Dodaj do ulubionych

Autkiem do Pd. FRANCJI_porady

IP: *.mm.com.pl 11.06.01, 14:08
Grzeje we Wrzesniu. Tydzien okol. Chamonix i tydzien okol. Cannes. Na co zwrocic uwage, czego unikac i
co warto zobaczyc. Z gory dzieki i pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sven Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: *.mm.com.pl 18.06.01, 12:13
      Byloby milo, gdyby ktos podniosl temat. :)
      • Gość: women Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: 213.76.116.* 18.06.01, 23:49

Jesli bedziesz w Cannes to pojedz w glab ladu jest tam sliczna gorge de la
        VERDONNE, skaly i piekne czyste jezioro Sw Krzyza czy podobnie. Na mnie wywarlo
        to niesamowite wrazenie.
        Piekna jest tez Prowansja MONTELIMAr znane z Nugatu, mniam mniam :-)).

Co do Chamonix to moze i Grenoble?? Mozna wjechac takimi kulami (kolejka )
        wrazenie nieziemskie do grot prehistorycznych.
        pozdrow Francje

Women

• Gość: Sven Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: *.mm.com.pl 19.06.01, 11:21
          Merci
        • Gość: Salicki Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: 195.164.232.* 01.07.01, 22:59
          Ja chciałbym tylko skromnie potwierdzić opnię niejakiej (niejakich ?) women
          o kanionie Verdonne i jeziorze Św. Krzyża - jest to absolutnie obowiązkowy punkt
          podróży pw tamtym rejonie. Dech zapiera na długo... Jedź koniecznie.

Pamiętaj też o pieniądzach na autostrady we Francji i Włoszech - najpierw
          akceptują karty kredytowe, aż tu - rach ciach - i płać gotówką.

Powodzenia
          • Gość: dosiab Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: 158.75.29.* 23.08.01, 17:07
            Czy mozesz podac bardziej szczegółowe informacje o korzystaniu z autostrad we
            francji, tzn, jakie sa koszty? Czy jadac trasa ze Zgorzelca przez Niemcy na
            południe (w okolice Lyonu) trzeba we Francji podróżowac autostradami?
            dosiab@wp.pl
      • Gość: women Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: 213.76.116.* 18.06.01, 23:50

Jesli bedziesz w Cannes to pojedz w glab ladu jest tam sliczna gorge de la
        VERDONNE, skaly i piekne czyste jezioro Sw Krzyza czy podobnie. Na mnie wywarlo
        to niesamowite wrazenie.
        Piekna jest tez Prowansja MONTELIMAr znane z Nugatu, mniam mniam :-)).

Co do Chamonix to moze i Grenoble?? Mozna wjechac takimi kulami (kolejka )
        wrazenie nieziemskie do grot prehistorycznych.
        pozdrow Francje

Women

• Gość: Ryszard Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: 193.249.84.* 20.06.01, 17:56
      Jak jedziesz we wrzesniu to dobrze, potrafi jeszcze zdrowo grzac i woda jest
      ciepla. Samego Cannes bym nie polecal gdyz jest zbyt drogie. Nie wiem gdzie
      chcesz spac. We wrzesniu duzo jest kwater do wynajecia po nizszych cenach.
      Szukaj internetem pod haslem syndicat d'iniciative z kazdego miasteczka lub
      office de tourisme. Kolo Cannes jest Grasse - miejscowosc znana z prod. perfum.
      Mozna zwiedzic fabryke i na miejscu zrobic zakupy prezentowe.Caly ten pas
      wybrzeza od Cannes do granicy wloskiej jest piekny. Dobra rada - nie jedz po
      wybrzezu autostrada - drogo i nic nie zobaczysz. W sumie jest to region drogi i
      troche zapelniony nawet po sezonie . pozdr. R.
      • Gość: Jan Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: *.freesurf.ch 20.06.01, 21:30
        Ladna trasa jest tzw Droga Napoleona /route de Napoleon/, po tranzycie przez Szwajcarie , genewa i
        droga na Grenoble , tam szukac drogi Napoleona, srednio uczeszczana, malownicza, na nocleg w
        Sisteron lub campingi (m.in ten du Lac de St. Croix, u ujscia Verdon (niezle wawozy), potem Prowansja
        z jej zapachami, Grass no i wybrzeze. W Monaco hotel Helwetia jest w niare niedrogi , potem w Cassis
        w porcie tez mozna znalezc prosty hotel, potem corniche des Calanques (tam camping).
    • Gość: Edyta Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: *.ppp.libertysurf.fr 21.06.01, 22:53
      Przez najblizszy tydzien bede w Chamonix - opowiem jak wroce
    • Gość: bianka Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.01, 00:00
      W drodze do Chamonix dobrze jest unikac trasy przez wysokie alpy, wiele
      przewodnikow opisuje je jako piekne przezycie. Widoki sa owszem piekne, ale
      trase ta autkiem pokonuje sie w ciagu trzech dni-co jest strasznie meczace
      (serpentyny, serpentyny i jeszcze raz serpentyny). W samym Chamonix jest tak
      jak w naszym Zakopanym, pelno sklepow i turystow no i oczywiscie Mont Blanc.
      Ogolnie sliczne miasteczko ma swoja atmosfere. Nawet sie tam zareczylam:))
      Niestety byla taka mgla ze Mont Blanc zostal przeze mnie nie zdobyty:)))
      pozdrawiam
      • janusz1941 Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady 02.07.01, 14:22
        Gość portalu: bianka napisał(a):

> W drodze do Chamonix dobrze jest unikac trasy przez wysokie alpy, wiele
        > przewodnikow opisuje je jako piekne przezycie. Widoki sa owszem piekne, ale
        > trase ta autkiem pokonuje sie w ciagu trzech dni-co jest strasznie meczace
        > (serpentyny, serpentyny i jeszcze raz serpentyny). W samym Chamonix jest tak
        > jak w naszym Zakopanym, pelno sklepow i turystow no i oczywiscie Mont Blanc.
        > Ogolnie sliczne miasteczko ma swoja atmosfere. Nawet sie tam zareczylam:))
        > Niestety byla taka mgla ze Mont Blanc zostal przeze mnie nie zdobyty:)))
        > pozdrawiam

Hej Bianka, czy ty przypadkiem do Chamonix nie jechalas konno ? Trzy dni a to
        skad ?
    • Gość: Myszon Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.01, 00:09
      Tez wybieram sie autkiem do pld. Francji. Najpierw Lyon - przypiekny
      szczegolnie stara jego czesc a i w nowej nie bedziecie sie nudzic. Urzeknie Was
      kolor Rodanu i Saony i czerwone dachy dzielnicy " Tkaczy" na wzgorzu.Jest tez
      doskonala filharmonia i muzea i miejsca gdzie mozna godzinami spacerowac.
      Polecam wyprzedaze.
      Potem bydzie poludnie ale jeszcze nie mam dokladnych planow. Na pewno trzeba
      miec fajna baze aby jak najmniej jezdzic autem. Lipiec/sierpien w okolicach
      ST.TROPEZ - to jeden wielki korek. Reszte napisze po powrocie.
      • Gość: dosiab Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: 158.75.29.* 23.08.01, 17:04
        CZy juz jestes po południowofrancuskiej wycieczce? Jak wyglada sprawa dojazdu
        do Lyonu? Ja musze tam dotrzec na 2 wrzesnia? jaka droga najlepiej jechac?
        (tylko przez Niemcy?) Czy wtedy trzeba jechac przez jakies autostrady? czy
        znasz koszty przejazdu na autostradach w Niemczech i Francji?
        Dorota dosiab@wp.pl
        • Gość: krystyna Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 13:53
          Gość portalu: dosiab napisał(a):

> CZy juz jestes po południowofrancuskiej wycieczce? Jak wyglada sprawa dojazdu
          > do Lyonu? Ja musze tam dotrzec na 2 wrzesnia? jaka droga najlepiej jechac?
          > (tylko przez Niemcy?) Czy wtedy trzeba jechac przez jakies autostrady? czy
          > znasz koszty przejazdu na autostradach w Niemczech i Francji?

Hej,Znam dobrze trasę.Najlepiej przez Zgorzelec,Drezno,Hof,Norymbergę/w okolicach
          Norymbergi warto przenocowac,to około 1 tys km z Warszawy,hotel dla dwu osób,ze
          śniadaniem to ok 70-80DM,trzeba tylko zjechać z autostrady do 5 km,najlepiej
          zapytać na stacji benzynowej,tam też są często lokalne mapy,warto obejrzeć
          Norymbergę jeśli masz pół dnia wolnego/Trasa dalej na południowy zachód
          Niemiec/wszystkie autostrady w Niemczech są bezpłatne/ i warto wjeżdżać do
          Francji przez Miluzę/Mulhuse/kawałek za Baden Baden.Od tego momentu jest do Lyonu
          możliwość jechania autostradą,/płatna i droga,ale jeśli nie ma wypadku
          szybka/,albo ciut dłużej drogami oznaczonymi "N"/nationale/,dobre,dużo
          ciekawsze,po drodze świetne knajpki.Warto kupić dobre atlasy,to w drodze szybko
          procentuje.Pozdrawiam

>

• Gość: Sven Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: 212.191.129.* 27.08.01, 17:09
            ...i to jest cenna informacja. Pozdr.

• Gość: Sven Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: 212.191.129.* 27.08.01, 17:10
            Tylko gdzie dokladnie jest ten hotel, albo chociaz jak sie nazywa?
    • Gość: Sven Od SVENA IP: *.mm.com.pl 02.07.01, 14:13
      Moc podziekowan dla wszystkich za cenne wskazowki, ktore na pewno uatrakcyjnia wyjazd. Czekam na
      wrazenia Edyty z Chamonix.
      PS. bianka: Gratuluje zareczyn.
    • Gość: rob Re: Autkiem do Pd. FRANCJI_porady IP: *.mg.gov.pl 16.07.01, 16:13
      cześć,

Jeśli znalzłoby się dla mnie miejsce w samochodzie (oczywiście partycypowałbym
      w kosztach) to ja mógłbym być ewentualnie Twoim przewodnikiem, gdyż mieszkałem
      przez 7 miesięcy w Nicei na przełomie 1997 i 1998 więc dosyć dobrze znam
      Lazurowe Wybrzeże, a poza dobrze znam j. francuski. Na pewno warto zwiedzić:
      Vence i Grasse, które położone są nieco w górach, położoną również dosyć
      wysoko, lecz niemal nad samym morzem miejscowość Eze, z której roztacza się
      piękny widok, St. Pauli (dużo zabytków z czasów rzymskich), Beaulieu etc. Mam w
      Nicei do załatwienia sprawę więc wcześniej czy później będę musiał się tam
      wybrać. Jeśli moja propozycja Cię zainteresuje to daj znać. Pozdrawiam.
      Robert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka