Gość: Marcin IP: *.echostar.pl 02.09.08, 16:25 Witam, chciałbym się wybrać na wyspę Bali ale bez pośrednictwa biura pdrózy , słyszałem że jest o wiele taniej, chciałbym sie dowiedziec krok po kroku co trzeba wykonać , z góry dziekuję marcin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropikey Re: Wyspa Bogów Bali 02.09.08, 19:58 cześć, obawiam się, że trudno będzie znaleźć chętnego do poprowadzenia cię za rękę przez krętą drogę samodzielnej organizacji wyjazdu w tak odległe miejsce, jak Bali (choć jest tu kilka osób, które tam były i pewnie coś ci doradzą). Z twej prośby wnioskuję, że jeszcze nie wyjeżdżałeś w świat bez biura podróży? Jesli tak, to osobiście proponuję zacząć od organizacji wyjazdu do miejsca położonego bliżej... A gdybyś rzeczywiście koniecznie chciał własnie tam, to moje rady są takie: a/ sprawdź, kiedy jest tam najlepsza pora do odwiedzin (o ile mi wiadomo, pora sucha - a ta moim zdaniem będzie najlepsza - jest tam w czasie naszego lata), b/ poszperaj w różnych wyszukiwarkach biletów lotniczych, albo u agentów w biurach, za ile najtaniej dałbyś radę tam dolecieć w wybranym przez siebie okresie (lata tam sporo linii, ale musisz sie liczyć z przesiadkami). Co do tego, gdzie szukać przelotów, zajrzyj, np tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=711&w=82600221&a=82600221 c/ w międzyczasie poszukaj ofert hotelowych - akurat Bali jest pod tym względem idealnym miejscem, bo jest tam ogromny wybór z niskimi cenami za wysoki standart. Osobiście sugeruję ci poszukać propozycji na stronach niemieckich, np.: www.ferien.de Tak więc, masz przed sobą masę pracy ;-) Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: Wyspa Bogów Bali 03.09.08, 04:17 Wcale nie tak trudno. Zacznij od kupienia biletu lotniczego uzywajac do tego np. expedia.com. Ustal kiedy chcesz leciec i wpisz miasto, z ktorego wylatujesz z miejscem docelowym Denpasar. Wybierz polaczenie, ktore Ci sie najbardziej podoba, podaj karte kredytowa i juz masz bilet. Rowniez przez expedia.com mozesz sobie znalezc hotel na pierwsze 2 dni. Gdy bedziesz na miejscu to ewntualnie znajdziesz sobie cos innego co Ci sie bardzioej spodoba. Bedac na Bali mozesz zwiedzic wyspe albo wynajmujac samochod, albo samochod z kierowca korzystajac z agencji. Powodzenia, S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
tati78 Re: Wyspa Bogów Bali 12.09.08, 13:39 Witam, wlasnie wrocilam z samodzielnie zorganizowanego urlopu na Bali i bylo fantastycznie! samo zorganizowanie wyjazdu bylo dzicinnie proste: -pol roku wczesniej zarezerwowalismy bilet lotniczy - my lecielismy warszawa-frankfurt-denpasar linia singapoure airlines-rewelacyjne polaczenie chociaz tak czy siak musisz liczyc ze podroz zajmie ci ok.24 godzin. -swietna bardzo szczegolowa wyszukiwarka hoteli wraz z opiniami ludzi z calego swiata znajdziesz na www.asiarooms.com, ew.mozesz zarezerwowac hotel z niemieckiego katalogu TUI (maja wynegocjowane na Bali b.dobre ceny-takie jak masz rezerwujac przez www) - mimo ze jest to niemiecki katalog hotel mozesz wykupic w polskich oddzialach TUI.hotel najlepiej zarezerwowac tylko ze sniadaniem bo na mniejscu jest b.tanio i zupelnie nie oplaca sie wykupywac calego wyzywienia. -reszte zalatwicie na miejscu - na kazdym kroku zaczepiaja was miejscowi oferujacy wycieczki po Bali wlasnym autem. -oczywiscie przed wyjazdem nalezy zabezpieczyc sie w konkretne leki zeby na miejscu nie bylo "sensacji" plus wysokie filtry sloneczne. -co do terminu wyjazdy to na Bali jezdzimy w porze suchej czyli od maja do pazdziernika. i to tyle - zycze milego urlopu (nasz byl niesamowity:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.echostar.pl 30.09.08, 14:07 Hej, dzieki za odpowiedz, i sorki ze tak pozno odpisuje, interesuje mnie na jakie koszty muszę sie przygotowac i W JAKI SPOSÓB KUPIC NAJTANIEJ BILET LOTNICZY ILE HOTELE ITP. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefretiti Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.nat.tvk.wroc.pl 05.10.08, 19:23 Byłam we wrześniu 3 tyg. Na miejscu wydałam jakieś 2 tys. zł na osobę, ale kupowałam dolary w okresie najniższego kursu. Ceny w stosunku do ubiegłego roku poszły w górę o 50 do 100%, podobno z powodu podwyżki cen benzyny... ale i tak jest dla nas bardzo tanio:) Co w tej cenie? noclegi w przyzwoitym standardzie, wycieczki, posiłki w restauracjach, pamiątki - w sumie bez oszczędzania... i jeszcze coś zostało:) Braliśmy hotele z ciepłą wodą i klimatyzacją (ok. 200 tys. Rp za pokój)- ładnie, czysto. Oczywiście znajdą się hotele tańsze i droższe. Tutaj możesz skosztować niesamowitego luksusu za stosunkowo niewielką cenę. Przez cały urlop dużo się przemieszczaliśmy. Zjeździlismy Bali, sasiedni Lombok i Gili Trawangan-malutką wyspę z ładnymi rafami wokól. Ponieważ ruch na Bali jest koszmarny, dużo motorków, brak znaków, ruch lewostronny i do tego brak zasad drogowych - najlepszym sposobem okazało się wynajmowanie auta z kierowcą. Koszt ok. 350-400 tys. Rp za dzień, czyli 80-90 zl. Masz wycieczkę z prywatnym przewodnikiem. Zorganizować auto bardzo łatwo, bo kazdy ma jakiegoś wujka, który jest kierowcą, wystarczy spytac w hotelu, restauracji... gdziekolwiek. Wynajem auta wychodzi taniej, ale jak kogoś potracisz... kiepsko. A na motorkach lubią jeździć np. pod prąd:))) Wynajem motorku jest bardzo tani, ale tez nie polecam, w górach bardzo łatwo o wywrotkę Shutlle bus też jest tańszy, ale nigdzie sie nie zatrzyma. Polega to na tym, że miejscowe biuro podróży zawozi cię z miejsca na miejsce. Trzeba uważać na naciągaczy... lubią mieć swoje organizacje, próbują wcisnąć przewodnika, albo coś sprzedać.... i bardzo uważać na wymianę w kantorach w Kucie(tam gdzie jest wysoki kurs-nacinają). Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Wyspa Bogów Bali 05.10.08, 21:36 Z biletami lotniczymi to może nie być za wesoło. Już jakiś czas temu sprawdzałem ceny lotów na Bali i nie było jakoś super tanio. My w końcu polecieliśmy z biurem, bo w last minute było taniej niż sam lot w tym samym terminie. Potwierdzam, jeśli chodzi o ruch na drogach. Te motorki są koszmarne, oblepiają człowieka jak rój pszczół :) Też jeździliśmy z kierowcą, bo inaczej to się chyba nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefretiti Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.zeto.wroc.pl 06.10.08, 15:12 A może spróbować znależć lot na Lombok? Lotnisko w Mataram ponoć obsługuje loty międzynarodowe. Przeloty moga być dużo tańsze, niż na Bali, a i wyspa ładniejsza, dużo spokojniejsza. No i zawsze można zrobić kilkudniowy wypad na Bali. Z Lomboku na Bali można dostać sie promem, niezbyt wygodny sposób, bo prom 4 godz. płynie, a drugie tyle stoi w porcie...i czeka nie wiadomo na co. Tzw. prom szybki obecnie w ogóle nie pływa. Są też jakieś motorówki, ale oferty takie widziałam tylko na Gili, kosztowały bodaj 700 tys. Rp, ale przewoziły z Gili na Bali w 1 godz. Mi ta trasa zajęła cały dzień (Gili-Lombok-Bali) i była bardzo mecząca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 17:57 Zdecydownie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, ze ceny poszły o 50 do 100 procent w górę w porównaniu do zeszłego roku. Byłem tam rok temu we wrześniu i w tym roku w lipcu i ceny naprawdę nieznacznie w górę o jakieś 10 do 20 procent. Np. wolny transport na wyspy Gili kosztował rok temu 150tys. Teraz 175tys. Za dolara płacili rok temu 9,3tys rupii teraz 8,9tys do 9,1tys. Ceny noclegów także minimalnie w górę ale nie więcej niż 20 procent. W górę poszło pływanie z delfinami w Lovinie i to bardzo mocno w górę o jakieś 100 do 150 procent i trzeba zakładać kapoki i lepiej zarezerwować je sobie wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 20:16 Dokończę myśl, bo wtedy musiałem nagle wyjść. Oczywiście pisząc o rezerwacji miałem na myśli rezerwowanie pływania z delfinami a nie kapoki :P Czasem nawet bardziej opłaca się spać w hotelu w którym są delfiny bo osoby z zewnątrz hotelu płacą za pływanie z delfinami dużo więcej niż osoby nocujące w hotelu. Co do cen transportu, to faktycznie paliwo podskoczyło i ceny wynajmu auta z kierowcą również ale nie są to drastyczne podwyżki. Cena bardzo zależy od zdolności negocjacji ja za duży samochód siedmioosobowy na cały dzień z kierowcą i wliczoną w to benzyną, za cały dzień wynegocjowałem 400tys rupii Za mniejszy samochód także z kierowcą i benzyną proponowano mi od 250tys do 350tys Wszystko zależy od miejsca i umiejętność w dogadaniu się. Na pewno warto zanim się na coś zdecydujemy popytać w kilku miejscach, i nie bać zatrudniać osoby poznane na ulicy. Często hotele – może nie te najtańsze ale te od 200tys rupii proponują wynajęcie samochodu ale u nich ceny są niekorzystne. Co do cen przelotu to najtańsze oferty jakie widziałem to 3200zł z Berlina przez Qatar lub za 2500zł do KL a potem Air Asia która kosztuje już od 100 zł a czasem może nawet taniej, wszystko zależy od tego ile wcześniej zarezerwujemy bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefretiti Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.nat.tvk.wroc.pl 06.10.08, 23:37 Ceny porównywałam z przewodnikiem Lonely Planet, sprawdziłam datę wydania - 03'2007. Generalnie te przewodniki są bardzo aktualne, ale jak wyjeżdżaliśmy, były zapowiedzi nowej edycji - 9'2008, już jest, zielona okładka z tarasami ryżowymi. Co do benzyny, jednej nocy podskoczyło z 3 tys RP do 6 tys.- miejscowi sie żalili, ale co ja bym dała za taką cenę w Polsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 07:07 Będąc w Indonezji w 2007 i korzystając z LP stwierdziłem, ze ceny w nim zawarte są o ok 20 procent niższe niż ceny faktyczne, zwłaszcza jeżeli chodzi o noclegi. Ale rzecz jasna w niektórych miejscach ceny faktycznie zgadzały się z tym cenami z przewodnika. Mieszkańcy Bali z którymi rozmawiałem byli zaniepokojeni też tym, że ceny ryżu strasznie poszły w górę, o benzynie też wspominali, ze poszła w górę. Mam gdzieś zapisane ile kosztowała jak ja ostatnim razem byłem jak znajdę to dam znać. Generalnie rok temu wydawałem 15USD na dzień w tym roku myślę, że 20 USD by wystarczyło, ale nie miejmy złudzeń Klimy i ciepłej wody mieć za to nie będziemy, podane kwoty dotyczą – taniego podróżowania, co nie oznacza głodowania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo@nna Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 00:24 Jak już dolecisz na Bali to wymieniaj kasę raczej w hotelach, bo w kantorach to oszukują jak nasi cinkciarze w okresie komuny/są bardzo sprytni/.A i tak to jedno z najpiękniejszych miejsc na Ziemi. Udanych wakacji.Pozdr.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fifi Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 21:06 Oszukują przede wszystkim tam gdzie mają banknoty 20tys. rp. tzn. w różnych miejscach gdzie kurs jest wyjątkowo korzystny w porównaniu z innymi miejscami. Licencjonowane kantory są bezpieczne w hotelach często ździerają. Najlepiej wyciągać kase z bankomatu Odpowiedz Link Zgłoś
explorerr Re: Wyspa Bogów Bali 26.10.08, 15:46 Też sie wybieram w tamte rejony w lipcu-sierpniu. Jak cos to mozemy cos razem pomyślec bo narazie nie mam ekipy chętnej na taką wyprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma Re: Wyspa Bogów Bali IP: *.echostar.pl 21.12.08, 14:16 fajnie , im wiecej osób tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś