Dodaj do ulubionych

Meksyk czy Wenezuela?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 11:01
Jak w temacie. Gdzie radzicie jechać w to lato? Planujemy urlop na
początku lipca. Zastanawiamy się nad Meksykiem(płw.Jukatan) i
Wenezuelą(wyspa Margarita), w grę wchodzi również Jamajka i ew.
Malezja + pare dni w Singapurze.
Chcę również dodać, że na wakacjach zależy nam na zwiedzaniu, zwykle
jeździmy na 3-4 fakultatywne wycieczki w ciągu 2 tygodni.
Obserwuj wątek
    • doninten99 Re: Meksyk czy Wenezuela? 22.12.07, 12:10
      Ze swojej strony polcam Meksyk a dokładnie Cancun.Spędziłem tam tegoroczne
      wakacje i naprawde polecam to miejsce.Jest tez troche do zobaczenia
      np.Chichen-Itza lub El Rey. bardzo polecam nurkowanie.Chetnie odpowiem na wiecej
      pytan dotyczących wyjazdu do Meksyku
      • Gość: diana Re: Meksyk czy Wenezuela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 16:45
        W takim razie czy możesz polecić jakiś dobry hotel?
        Jakie są jeszcze interesujące wycieczki poza Chichen-Itza i Uxmalem?

• voyager747 Re: Meksyk czy Wenezuela? 22.12.07, 18:16
          Jeszcze jest Coba, Tulum całkiem niedaleko.
        • Gość: frequentflyer Re: Meksyk czy Wenezuela? IP: *.acn.waw.pl 22.12.07, 23:31
          Palenque + Agua Azul. wprawdzie nie tak blisko, ale z cancun całonocnym
          autobusem dojeżdżasz za 40-50 USD w jedną stronę. Po dwóch dniach z jednym
          noclegiem wracasz kolejną noc, autobus komfortowy i bezpieczny, śpisz i
          oszczędzasz na hotelu.
          dobre hotele są w Playa del Carmen, w Cancun są drogie resorty dla jankesów w
          zona hotelera i marne noclegowiska w starym cancun. na parę dni poszukałbym
          cabanas w zona hotelera Tulum, kilka kilometrów za ruinami.
          • Gość: diana Re: Meksyk czy Wenezuela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 23:45
            Raczej myśleliśmy o sieci hoteli RIU w Playa del Carmen(konkretnie
            RIU Tequila albo RIU Yucatan).
            A może ktoś był w hotelu LTI-Costa Caribe Beach Hotel na wyspie
            Margaricie w Wenezueli?
            • voyager747 Re: Meksyk czy Wenezuela? 22.12.07, 23:57
              Hotele RIU są bardzo dobre, spokojnie możesz rezerwować. Do Palenqué jest
              niestety dość daleko, ja nie dojechałem ale widziałem znak w Cancun ( chyba 870
              km ). Meksyk jest super, ja bym się nie zastanawiał nad wyborem. W Wenezueli nie
              ma takich fajnych zabytków.
              W lipcu to będzie trochę ciepło, ja byłem w maju i było gorąco, woda z 28
              stopni. Jeśli lubisz zwiedzać Meksyk jest odpowiednim miejscem.
              Kilka moich zdjęć z Meksyku:
              voyager747.fotosik.pl/albumy/46933.html
            • Gość: Lena Re: Meksyk czy Wenezuela? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.12.07, 11:27
              Ja byłam 3 lata temu w LTI Costa Caribe Beach na Isla Margarita. Hotel ok, basen
              marny do pływania wygląda tylko ładnie na zdjęciach za to morze i plaża przy
              hotelu i mozna pływać do woli. Byłam też w hotelu RIU Tegila w Playa del Carmen.
              Hotel bardzo fajny.
              • Gość: Lena Re: Meksyk czy Wenezuela? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.12.07, 11:33
                O sorry, to nie chodziło o Tequile ale o Yukatan. Byłam w Playa del Carmen 2
                razy , raz w RIU Lupita drugi raz w Yukatania. RIU Lupita dla lubiących pływać
                nie polecam, basen marny a do plaży daleko (hotel oddzielony od morza polem
                golfowym, jeździ bus ale o określnych godzinach i do ktróejś tam wieczorem.
                Wieczorem nie ma gdzie połpywać. Drugi raz wzięliśmy Yukatan, ten jest w porzo i
                nad morzem.
                • Gość: Lena PS IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.12.07, 11:51
                  Dopowiem tylko,ze opcja All jest trochę inna w tych hotelach. W Lupicie czy
                  Yukatanie cały dzień do późnych godzin nocych otwarte były jak nie główne
                  restauracje to barki fastfoodowe, alkohol i napoje typu sprite czy cola (corona
                  też) w lodówce w pokoju, na ścianie pokoju szafka z alkholem w cenie a na Isla
                  Margaricie już nie. w pokoju mieliśmy lodówkę ale z pustym plastikowymdzbankiem.
                  Można sobie przy posiłkach wziąć do tego ddzbanka woodę lub sok i trzymać w
                  lodóce :) barki czynne od 10 do 22.
                  I tu i tu fajnie, I tu i tu pożyczaliśmy samochód i zwiedzaliśmy co się da. I
                  Isla i Yukatan są bardzo bezpiecznymi miejscami, drogi bardzo dobre, ludzie
                  super i wystarczy kilka słów po hiszpańsku by się dogadać.W Wenezueli benzyna
                  tania jak ... nie wiem co bo woda była droższa. W Wenezueli tani i dobry rum
                  (kupowalismy dla znajomych jako prezent), w Meksyku alkohol dużo droższy
                  (kupowaliśmy na prezenty Tequilę).
                  • Gość: diana Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 12:47
                    Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
                    Lena, jaka jest plaża przy tym hotelu LTI na Margaricie i jak
                    oceniasz jedzenie, rozrywkę?
                    Czy byłaś na jakiś wycieczkach w Wenezueli(interesuje mnie delta
                    Orinoko, ew. inne na kontynencie)?
                    • Gość: Lena Re: PS IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.12.07, 13:10
                      Plaża jest dość wąska ale ładna, piaszczysta i łózka na plaży ok (darmowe) pod
                      "słomianymi parasolami" z liści palmowych. Na jedzenie jak pamiętam nie
                      narzekaliśmy (ale właściwie nigdy nie narzekamy :)), trzeba tam było tylko stać
                      w kolejce po napoje bo jakoś tych barków było niewiele. Dość często też
                      wyłączano prąd ale nie było to kłopotliwe specjalnie. Wieczorkiem bywały
                      animacje, jakoś nie pamiętam dyskotek . My poznaliśmy tam trochę fajnych ludzi
                      więc było fajnie.
                      Byliśmy na 2-dniowej wycieczce Delta Orinoko i Canaima. Warto.W hotelu wiele
                      biur miało swoich przedstawicieli więc można wybierać. Naprawdę było w czym bo
                      sporo różnych opcji tam było. My pożyczyliśmy samochód na 4 dni i zjeździliśmy
                      wyspę.
                      • Gość: diana Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 14:53
                        A czy przy wycieczce do Delty Orinoko trzeba się szczepić na malarię
                        i czy komary bardzo dają się we znaki?
                        • Gość: Lena Re: PS IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.12.07, 15:54
                          Szczepić się nie trzeba ale radzę zabrać jakiś off czy Autan. Jest taka
                          wycieczka w busz, że lepiej się popsykać. Zabierz ze sobą kurtkę nieprezmakalną
                          z kapturem (cienką bo ciepło) bo tam prawie cały czas pada, zabierz ze sobą
                          skarpety bo w busz dają gumiaki więc lepiej założyć je na własne skarpety,
                          zabierz pełne addidasy z powodów jak wyżej. Na taką wycieczkę trzeba zabrać stój
                          kąpielowy bo jest tam spacer pod wodospadami. W domkach na palach w delcie
                          Orinoko nie zostawiaj pieniędzy w bagażu. Niby swój domek zamykasz na kłódkę ale
                          bądź pewna,że oni mają swój klucz i sprawdzą co masz w bagażu. Wezmą czujnie
                          tylko część pieniędzy.
                          • doninten99 Re: PS 23.12.07, 17:24
                            Ojoj wszędzie trzeba na ludzi uważać, ale przyznam że w Meksyku nic takiego mi
                            sie nie przytrafiło ani nie słyszałem o takich sytuacjach. W Cancun w opcji all
                            inclusive traktują cię jak króla- nie pamiętam już nazwy Hotelu ale lecieliśmy z
                            blizejslonca.pl , radze zapoznać się z ich ofertą
                            • voyager747 Re: PS 23.12.07, 19:05
                              Z blizejsłonca, czyli z kim? Kto był organizatorem Waszego wyjazdu?
                              Blizejslonca sprzedaje oferty innych organizatorów.
                              • doninten99 Re: PS 23.12.07, 23:25
                                NO tak, organizatorem było alfa star, jednak cały czas kontakt mieliśmy z
                                pracownikami blizejslonca.pl, to oni pomagali nam w wyborze "pakietu" itp.
                                • voyager747 Re: PS 23.12.07, 23:35
                                  Alfa Star, jeszcze nie miałem okazji z nimi jeździć. Najważniejsze,że wyjazd udany.
                                  • doninten99 Re: PS 24.12.07, 15:31
                                    Gorąco polecam, a szczególnie w "kombinacji" z blizejslonca.pl , ja na pewno
                                    bedę dalej korzystał z usług obydwu tych firm .
                            • Gość: Lena Re: PS IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.12.07, 17:01
                              W Cancun w opcji All (szczególnie kiedy to twój pierwszy wyjazd masz
                              wrażenie,ze traktują cie jak króla bez względu na to z jakiego biura
                              poleciałes :)) To,że nic takiego ci się nie przytrafiło nie
                              oznacza,że w Meksyku by cię nie kradli. Szczególnie w Mexico City i
                              to bez względu na to przez jakie tam biuro się znalazłeś :) Siedząc
                              w hotelu w opcji All dużo spraw człowieka omija i sensie pozytywnym
                              i negatywnym :)
                              • doninten99 Re: PS 24.12.07, 21:15
                                To też prawda..:) Ja jestem z turystów, którzy na wakacjach przede wszystkim
                                odpoczywają więc pewnie dlatego byłem taki zachwycony, ale jak sama piszesz -
                                wiele spraw omija i jestem tego świadomy :)
                                Pozdrawiam
            • Gość: andrzej Re: Meksyk czy Wenezuela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 13:13
              Jesli chcecie duzo spokoju to RIU Tequila 400 m od morza woza non stop wozkiem
              typu melex lub przechadzka ladna alejka 5 min Chodzi sie na plaze do RIU Yucatan
              gdzie jest duzo bardziej halasliwie wszystkie atrakcje i bary w Yucatanie
              dostepne dla tych z Tequili. My chodzilismy przed poludniem na plaze a po
              obiedzie wracalismy do Tequili wypoczac od halasu /piekny basen i kompletny
              spokoj/Plaza bardzo ladne, rozrywka na wysokim poziomie. Wiecej na
              priv.angoleb@wl.onet.pl
    • Gość: JASIEK1 Re: Meksyk czy Wenezuela? IP: *.metronet.pl 02.01.08, 15:32
      Diano Mam dla Ciebie interesujaca propozycje, tylko wolalbym Ci
      objasnic wszystko w mailu. Mozesz podac mi do siebie adres mailowy?
      Moj adres to: mr_jasiek1@wp.pl. To zadna prowokacja hehe :) Wole
      szczegoly podac w mailu. Pozdrawiam :)
      • Gość: JASIEK1 Re: Meksyk czy Wenezuela? IP: *.metronet.pl 02.01.08, 15:35
        Zle napisalem :) Adres oczywiscie bez ostatniej kropki po "pl".
    • Gość: JASIEK1 Re: Meksyk czy Wenezuela? IP: *.metronet.pl 03.01.08, 10:39
      Mam do sprzedania voucher Orbisu na realizacje dowolnych wycieczek
      zagranicznych z tegoz biura. Wartosc laczna voucheru wynosi 10.500
      zl, z tym ze, jak napisalem, jest to wartosc laczna. Voucher
      upowaznia do zakupu kilku wycieczek z katalogow orbisowskich (spis
      na dole). Jeden warunek: laczna ich kwota nie moze przekraczac
      10.500 zl.ZNIZKA Z JAKA SPRZEDAM VOUCHER DO NEGOCJACJI. Wiecej
      szczegolow w kontakcie.

Dane: 506 072 208 lub mr_jasiek1@wp.pl

Okazja! Zachecam :) Biuro podrozy Orbis to sprawdzona marka na
      polskim rynku. Posiada doskonala opinie i dlugoletnie doswiadczenie
      w przygotowywaniu i realizacji wycieczek z zachowaniem wysokich