Dodaj do ulubionych

Teneryfa-wycieczki

IP: *.chello.pl 01.08.03, 16:49
Wybieram się na Teneryfę jesienią. Chciałabym zapytać o ceny na miejscu-
wycieczki, restauracje, wynajęcie samochodu ( może nazwy wypożyczalni
lokalnych w Playa de las Americas ). Słyszałam, że żeby wjechać na wulkan
Teide trzeba załatwić jakieś pozwolenie? Dajcie znac jeśli wiecie coś na ten
temat
Obserwuj wątek
    • Gość: Beata Re: Teneryfa-wycieczki IP: *.acn.pl 01.08.03, 21:28
      Nie trzeba miec żadnego pozwolenia, kto Ci takie głupoty naopowiadał. jedyne
      czego można sie obawiać wjeżdżając na sam szczyt, to tego, że Hiszpania
      to "maniana" i możesz tam posiedziec godzinke (tak nam tlumaczyła Pani
      rezydentka z TUI), a tam na górze ponoć smierdzi siarką. Z dołu jest
      cudny.Goraco polecam ci te wycieczkę. Polecam tez Loro Park oraz wyprawe do
      Aquaparku w Costa Adeye. tam jest równiez pokaz delfinów i to sto razy lepszy
      niż w Loro Parku (byłam na nim 3 razy i płakałam jak dzieciak).
      reszte zwiedzisz samochodem, ale jakie sa ceny to niestety nie pamietam (bylam
      3 lata temu).
      najlepiej wystukaj w necie Playa de las Americas i pewnie znajdziesz około 100
      wypozyczalni samochodów, wtedy bedziesz miała aktualne ceny.
    • Gość: bah7 Re: Teneryfa-wycieczki... IP: ProteriansZgNet:* 01.08.03, 21:53
      Gość portalu: Monika napisał(a):
      > Słyszałam, że żeby wjechać na wulkan Teide trzeba załatwić jakieś pozwolenie?
      > Dajcie znac jeśli wiecie coś na ten temat

1. Jeśli o Teneryfie, to pisz raczej na Podforum 'Hiszpania'...
      2. Prawie dobrze słyszałaś !...
      Oczywiście, trzeba mieć specjalne, limitowane, darmowe pozwolenie + paszport !
      Ale dotyczy to wejścia od górnej stacji kolejki na samą krawędź wulkanu...
      I załatwia się je w Santa Cruz (albo czasem dobry organizator wycieczki)... :

www.joecawley.co.uk/TNT5.htm

bah7
      • Gość: bah7 Re: Teneryfa-wycieczki... IP: ProteriansZgNet:* 01.08.03, 21:59
        A na górze możesz posiedzieć sobie czasem dlatego, że tam bardzo często wieje
        lepiej niż w kieleckiem ! ;-)))
        A wtedy kolejka stoi...

bah7
        • Gość: Beata Re: Teneryfa-wycieczki... IP: *.acn.pl 01.08.03, 23:53
          Ja jeszcze cos czytałam o bardzo eksluzywnym hotelu, ktory jest gdzies obok
          wulkanu. Ponoc nocleg jest bardzo drogi i trzeba zamawiac w nim nocleg duzo
          wczesniej, bo jest tylu bogatych chetnych. Jest tez chyba jakies obserwatorium
          astrologiczne. Może to własnie ci goscie hotelowi wjeżdżają na sam czubek i
          zalatwiaja w tym hotelu pozwolenie (o ile jest)
          • Gość: bah7 Re: Teneryfa-wycieczki... IP: ProteriansZgNet:* 02.08.03, 01:03
            Gość portalu: Beata napisał(a):
            > Ja jeszcze cos czytałam o bardzo eksluzywnym hotelu, ktory jest gdzies obok
            > wulkanu. Ponoc nocleg jest bardzo drogi i trzeba zamawiac w nim nocleg duzo
            > wczesniej, bo jest tylu bogatych chetnych.

Hotel jest **** i jak wszystkie hiszpańskie paradory ma obłędne położenie...
            A ten zbudowano na calderze, obok najpiękniejszych skałek, z widokiem na M.
            Teide :

www.tenerifecb.com/asoc_in/parador_gb.htm

> Jest tez chyba jakies obserwatorium astrologiczne.

Oczywiście, bardzo fotogeniczne !, przy drodze na calderę :

www.astro.univie.ac.at/~exgalak/koprolin/Photo/OT/

> Może to własnie ci goscie hotelowi wjeżdżają na sam czubek i
            > zalatwiaja w tym hotelu pozwolenie (o ile jest)

Nie. To Dyrekcja Parku Narodowego po prostu ogranicza ilość bezpłatnych
            pozwoleń (50/2h), aby tłumy nie zadeptały szczytu najwyższej góry Hiszpanii...

bah7
            • Gość: anka Re: Teneryfa-wycieczki... IP: 195.116.84.* 02.08.03, 10:56
              cena za wynajęcie samochodu ok. 30 EUR, wynajmowalismy od rezydentki
              (Necermann), wynajęcie w hotelu, na własną rękę było dużo droższe. Byłam w
              Las Amiricas w hotelu Jacaranda rok temu. Ceny - opłaca się kupić perfumy
              oryginalne, bądź ostrożna ze sprzętem, który jest bardzo tani ale najczęściej
              felerny.
              • Gość: Beata Re: Teneryfa-wycieczki... IP: *.acn.pl 02.08.03, 13:14
                Ja kupiłam kamere i jestem bardzo zadowolona, kupiłam tez aparat fotograficzny
                (zapomnielismy zabrac z Polski) i też sie sprawdza.
                Oprócz perfum tanie sa też ciuchy, buty, kosmetyki, alkohol (moim zdaniem
                tanszy niz na lotnisku w Polsce).
                Teneryfa jest super, ale fakt 4 tysiace na drobne wydatki na dwa tygodnie to
                takie minimum. Można tam poszalec.
                • Gość: ola22 Re: Teneryfa-wycieczki... IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.03, 13:28
                  Anka, w jakim terminie bylas w Jacarandzie???
    • Gość: k@tarzyn@ Re: Teneryfa-wycieczki IP: *.smstv.pl / 10.1.1.* 03.08.03, 17:55
      Nie warto kupować żadnych wycieczek,tylko pożyczyć samochód;z las Americas
      uciekać, wyspa jest piękna;co do jedzenia- doskonałe (ryby, papas arrugadas con
      mojo) oczywiście nie w hotelu; warto zobaczyć(wersja dla leniwych:))-
      caldera,wjechać kolejką na Teide w dzień bezchmurny(niestety mi się nie udało
      zobaczyć innych wysp),droga do Masca i dalej do Garachico ,na oba krańce(pn-
      zach i pn-wsch) nazw nie pamiętam,la Orotava, góry Anaga, jeśli plaża to las
      Teresitas (żółta, miejska za Santa Cruz) lub dzikie czarne, owoce morza-san
      Andres (za Santa Cruz) i Garachico; a dla leniwych, którzy chcą się czasem
      odrobinkę zmęczyć spacer z el Medano plażą na zachód i wejście na Montana Roja;
      co do Loro Parku-mały i drogo, ale jeśli już tam jesteś ,to też można się bawić-
      delfiny, ładne akwarium i setki różnych gatunków papug...
      Miłego pobytu:)
      • Gość: STYRO Re: Teneryfa-wycieczki IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 04.08.03, 03:57
        5 wrzesnia przeprowadzam sie na stal na tenerife wiec z checia odpowiem na
        wszelkie pytania

pozdro z madrytu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka