Dodaj do ulubionych

Bankructwo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 21:23
Ludzie nie paraliżujcie się nawzajem domniemanym bankructwem różnych biur.
Od kilku lat biura mają polisy ubezpieczniowe i prócz strat psychicznych nie
poniesiecie innych strat. Na całym świecie firmy bankrutują i po to są
ubezpieczyciele aby wypłacali pieniądze poszkodowanym. W czym tkwi
problem ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Czesio Re: Bankructwo IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.03, 21:39
      popieram w 100%
      • Gość: Piotr Re: Bankructwo IP: *.chello.pl 31.07.03, 21:44
        I JA
        • oryginal Re: Bankructwo 31.07.03, 22:01
          I ja również.
    • Gość: malina Re: Bankructwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 22:27
      Przykro mi nie zgadzam się. Weźmy pod uwagę typową czteroosobową rodzinę 2+2.
      Nasza rodzina wykupiła wycieczkę zagraniczną w biurze np.SDM. Opłaciła wszystko
      i czeka. Biuro ogłasza upadłość. Co robi nasza rodzina? Chce odzyskać
      pieniądze. Nie ma problemu , przecież biuro było ubezpieczone. Teraz MUSI tylko
      POCZEKAĆ na zwrot pieniędzy. Czy stać ją na wyłożenie jeszcze raz pełnej kwoty
      by jednak gdzieś wyjechać? Został już tylko miesiąc wakacji, we wrześniu dzieci
      idą do szkoły i wyjazd będzie niemożliwy.
      Może Wy jesteście ludźmi samotnymi, ale tak to wygląda w przypadku rodzin z
      dziećmi.Dlatego takie bankructwa nie są bezproblemowe.
      • Gość: Czesio Re: Bankructwo IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.03, 22:38
        za bardzo nie wiem z czym sie nie zgadzasz?

z tym ze sa bankructwa?

bankructwa byly, sa i beda i nikt nic na to nie poradzi

a w temacie chodzi o to zeby za bardzo w portki nie robic jak jakies biuro
        padnie a sa ich przeciez setki

jak ktos sie boi niech lata z last minute jak ja(i zawsze na tym dobrze
        wychodze) to ograniczy ryzyko zwiazane ze straconymi pieniedzmi do minimum, bo
        jak ktos wykupi na 4 miesiace przed to duzo czasu zostaje na ewentualne
        bankructwo:)
        • Gość: malina Re: Bankructwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 23:34
          Nie zgadzam się z tym ,że to żaden problem. Bankructwa były, są i będą to
          jasne, ale mam nadzieję że pokazałam Ci jasno w jakiej sytuacji znalazła się
          przynajmniej część z 2000 turystów SDM którzy wpłacili tam pieniądze. Jeśli
          mają pieniądze by gdzieś wyjechać to dobrze. Po pewnym czasie dostaną zwrot z
          Warty i wyjechali na wakację.Problem pojawia się gdy nie mogą drugi raz
          zapłacić za wyjazd, a czasu jest coraz mniej. Odzyskają co prawda pieniądze,
          ale wakacje zmarnowane.
          • Gość: Betinka Re: Bankructwo IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 12:02
            Ponadto jeśli ktoś juz jest na wakacjach a biuro upada to bez wzgledu ile
            zostało do końca imprezy musi wrócić.Wydaje mi się (tego nie wiem)że też
            ubezpieczyciel najpierw reguluje zaległe płatności a potem turystom może nie
            starczyć..przecież tak jest w przypadku upadłości innych firm.
        • Gość: Skandal Re: Bankructwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 07:44
          Malina, w życiu na każdym kroku jesteś zmuszona do podejmowania ryzyka.
          Jaśli, tak jak w tym przypadku, ryzyko nie jest związane z konsekwancjami
          finansowymi, to nie jest tragedią. Jeśli rodzina koniecznie chce jechać,niech
          wezmie kredyt w banku, wykupi last minute ( przy okazji ze wzgledu na niska
          cene zaoszczedzi na splate odsetek),a po powrocie otrzyma pieniadze od
          ubezpieczyciela. W zyciu trzeba szukac prostych rozwiazan i myslec jak sobie
          polepszyc swoj los, a nie tylko lamentowac i biadolic.To typowa postawa
          Polakow.
    • Gość: aankaa Re: Bankructwo IP: *.Astral.Lodz.PL 01.08.03, 10:19
      To czy dostaniesz 100% kwoty, którą wpłaciłeś z odszkodowania zależy od tego
      jakie było zabezpieczenie finansowe danego biura podróży. Nasze rodzime biura
      zawsze mają zabezpieczenie minimalne i nie liczyłabym na zwrot wszystkich
      pieniędzy. Niektórzy klienci Dromadera dostali po kilkadziesiąt złotych.
      • Gość: M Re: Bankructwo IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 10:43
        Co Ty opowiadasz, biura mają ubezpieczenia na osobę, mało które ma
        kwotowe /np. 600tys zł za cały produkt/. Dromader miał ubezpieczenie na osobę,
        juz nie pamiętam, ale chyba 1000euro/os. Nie znam przypadku, że ktoś nie
        odzyskał wpłaconych pieniędzy. Dokładnie tyle ile się wpłaciło /kwit KP/ w
        biurze - tyle wynosi odszkodowanie. Jeżeli wpłaciłeś zaliczkę - otrzymasz zwrot
        zaliczki, a nie całej wartości imprezy.
        Ludzie panikują, dziennikarze dolewają oliwy do ognia.
        A pokażcie mi branże, w której odzyskacie pieniądze, jeżeli firma zbankrutuje.
        • Gość: malina Re: Bankructwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 13:51
          Gość portalu: M napisał(a):

>
          > A pokażcie mi branże, w której odzyskacie pieniądze, jeżeli firma zbankrutuje.

I dlatego bankructwo to zawsze problem: napisała malina
          • Gość: Czesio Re: Bankructwo IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 21:53
            kto nie ryzykuje ten nie zyje i niczego w zyciu nie osiagnie.
        • Gość: aankaa Re: Bankructwo IP: *.Astral.Lodz.PL 04.08.03, 18:10
          Skąd Ty bierzesz takie naiwne informacje?! Zabezpieczenie jest zawsze do
          określonej kwoty, tak jak w banku. Wpłacasz 1000 zł, bank bankrutuje i nie
          zwraca Ci całości sumy tylko część, a reszta przepada. Tak samo jest w branży
          turystycznej, jeśli nie wierzysz to przejdź się do np. Warty, a pięknie Ci to
          wszystko wyjaśnią. Ludzie nie żyjcie złudzeniami. Pozdrawiam
    • Gość: wykiwany Re: Bankructwo IP: *.gryfice.sdi.tpnet.pl 04.08.03, 21:49
      Ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie do sumy gwarancyjnej zadeklarowanej przez
      biuro we wniosku o ubezpieczenie i tu jest pułapka- jeśli płacisz za całą
      rodzinę to jesteś tak samo traktowany jakbyś płacił za siebie. I tak np przy
      1000E sumy gwarantowanej przy wpłacie za całą rodzinę dużo nie odzyskasz.
      • Gość: BAS Re: Bankructwo IP: *.ruczaj.pl / 192.168.20.* 04.08.03, 22:38
        Nieprawda, w umowach ubezp. biur podrozy jest - przynajmniej tych, ktore
        ogladalam, a zawsze zanim zaplace, zadam zeby mi to pokazali w biurze - jest
        okreslona minimalna kwota ubezpieczenia 1 osoby i rzeczywiscie sa one rozne ale
        wahaja sie w granicach 1000-1500 euro. Do takiej kwoty ubezpieczyciel ma
        obowiazek wyplacic odszkodowanie. Czyli jezeli wykupiles wczasy dla 4 osob i
        biuro zbankrutowalo to ubezpieczyciel wyplaca odszkodowanie do tej kwoty za
        kazda osobe!
        • Gość: wykiwany Re: Bankructwo IP: *.gryfice.sdi.tpnet.pl 05.08.03, 07:41
          Gość portalu: BAS napisał(a):

> Nieprawda, w umowach ubezp. biur podrozy jest - przynajmniej tych, ktore
          > ogladalam, a zawsze zanim zaplace, zadam zeby mi to pokazali w biurze - jest
          > okreslona minimalna kwota ubezpieczenia 1 osoby i rzeczywiscie sa one rozne
          ale
          >
          > wahaja sie w granicach 1000-1500 euro. Do takiej kwoty ubezpieczyciel ma
          > obowiazek wyplacic odszkodowanie. Czyli jezeli wykupiles wczasy dla 4 osob i
          > biuro zbankrutowalo to ubezpieczyciel wyplaca odszkodowanie do tej kwoty za
          > kazda osobe!
          Jeśli to prawda co piszesz to zostałem oszukany przez "WARTĘ", która wypłaciła
          mi odszkodowanie za niezrealizowaną imprezę (GBT"PARTENON"-09.2002r.) opłaconą
          na dwie osoby do wartości 1000E , motywując w uzasadnieniu że do tej kwoty
          biuro miało ubezpieczenie .Oczywiście jest to dużo mniej niż poniesione
          koszty . I jeszce jedno -ubezpieczyciel stosuje przelicznik waluty z dnia
          zawarczia umowy(w moim przypadku dodatkowo ok.500 zł. do tyłu) .W przesłanym
          uzasadnieniu ubezpieczyciel wskazuje jedyną drogę odwoławczą na swoją decyzję
          drogę sądową.
          • Gość: aankaa Re: Bankructwo IP: *.Astral.Lodz.PL 05.08.03, 08:02
            Nie zostałeś oszukany, tak jest poprostu w biurach podróży i nie jest to nic
            dziwnego. Taki biznes, więc niech nikt nie pisze bzdur o zwrocie całości
            poniesionych kosztów!
    • Gość: malina Re: Bankructwo to problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 12:06
      Więc jednak bankructwo to problem. Nie zwracają całości kwoty i jeszcze trzeba
      czekać na pieniądze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka