Gość: wk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 22:28 Wybieram się do Sydney w terminie wrzesień - marzec. Co warto zwiedzić, gdzie warto pojechać? Jakiej pogody mogę się spodziewać w tym czasie? Każda uwaga będzie pomocna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Australia - Sydney IP: *.tpgi.com.au 19.07.08, 01:22 standard to oczwiscie opera i okolice. jak juz tam bedziesz to przejdz na druga strone mostu. super widoki na city! szczegolnie polecam sie tam wybrac tak w okolicach zmroku. miodzio. po tamtej stronie mostu jest lunapark a spod niego mozna zlapac prom z powrotem na strone poludniowa. Jak bedziesz przy operze to wejdz do royal botanical garden (brama zaraz przy operze) i idz sciezka wzdluz wody. bedziesz miec super widok na most i opere. przejdz przez ogrod do woolloomoolu. po drodze masz national galery. w woolloomoolu musisz isc do cafe de wheel's - to taka kultowa budka z hoddogami:) koniecznie poplyn promem z city do manly. manly to fajna plaza. tam przy przystani portowej jest information centre. dadza ci tam jakies mapki okolicy. mozna tam zrobic kilka fajnych tras spacerowych (szczegolnie polecam walk do north head - sam walk jest sredni ale widok na koncu rewelacja) jesli mozesz wracac z manly do city promem ktory wyplywa tak z 15-20min przed zachodem slonca to polecam. widoki super:) koniecznie zrob trase z coogee do bondi. to 5 km wiodace wzdluz wybrzeza. ladne klify, po drodze kilka fajnych plaz. serio warto. jak bedziesz mial troche czasu i nie bedziesz wiedzial co z soba zrobic to polecam zoo. jest na prawde rewelacyjne. mozesz tam pojechac albo autobusem albo poplnac promem. fajnie jest tez w watsons bay. mozna tam sobie zrobic fajny coastal walk. doplyniesz tam z centrum promem. z bondi to jakies 20 minut autobusem. Tu masz linka do mojej strony i krotkiego takstu o sydney www.magdabis.com/sydney-inaczej.html w okolicach sydney to zobaczenia jest: - Blue Mountains - Jarvis Bay - piekne biale plaze - Hunter valley, czyli winiarnie, ale moim zdaniem przereklamowane (jak zreszta kilka innych miejsc w Australii) - troszke dalej jest Kosciuszko National Park z fajnmi trasami w gorach - kupa innych, mniej znanych miejsc ale dlugo by wymieniac pogoda bedzie fajna. przyjezdzasz na poczatki wiosny i bedziesz do konca lata. bedzie bardzo cieplo i slonecznie, chyba ze sie trafi takie lato jak ostatio i bedzie ciagle padac ;) pozdrawiam z sydney magda www.flickr.com/photos/magdabis Odpowiedz Link Zgłoś
insommnia Re: Australia - Sydney 20.07.08, 16:51 Magda, dzieki za info! bede za tydzien w Sydney i bardzo mi sie przydadza Twoje wskazowki co warto tam zobaczyc . I jesli mozna, to prosze napisz jaka jest aktualnie pogoda w Sydney? Dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Australia - Sydney IP: 203.4.129.* 21.07.08, 01:12 wczesnie rano oraz wieczorem jest chlodno - tak do 8 stopni. w ciagu dnia jest miedzy 15 a 18 stopni. wczoraj bylo troche wietrznie a wieczorem padalo, ale dzis jest slonecznie. w tym roku mamy dosyc lagodna zime :) Odpowiedz Link Zgłoś
frequentflyer Re: Australia - Sydney 22.07.08, 13:22 Gość portalu: magda napisał(a): > standard to oczwiscie opera i okolice. jak juz tam bedziesz to > przejdz na druga strone mostu. super widoki na city! szczegolnie > polecam sie tam wybrac tak w okolicach zmroku. a którą trasę na drugą stronę mostu polecasz? górną czy dolną? Odpowiedz Link Zgłoś
insommnia Re: Australia - Sydney 22.07.08, 21:15 Magda, dzieki za info o pogodzie w Sydney...bede musiala spakowac sweter:). Jesli mozna to mam jeszce kilka pytan: zaczne od zakupow w Sydney. Czy poza scislym centrum i galeriami handlowymi sa jakies centra handlowe w ktorych sa okazyjne ceny za markowe ubrania czy elektronike (na wzor Stanow)? I czy warto o tej porze roku wybierac sie na rafe? Jesli tak, to jak najprosciej dostac sie tam z Sydney? DZiekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Australia - Sydney IP: 203.4.129.* 23.07.08, 01:33 pewnie ze warto wybrac sie na rafe. to ze w sydney jest zimno nie znaczy ze zimno jest na rafie :) australia jest ogromna i ma kilka stref klimatycznych. na rafe najlepiej poleciec do Cairs lub na Whitsundays. To dosyc daleko od Sydney wiec najlepiej tam poleciec (sprawdz linie Virgin Blue, JetStar, Qantas). Samochodem bys jechal kilka dni. jesli chodzi o zakupy w sydney to jest kilka tzw. Factory Outlets ale sa one poza centrum. Jedno jest w Homebush blisko miasteczka olimpijskiego, drugie w okolicach Balmain. w centrach handlowych w centrum wyprzedaze sa kilka razy w roku ale chyba w czasie kiedy tu bedziesz nie bedzie zadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Australia - Sydney IP: 203.4.129.* 23.07.08, 01:28 nie wiem czy to pytanie podchwytliwe czy co ;) mostem na druga strone mozna przejsc tylko w jeden sposob - chodnikiem na tej samej wysokosci co jezdnia ktora jada samochody. jesli mowiac o przejsciu gora masz na mysli przejscie po samym szczycie, po przeslach, to niestety nie jest to do zrobienia. na szczyt mostu owszem mozna wejsc (www.bridgeclimb.com/) ale na druga strone w ten sposob nie przejdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: Australia - Sydney IP: 80.241.133.* 23.07.08, 10:45 o to chodziło - nie wiedziałem że dochodzi się tylko w pół drogi :) Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Pytaj Kan-z-Oz albo Luizy-w-Ogrodzie 08.06.09, 21:28 Obie mieszkają od lat w Sydney i są bardzo pomocne. Ale nie wiem czy na to forum zaglądają. Próbuj na "Polonia". Luiza do dobroduszna kobieta która pomaga wszystkim, nawet przybłędom; możesz załapać się na darmowe jajka (hoduje kury) albo truskawki (ma ogród). Kan to zimnokrwista businesswomen ale chętnie ludzi poucza i pociesza. Powodzenia SP Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Australia - Sydney 01.08.08, 05:45 Wrzesien-marzec to wiosna i lato. Wrzesien jest zazwyczaj najbardziej suchym miesiacem roku (zdarzaja sie zimne wiatry), w grudniu zaczynaja sie upaly, lato w Sydney jest gorace i wilgotne. Szczegoly pogodowe: Bureau of Meteorology: www.bom.com.au Po wiecej info przerzuc watek "Australia-uzyteczne linki" z mojej sygnaturki. Sa tam posty, ktore moga Ciebie zainteresowac, np: Sydney - w co sie bawic w weekendy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=20397869&a=20542167 Travel Australia! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=20397869&a=47065866 Sydney - najlepsze miasto dla turystow w 2007 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=20397869&a=70324900 Przyjemnego pobytu! Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: Australia - Sydney IP: 212.160.172.* 03.09.08, 16:42 czesc! z początkiem października wybieram się do Sydney i także będę tam do marca. Jak minęły Ci pierwsze dni pobytu?? Ja osobiście trochę się stresuję bo będę tam kompletnie alone. ale oczywiscie jestem dobrej myśli:)) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Australia - Sydney IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.06.09, 19:43 Oswiezam temat;) Lece w piatek! Wiza easy zajelo mi 3 godziny i mam potwierdzenie nic mnie to nie kosztowalo:) moze mi ktos napisac jak tam jest ze zwyklymi cenami artykolow jak chleb woda etc?? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
yadis Re: Australia - Sydney 09.06.09, 09:18 Może komuś się przyda Tanie loty do Sidney albo Atrakcje turystyczne Sidney Odpowiedz Link Zgłoś
australia_na_talerzu Re: Australia - Sydney 21.02.17, 21:47 wszystkich zainteresowanych zapraszam do przeczytania postu www.australianatalerzu.pl/centrum-sydney-top-6/ Przedstawiłem tam 6 najciekawszych, według mnie, miejsc w centrum :) Pozdrawiam, Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Australia - Sydney 22.02.17, 10:51 australia_na_talerzu napisał(a): > wszystkich zainteresowanych zapraszam do przeczytania postu www.australianatalerzu.pl/centrum-sydney-top-6/ > Przedstawiłem tam 6 najciekawszych, według mnie, miejsc w centrum :) Interesujące, może skorzystam. Jeśli wybierzesz się jeszcze na spacer po centrum Sydney, weź aparat i porób zdjęcia. Może nie będą tak ładne, jak te ściągnięte z sieci, ale będą własne. Satysfakcja większa. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś