Dodaj do ulubionych

Polska-Słowenia koleją !!!

IP: *.usc.gov.pl 15.05.01, 16:16
Szukam najtańszego i w miarę wygodnego połączenia kolejowego ze Słowenią, ewentualnie autobus. Czy ktoś
może coś doradzić ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ed Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: 157.25.130.* 17.05.01, 17:07
      wygodnie połączenia to znajdziesz przez strony www.pkp.pl lub
      http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en?newrequest=yes&protocol=http:&,
      ale tanie to on nie są. Jak pytałem o koszt z Warszawy do Splitu to dla rodziny
      2+1 wyszło mi 2300 zł.
      Pzdr
      Ed
      • goahead Re: Polska-Słowenia koleją !!! 18.05.01, 15:19
        No właśnie, bezpośrednie połączenia kolejowe z Polski
        są KUREWSKO drogie, np. do Pragi bilet kosztuje ok. 150 zł,
        a można tam dojechać za 50 zł, tyle że z przesiadkami, co
        wychodzi tylko o 2-3 h dłużej. Podróż z Pragi do W-wy,
        bezpośrednim expresem kosztuje 50 zł, ha, ha.
        Właśnie chodzi mi o tani dojazd z przesiadkami, pewnie najlepiej
        przez Słowację i potem Austrię, ale nigdy tam nie jechałem, więc
        pytam jaka droga będzie najlepsza i najtańsza. Do Słowacji to spoko,
        ale z Austrii dalej ????
        Ludzie, nikt nie jechał pociągiem lub autobusem do Słowenii?????
        • Gość: sebcio Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.telia.com 19.05.01, 22:14
          Ja probowalbym pojechac przez Budapeszt. Jezdzi chyba jeszcze bezp. pociag Wwa-
          Budapeszt (chyba nazywa sie Batory), a pozniej z Budapesztu do Lublany. Bylem
          kilka lat temu na dworcu w Lublanie i widzialem na rozkladzie przyjazdy z
          Budapesztu. Mam bardzo mile wspomnienia ze Slowenii. Slowency to mily narod, a
          Slowenia zdecydowanie wyglada najlepiej ze wszystkich krajow
          postkomunistycznych. Optycznie juz teraz Slowenia wyprzedzila w dobrobycie
          Portugalie czy Grecje.
          • Gość: Zygmunt Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 00:20
            Slowernia jest rajem dla autostopu- kierowcy zatrzymuja sie, zanim zdazycie
            pomachac, wiec polecam te forme zwiedzania kraju. Zakochacie sie w Slowenii,
            Slowenkach i Slowencach. Zeby tak bylo u nas...Maja czym zaimponowac.
        • Gość: Zygmunt Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 00:17
          A po jakie licho jechac do Slowenii przez Austrie?! Ja jechalem z przesiadkami,
          z Krakowa przez Slowacje i Wegry (przejscie graniczne w Komarnie i dalej na
          zachod) trwa to ponad 20 godzin, ale przy dobrej konfiguracji polaczen nie
          powinno kosztowac wiecej niz 200 zl.
          • Gość: goa Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: 212.244.163.* 31.05.01, 13:28
            Wydawało mi się, że przez Austrię jest: 1) najszybciej,
            2) nie drożej niż przez Węgry, 3) można byłoby się
            zatrzymać na 1 dzień w Wiedniu.
            Czytam, kolego Zygmuncie, że już tam byłeś i chyba
            podobało Ci się, więc mam pytanie, gdzie warto się
            zatrzymać, aby było w miarę wygodnie i jak najtaniej.
            Sprawdzałem ceny w Internecie i jestem trochę
            rozczarowany, bo jest, nie trochę drożej, a DUŻO
            drożej niż ceny warszawskie. Kampingi to
            wydatek ok. 30 zł/os!!! Właśnie, lepiej jechać z namiotem,
            czy szukać kwater prywatnych? Może coś polecisz
            taniego w: 1) Ljubljanie, 2) Alpach Julijskich, 3) Bled,
            4) Bohinj, 5) nad morzem (Izola lub Portoroz a może coś
            innego). Będę OGROMNIE wdzięczny za info.
            Aha, a te 200 zł na kolej, to było ze zniżkami, czy bez?
            Pozdrawiam!!!
            • Gość: sebcio Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.telia.com 01.06.01, 20:13
              Slowenia jest sporo drozsza od Polski (choc moze nie tak jak to bylo 2 lata
              temu podczas mojego pobytu z uwagi na umocnienie sie zlotowki w stos. do prawie
              wszystkich walut), bo jest o wiele od Polski bogatsza. Jak sie chce spedzic
              urlop taniej niz w Polsce to polecam kraje 3 swiata (np. Indie), tyle ze drogi
              dojazd. Za to niezapomniane wrazenia.
              • Gość: goa Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: 212.244.163.* 04.06.01, 09:01
                A ja chcę do Słowenii i już!!!
                • Gość: Robert W Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
                  Słuchajcie . Baba w kasie między narod. w Gdańsku wyliczyła mi, jeszcze w maju
                  połączenie do Lubljany przez Budapeszt z Warszawy.W obie strony
                  w kuszetkach i euro domino po Słowenii czyli 5 dni jazdy pociągami osobow. za
                  darmo za .............no ile stawiacie............powiem wam .....500 zl !! i
                  co Wy na to ????!!!!! no i oczywiście jeszce czas na zwiedzenie Budapesztu jest
                  prawda że nieźle !!
                  • Gość: goa Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: 212.244.163.* 23.06.01, 00:00
                    TAk, EuroDomino to najlepszy wybór, ale
                    z tych 5 dni odejmij 2 lub 3 na dojazd tam i z
                    powrotem!!!
                    Na dziś taki 3 dniowy bilet (tylko dojazd i powrót)
                    z W-wy kosztuje 400 zł, ale uwaga, bo euro
                    idzie w górę (qrwa, nie mogli z tą informacją o
                    deficycie budżetowym pczekać jeszce miesiąc?).
                    Może masz jakieś konkretne namiary na tanie noclegi
                    w Słowenii?
                    • Gość: roenne Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.nest.gliwice.pl 23.06.01, 00:00
                      Byłem w maju 20 dni w słoweni - mam pełną głowę jeszcze informacji.
                      Piszcie do mnie roenne@interia.pl - Odpowiem na wszystkie pyt, na które będę znał odpowiedzi /dot.
                      słoweni/
                      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka