Gość: truman IP: 157.25.139.* 11.06.01, 09:51 Wybieram się latem do Słowenii. Może ktoś wie jakie tam są ceny. Ile kosztuje żywność, paliwo, noclegi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: goa Re: Słowenia IP: 212.244.163.* 12.06.01, 14:51 Ja też się wybieram do Słowenii [patrz wątki na forum], ale jak widać mało kto tam był, albo po prostu ludzie są leniwi. Ja wiem, że jest dość drogo, noclegi i żarcie 1,5 do 2 razy droższe niż w Polsce. Benzyna nieco tańsza. Kup sobie przewodnik Pascala, bo jest to jedyny, w którym można znaleźć ciekawsze i praktyczne informacje. Poza tym jest jeszcze przewodnik 'Alpy Julijskie' wydawnictwa "poznaj kraj" (czy jakos tak), całkiem niezły. Masz może jakieś namiary na tanie noclegi?!! Gdzie sie wybierasz, kiedy i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truman Re: Słowenia IP: 157.25.139.* 19.06.01, 06:56 polecam strony www.burger.si oraz www.slovenia-tourism.si Noclegi powinny kosztować ok. 25DM. My wybieramy się nad morze, bo z samochodm można zwiedzić cały kraj. Do Bledu jest trochę ponad 100km. Biuro turystyczne oferuje 6-cio osobowy apartament w Izoli za 991EUR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Słowenia IP: 212.244.163.* 19.06.01, 11:45 Znam te strony internetowe, więcej linków znajdziesz na www. turysta.home.pl/europa/ogolne/slowenia.html i www.poland-embassy.si. Trochę drogi ten apartament w Izoli, swoją drogą widziałem ofertę 7 dniowej wycieczki po Słowenii za 2000$ (z żarciem i noclegami, oczywiście). Myślę, że pod namiotem będzie najtaniej i najlepiej. Dobrze, że złotówka jest mocna, można tanio kupić marki i wakacje będą trochę tańsze. Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku! PS Kiedy wyjeżdżasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁUKASZ Re: Słowenia IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 18.07.01, 10:16 Szczerze odradzam podróż nad słoweńskie morze. Byłem tam w zeszłym roku- najmniej atrakcyjna część tego kraju, Wybrzerze jest bardzo krótkie, zatłoczone i ogólnie syfiate. Ciekawe są tylko nadmorskie miejscowości(np.Piran).Zamiast plaż Słoweńcy preferują betonowane brzegi. Jest tam drogo-dużo drożej niż w najbardziej zananych zakątkach Alp Julijskich. W Słowenii warto zobaczyć Alpy (rewelacja-problemem jest tylko brak wody w schroniskach) oraz stolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trurl Re: Słowenia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.01, 22:26 Piszę żeby udowodnić że nie wszyscy są tacy leniwi.Przez ostatnie trzy lata w czasie moich eskapad w różne rejony Chorwacji każdorazowo przejeżdżaliśmy przez Słowenię.I to nie tak jak to czyni 99 % Rodaków tj.byle szybciej i po highwayach.Ze względów krajoznawczych i finansowych jeździliśmy normalnymi drogami na których można zobaczyć o wiele więcej no i łatwiej znaleźć jakąś fajną i nie za drogą knajpkę na obiad.Dwukrotnie zatrzymywaliśmy się na bardzo ładnie położonym campingu w Bledzie (koniecznie trzeba zobaczyć ) .Nie jest on niestety najtańszy tj .ok.50 DEM za 4os. + namioty+sam.Również bardzo przyzwoity obiad dla 4 os. też wynosił ok 50 DEM.Reszta cen trochę wyższa jak u nas ale nie 1,5-2 x.Benzyna faktycznie troszkę tańsza niż u nas i co ważne niż w Chorwacji.Koniecznie musicie zobaczyć jaskinie.I to nie tylko tę w Postojnej ale też Predjamski Grad (kilkanaście km. od Postojnej -niesamowite skrzyżowanie zamczyska z jaskinią) no i bardzo urokliwą i mniej ucywilizowaną Skocjanską Jamę.Wybrzeże w Słowenii w porównaniu np. z Dalmacją takie sobie ale morze też fajne i pogoda murowana.Warto też wyskoczyć na wycieczkę do Triestu.Nota bene w tym roku trochę już zmęczeni Chorwcją też wybieramy się do Słowenii.Jeziora w górach też są OK.Myślę że wrócicie pełni wrażeń i bardzo zadowoleni.PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Słowenia IP: 212.244.163.* 20.06.01, 14:19 Dzięki, Ty nie jesteś Leniwcem. Co do zadowolenia z wyprawy do Słowenii, to myślę, że jeśli sobie nie połamiemy nóg w Alpach Julijskich to będzie super. A propo drogiegi campu w Bledzie. Podobno w Bohinjskiej Bystricy, całkiem niedaleko, są DUŻO tańsze, mniej zatłoczone i ładniejsze campingi. Dzięki i pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trurl Re: Słowenia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.01, 14:30 Faktycznie tak jest.I dlatego planujemy m.in. i tam się zatrzymać.Ten Bled wynikał z tego że byli tacy co koniecznie chcieli go dokładniej obejrzeć .A warto.Szczególnie polecam widok z zamku.PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arctica Re: Słowenia IP: 195.205.236.* 21.06.01, 11:14 Słowenia - polecam jak najbardziej. w zeszłym roku z chlopakiem zaplanowaliśmy sobie w wakacje zwiedzanie Słowenii i Chorwacji. Powiem tylko, że ze Słowenii wyjeżdżaliśmy prawie z płaczem, a z Chorwacji "wykurzyło" nas po 3 dniach!!! Ale co kto lubi: Słowenia=50% to lasy, w całym kraju zyje ok. 2 mln ludzi, i generalnie jest tam niewiele turystów w stosunku do czekajacych na nich atrakcji. Chorwacja=wąski pas nabrzeża, gdzie w kilkudziesięciu procentach zaraz za kamienista plazą przebiega Jedranska cestina, czyli magistrala adriatycka cały czas zapchana samochodami. Miasteczka urocze, a i owszem, ale z reguly niemilosiernie zatloczone, drogie (lokalesi sciagaja z przyjezdnych na wszystkim ile wlezie). A w ogole brak infrastruktury typu wygodne parkingi, gdzie mozna sobie odpoczac i zjesc cosik, albo pojsc do toalety, plaz wlasciwie brak (same kamloty i mnostwo oblesnych skwierczacych cial jedno przy drugim), nie, no w ogole tragedia. Aha, my bylismy autem, moze jak sie plywa jachtem miedzy bezludnymi wysepkami, to faktycznie jest spoko. Ale czesc lądowa - tragedia. A do Slowenii, to polecam pochodzic po Alpach Julijskich, szlaki moze niezbyt dokladnie oznaczone, ale bardzo dzikie i malownicze. nie ma niestety oznaczenia ich trudnosci, co moze wiazac sie czasem z niemila niespodzianka, jesli nie macie dokladnej mapy i nie wiecie, czego sie spodziewac... poza tym skocjanska jaskinia CUDOWNA, Predjama Castle rowniez, Lubljana rowniez calkiem mile miasto. Jezoioro Bled spoko, ale dosyc duzo ludzi, zwlaszcza emerytow, troche jak w Ciechocinku. Uwaga na straznikow parkow narodowych, zwlaszcza jesli jestescie poza szlakiem albo parkujecie po godzinach (po 20.00) na parkingach przy wejsciu do nich. W ogole calkowicie zabronione jest dzikie obozowanie gdziekolwiek i Slowency bardzo tego przestrzegaja. Slowenie zwiedzilismy cala b. dokladnie, zatem sluze rada, jesli jeszcze chcesz sie czegos dowiedziec.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Słowenia IP: 212.244.163.* 21.06.01, 13:48 Dzięki, tak pewnie o parę rzeczy zapytam, ale jutro, bo właśnie wychodzę z pracy. Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Słowenia IP: 212.244.163.* 22.06.01, 11:01 To ja, jak obiecałem mam kilka pytań: 1. Czy w Słowenii jest bezpiecznie, chodzi mi np. o kieszonkowców, czy można bez obawy wyjść nocą na spacer, czy można zostawić bez obawy rzeczy w namiocie? 2. Ile czasu zajęło Wam dokładne zwiedzenie tego (k)Raju, czy 2 tygodnie wystarczą? 3. Gdzie warto zatrzymać się nad morzem? Chodzi mi o ładną plażę bez tłumu ludzi i tani nocleg? 4. Czy warto jechać do Zagrzebia? A jeśli tak to czy można sobie zrobić tam wycieczkę na cały dzień i wrócić na noc do Ljubljany, czy lepiej nocować już tam? Podbno na pociągi do Chorwacji są zniżki 20%, czy to prawda? 5. Czy w Alpach Julijskich są jakieś sensowne noclegi na bazę wypadową w góry, czy lepiej brać ze sobą wszystkie tobołki i chodzić od schroniska do schroniska? Czy jest tam jakieś ciekawe pole namiotowe w okolicy? 6. Czy byliście na Triglavie? Jaką trasą jest najłatwiejsze wejście i czy przecietny turysta górski da sobie z tym radę? Jakie szczyty i doliny warto zaliczyć? 7. Czy możesz polecić lub odrazić jakieś konkretne tanie noclegi (pola namiotowe, kwatery prywatne i schroniska) w okolicach Bohinja, Bledu, Ptuja, Piranu, Krajnskiej Gory? Ile kosztują? 8. A gdzie najlepiej zatrzymać się w Ljubljanie i czy są z tym problemy w sierpniu? I ile kosztują? 9. Żarcie. Gdzie najlepiej się stołować? Czy są tam jadłodajnie typu: 'bar mleczny'? Ile kosztuje przeciętnie obiad? 10. Czy warto zabierać ze sobą kuchenkę gazową i gotować tam żarcie? Uff, tyle, mam nadzieję, że nie zniechęciłem Cię do siebie tą serią pytań. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arctica Re: Słowenia IP: 195.205.236.* 22.06.01, 13:54 > 1. Czy w Słowenii jest bezpiecznie, chodzi mi np. o kieszonkowców, czy można > bez obawy wyjść nocą na spacer, czy można zostawić bez obawy rzeczy w > namiocie? jest spoko. Jedynych podejrzanych typow widzielismy w przjsciu podiemnym w Lubljanie. A poza tym spoko. W samochodzie przez caly czas trzymalismy caly nasz ekwipunek i nikt sie tym nie interesowal. > 2. Ile czasu zajęło Wam dokładne zwiedzenie tego (k)Raju, czy 2 tygodnie wystar > czą? Bez problemu, my zabaczylismy chyba wszystko w 10 dni. > 3. Gdzie warto zatrzymać się nad morzem? Chodzi mi o ładną plażę bez tłumu ludz > i > i tani nocleg? Tlum nietsety jest wszedzie, bo i wybrzeze jest niezwykle małe... > 4. Czy warto jechać do Zagrzebia? A jeśli tak to czy można sobie zrobić tam wyc > ieczkę > na cały dzień i wrócić na noc do Ljubljany, czy lepiej nocować już tam? Podbno > na pociągi > do Chorwacji są zniżki 20%, czy to prawda? Zagrzeb mozna zwiedzic w drodze powrotnej, kilka godzin z powodzeniem wystarczy. Do zwiedzania nie ma duzo, al epolecam knajpki na Starym Miescie, sa niedrogie, smaczne i zawsze podobno zatloczone. > 5. Czy w Alpach Julijskich są jakieś sensowne noclegi na bazę wypadową w góry, > czy lepiej brać ze sobą wszystkie tobołki i chodzić od schroniska do schroniska > ? > Czy jest tam jakieś ciekawe pole namiotowe w okolicy? jako baze wypadowa polecam okolice jeziora Bohinj(duzo pól campingowych), mozna stamtad robic 1-dniowe wypady w gory, ale na triglaw trzeba poswiecic 2 dni i nocowac w jednym ze schronisk (sa niezle) > 6. Czy byliście na Triglavie? Jaką trasą jest najłatwiejsze wejście i czy przec > ietny > turysta górski da sobie z tym radę? Jakie szczyty i doliny warto zaliczyć? niestety, na Triglaw nie weszlismy (cieniasy...), ale da sie to zrobic, chyba ze pogoda pokrzyzuje plany. Trasy wejscia sa nawet dobrze opisane w przewodniku Pascala (reszta w nim to kicha). My wywedrowalismy m.in. znad Bohinja do zawieszonej doliny (uwaga: 800 metrowa sciana na dzien dobry...)z jeziorkami, bardzo malowniczo. Aha, pamietajcie zakupic BARDZO DOBRA mape szlakow, np. przy wejsciu do parku, bo inaczej moze byc naprawde ciezko. > 7. Czy możesz polecić lub odrazić jakieś konkretne tanie noclegi (pola namiotow > e, > kwatery prywatne i schroniska) w okolicach Bohinja, Bledu, Ptuja, Piranu, Kraj > nskiej > Gory? Ile kosztują? niestety, nie, poniewaz spalismy w samochodzie na czyis podworkach lub łąkach (po uprzednim zapytaniu). Fakt ten zaoszczedzil nam duzo kasy i pozwolil na blizsze poznanie narodu slowenskiego. > 8. A gdzie najlepiej zatrzymać się w Ljubljanie i czy są z tym problemy w sierp > niu? > I ile kosztują? Spalismy u znajomych, ale podobno tanie noclegi blisko centrum mozna znalezc w akademikach. > 9. Żarcie. Gdzie najlepiej się stołować? Czy są tam jadłodajnie typu: 'bar mlec > zny'? > Ile kosztuje przeciętnie obiad? jak zawsze zarcie gotowalismy sami, jako ze studencki (do niedawna) budzet nie pozwalal na wiecej, ale tanie sa owoce, mozna sie opychac do woli. > 10. Czy warto zabierać ze sobą kuchenkę gazową i gotować tam żarcie? jw. Jesli masz jeszcze jakies zapytania, sluze pomoca, zwlaszcza polece Ci kilka malo znanych, a RAJSKICH miejsc.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jc Re: Słowenia IP: 195.94.203.* 23.06.01, 00:00 Gość portalu: goa napisał(a): > To ja, jak obiecałem mam kilka pytań: > 1. Czy w Słowenii jest bezpiecznie, chodzi mi np. o kieszonkowców, czy można > bez obawy wyjść nocą na spacer, czy można zostawić bez obawy rzeczy w > namiocie? Bardzo bezpiecznie > 2. Ile czasu zajęło Wam dokładne zwiedzenie tego (k)Raju, czy 2 tygodnie wystar > czą? Japończykowi wystarczą 2 godziny, ale jest co zobaczyć, nawet znacznie dłużej, niż 2 tygodnie > 3. Gdzie warto zatrzymać się nad morzem? Chodzi mi o ładną plażę bez tłumu ludz > i > i tani nocleg? Nie ma. Plaża to beton, ludzi tłum, drogo. Jak chcesz nad morze, jedź na Chorwację. To bzdura, że tam taki tłok. Na wysoie Pag zadawalała nas wyłącznie samotna zatoczka - jedna rodzina, jedna zatoczka, następny człowiek w odległości kilometra. Tyle, że do takich miejsc nie dojedziesz samochodem, trzeba podreptać > 4. Czy warto jechać do Zagrzebia? A jeśli tak to czy można sobie zrobić tam wyc > ieczkę > na cały dzień i wrócić na noc do Ljubljany, czy lepiej nocować już tam? Podbno > na pociągi > do Chorwacji są zniżki 20%, czy to prawda? > 5. Czy w Alpach Julijskich są jakieś sensowne noclegi na bazę wypadową w góry, > czy lepiej brać ze sobą wszystkie tobołki i chodzić od schroniska do schroniska > ? > Czy jest tam jakieś ciekawe pole namiotowe w okolicy? Znam trzy (kempingi) - w Bled na zachodnim krańcu jeziora (bardzo ładnie), w Bohińskiej Bystricy (taniej, ale nie tak pięknie) i nad jeziorem Bohiń (kemping brzydki i drogi, choć okolica cudo, poza tym zimno, bo to już wysoko w górach). Komunikacja między tymi miejscowościami świetna, choć nie tanio. Pamiętaj, że czym wyżej, tym zimniej. Ja bym spał nad Blejskim Jeziorem - jest zaskakujaco ciepłe, bo częściowo zasilane z gorących źródeł. Kąpiel przy kempingu bezpłatna. > 6. Czy byliście na Triglavie? Jaką trasą jest najłatwiejsze wejście i czy przec > ietny > turysta górski da sobie z tym radę? Jakie szczyty i doliny warto zaliczyć? Też na Triglav nie doszedłem, ale nie jest to alpinizm, zwyczajna wyrypa (z noclegiem). Informacje w Pascalu są (chyba) dość bałamutne - jak zawsze, oni liczą trasy pieszych wędrówek na zasasdzie 1, 2, 3, mnóstwo. Njalepsza (ponoć) trasa znad jeziora Bohiń. Z moich wycieczek najlepiej wspominam Vogel (niecałe 2000 m npm.), można podjechać kolejką. Unikaj szlaków prowadzących przez stoki narciarskie (latem) - koszmar, krajobraz jak z księżyca. I pamiętaj, że w Alpach wszystkie szlaki są czerwone - dobrze patrz na mapę (kupić ją to nie jest problem, poza ceną - drogo, jak wszystko w tym kraju) > 7. Czy możesz polecić lub odrazić jakieś konkretne tanie noclegi (pola namiotow > e, > kwatery prywatne i schroniska) w okolicach Bohinja, Bledu, Ptuja, Piranu, Kraj > nskiej > Gory? Ile kosztują? W Bohińskiej Bystricy kwatery i apartamenty 20 DEM od osoby. To standard na południe od Dunaju. > 8. A gdzie najlepiej zatrzymać się w Ljubljanie i czy są z tym problemy w sierp > niu? > I ile kosztują? Gdzie się zatrzymać, nie wiem, ale przed jednym chciałbym cię uprzedzić. WYMIANA PIENIĘDZY. Słoweńcy kochają swe "toliary", innej waluty do ręki nie wezmą, a w soboty-niedziele większość kantorów zamknięta. Całodobowy jast przy dworcu głównym w Lublanie, ale tam nie zaparkujesz, jeśli nie masz toliarów. Zaklęty krąg niemal bez wyjścia. > 9. Żarcie. Gdzie najlepiej się stołować? Czy są tam jadłodajnie typu: ''bar mlec > zny''? > Ile kosztuje przeciętnie obiad? Nie stać mnie. Ale pizza w Portoroż najlepsza na świecie, niech się Włochy schowają (byłem w knajpce prowadzonej przez tamtejszych Włochów - mniejszość narodową, widać bardziej kultywują narodowe kulinarne tradycje). Ceny jednak bardziej austriackie, niż włoskie. > 10. Czy warto zabierać ze sobą kuchenkę gazową i gotować tam żarcie? A co innego można zrobić ? > Uff, tyle, mam nadzieję, że nie zniechęciłem Cię do siebie tą serią pytań. > Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki. Pozdrawiam! Może jeszcze informacja, że to tajemnicze "j" po samogłoskach, jak Ljubljana, Bohinj to po prostu znak zmiękczenia (przy czym ichnie miękkie "l" to niemal nasze normalne). Tak więc "lju" wymawiaj po prostu "lu", ale "lia" wymawiaj "lja". I nie łudź się, że tam rozumieją po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Słowenia IP: 212.244.163.* 25.06.01, 00:00 Dzięki, Twoje informacje z pewnością bardzo się przydadzą. Tak przy okazji to po postach widać, że do Słowenii jeżdżą fajni ludzie, którzy więcej Ci pomogą i powiedzą niż Ci co jeżdżą np. do Hiszpanii. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki! Jeśli masz ochotę to napisz jeszcze coś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uncool Re: Słowenia 22.06.01, 00:00 w bohnijeskiej bistricy spalem w kwaterze prywatnej i zaplacilem 50 dm za trzyoisobowy pokoj ze sniadaniem - bylem ta jedna noc - zapewniono mnie ze gdybym dluzej zostal byloby taniej. jezeli checesz isc do triglavskiego parku to najlepiej spac w schroniskach - park jest b. duzy i jesli chcesz sie tam wybrtac na powaznie to zarezerwuj sobie min 4-5 dni. o bledzie poza jednodniowym zwiedzeniem tego uroczego miejsca zapomnij (jest b. drogo) - to sztandarowy kurort w slowenii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁUKASZ Re: Słowenia IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 18.07.01, 10:25 Jeżeli chodzi o noclegi w rejonie Alp Julijskich, to polecam camping we wsi Trenta(w samym sercu parku narodowego).W sierpniu 2000 nocleg kosztował 10DM/os. Za auta nie kasowali. Warunki raczej spartańskie, ale jest cicho i spokojni(w przciwieństwie do szpanerskiego Bledu).Dostępne są najciekawsze szczyty-Triglav, Kanajvec, Pristojnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adams Re: Słowenia IP: *.home.net.pl 22.06.01, 14:18 Wybieram się do Słowenii na początku lipca na dwa tygodnie. Po powrocie postarama się udzielić kilku informacji. Od pewnego czasu przeglądam informacje o tm kraju i wydaje mi się,że dla turysty, który nie jest amatorem wylegiwania się na kamienistych plażach oferuje znacznie więcej różnorodnych atrakcji, ciekawych miejsc i pięknych widoków, niż pobliska Chorwacja. Oczywiście Chorwacji nie można absolutnie odmówić piękna Adriatyckiego wybrzeża i uroku zabytkowych miasteczek, ale Słowenia to większa różnorodność i nie ma takiej hordy turystów, których odstraszają wyższe ceny. Nic dziwnego, ponieważ łącznie z przybrzeżnymi wyspami Chorwacja to pewnie z 1000 km. wybrzeża i potężna konkurencja jeżeli chodzi o bazę noclegową, zwłaszcza dla mniej zamożnego turysty (kempingi i kwatery), a Słowenia ma tylko 47 km wybrzeża, turystów też jest sporo, stąd wyższe ceny noclegów. Jeżeli chodzi o pozostałe koszty, to poza noclegiem nie jest tam podobno o wiele taniej niż w Słowenii, gdzie ceny są porównywalne jak na przykład we Włoszech ( no może jest nieco taniej, ale to zależy)Jeżeli chcesz dojechać tam pociągiem, to proponuję trasę przez byłe demoludy, kupując bilety na lokalne trasy. Wyjdzie znacznie taniej niż kupowanie biletów międzynarodowych, a w Austrii nawet krajowa kolej może być droga. Wymaga to trochę kombinowania, ale podejrzewam, że wyjdzie taniej niż te 400 stówy, o których ktoś wspominał (nawiasem mówiąc do Pragi-ze zniżką-można naprawdę dojechać pociągiem za 50 zł). Słowenia jest mało spopularyzowana w Polsce pod względem turystycznym, chyba z powodu wyższych cen, krótkiego wybrzeża na którym jest rzeczywiście drogo i jest nastawione na nieco bardziej zamożnego turystę, na narty jest bliżej do Włoch i Austrii, a nawet i do Francji i Niemiec wolą jeździć Polacy. Pozostałe atrakcje Słowenii są natomiast mało zachęcające dla typowego plażowicza. Polacy wolą jeździć np. do Irlandii, Islandii,RPA lub krajów tropikalnych co pozwala na zaspokojenie snobizmu i pozostawanie w zgodzie z modą choć jest piekielnie drogie i nie zawsze przyjemne, a to co się tam często oferuje turystom, to zwykły disneyland, nie dający możliwości poznania prawdziwej kultury i specyfiki miejsca. Z tego, co wiem, to Słowenia zasługuje na nieco większą popularność. Chociaż to może dobrze, że nie trzeba tam być narażonym na obecność stad naszych ziomków. Lepiej się chyba wypoczywa wśród obcych nacji. Pozdrawiam i obiecuję coś napisać o Słowenii po powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
uncool Re: Słowenia 22.06.01, 14:54 Bylem 4-krotnie w Slowenii. zdecydowanie polecam ten kraj. ceny sa zblizone do polskich. polecam szczegolnie triglavski park narodowy. jesli ktos potrzebuje szczegolowszych informacji - prosze pytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roenne Re: Słowenia IP: *.nest.gliwice.pl 23.06.01, 00:00 byłem w słoweni w maju 20 dni. Mama głowę pełną informacji Pytajcie mailem roenne@interia.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barboada Re: Słowenia IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 23:05 W ubiegłym roku przejezdżaliśmy tylko przez Słowenię i na tyle się nam spodobało że w tym roku jedziemy na dłużej (tydzień). Ludzie są bardzo mili, spotkaliśmy kupę Słoweńców na kampingu koło Umagu w Chorwacji (to dla plażowiczów i mojej żony). Jest dużo informacji o kwaterach, cenach paliwa, atrakcjach turystycznych itp pod adresem slovenia-tourism.si. My jedziemy z 4 letnim synem do gospodarstwa agroturystycznego niecałe 2 km od jeziora Bled, poznać ludzi i kuchnię. Cena 100DEM za dobę w pokoju z łazienką dla naszej trójki z halfboard (śniadania+obiadokolacja). Uwaga, przejazd od granicy RP do Ljublany lub Bledu nie powinien zabrać więcej niż 9-10 godzin nocą (Do Chorwacji około 11). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: triglaw Re: Słowenia IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 01.07.01, 20:21 Ja też jadę do Słowenii (szczegóły w wątku "Taaka jazda po Europie") i mam dwa wolne miejsca w aucie. Docelowo jest Slowenia, ale zamierzam w paru jeszcze miejscach się zatrzymać. Jak ktoś jest zainteresowany i ma kasę, czas itp to niech się ze mną skontaktuje: triglaw@hoga.pl (i żaden inny!!!) Triglaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Słowenia IP: 212.244.163.* 26.07.01, 10:23 Hej, może by tak znowu ożywić ten wątek?!? I jak tam Adams wróciłeś?!!?????!!! Jeśli tak to opisz swoje wrażenia! Już wkrótce moja kolej na wyjazd, jak wrócę to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Słowenia IP: 212.244.163.* 22.06.01, 00:00 Ale zajebiście, wreszcie ktoś napisał coś sensownego i ciekawego. WIELKIE DZIĘKI!!! Juz nie mam wątpliwości, gdzie jechać i chyba zarezerwuję sobie dłuższy urlop ;) Pytań będę miał jeszcze kilka, ale to jutro :( bo właśnie skończyłem pracę :) Co do podróży to: 1) Rzeczywiście do Pragi mozna dojechać bez większych problemów za 50 zł. Natomiast z Pragi do Warszawy (w zeszłym roku) bilety Wasteels kosztowały również ok. 50 zł. To był express, oczywiście. 2) Do Ljubljany jest jednak trochę dalej, a przez to już mniej opłacalne przesiadki i inne kombinowanie. Euro Domino na 3 dni podróży kosztuje ok. 395 zł (na dojazd i na powrót). Z kolei Wasteels ok. 440 zł w obie strony, więc chyba nie warto się tłuc kilkoma pociągami. Pozdrawiam wszystkich! PS Adams, będzie super jak po powrocie napiszesz co nieco aktualnego nt. Słowenii, a szczególnie cen i tanich noclegów ;)) Ze swojej strony obiecuje to samo. PS2 HM, ten wątek jest coraz popularniejszy, miłe to, bo kilka miesięcy temu nikt sie nie pojawiał na podobnych wątkach dot. Słowenii. Wakacje coraz bliżej, więc pewnie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
uncool Re: Słowenia 22.06.01, 00:00 ciesze sie ze sie zdecydowales tam jechac - na pewno bedziesz zadowolony ze swojej decyzji. co do podrozy to najlepiej i najtaniej miec samochod. poza polska tankujesz w czechach i slowenii - taniej niz w polsce. poza tym mniej czasu na podroz to wiecej wypoczynku;). napisz co tam chcesz robic - jak chcesz lezec na plazy to lepiej jedz do chorwacji ;(, jesli checesz milo i aktywnie spedzic czas podziwiajac bajeczne krajobrazy i spotykajac fantastycznych i nienaznaczonych masowa turystyka ludzi to moge ci podac pare ciekawych propozycji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Do Arctici i uncoola :)) IP: 212.244.163.* 23.06.01, 00:00 Hej, z przyjemnością proszę o info nt. ciekawych zakątków Słoweńskiego (k)Raju!!! Ja niestety nie mam samochodu i jadę pociągiem. W związku z tym mam również pytanie o ceny słoweńskich pociągów i autobusów. Tam i z powrotem będę jechał na bilecie EuroDomino i zastanawiam się czy warto wykupić go na dłużej. Ale przecież nie będę tam całymi dniami jeździł pociągami, tym bardziej, że to kraj malutki. Tak więc chyba nie ma sensu wykupować dodatkowych dni na bilet, co? No chyba, że taka komunikacja wewnętrzna jest droga. Czy ceny z Pascala są aktualne? To jest dla mnie ważne, więc będę wdzięczny za info nt. temat. Co planuję tam robić? Być tu i tam, ogólnie zwiedzić całą Słowenię, a szczególnie Alpy Julijskie. Tak więc w Alpach J. chciałbym pobyć conajmniej 5 dni, może nawet tydzień i więcej. Poza tym Ljubljana, jaskinie i morze. Bled, Bohinj również, ale do Bledu to chyba tylko na jedniodniową wycieczkę (ceny!). Nad morzem krótko ok. 2-3 dni. Lepiej jechać do Izoli czy do Portoroz? Gdzie jest taniej i mniej ludzi? A jakie są tam plaże? Czy są tam plaże dla naturystów? Czy warto odwiedzać Koper, Ptuj i Maribor? Czy warto zrobić jakąś wycieczkę poza Słowenię, np. Triest, Zagrzeb, Wenecja, jakie mogą być ceny takich połączeń i czy w ogóle warto? Pamiętajcie, że jadę pociągiem! Aha, mapy!! Jakie mapy Alp Julijskich są dobre? Ile kosztują w Słowenii? W Warszawie są niemieckie mapy Słowenii w cenie ok. 15 zł, ale nie widziałem dokładnej mapy po Alpach. I jeszcze dwa pytanka, czy warto sie pytać ludzi w Słowenii, czy można na ich posesji rozbić namiot za drobną opłatą i czy się opłaca?!? Czy to prawda, że świetnie podróżuje się tam autostopem? Wszystkie inne info również miło widziane!!! Dzięki za wszystko co już pisaliście i co napiszecie! Ten wątek co raz bardziej przypomina Kółko Przyjaciół i Entuzjastów Słowenii! Świetnie, tylko jak ja wytrzymam do sierpnia! Szkoda jednak, że we wrześniu nie mogę jechać, bo to chyba najlepsza pora na wyjazd, ale trudno. PS Czy warto wyrabiać sobie jakieś międzynarodowe legitymacje, np. ISIC, czy też na schroniska lub campingi? Odpowiedz Link Zgłoś
uncool Re: Do Arctici i uncoola :)) 23.06.01, 00:00 Gość portalu: goa napisał(a): > Hej, z przyjemnością proszę o info nt. ciekawych zakątków > Słoweńskiego (k)Raju!!! > Ja niestety nie mam samochodu i jadę pociągiem. W związku z > tym mam również pytanie o ceny słoweńskich pociągów i > autobusów. Tam i z powrotem będę jechał na bilecie > EuroDomino i zastanawiam się czy warto wykupić go na > dłużej. Ale przecież nie będę tam całymi dniami jeździł > pociągami, tym bardziej, że to kraj malutki. Tak więc > chyba nie ma sensu wykupować dodatkowych dni na bilet, co? --uncool - nie wiem jaka jest cena wykupienia go na dluzej ale podejrzewam ze nie ma to wiekszego sensu - z tego co wiem komunikacja w Slowenii jest dosyc sprawna i niezbyt droga ale nie mam osobistych doswiadczen w tym temacie (jezdzilem samochodem) > No chyba, że taka komunikacja wewnętrzna jest droga. Czy > ceny z Pascala są aktualne? To jest dla mnie ważne, więc będę > wdzięczny za info nt. temat. > Co planuję tam robić? Być tu i tam, ogólnie zwiedzić całą Słowenię, > a szczególnie Alpy Julijskie. Tak więc w Alpach J. chciałbym pobyć > conajmniej 5 dni, może nawet tydzień i więcej. Poza tym Ljubljana, > jaskinie i morze. Bled, Bohinj również, ale do Bledu to chyba tylko > na jedniodniową wycieczkę (ceny!). > Nad morzem krótko ok. 2-3 dni. Lepiej jechać > do Izoli czy do Portoroz? Gdzie jest taniej i mniej ludzi? A jakie są tam > plaże? Czy są tam plaże dla naturystów? > Czy warto odwiedzać Koper, Ptuj i Maribor? > Czy warto zrobić jakąś wycieczkę poza Słowenię, np. Triest, Zagrzeb, > Wenecja, jakie mogą być ceny takich połączeń i czy w ogóle warto? > Pamiętajcie, że jadę pociągiem! > Aha, mapy!! Jakie mapy Alp Julijskich są dobre? Ile kosztują w Słowenii? > W Warszawie są niemieckie mapy Słowenii w cenie ok. 15 zł, ale nie > widziałem dokładnej mapy po Alpach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arctica Re: Do Arctici i uncoola :)) IP: 195.205.236.* 25.06.01, 00:00 Jeny, ale faktycznie fajowo sobie powymieniac informacje. To ja rowniez podam swoj adres i z bezposrednimi zapytaniami zapraszam serdecznie. Pozdrawiam!!! arctica@poczta.wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś