praiero 24.10.07, 00:02 Kto widzial i jakie wrazenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reginha Re: Tropa de elite. 24.10.07, 20:33 Ja widziałam...i nawet tam "wystepuje",oczywiscie tylko jako statystka a wrazenia: jak dla mnie film jest zbyt brutalny niestety nie znam sie na kinie zeby go oceniac ale mam nadzieje ze bedzie walczyl o Oskara bo film jest conajmniej dobry A Wagner Moura jak zwykle genialny! Odpowiedz Link Zgłoś
praiero Re: Tropa de elite. 25.10.07, 00:11 A, w ktorym fragmencie mozna Ciebie zobaczyc :) ? film zawiera duzo brutalnych scen ale przeciez to sama rzeczywistosc. Zreszta film bazuje na zeznaniach policjantow i jest kamieniem rzuconym do Policia Militar. Bo tak jak oni sa skorumpowani to przechodzi ludzkie pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: Tropa de elite. 25.10.07, 20:07 Widzialem. W Brazylii, a i tu w Kanadzie, gdzie film jeszcze nie dotarl, slyszalem okrzyki, ze znacznie lepszy niz "City of God". Nie zgadzam sie z ta opinia. I nie chodzi mi wcale o to, ze Moura mnie drazni. Niemniej jednak uwazam, ze film jest bardzo wazny dla Brazylii. Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: Tropa de elite. 25.10.07, 20:09 Acha, doszly mnie tez pogloski (nie zweryfikowane), ze sie nie zakwalifikowal do Oscarowego wyscigu... Odpowiedz Link Zgłoś
reginha Re: Tropa de elite. 25.10.07, 20:27 tam jest taki fragment, przy warsztacie samochodowym, przechodzimy sobie z koleżanką podczas sceny klotni przez telefon :)) szkoda by bylo gdyby faktycznie film ten nie konkurowal,bo nie wiem jaki inny na dzien dzisiejszy bylby lepszym kandydatem i na swiecie na pewno sie przyjmie bo mimo ze sceny sa takie jakie sa to ludzie lubia ogladac takie rzeczy,szczegolnie jesli sa one oparte na faktach,tak jak bylo w przypadku "Cidade de Deus" wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.hansen Re: Tropa de elite. 25.10.07, 20:57 Widzialam. Dobry, jak nie bardzo dobry. Przyznam, ze niecierpie horrorow, trillerow i filmow z przemoca ale tu jest ona uzasadniona (tak samo jak w Cidade de Deus) i bez tego niestety film nie opowiadalby tego co opowiada. I troszke tak jakos mi sie odechcialo odwiedzac znow mojego znajomego, ktory mieszka w faveli gdzie tez handluja. Odpowiedz Link Zgłoś
baiano1 Re: Tropa de elite. 29.10.07, 03:09 Veja zdaje sie napisala, ze film ten stal sie sukcesem, poniewaz traktuje bandytów jako bandytów, a uzytkowników narkotyków jako pomocników bandytów... Zgadzacie sie z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
tamoio Re: Tropa de elite. 29.10.07, 14:24 Nie zgadzam się z żadną opinią tej plugawej neoliberalnej medialnej szmaty. Są gorsi od polskiego Newsweeka. Odpowiedz Link Zgłoś
tamoio Re: Tropa de elite. 01.11.07, 13:36 To bardzo ładnie z Twojej strony że masz znajomych w faveli i biedy się nie brzydzisz. Ale czy mogłabyś w tym przypadku uzasadnić uzasadnioną przemoc? Odpowiedz Link Zgłoś
tamoio Re: Tropa de elite. 01.11.07, 13:39 karolina.hansen napisała: > Widzialam. Dobry, jak nie bardzo dobry. Przyznam, ze niecierpie horrorow, > trillerow i filmow z przemoca ale tu jest ona uzasadniona (tak samo jak w Cidad > e > de Deus) i bez tego niestety film nie opowiadalby tego co opowiada. I troszke > tak jakos mi sie odechcialo odwiedzac znow mojego znajomego, ktory mieszka w > faveli gdzie tez handluja. To bardzo ładnie z Twojej strony że masz znajomych w faveli i biedy się nie brzydzisz. Ale czy mogłabyś w tym przypadku uzasadnić uzasadnioną przemoc? Odpowiedz Link Zgłoś
praiero Re: Tropa de elite. 01.11.07, 19:15 tamoio napisał: > > karolina.hansen napisała: > > > Widzialam. Dobry, jak nie bardzo dobry. Przyznam, ze niecierpie horrorow, > > trillerow i filmow z przemoca ale tu jest ona uzasadniona (tak samo jak w > Cidad > > e > > de Deus) i bez tego niestety film nie opowiadalby tego co opowiada. I tro > szke > > tak jakos mi sie odechcialo odwiedzac znow mojego znajomego, ktory mieszk > a w > > faveli gdzie tez handluja. > > To bardzo ładnie z Twojej strony że masz znajomych w faveli i biedy się nie > brzydzisz. Ale czy mogłabyś w tym przypadku uzasadnić uzasadnioną przemoc? ... hmmm, uzasadnic uzasadniona przemoc. Jak, ktos sie uprze to pewnie mozna ale pytanie ( do tamoio ) tylko po co, skoro juz jest ona uzasadniona. :) Pozdrowienia dla kumatych :) Odpowiedz Link Zgłoś
tamoio Re: Tropa de elite. 01.11.07, 20:29 Niech będzie Twoja ostatnie słowo, zanim dopadnie nas semantyczny onanizm :) 0 Odpowiedz Link Zgłoś
tamoio Re: Tropa de elite. 29.10.07, 14:30 Nie widziałem jeszcze. Ale kiedyś pójdę na ten film tylko aby zobaczyć co potrafi Wagner Moura. Podobno rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Tropa de elite. 29.10.07, 14:39 Widziałam. Przerażający. Znacznie lepszy, moim zdaniem, ale i mocniejszy niż Miasto Boga. Do dziś prześladuje mnie scena zabicia pary z organizacji pozarządowej, śni mi się to po nocach. Tę akurat scenę bym wycięła. Ale to jest przerażające i beznadziejnie smutne, jak bieda zamyka krąg nieszczęścia i śmierci. Wystraszyłam się przed wyjazdem do Rio, chociaż najbardziej narażeni na takie sceny jak w filmie nie są turyści, ściśle trzymający się bezpiecznych rejonów, a do faveli sie nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
tamoio Re: Tropa de elite. 01.11.07, 13:10 Na pewno nie tyle bieda co militaryzacja służb bezpieczeństwa, oraz panująca hipokryzja (warunek przetrwania) elit urzędujących; np.ostatnia wypowiedż Sergio Cabral na temat przestępczości i planowania rodzinnego, co niektórym nawet pasowało. Oprócz tego, i ulewnych deszczów o Rio de Janeiro continua lindo! Już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam (Za)kochaną za którą się stęskniłem. Odpowiedz Link Zgłoś