Gość: gość IP: *.usc.gov.pl 15.05.01, 16:16 Szukam najtańszego i w miarę wygodnego połączenia kolejowego ze Słowenią, ewentualnie autobus. Czy ktoś może coś doradzić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ed Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: 157.25.130.* 17.05.01, 17:07 wygodnie połączenia to znajdziesz przez strony www.pkp.pl lub http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en?newrequest=yes&protocol=http:&, ale tanie to on nie są. Jak pytałem o koszt z Warszawy do Splitu to dla rodziny 2+1 wyszło mi 2300 zł. Pzdr Ed Odpowiedz Link Zgłoś
goahead Re: Polska-Słowenia koleją !!! 18.05.01, 15:19 No właśnie, bezpośrednie połączenia kolejowe z Polski są KUREWSKO drogie, np. do Pragi bilet kosztuje ok. 150 zł, a można tam dojechać za 50 zł, tyle że z przesiadkami, co wychodzi tylko o 2-3 h dłużej. Podróż z Pragi do W-wy, bezpośrednim expresem kosztuje 50 zł, ha, ha. Właśnie chodzi mi o tani dojazd z przesiadkami, pewnie najlepiej przez Słowację i potem Austrię, ale nigdy tam nie jechałem, więc pytam jaka droga będzie najlepsza i najtańsza. Do Słowacji to spoko, ale z Austrii dalej ???? Ludzie, nikt nie jechał pociągiem lub autobusem do Słowenii????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebcio Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.telia.com 19.05.01, 22:14 Ja probowalbym pojechac przez Budapeszt. Jezdzi chyba jeszcze bezp. pociag Wwa- Budapeszt (chyba nazywa sie Batory), a pozniej z Budapesztu do Lublany. Bylem kilka lat temu na dworcu w Lublanie i widzialem na rozkladzie przyjazdy z Budapesztu. Mam bardzo mile wspomnienia ze Slowenii. Slowency to mily narod, a Slowenia zdecydowanie wyglada najlepiej ze wszystkich krajow postkomunistycznych. Optycznie juz teraz Slowenia wyprzedzila w dobrobycie Portugalie czy Grecje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 00:20 Slowernia jest rajem dla autostopu- kierowcy zatrzymuja sie, zanim zdazycie pomachac, wiec polecam te forme zwiedzania kraju. Zakochacie sie w Slowenii, Slowenkach i Slowencach. Zeby tak bylo u nas...Maja czym zaimponowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 00:17 A po jakie licho jechac do Slowenii przez Austrie?! Ja jechalem z przesiadkami, z Krakowa przez Slowacje i Wegry (przejscie graniczne w Komarnie i dalej na zachod) trwa to ponad 20 godzin, ale przy dobrej konfiguracji polaczen nie powinno kosztowac wiecej niz 200 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: 212.244.163.* 31.05.01, 13:28 Wydawało mi się, że przez Austrię jest: 1) najszybciej, 2) nie drożej niż przez Węgry, 3) można byłoby się zatrzymać na 1 dzień w Wiedniu. Czytam, kolego Zygmuncie, że już tam byłeś i chyba podobało Ci się, więc mam pytanie, gdzie warto się zatrzymać, aby było w miarę wygodnie i jak najtaniej. Sprawdzałem ceny w Internecie i jestem trochę rozczarowany, bo jest, nie trochę drożej, a DUŻO drożej niż ceny warszawskie. Kampingi to wydatek ok. 30 zł/os!!! Właśnie, lepiej jechać z namiotem, czy szukać kwater prywatnych? Może coś polecisz taniego w: 1) Ljubljanie, 2) Alpach Julijskich, 3) Bled, 4) Bohinj, 5) nad morzem (Izola lub Portoroz a może coś innego). Będę OGROMNIE wdzięczny za info. Aha, a te 200 zł na kolej, to było ze zniżkami, czy bez? Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebcio Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.telia.com 01.06.01, 20:13 Slowenia jest sporo drozsza od Polski (choc moze nie tak jak to bylo 2 lata temu podczas mojego pobytu z uwagi na umocnienie sie zlotowki w stos. do prawie wszystkich walut), bo jest o wiele od Polski bogatsza. Jak sie chce spedzic urlop taniej niz w Polsce to polecam kraje 3 swiata (np. Indie), tyle ze drogi dojazd. Za to niezapomniane wrazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: 212.244.163.* 04.06.01, 09:01 A ja chcę do Słowenii i już!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert W Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Słuchajcie . Baba w kasie między narod. w Gdańsku wyliczyła mi, jeszcze w maju połączenie do Lubljany przez Budapeszt z Warszawy.W obie strony w kuszetkach i euro domino po Słowenii czyli 5 dni jazdy pociągami osobow. za darmo za .............no ile stawiacie............powiem wam .....500 zl !! i co Wy na to ????!!!!! no i oczywiście jeszce czas na zwiedzenie Budapesztu jest prawda że nieźle !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goa Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: 212.244.163.* 23.06.01, 00:00 TAk, EuroDomino to najlepszy wybór, ale z tych 5 dni odejmij 2 lub 3 na dojazd tam i z powrotem!!! Na dziś taki 3 dniowy bilet (tylko dojazd i powrót) z W-wy kosztuje 400 zł, ale uwaga, bo euro idzie w górę (qrwa, nie mogli z tą informacją o deficycie budżetowym pczekać jeszce miesiąc?). Może masz jakieś konkretne namiary na tanie noclegi w Słowenii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roenne Re: Polska-Słowenia koleją !!! IP: *.nest.gliwice.pl 23.06.01, 00:00 Byłem w maju 20 dni w słoweni - mam pełną głowę jeszcze informacji. Piszcie do mnie roenne@interia.pl - Odpowiem na wszystkie pyt, na które będę znał odpowiedzi /dot. słoweni/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś