29
                  Na wlasna reke, tam mowia powszechnie po angielsku i wszystko da sie samemu
                  zalatwic.

Ola
            • Gość: P Re: Portugalia - Estoril IP: *.adsl-wns.paradise.net.nz 18.07.03, 00:35
              > A Nazare ubostwiam! Polecam!!! Dla niewtajemniczonych podpowiadam,ze sa dwie
              > plaze- jedna "tam gdzie wszyscy + wilklinowe kosze", druga zaraz za skarpa
              > (przejscie gora)- gdzie zupelna dzikosc.

Nie moglas podpowiedziec wczesniej???

Bylem na gorze, dostalem sie kolejka, ale nie wiedzialem, ze jest druga plaza.
    • Gość: krzysztof Re: Portugalia - Estoril IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 11:46
      Jeżeli chodzi o Estoril to wszystko się zgadza, dobrty punkt wypadowy, plaża
      wystarczająca, stale wieje wiatr raz słabiej raz mocniej co pozwala na
      bezproblemowe zwiedzanie w czsie wakacji, byłem na przełomie czerwca i lipca
      temp od 21 do 28 stopni, woda w oceanie 16 st/C, byłem z ecco holiday,
      zagwarantowali przelot + hotel 3* ze śniadaniem, , cała reszta indywidualnie,
      rezydent za bardzo nie ma co do roboty bo jest stosunkowo mało turystów z
      Polski.

We wrześnu na pewno trzeba mieć cieplejsze ciuchy, które nawet teraz się
      przydają wieczorami i w nocy bo jest stosunkowo zimno ok 17-18 St/C i wieje
      wiatr.

Jeżeli nastawiasz sie na intensywne zwiedzanie to napewno warto wynająć
      samochód na tydzień ok. 220 euro total (fiesta, punto) paliwo 95PB 1 euro,

W innym wypadku zostają autobusy, czy to z Cascais lub Lizbony, Dojazd do
      Lizbony faktycznie najszybciej kolejką podmiejską, kursuje co 20 minut 1,25 EUR,
      ostatnia z Lizbony jest o 1:30 co pozwala trochę na zobaczenie tego miasta
      nocą, warto.

Na posiłki musisz przeznaczyć 15-20 Euro dziennie (lunch, kawa, ciastko,
      kolacja, deser, wino) lub więcej jeżeli masz taką ochotę, wstępy do muzeów
      średnio 3 Euro.
      • Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 18.07.03, 12:39
        Dzięki za obszerne info. Możesz napisać w jakim hotelu byłeś bo też się
        zastanawiam nad ofertą Ecco?

Anka
        • Gość: krzysztof Re: Portugalia - Estoril IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 12:53
          Hotel Saboia, do życia wystarczy, codzienie sprzątany, okolica dośc spokojna
          można się wyspać, 5 minut od kolejki i promenady nadmorskiej, bufet
          śniadaniowy strasznie monotonny ciągle to samo.
          • Gość: Anka Re: Portugalia - Estoril IP: 195.136.95.* 18.07.03, 12:59
            A jak tam jest z dostępem do plaży?
            • Gość: krzysztof Re: Portugalia - Estoril IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 13:19
              Gość portalu: Anka napisał(a):

> A jak tam jest z dostępem do plaży?
              najbliższa plaża jest ok. 500 m od hotelu i to zarówno wstronę Estoril jak i
              Cascis jej wielkośc zależy od wielkosci aktualnego przypływu lub odpływu, są to
              plaże piaszczyste ale nie duże, w ostatecznosci jeżeli było by strasznie
              tłoczno czego ja nie widziałem, można rozłożyć sie na kamiennych schodach
              (tarasach) wzdłuż promenady, jeżeli jesteś zainteresowana parasolem i łóżkiem
              plażowym to koszt 10 Euro i brak chętnych, w ostateczności zostaje basen przy
              hotelu choć jego świetność juz minęła. Jeżleli będziesz miała samochód to można
              pojechać na PN od Cascis na większe dzikie plaże jak i tą o której już
              wcześniej wsominali inni czyli Nazare, które są większe i bardziej atrakcyjne,
              ale we wrześniu myslę, że będzie to mniej istotne bo woda będzie chyba miała
              podobną temperaturę nie zachęcającą do kompieli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka